Lambertuspad

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-07-2012

Deze wandeling begint in het centrum van Beerse (België) bij de Lambertuskerk. Deze route heet ook wel het museum en parkenpad. Onderweg komt u langs het museum van Jan Vaerten, een bekende schilder uit Beerse. Maar ook de cultuur komt aan bod. Aan het einde van de wandeling komen we door een drietal parken in Beerse.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Beerse en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Cultureel Centrum 't Heilaar in Beerse. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Beerse (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.319327 E4.856300
Afstanden: 8 km
Type: Cultuur, Open, Park, Stad
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 8 km bij Beerse in België.
De route is goed begaanbaar en kan in beide richtingen gelopen worden. De officiele richting is linksom.
Er is geen verkorting van beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, ook voor mensen met een rolstoel/scootmobiel.
In Beerse centrum (dichtbij de parkeerplaats) zijn veel gezellige horeca gelegenheden.
Honden kunnen mee op deze wandeling maar moeten aangelijnd zijn.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren de auto voor de St. Lambertuskerk in Beerse (België). Plaats genoeg. Voordat we aan de wandeling beginnen hebben we eerst een kijkje genomen in de kerk.

Voor de kerk staat nog een beeld van een "Kleidabber". Dit beeld refereert aan het verleden van Beerse toen veel mensen werk vonden in de vele steenbakkerijen die Beerse rijk was.

Als u uit de kerk komt gaat u direct rechtsaf richting achterkant van de kerk. Hier begint de route bij het monument van de slachtoffers van de beide wereldoorlogen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBeerse
Het oudste document waar de naam Beerse in voorkomt dateert van 1187. Toen schonk de bisschop van Kamerijk de inkomsten van de parochie van Beerse aan de vrouwenabdij van Groot-Bijgaarden. In 1187 had Beerse dus al een kerk. Daardoor mag worden aangenomen dat deze gemeente al veel langer bestaat.

Het oorspronkelijke dorpsplein is driehoekig. Dat geeft aan dat het een Frankische nederzetting was. Waarschijnlijk is Beerse ontstaan in de tijd van de Oud-Belgen.

In de geschiedenis zijn de bewoners van Beerse in verschillende oorlogen betrokken. In de 16e eeuw (80-jarige oorlog) had het dorp veel last van rondtrekkende legers. In het noorden zaten de Nederlanders en in het zuiden de Spanjaarden. Beerse werd afgeperst door beide partijen.

De hele 17e eeuw had Beerse te maken met deze strijd. In het begin van de 18e eeuw kreeg Beerse te maken met de Spaanse- en Oostenrijkse Successieoorlog. Er was ook een Franse overheersing rond 1830 gevolgd door een Nederlandse inval in 1831. Daarna volgde een periode van rust voor de arme bevolking.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1865 wordt het kanaal Turnhout-Antwerpen (ook wel kanaal Dessel-Schoten genoemd) aangelegd.

Tijdens de aanleg werd klei gevonden en al snel vonden verschillende steenbakkerijen een plaats langs het kanaal. Via het kanaal waren de bakstenen goedkoop te vervoeren. Deze steenbakkerijen zorgden voor een toename van de welvaart.

Rond 1965 waren er 22 steenbakkerijen actief. Nu zijn dat er nog maar 3.

In 1977 is Beerse samengevoegd met Vlimmeren. Nu wonen er rond de 16.000 inwoners in de Beerse-Vlimmeren.

Sint-Lambertuskerk
De gotische Sint-Lambertuskerk brandde in 1730 af. In 1763 werd ze heropgebouwd. In 1908 werd ze opnieuw helemaal opgetrokken naar de neogotische plannen van Goethals, die enkel de kalkstenen basis van de 16e eeuwse toren behield.

Opvallend aan deze constructie is dat door de afwisseling van rode baksteen met kalksteen en pleisterwerk, de bouwelementen dik in de verf gezet worden. Det geldt met name voor de kruisribgewelven, de spitsbogen tussen de middenbeuk en de zijbeuken van de driebeukige kerk, en de schijntriforia onder de spitsboogvensters van de middenbeuk.

De bouwstijl onderging de invloed van de bestaande steenbakkerijen aan de hand van de verschillende motieven van handgevormde bakstenen. De kerk draagt niet voor niets de bijnaam "Triomf van de baksteen".

We nemen het voetpad tussen het kerkhof en de huizen. Dit was vroeger een kerkwegel. Eerst dachten we nog dat het een typefout was in de folder, en dat het "kerkwegen" moest zijn. Maar nee, het is een echt Nederland/Belgisch woord. We zoeken het op:

kerkwegel
Een kerkpad (soms kerke(n)pad of kerkwegel genoemd) is een pad dat naar een kerk leidt. Kerkpaden werden met name 's zondags gebruikt om naar de kerk te gaan, als er geen gewone weg tussen de woonplek en de kerk aanwezig was.

Veel kerkpaden zijn in onbruik geraakt. In sommige plekken zijn ze nog aanwezig, omdat ze vaak ook nog op een andere manier worden gebruikt.

We gaan verder richting de kapel van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Deze kapel is gebouwd in 1881 als dank voor een genezing. De kapel heet in de volksmond ook wel het "Piskappelleke" omdat men hier kwam beë-wegen tegen het bedwateren. Leuk om dit soort dingen te weten te komen.

We gaan verder richting het museum van Jan Vaerten. Zijn kunstwerken zijn we op de wandelingen rond Beerse al verschillende keren tegengekomen. Het museum is open op donderdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. In de maand juli en op feestdagen is het museum gesloten.

Op de parkeerplaats van het museum komen we nog een kunstwerk tegen. De foto hieronder is in het museum genomen. We hadden geluk, het was half 12 en het museum had net de deuren geopend. Een leuk museum om even binnen te lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKunstwerk Jan Vaerten
Het kind, Olie op doek - 1952
Op dit kunstwerk zie je een kind in een deuropening. Het kijkt naar een wegvliegende vogel. Zowel het kind als de vogel staan symbool voor de toekomst. De open deur vertelt ons dat de toekomst hoopvol is. De grillige vormen aan de linkerkant wijzen ons op de gevaren langs de levensloop.

In de folder die bij deze wandeling hoort lezen we veel over het verleden van Beerse. De drukke Heilaarstraat was vroeger het Heylaerse kerkpad. Waarschijnlijk een rustig pad waarover de bevolking elke dag naar de kerk ging. Het zal er in die tijd heel anders uitgezien hebben. Vandaag de dag zijn de winkels open op zondag en is het druk met verkeer. Gelukkig lopen we Beese uit en kunnen we genieten van de stilte. We komen langs een klein kapelletje. Die staan er hier ook veel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSwe komen in Den Hout, waar we de eerste kerk van Den Hout (1936-1968) zien met daarnaast de voormalige pastorie waar nu de plaatselijke bibliotheek is gevestigd.

Wat verderop staat de moderne kerk in de typische stijl van de 60-er jaren uit de vorige eeuw.

Aan de rand van de bebouwing zien we het dal van de Laarbeek. Helaas lopen hier geen wandelpaden zodat we het moeten doen met een aantal mooie vergezichten. Het dal ligt een vijftal meter lager. En dat kun je goed zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe weg waar we langslopen heet de Oostmalseweg. Vroeger was dit de hoofdweg van Antwerpen naar Turnhout. Koetsen reden hier door het zand en slijk, afhankelijk van het weer.

KAPEL ST. CORNELIUS
Deze kapel is de oudste en belangrijkste in de omgeving. In 1474 stond er reeds een kapel. Ze werd regelmatig vergroot, en in 1991-92 is dit geklasseerde gebouw volledig gerestaureerd.

Het gebouw aan de rechterkant is een oude schuur. Het hoorde bij afspanning de Kroon die gebouwd is in 1662. Hier wisselde men de paarden.

Hoe het vroeger hier eruit heeft gezien kun je prima zien op de foto van www.nieuwsblad.be. Je kunt je voorstellen hoe deze straat eruit gezien moet hebben in natte tijden.

We lopen door en komen nog een kapelletje (KAPEL MOLENVLOED) tegen. Eentje die een beetje verstopt tussen het groen is. Je loopt er zo voorbij. Hier stonden vroeger oude boerderijen en een molen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEén van deze hoeven had een kapel tegen de gevel. Toen alles met de grond gelijk werd gemaakt is het kapelletje in 1938 weer opgebouwd in de tuin tegenover de hoeve. Bij de opbouw is gebruik gemaakt van resten van de schuur.

Fotogeniek is Kapellehoeve waar we even later langs lopen, zeker nu de herfst in aantocht is en de bomen beginnen te kleuren. Dit was tijdens het Franse bewind een schuurkerk waar in het geheim de mis werd gedaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPark Echelpoel
Het park Echelpoel is ongeveer 6 hectare groot en is opgezet rond het gemeentehuis van Beerse. We zijn hier in de overstromingsbeemden van de Laak. Het park werd ingehuldigd in 1997 ter gelegenheid van de “dag van het park”. De naam komt van “echel”, dit is een bloedzuiger die in waterplassen te vinden is. Het is een educatief park met mooie aangelegde grasperken en een kunstmatige vijver. Achteraan in het park is het veel wilder. In het park kun je genieten van de moerasvijver, een visvijver, de vleermuizenkelder, een dierenboerderij, een wilde bloemenweide en diverse boomsoorten. Er is ook een grot ter ere van O.L. Vrouw van Lourdes. Deze grot is gebouwd in 1947 met afbraakmateriaal van een bunker die bij brug 4 aan de Dessel-Schoten heeft gestaan.

Vleermuizengrot
De vleermuis is het enigste vliegende zoogdier. 's Zomers verblijven de meeste vleermuissoorten in holle bomen, dit bewijst dan ook dat deze van enorm belang voor het behoud van onze vleermuispopulaties.

Indien er geen of te weinig oude en holle bomen aanwezig zijn dan kan men weliswaar dit tekort tijdelijk opvangen via vleermuiskasten. Alle vleermuissoorten (zo'n 18) zijn in Vlaanderen wettelijk beschermd. De meeste ervan zijn bedreigd, sommige zelfs uitgestorven. Slechts één soort, namelijk de dwergvleermuis (Piplstrellus pipistrellus), heeft zich vrij goed aan de menselijke bebouwing aangepast en kan iedereen wel eens 's avonds boven zijn tuin zien jagen. Ook hier in het park komt de soort voor.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVia het gemeentehuis lopen we nu weer richting het centrum van Beerse. Bij Huize Bastijns gaan we een klein parkje in. Even verder komen we langs de pastorie uit 1776. Deze is gerestaureerd in 1997. Daarna komen we bij het laatste park "Tempelhof".

In dit park staan een aantal gebouwen. Op de bovenverdieping is het Heemkundig museum (eerste zondag van de maand gratus te bezoeken van 14-17 uur) gevestigd, in het koetshuis is een oud cafe en een steenbakkerij tentoonstelling gevestigd. In het park is ook een duiventoren te zien en even verder het monument van de steenbewerker.

We gaan rechtsom de kerk. Daarbij is de oude toren uit 1550 goed te zien.

Links
http://www.beerse.be
http://www.toerismebeerse.be
http://www.museumjanvaerten.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.