Millingerwaard

Korte beschrijving

Dit is een prachige wandeling in een gevarieerd en heerlijk gebied om doordoor te lopen, te kijken, te ervaren en vooral van te genieten. De route gaat door een uniek natuurlandschap waar u paarden, koeien, vogels, natuur in alle soorten en maten en prachtige uitzichten over de Waal tegen komt. Vooral voor vogelaars is dit een prachtig gebied. Er is veel te zien. Vergeet de verrekijker niet.

Goede schoenen zijn aan te raden. De route gaat niet altijd over paden (een stukje moet er gestruind worden). Ook zijn de paden drassig. Bij (erg) hoog water kan dit gebied zelfs ontoegankelijk zijn.


Kenmerken
Startpunt: Kekerdom
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N51.863177 E6.004071
Afstanden: 12, 9, 8 km
Type: Bos, Open, Rivier, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km in de Millingerwaard bij Kekerdom onder de rook van Nijmegen.
De route is niet geschikt voor mensen die wat slechter ter been zijn.
Ook is deze route niet geschikt voor scootmobiel.
De route van 8 km gaat alleen over verharde paden en is daardoor wel geschikt voor iedere wandelaar.
De route gaat voor het grootste deel over paden, maar er moet ook een stukje door de natuur gestruind worden. U moet dan zelf een route zien te vinden. Hiervoor is het wel nodig om goede wandelschoenen te dragen.
Onderweg komt u één horeca gelegenheid tegen, de
Millinger theetuin. Deze is open van het eerste weekend van april tot het laatste weekend van oktober van 10.00 tot 18.00 uur. 's Maandags is de theetuin gesloten.
U kunt de wagen parkeren bij de kerk van Kekerdom. Maar als deze kleine parkeerplaats vol staat kunt u parkeren op de alternatieve parkeerpaats 1. Het voordeel van deze parkeerplaats is dat de theetuin precies in het midden van de wandeling ligt.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren de auto bij de kerk van Kekerdom. Daar zijn maar een paar parkeerplaatsen beschikbaar. Als het hier vol staat kunt u het beste doorrijden naar de alternatieve parkeerplaats. Daarvoor rijdt u het dorp door, en dan nog ruim een kilometer verder.

Het is lekker rustig. Er hangt nog wat mist, maar de zon doet al een goede poging om door te breken. In de verte horen we de vogels al.

Aan het begin van de wandeling lopen we tegen een informatiebord aan. Die is al in geen jaren schoongemaakt. Door het vele stof kunnen we nog net de tekst lezen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWelkom in de Millingerwaard
Zand en klei vormen de basis van dit natuurontwikkelingsgebeid en het rivierwater brengt levenskracht. Water en Wind boetseren de bodem die door de rivier is afgezet.

Planten en dieren tooien dit landschap in een verbluffende soortenrijkdom. Geen vierkante meter is hetzelfde in de vierduinen, ooibossen en moerassen: duizenden variaties op de thema's nat-droog, hoog-laag, zand-klei.

Wie bereid is te kijken door de ogen van de dieren die het pad kruisen, wordt deelgemoot van de ontelbare dimensies van dit natuurgebied. En snel uitgekeken raakt u hier niet want de Millingerwaard is een van rijkste natuurgebieden in ons land. Volg de paden der dieren, steek uw neus in de planten en laat u verrassen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNatuurprocessen die in het verleden waren uitgeschakeld, krijgen hier nieuw leven ingeblazen. Overstromingen die vroeger de landbouw overlast veroorzaakten, geven nu de natuur een zetje in de rug. De landbouw heeft zich teruggetrokken achter de veilige dijk en de uiterwaard is weer beschikbaar voor de rivier en natuur.

Het water krijgt meer ruimte door het afgraven van de metersdikke, opgeslibde kleilagen en door het verlagen van de zomerkade. Weiland en akkerland veranderen daardoor in moeras. Kleiwinning en baksteenfabricage zijn de motor achter deze natuurontwikkeling. Elke baksteen die van de klei uit deze uiterwaard wordt gefabriceerd, vertegenwoordigt als het ware een vis, kikker of vogel in het natuurgebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet eerste begin van de wandeling ziet er nog niet zo mooi uit. Maar dat veranderd als we aankomen bij de eerste plas. Overal zitten vogels. Twee Gallowayrunderen staan ons van ver al op te wachten. We hoeven niet van het pad af, want deze beesten zijn erg rustig.

De zwarte dieren zitten vol met bruine klissen. Dat zien we later ook bij de paarden.

Kleine klis
De Kleine klis (Arctium minus) is een tweejarige, grote plant (tot meer dan 1 meter). De stengel is dik en rijk vertakt. De bladeren gesteeld en breed eivormig. De bloemkoppen staan in trosjes bij elkaar. De bloemen zijn buisvormig. Komt overal voor, met name langs paden. De bloeitijd is juni - september.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de verte zien we een groepje boomstammen staan. Die staan te dicht bij elkaar waardoor je meteen in de gaten hebt dat dit niet natuurlijk is. Met de verrekijker zien we een plaatje op één van deze bomen. Nieuwsgierig als we zijn gaan we een kijkje nemen.

Monument
In 1996 werden deze stammen door Rijkswaterstaat opgebaggerd uit de Waalbodem bij Erlecom, drie kilometer stroomafwaarts van hier. Het zijn eikenbomen, die circa 8.400 jaar geleden opgroeiden. Dit zijn bomen uit eerste ooibossen na de laatste ijstijd!

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe zwarte kleur is veroorzaakt door het duizenden jaren lange verblijf in de bodem, waar onder zuurstofloze omstandigheden een verkolingsproces op gang is gekomen. Het hout is daardoor licht geconserveerd. Maar door de blootstelling aan zuurstof en onder invloed van weer en wind zullen de stammen nu geleidelijk verweren.

De stammen zijn in april 1998 rechtop gezet om dit proces te vertragen. Daardoor kunnen ze hier nog jarenlang een symbool voer het herstel van de ooibossen in de Millingerwaard.

De Waal
De Waal is een Nederlandse rivier. Het is de grootste arm van de Rijn, die zich ter hoogte van Pannerden splitst in het Pannerdensch Kanaal naar rechts en de Waal naar links. Het Pannerdens kanaal splitst zich weer bij Westervoort naar rechts af als de IJssel en naar links als de Nederrijn.

De Nederrijn is voorzien van stuwen, zodat bij lage waterstanden het water via IJssel en Waal kan worden afgevoerd. Voorbij Wijk bij Duurstede heet deze rivier de Lek. De Waal is veruit de waterrijkste riviertak en ook de voornaamste voor de scheepvaart.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Waal gaat vanaf de vroegere samenvloeiing met de Maas bij Woudrichem (nu de Afgedamde Maas) over in de Merwede en stroomt vervolgens via verschillende routes naar de Noordzee; het meeste water stroomt via de Noord, de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg.

De Waal wordt met de Nederrijn en Amsterdam verbonden door het Amsterdam-Rijnkanaal (bij Tiel) en met de Maas door het Maas-Waalkanaal (bij Nijmegen) en het Kanaal van St. Andries. Op dat laatste punt vloeien de Waal en de Maas op een afstand van 1,9 km langs elkaar heen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWat is het hier mooi. Een grote kudde Konikpaarden staat rustig te eten terwijl wij vlak langs het water lopen. Je kunt hier foto's blijven schieten. Elke meter is er wel wat moois te zien.

Dan komen we bij de Millinger Theetuin. We hebben geluk. Deze theetuin is over een paar dagen gesloten. Dat hebben we kunnen lezen op een bordje dat we onderweg tegenkwamen: open van het eerste weekend van april tot het laatste weekend van oktober van 10.00 tot 18.00 uur. 's Maandags gesloten.

We gaan even een kijkje nemen en genieten van een lekkere kop soep.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMillinger Theetuin
De Millinger theetuin is een theetuin in Moorse stijl in de Nederlandse gemeente Millingen aan de Rijn. De tuin is gelegen op 2 km afstand van Kekerdom, vlak naast de Rijn. De tuin ligt midden in het natuurgebied 'De Millingerwaard', dat wordt beheerd door het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer.

De tuin is bereikbaar via een rul zandpad en in de zomer via het fiets- en voetveer 'De Halve Maan' dat vaart tussen Gendt en de Millinger Theetuin en via de rondvaartboot De Duffelt. Ook is de tuin bereikbaar per paardenkoets.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de tuin is er een Moors theehuis met waranda, een Marokkaans theehuis en een Marokkaans pleintje met waterpartij. Er zijn diverse waterbassins. Bananenplanten, palmen, vijgen en andere mediterrane planten zijn in potten in de tuin aanwezig. Verder is er een verzameling vaste planten waaronder vele soorten delphiniums, hosta's, hermerocallissen en phloxen.

We lopen verder en komen weer een informatiebord tegen. Aan de ene kant de nieuwe natuur, aan de andere kant de Waal. We komen soms ogen tekort om alles in ons op te nemen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNieuwe natuur
Tussen de Gelderse heuvels komt de Rijn als door een poort ons land binnen, en vertakt zich in Waal, Nederrijn en IJssel Dit is de Gelderse Poort, een natuurgebied dat in 2010 samen met het Duitse deel zo'n 5000 hectare groot zal zijn! Het Colenbrandersbos is onderdeel van deze nieuwe natuur.

Rijke rivierbossen
Bossen langs rivieren heten ooibossen. Hier staat u voor een zogeheten hardhoutooibos van eik, iep en zoete kers. Deze soorten groeien op de drogere hogere delen van het landschap. Dit in tegenstelling tot het voornamelijk uit wilg bestaande zachthoutooibos dat meer in moerassige laagtes staat. De hardhoutbossen in Nederland zijn vooral rijk aan planten als slangelook, rivierkruiskruid en besanjelier. De zachthoutooibossen worden worden druk bezocht door vogels.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSLianen
Je ziet hier veel struiken die, zijn overgroeid met zogenaamde lianen, zoals bosrank, heggerank en hop. Ze zijn typisch voor hardhoutooibossen en hebben bescheiden, maar mooie bloemen. De zaden van de clematis achtige bosrank zijn warrige bollen van lange, pluizige draden. Als een deken spreidt deze plant zich over zijn gastheer uit. De dikke bosrankstelen hangen als lange lianen van de boomkruinen.

Doornige beschermengel
Order de hoge populieren staan vooral meidoorns, die hier soms wel 10 meter hoog kunnen worden. Deze dichte struiken vormen met hun doorns een bescherming voor opgroeiend bos van onder meer jonge eiken, die anders worden opgegeten. In en op de meidoorn leven behalve paddestoelen ook insecten en andere dieren, waaronder de sperwer. Prachtig zijn de witte bloesems van deze struik, waarmee het rivierengebied in mei is bezaaid.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKleiwinning voor de natuur
Al eeuwenlang wordt langs de rivieren klei afgegraven om stenen van te bakken. Maar tegenwoordig is de wijze waarop dat gebeurt in het belang van de natuur.

De klei wordt verwijderd tot de zandige ondergrond en oude geulen komen weer boven. Vervolgens kunnen rivierwater en wind het landschap weer boetseren.

Dankzij door de rivier aangevoerde zaden en de afwisseling van schraalland en vruchtbare klei leeft de natuur hier snel op.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen in een gedeelte waar de grond wordt afgegraven. Overal zie je bergen zand liggen. Het pad verdwijnt en er zit niets anders op dan gewoon zelf de weg te zoeken. Hierbij nemen we een boog om de vele Gollowayrunderen die hier liggen. Maar ook lopen we zo nu en dan tegen water aan. Hier kan het drassig zijn, goede schoenen zijn daarom ook aan te bevelen.

Uiteindelijk komen we weer een fatsoenlijk pad tegen. En even later zien we een grote vogelkijkhut. Eerst dachten we dat het een bouwval was. De hut hing wat scheef. Maar een uitgebreide inspectie liet zien dat het hier ging om een hut die met het water omhoog of omlaag kan. En aan de hoge palen te zien kan het water hier bijhoorlijk hoog staan. In de hut hing een informatiebordje. Altijd leuk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWelkom in de Flevopost
De naam Flevopost is bedacht door Jan Tap. Jan en Emmy Tap hebben een melkveehouderij in Zuidelijk Flevoland. Het bedrijf is 55 hectare groot en telt 85 melkkoeien.

Tot december 1994 woonde en werkte de familie Tap nog in Haalderen. De gronden van het bedrijf lagen voor een belangrijk deel in de Bemmelse Waard. Omdat voor de uiterwaarden van het landinrichtingsproject Ooijpolder, waaronder de Bemmelse Waard, de ontwikkeling van een grootschalig natuurlijk rivierenlandschap is voorzien, was het toekomstperspectief van het bedrijf aldaar beperkt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarom is er ïn samenwerking met de Dienst Landinrichting en Beheer Landbouwgronden gezocht naar een alternatief. Dit heeft geleid tot een nieuwe start van het bedrijf in Zuidelijk Flevoland. Jan, Emmy en de kinderen wonen en werken er inmiddels al anderhalf jaar met veel plezier.

Perspectief voor zowel natuur als landbouw. Dat is de basis van het landinrichtingsplan Ooijpolder. Gronden in de uiterwaarden worden mede door bedrijfsverplaatsing vrijgemaakt en ingericht voor de natuur. Vele karakteristieke elementen van het natuurlijke rivierensysteem, zoals ooibossen, geulen, kruidenrijke graslanden, rietmoerassen en rivierduinen, krijgen hier weer de ruimte. De landbouw krijgt met vervangende gronden en een betere verkaveling binnendijks compensatie voor de gronden die zij buitendijks moet afstaan. Door een betere verkaveling worden voorwaarden geschapen voor een duurzame en concurrerende landbouw.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBinnen de Ooijpolder zal er ruimte ontstaan voor rustige vormen van recreatie. Plaatselijk zullen recreatieve voorzieningen, zoals deze observatiepost en fiets- en wandelpaden worden gerealiseerd.

De bouw van de Flevopost is een gezamenlijk initiatief van het Wereld NatuurFonds en de landinrichtingscommissie Ooijpolder. Met dit initiatief willen we het belang van een goede samenwerking tussen alle bij de uitvoering van het plan betrokken partijen onderstrepen.

Hier spotten we ooievaars, reigers, ganzen, aalscholvers en nog veel meer. Niet alle foto's lukken. Soms zijn de vogels te ver weg voor een mooie foto. Soms zijn ze moeilijk te zien door de vele bomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen langs de dijk weer terug. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht. We zien een aantal peilstokken staan. Blijkbaar kan het water hier hoger komen dan wij gedacht hadden.

De zon begint al snel te zakken op deze laatste vrijdag van oktober. We hebben ruim 4 uur gedaan over de 12 kilometer. Eigenlijk kun je hier niet vlot doorlopen. Er is zoveel te zien dat je regelmatig even stil moet staan. Graag willen we in het voorjaar hier nog een keertje terugkomen. Als de theetuin in volle bloei is.

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.