Berenpad

Korte beschrijving

Een GPS wandeling ten zuiden van Beerse (België). Na een kort stukje industrieterrein gaan we de bossen in. Op een mooie zondagmiddag was het goed vertoeven in deze omgeving. Onderweg komen we langs een buxustuin waar we vrij doorheen mogen lopen. Natuurlijk nemen we een kijkje. Verderop staan een aantal paarden vastgebonden aan een hek, de berijders zitten gezellig in het café.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Beerse en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Cultureel Centrum 't Heilaar in Beerse. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Beerse (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.309181 E4.840890
Afstanden: 7, 14 km
Type: Bos, Hei, Open, Stad
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km bij Beerse in België.
De route is goed begaanbaar en kan in beide richtingen gelopen worden. De officiele richting is linksom.
Er is geen verkorting van beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.
Er is een verlengde route van 14 km waarbij deze route gecombineerd wordt met die van het Schriekenpad.
Onderweg komt u een cafe tegen.
Honden kunnen mee op deze wandeling maar moeten aangelijnd zijn.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren de auto op de parkeerplaats van sporthal 't Beerke in Beerse (België). Plaats genoeg.

De naam van de route doet vermoeden dat we onderweg beren kunnen tegenkomen. Het zou ook een afgeleide kunnen zijn van "Barse", de oude naam voor Beerse.

Maar mogelijk komt de naam van de sporthal vanwaar we vertrekken. Onze folder helpt deze keer niet om de naam van de wandeling te verklaren.

Beerse
Het oudste document waar de naam Beerse in voorkomt dateert van 1187. Toen schonk de bisschop van Kamerijk de inkomsten van de parochie van Beerse aan de vrouwenabdij van Groot-Bijgaarden. In 1187 had Beerse dus al een kerk. Daardoor mag worden aangenomen dat deze gemeente al veel langer bestaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet oorspronkelijke dorpsplein is driehoekig. Dat geeft aan dat het een Frankische nederzetting was. Waarschijnlijk is Beerse ontstaan in de tijd van de Oud-Belgen.

In de geschiedenis zijn de bewoners van Beerse in verschillende oorlogen betrokken. In de 16e eeuw (80-jarige oorlog) had het dorp veel last van rondtrekkende legers. In het noorden zaten de Nederlanders en in het zuiden de Spanjaarden. Beerse werd afgeperst door beide partijen.

De hele 17e eeuw had Beerse te maken met deze strijd. In het begin van de 18e eeuw kreeg Beerse te maken met de Spaanse- en Oostenrijkse Successieoorlog. Er was ook een Franse overheersing rond 1830 gevolgd door een Nederlandse inval in 1831. Daarna volgde een periode van rust voor de arme bevolking.

In 1865 wordt het kanaal Turnhout-Antwerpen (ook wel kanaal Dessel-Schoten genoemd) aangelegd. Tijdens de aanleg werd klei gevonden en al snel vonden verschillende steenbakkerijen een plaats langs het kanaal. Via het kanaal waren de bakstenen goedkoop te vervoeren. Deze steenbakkerijen zorgden voor een toename van de welvaart. Rond 1965 waren er 22 steenbakkerijen actief. Nu zijn dat er nog maar 3.

In 1977 is Beerse samengevoegd met Vlimmeren. Nu wonen er rond de 16.000 inwoners in de Beerse-Vlimmeren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe steken direct een drukke weg over om daarna de rust op te zoeken. Bij de oversteekplaats maken we kennis met de subiele verschillen tussen België en Nederland. 

We wachten even op het groene licht om over te steken. Om aan te geven dat we klaar staan moeten we op een knop drukken. Hierna volgt de tekst "oproep opgenomen". En dan duurt het wachten niet te lang.

We lopen een rustig industriegebied in. Op de zondag is hier weinig activiteit. Tussen de bedrijven zien we een mooie laan met bomen in prachtige herfstkleuren. Zeker als de zon vrolijk begint te schijnen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIndustrieterrein Beerse
In de vijftiger jaren groeide in Beerse de werkloosheid en de pendelarbeid doordat de werkgelegenheid in de verouderde baksteennijverheid begin af te nemen.

De gemeente Beerse bezat grond langs de belangrijke weg Antwerpen-Turnhout. Deze grond kon tegen lage kosten aangeboden worden aan nieuwe industrieën. De gronden werden voorzien van verharde wegen, electriciteit en werden goedkoop aangeboden. De perceelgroote werd bepaald door de vooruitzichten van het bedrijf dat zich ging vestigen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen bij de TV toren van Beerse. Een 60 meter hoge mast met een groot aantal schotels, gebouwd in 1979.

Hier beginnen ook een groot aantal mountainbike tochten. Collega Alex, die deze keer meeliep maakte meteen een foto van de routes. Wie weet komt dat nog een keer van pas.

Wat verder worden we even van de wijs gebracht door de pijlen die een andere kant op wijzen als we verwacht hadden. Maar die pijlen wezen ons in de richting van een leuk tuintje waar wij wandelaars van het Berenpad van harte welkom geheten werden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe mogen gratis in de tuin rondkijken, als we het hekje maar goed achter ons sluiten. Dat doen we ook (twee keer) en genieten van de verschillende soorten buxussen.

We proberen even te tellen hoeveel verschillende soorten buxus soorten er zijn. Maar we raakten al snel de tel kwijt. Toch een leuke onderbreking in de wandeling.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen langs een drie-gemeentenpunt van Beerse, Lille en Vosselaar. Maar meer opvallend is het café waarvoor een aantal paarden staan te rusten. Zo te zien zaten hun berijders op het zonnige terras.

We lopen richting Beerse Heide. De route loopt langs de heide, maar we lopen even een stukje om. Dit mooie stukje natuur laat zien hoe de Kempen er vroeger heeft uitgezien. Hier komen we stuifduinen tegen en ook de struikheide. In augustus en september staat de heide in bloei. Dan is het hier een prachtig gezicht.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen weer terug en gaan het Lijsterpad in. Volgens onze folder is er veel te vertellen over dit pad. We vatten het voor u samen:

Grove den
Boom grillig van vorm met een rossige schors en een platte kruin. Is dit een inheemse soort of niet?

4000 jaar geleden was de Kempen begroeid met eiken-berkenbos. Door ontbossing en loslopend vee veranderde het bos in een uitgestrekte heide. Deze heide werd geplagd als strooisel voor potstallen. Hierdoor werd de grond armer en er ontstonden zandvlakten. Onder invloed van de wind werden stuifduintjes gevormd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAdriaan Gijs, de boshuer van Vosselaar" heeft er in de 17e eeuw dennenbossen gezaaid. Tijdens het bewind van Maria-Theresia van Oostenrijk (1740-1780) kwam er een decreet voor extra belasting op onbewonnen percelen.

En natuurlijk probeerden men in die tijd onder deze belasting uit te komen door de zandvlaktes te beplanten. Eerst met de inlandse eik. Maar die groeide te traag. Vervolgens werd de zeeden geprobeerd. Maar daarvoor was het te koud in de Kempen. Als laatste werd gekozen voor de grove den. Deze stelde weinig eisen en groeide snel. Daarbij kwam dat in de 19e eeuw deze den een veelgevraagd product was om dienst te doen als stutten in mijngangen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSToen de mijnen gesloten werden was het hout van de grove den niet meer nodig voor het stutten. Door dunningen werden open plaatsen in het bos gemaakt. Deze open plekken konden worden ingenomen met loofbomen. Zo onstaat er meer variatie.

We lopen verder en komen in de buitenwijken van Beerse. Wat staan hier mooie huizen. "Jaloers" kijken we om ons heen. En ook tijdens deze wandeling komen we kunstwerken van Jan Vaerten tegen.

Zelfportret Jan Vaerten
Olie op doek - 1947
Op 38-jarige leeftijd schildert Jan Vaerten dit zelfportret. Een jaar later is hij hier in dit huis komen wonen. Hier woonde en werkte hij tot zijn dood in 1980.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn even verder nog een kunstwerk.

Springend paard
Olie op doek - 1951
In dit schilderij staan zachte golvende tegenover de harde strakke lijnen die je aandacht naar het midden van het schilderij brengen. Je ziet een springend paard. Het wil zich bevrijden uit een beklemmende en uitzichtloze situatie. Het paard steigert, want op deze manier kan het zich verzetten tegen zijn gevangenschap.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen weer bij de auto. Maar even van te voren komen we langs een echte Finse Joggingpiste.

Een leuke baan die 's avonds ook verlicht kan worden. Eerst las ik "verplichte Finse Joggingpiste" en dat leek me een leuke "verplichte" afsluiting van de deze wandeling.

Gelukkig hielp collega Alex me richting auto, die jogging baan laten we voor een volgende keer dat we Beerse aan doen.

Links
http://www.beerse.be
http://www.toerismebeerse.be
http://www.museumjanvaerten.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.