Landgoed Geijsteren

Korte beschrijving

Op de eerste werkelijk schitterende lentedag gaan we naar Geijsteren. De wandeling die Rob daar uitgezet heeft is gedeeltelijk onder water komen te staan en niet meer te lopen. Gelukkig zijn er attente wandelaars die deze belemmeringen doorgeven.

We gaan opnieuw dit fantastische gebied in, maar dan anders…..

Over de zandduinen naar de watermolen. Langs de kronkelende beek over de boombrug richting Golfbaan om van achteruit het dorp in te gaan. De kerk heeft geen toren en een bijzondere zijingang. Het terras bij de dorpsboom biedt gezonde versnaperingen aangevuld met een enthousiaste meidengroep die het Pieterpad lopen. Het dorpje vertelt haar historie. Het landschap eromheen geeft prachtige doorkijkjes en fraaie plaatjes van grote Hoeven. De historie rond het Kasteel van de Baron aan de Maas geeft de relatie met de heerlijkheid. De Oude Pastorie kent een eigen verhaal. De tweede Watermolen kent een onmogelijk te verlaten rustpunt omdat het Limburgse wonderschoon zo letterlijk is. Sint Willibrordus was hier bij de put en heeft een kapel. We komen aan het einde van de wandeling onze damesgroep weer tegen. Enthousiast als ze zijn kletsen ze, praten ze, lachen ze verder. Zullen ze stil worden in Pieterburen???


Kenmerken
Startpunt: Geijsteren
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.557140 E6.010310
Afstanden: 13 km
Type: Beek, Bos, Open, Zandheuvel
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 01-04-2007

Route informatie

Een zeer fraaie GPS wandeling van 14 kilometer gaat door Landgoed Geijsteren/Geysteren onder de rook van Venray.
Er is een verkorting van 9/8 km beschikbaar
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar. Soms een beetje rul.Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Onderweg is een horecagelegenheid in het dorp opgenomen.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.
Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/FINISH/PARKEREN N51 33.428 E6 00.619
We parkeren langs de Maasheseweg tussen Venray en Maashees op de parkeerplaats tegenover de Sint Jozeflaan naar de Smakt.

We gaan meteen richting zuid en komen al snel bij de zandverstuivingen. Een leuk speelterrein voor de kinderen toen ze nog klein waren.

In de foto-serie zijn ook de foto's te zien van de oorspronkelijke wandeling uit 2007 die nu helemaal vernieuwd is.

Jeneverbes N51 32.956 E6 00.656
Jeneverbes komt voor op arme zandverstuivingen en heide. Er vindt op het ogenblik weinig tot geen natuurlijke verjonging plaats, doordat de bodem verzuurt en de zaden steeds minder kiemkrachtig blijken.

GPSwalking.nlDe jeneverbes leeft in symbiose met een schimmel. Is die er niet, dan kiemt de jeneverbes slecht. De schimmel kan niet tegen verzuring van de bodem.

In terreinen met weinig bemesting en kalkarme grond blijkt de jeneverbes bij enige rust goed te kiemen. De jeneverbes is een in Nederland wettelijk beschermde boom.

De rijpe bessen kunnen worden toegevoegd bij diverse recepten, vooral de combinatie met zuurkool is algemeen bekend. Ze hebben een sterke geneeskrachtige werking.

Jeneverbes mag niet bij zwangerschap of bij nierontsteking worden gebruikt.

GPSwalking.nlStuifzand N51 33.005 E6 00.543
In grote delen van Noord-Limburg komen op diverse plaatsen eolische zanden voor. Bijna overal waar geen Holocene sedimenten aan de oppervlakte liggen, komen dekzanden voor uit het Pleistoceen.

De dekzanden worden door de wind verplaatst en liggen als een deken over het landschap. Vooral in de IJstijden Saalien en Weichselien (-20 000 jaar) hebben grote verplaatsingen van sedimenten plaatsgevonden.

De dekzanden hier zijn matig fijnkorrelig met lichte leem ertussen. De lagen zijn tussen de 1 en 20 meter dik. Vooral in depressies vinden we de dikke lagen. In het Holoceen – het huidige tijdperk – zijn veel zandverstuivingen ontstaan door menselijk ingrijpen door kaalslag van heide en bos. De verstuiving waait dan op tot landduinen.

GPSwalking.nlDe korrels bestaan uit mineralen die herleidt kunnen worden naar het gebied van oorsprong. Dat is afhankelijk van de aanvoer door de Maas of de Rijn. Via de Rijn zijn uit de Alpen Saussuriet en uit de Eifel het vulkanische Augiet aangevoerd, maar maaszand is bleker en kent meer zware mineralen. Het zand is zeer kalkarm. Vandaar dat de Jeneverbes zo goed gedijt.

Dit zand heeft een sterke hechting onder druk en inwatering (bezinking). Daarom wordt het veel gebruikt als ophoogzand, als basis onder paden en onder funderingen van gebouwen en huizen.

Maar ook de kinderen vinden het heerlijk speelzand, vooral samen met water. Daarom is dat kleine meertje links zo aantrekkelijk.

Maaslijn N51 32.716 E6 00.550
We horen en zien verderop ook de treinen van Veolia. Het zijn de dieselelektrische treinstellen van het type GTW, gebouwd door de Zwitserse fabrikant Stadler Rail.

GPSwalking.nlDat doet me denken aan de anekdote over de Zwitserse trein: “Als in Zwitserland een trein niet op tijd rijdt, dan is het geen Zwitserse trein. En als het wel een Zwitserse trein is, dan heb je geen Zwitsers horloge.”

Per jaar vervoert Veolia ongeveer 5 miljoen reizigers over dit traject tussen Venlo en Nijmegen, de zogenaamde Maaslijn. Het is nu nog enkel spoor. Voor 2020 wil men de lijn geëlektrificeerd hebben en deels uitgebreid maken naar dubbel spoor. Daardoor kan de reiziger van Maastricht naar Groningen reizen zonder het centrale knooppunt van Utrecht te hoeven passeren.

Rosmolen N51 32.593 E6 01.736
En zo komen we al pratend en kletsend bij de Rosmolen. Deze molen heeft de vorm van een rosmolen. De naam is dan ook ontleend aan een rosmolen die vroeger nabij een boerderij lag en door een paard werd aangedreven.

GPSwalking.nlDe molen is gelegen op de Oostrumse Beek en heeft een onderslagrad. In 1928 werd hij stilgelegd na verkoop van het stuw- of waterrecht. Het gebouw leed in 1944 zware oorlogsschade, maar werd in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Op de site van www.molens.nl stond het volgende te lezen over deze molen:

Geschiedenis Rosmolen Geysteren/Geijsteren
Zijn naam is ontleend aan een gebied in de bossen dat "Aan de rosmolen" werd genoemd. Daar stond vroeger een boerderij met een rosmolen die in 1863 door brand werd vernield. Op enige afstand daarvan lag de boerderij met de watermolen waarop de naam "rosmolen" is overgegaan.

Vanaf de "rosmolen" tot de uitstroming in de Maas vormt de Oostrumse Beek het mooiste beekdal in Noord-Limburg. In dit gebied lagen op de beek twee watermolens waarvan slechts de waterraderen als verfraaiing zijn overgebleven.

GPSwalking.nlDe bekendste daarvan is de "rosmolen" van Geysteren. Vroeger lag de molen eenzaam in het bos bij een boerderij van het Frankische type, thans is het een toeristische trekpleister.

Zowel de molen als de boerderij behoren tot een zeer groot landgoed, dat zich ver buiten het dorp Geysteren uitstrekte, waar bijna twee eeuwen lang de eigenaren op het kasteel woonden. Door zijn merkwaardig rond tentdak, dat vroeger met stro was gedekt, was de "rosmolen" de meest pittoreske watermolen van Limburg.

Het was ook de kleinste vrijstaande watermolen in de provincie. Het landgoed met de molen was voor de Franse Tijd eigendom van de Heer van Geysteren, die ook Heer van Oostrum en het Zuidlimburgse Schinnen was. De laatste Heer was Adam Alexander, graaf van Schellart van Obbendorf. Na hem kwamen de goederen in bezit van een rijksgravin Von und Zu Hoensbroech en vervolgens door huwelijk in de familie De Weichs de Wenne in welke familie de molen is gebleven.

GPSwalking.nlEvenals de Oostrumse molen was de "rosmolen" een wintermolen, die doorgaans van oktober tot april kon malen, als de wateraanvoer voldoende was. De molen had één koppel blauwe Duitse stenen met een middellijn van 1,45 m, een maat gelegen tussen een 16-er en 17-er steen, dat op een zware eikenhouten steenbedding lag, die tevens de opslagzolder vormde.

Het rondsel op de steenspil werd rechtstreeks door het grote aswiel aangedreven. Het onderslagrad had een middellijn van 5,40 m. en een breedte van 0,60 m. De waterwerken waren geheel van hout. Naast de maalsluis, die met een haal werd bediend, bevonden zich twee lossluizen.

In 1928 werd de molen stilgelegd. In dat jaar kocht de gemeente Venray het waterrecht van Joseph, baron de Weichs de Wenne, af om in dat deel van de beek, die met acht andere beken de afwatering van de Peel verzorgde, de waterhuishouding te kunnen verbeteren. Het gebint met de sluizen werd afgebroken. Het waterrad kon blijven hangen maar werd onklaar gemaakt.

GPSwalking.nlOmstreeks 18 november 1944 werd het houten brugje over de beek voor het waterrad gelegen door de Duitsers opgeblazen waarbij ook het gebouw veel schade opliep.

Dat is hersteld en 30 jaar later werd voor het toerisme een draaiend rad opgehangen met een middellijn heeft van 5,30 m. en een breedte van 0,70 m. In de ark onder het rad is een kleine krop aangebracht die als watergeleider fungeert.

Sinds 2000 is de molen weer in gebruik als graanmolen.

GPSwalking.nlOostrumsche beek N51 32.765 E6 02.103
De Oostrumsche beek slingert weer volop door het Noord-Limburgse landschap. Waterschap Peel en Maasvallei heeft gezorgd voor een natuurlijk watersysteem en een natuurlijke Oostrumsche beek.

Zo is ook de eeuwenoude molenvijver van de Rosmolen weer in ere hersteld. De herstelde molenvijver wordt nu door het waterschap gebruikt als retentiebekken.

Water wordt in natte perioden tijdelijk hierin opgeslagen, waardoor de Maas minimaal wordt belast. Zo vormt deze molenvijver een schakel bij de bestrijding van hoogwater in de Maas.

AGPSwalking.nlls we erlangs lopen komen we bij een boombrug, een omgevallen boom, voorzien van een dubbele reling en kippengaas, zodat we er niet vanaf glijden. We rusten op het bankje.

We kunnen ons dan ook heel levendig voorstellen hoe de kinderen van onze familie hier in en rond het water hebben gespeeld, vooral in de schaduw van een stralende hete zomerdag in de vakantie. Een uitgebreide picknick mee. Drankjes koelen in het riviertje. Modder, zand, dijkjes bouwen, varende ‘bootjes’ in de waterstroom.

En van hierboven een goed overzicht. Rust en stilte om ons heen. Fluitende vogels. Idyllischer kan bijna niet.

Golf- & Countryclub Geijsteren N51 32.498 E6 03.153
We steken over richting Golf- & Countryclub Geijsteren. Deze golfbaan is de op een na oudste baan in Limburg en is bekend om de fraaie natuur en mooie bossen.

TGPSwalking.nloen mijn schoonvader in New York was ontmoette hij Dr. Hurst van de VN WHO, World Health Organisation. Op de vraag waar kom je vandaan volstond Europa, Netherlands en zelfs Limburg niet. Dr. Hurst kende Limburg. In Geijsteren had hij eens gegolfd met de Prince – dat was Prins Bernhard. “Mijn vrouw komt uit Geijsteren” zei Opa. Van de bakker en het café bij de boom op het Pleintje midden in het dorp.

En Dr. Hurst herinnerde zich de (toen nog oude) boom in het pittoreske plaatsje. Wereldberoemd dus, dat Geijsteren.

Helaas krijgen we tijdens deze wandeling weinig te zien van de golfbaan zelf. Maar het zicht op het dorp is heel fraai. We gaan de boom opzoeken.

Geijsteren N51 33.022 E6 02.972
We komen in het dorpje met links een grote boerenhofstee. De Dorpstraat toont de grote hoge kerk en daaraan voorbij een terras.

GPSwalking.nlDe kerk is eigenlijk een lelijk gebouw, groot zonder zichtbare toren. En toch zijn er enkele bijzonderheden te melden en te zien. Doordat de kerk gebouwd is op de maaswal kun je vanaf de straat onder in de crypte en moet je enkele trappen op om op niveau van de kerk te komen. Aan de overzijde van de straat klimt de gildebroeder van het schuttersgilde de trap op. Mooi.

In de Tweede Wereldoorlog is hier in de omgeving heftig gevochten. Alle kerktorens werden door de Ditsers gebruikt als waarnemingspost. Daarom werden alle kerken gebombardeerd. Zo ook de voormalige kerk bij het kasteel. Na de oorlog is de oude kerk niet meer opgebouwd. Maar de toren was voor deze nieuwe kerk en stapje te duur.

GPSwalking.nl’t Trefpunt N51 33.051 E6 03.018
Nu is het café en terras. Goed vertoeven in het zonnetje.

Maar het is in dit huis dat de moeder van Leonoor en haar broer is geboren. Hier bakte de bakker brood en hij had ook een café. Dat laatste is nog zo. Als je binnenkomt was links de bakkerij en de winkel.

We horen gezellig gekwetter aankomen. Enkele dames komen op het terras erbij zitten. Dan komen er nog een viertal de hoek om. Ze lopen het Pieterpad – hier het traject van Meerlo naar Vierlingsbeek. Moedig om de discipline vast te houden tot aan Pieterburen. Met hun enthousiasme zal dat zeker lukken.

GPSwalking.nlWij kijken uit op de boom op het pleintje. Ik herinner me een veel dikkere boom. Het is echter wel de boom waar Dr Hurst over sprak. Het pleintje geeft tevens aan waar Geijsteren voor staat: de Gildebroeder, de Asperges en de Keieschieters met Karnaval.

Na de gezonde lunch gaan we richting Kasteel. Door een mooi open landschap gaan we voorzichtig – drukke weg – langs het oude kerkhof – daarvóór stond vroeger de oude kerk – naar de kasteelruïne. Deze wordt nu gerestaureerd. Het was een waterburcht met voorplein en dat kunnen we nu goed zien. De Maas licht hier meteen achter en we zien druk scheepvaartverkeer.

LGPSwalking.nlandgoed Geijsteren N51 33.086 E6 03.215
Geijsteren is een dorpskern van de gemeente Venray, gelegen langs de Maas in het noorden van Limburg, grenzend aan de provincie Brabant. Het dorp telt op in 2006 445 inwoners en 179 huizen. Daarnaast is er een landgoed van 700 hectare met een kasteelruïne en een 18-holes "Golf en Countryclub"; de rest van het terrein is grotendeels vrij toegankelijk. Er zijn veel bossen met enkele kleine campings en een restaurant (Eethoeve De Boogaard). In het centrum is een eetcafé Het Trefpunt genaamd. In 1949 is de kerk voor het eerst in de dorpskern gebouwd, en niet meer nabij het kasteel.

Het Kasteel van Geijsteren is, omdat het ook een hoog gebouw met een toren was, kapot gebombardeerd. Het huis van de Baron is nooit meer herbouwd. Nu hersteld men de ruïne voor het toerisme.

GPSwalking.nlGeschiedenis Kasteel Geijsteren N51 33.281 E6 03.309
Geijsteren behoorde eerst aan de Heren Van Cuijk, die uiteindelijk hun hele gebied aan de graven van Gelre verkochten. In 1236 wordt een Arnoldus van Gesserne als heer van Geijsteren genoemd, vermoedelijk trad hij als eerst aangestelde heer namens de graaf van Gelre op, zijn familieleden volgden hem overigens wel op.

Het dorp zelf wordt voor het eerst in 1251 in een oorkonde genoemd. Met de rest van het huidige Noord-Limburg hoorde het immers bij het Overkwartier van Gelre (ook genoemd Opper-Gelre).

GPSwalking.nlHet was een eigen heerlijkheid die behoorde vanaf circa 1350 tot in de 16e eeuw aan de familie Van Broeckhuysen, daarna aan de families Van Harff, Van Eyll en Schellart van Obbendorf, tenslotte kwamen de gronden (na het afschaffen van de heerlijke rechten) in 1804 aan de baronale familie De Weichs de Wenne, die het landgoed en de ruïne nog bezitten. Het heeft overigens twee heren gehad van 1451 tot 1592 door erfeniskwesties.

Omdat het een eigen heerlijkheid was, bezat het een schepenbank. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied in 1703 door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits.

In 1794 veroverden de Fransen het. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen.

GPSwalking.nlBij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (2 december 1813) werd Geijsteren hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het via het vredesverdrag van London in 1839 bij de Duitse Bond, waar in 1866 uit werd gestapt.

Sinds die tijd is Geijsteren definitief in Nederland gelegen.

Alde Pastorie N51 33.221 E6 02.932
Tot 1881 de pastorie van de Geijsterse parochie. Boven de deur in de voorgevel een steen met jaartal 16--. Naastgelegen boerderij "Peijten hof' werd later het Bazenhuis genoemd. Alde Pastorie, boerderij en het bakhuisje in bezit van het kasteel.

De oude kerk lag dus echt wel een stukje van de kerk, die bij het kasteel lag, verwijderd.

GPSwalking.nlHoltmeulen N51 33.349 E6 02.416
Voorbij de oude pastorie komen we bij waarschijnlijk wel het meest intieme plekje van deze wandeling – ook al zou je dat niet verwachten. We lopen achterom door het hekje en komen bij het grote waterrad. We gaan even rustig zitten. We laten alles op ons inwerken, de rust, het klaterende water, de fluitende vogels en groen om ons heen…

Deze watermolen werd al vermeld in 1641. Het nu bestaande stenen gebouw dateert van 1750. Het ijzeren rad is geplaatst in 1887. Het molengebouw is in 1961 ingericht als woonhuis. Omleidend beekje achter het weiland ‘de Erck’ is in 2000 voorzien van vistrappen.

Nieuwenhof N51 33.276 E6 02.284
Van oudsher boerderij van het kasteel. Tekst in gevelsteen vermeld de volgende tekst: "Ao 1880 en een lei barones Johanna von Weichs den eersten steen". Op het woonhuis zit een plaat van de brandverzekering (19de eeuw).

GPSwalking.nlSt. Willibrorduskapel N51 33.139 E6 01.903
De St.Willibrorduskapel staat midden in het eeuwenoude bos op een vijfsprong van wegen. De kapel is in 1641 herbouwd op een plaats waar de heilige bisschop vroeger predikte en doopte. Aan het water uit de put werd een genezende kracht tegen oogziekten toegekend.

Daarvóór moet op die plaats een heidense gerechtsplaats zijn geweest. De gedenksteen boven de deur dateert van 1641. De stenen grenspaal markeert de provincies Noord-Brabant in het noorden en Limburg in het zuiden.

Deze Wilbertsputpaal is vernoemd naar de in Engeland in 658 geboren en in 688 tot priester gewijde Willibrordus.

GPSwalking.nlDeze Willibrordus zette zich in voor de kerstening tot de Katholieke kerk in deze streek. Op deze plaats waar een heilige bron lag, doopte hij aankomende gelovigen. Later is op deze plek een kapel gebouwd.

In 1551 regelden de keizerlijke commissarissen de grenzen tussen het Land van Kessel en het Land van Cuijk. Zij kwamen op 21 oktober in deze Willibroduskapel bijeen en wezen de bron aan als scheidingspunt.

In 1553 werd in opdracht van Karel V hier een grote stenen grenspaal ingraven. Daardoor hielden beide Landen toegang tot de kapel.

Vanaf deze kapel gaan we rechtstreeks terug naar de parkeerplaats. We zien af van het ommetje dat hier voorheen lag en dat nu vastloopt in het natte deel in het noorden.

GPSwalking.nlWel zien we dat er nog uitbundig met groot materieel is gedund in deze bossen. We hopen dat het loont in de toekomst.

Want we komen nog zeker terug in dit bijzonder mooi wandelgebied. Graag tot ziens.

Boschhuizerbergen N51 33.246 E6 01.295
Dit bosgebied van het Limburgs Landschap bestaat vooral uit dennenbossen. Die zijn als productiebos aangeplant eind 19e eeuw om stuthout te leveren voor de mijngangen in het zuiden. Voor elke meter waren zeker tien bomen nodig. Dennenhout heeft ook het voordeel dat het waarschuwend gaat kraken als het onder zware druk komt te staan.

Maar nu, in de tegenwoordige filosofie van bosbeheer wil men de bossen weer terugbrengen naar vooral het loofbos van hier vooral berk en eik. Loofbomen nemen immers meer CO2 op dan naaldhout. En dennen zijn van oorsprong minder inheemse bomen?

GPSwalking.nlMet grof materieel is men te werk gegaan in het bos, waarbij ik echt wel de indruk heb dat men het met de bescherming van de oorspronkelijke bodem en stuifzandheuvels niet zo nauw genomen heeft.

En of met uitdunning en houtkap de den zal verdwijnen? Met al die zaden van de dennenappels in de grond? Het zal lang gaan duren…..

Zo keren we terug. Heerlijk als we weer de enthousiaste wandelaars ontmoeten die het Pieterpad lopen.

We maken enkele foto’s, maar niet op Internet. Veel plezier, meiden, en veel succes.

Startpunt

 • START/FINISH/PARKEREN N51 33.428 E6 00.619
 • START De wandeling kan ook starten in Geijsteren Centrum

POI’s

 • Jeneverbes N51 32.956 E6 00.656
 • Stuifzand N51 33.005 E6 00.543
 • Maaslijn N51 32.716 E6 00.550
 • Rosmolen N51 32.593 E6 01.736
 • Oostrumsche beek N51 32.765 E6 02.103
 • Golf- & Countryclub Geijsteren N51 32.498 E6 03.153
 • Geijsteren N51 33.022 E6 02.972
 • ’t Trefpunt N51 33.051 E6 03.018
 • Landgoed Geijsteren N51 33.086 E6 03.215
 • Geschiedenis Kasteel Geijsteren N51 33.281 E6 03.309
 • Alde Pastorie N51 33.221 E6 02.932
 • Holtmeulen N51 33.349 E6 02.416
 • Nieuwenhof N51 33.276 E6 02.284
 • St. Willibrorduskapel N51 33.139 E6 01.903
 • Boschhuizerbergen N51 33.246 E6 01.295
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.