Boshoven

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 07-02-2011

Het is mistig weer. Jammer want we gaan een flinke wandeling lopen door de Weerter en Budelerbergen. Veel stuifzand, prachtige vergezichten en een heerlijke stilte.  Onderweg komen we weinig mensen tegen. Alleen diegene die een hond aan het uitlaten zijn. Zou het door het weer komen. Het is net boven nul en grijs.

 

De stilte maak even later plaats voor een geluid dat lijkt op een verzameling kettingzagen. We naderen een crossbaan waarop druk gereden wordt. We kijken hoe ronde na ronde de motoren door het zand ploeteren.

We lopen grotendeels door een militair oefengebied. We zien onderweg de sporen van het leger. Een huls van een kogel, een paar rookpotten en hier en daar snel gegeten maaltijden. Dichterbij de kazerne horen we de schietbaan.


Kenmerken
Startpunt: Boshoven
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.259907 E5.684758
Afstanden: 24, 18, 16, 12 km
Type: Bos, Hei, Open, Zandheuvel
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: In park
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 24 km door de Weerter- en Budelerbergen.
Deze GPS route wordt rechtsom gelopen.
Er zijn verkortingen van 18, 16 en 12 km.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed gegaanbaar. Wel moet er rekening gehouden worden met veel los zand. Hierdoor zijn stevige wandelschoenen aan te bevelen.
Deze route is niet geschikt voor scootmobiels.
In de zomer kan het erg warm zijn op de heide, genoeg drinken meenemen is dan verstandig.
Er is horeca rondom de parkeerplaats. Onderweg komt u na 5 km een horeca gelegenheid tegen.
Door de route linksom te lopen komt u deze horecagelegenheid na 20 km tegen.
Tijdens oefeningen van het leger zijn de Weerter en Budelerbergen afgesloten voor wandelaars. Let op de rode vlaggen die dit aangeven.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

We parkeren de auto voor de kerk in Boshoven. Genoeg plaats om de auto te parkeren. Het voordeel is dat het eerste deel van de wandeling over verharde wegen gaat. Dat is lekker want verderop wordt het wat ploeteren door het stuifzand.

Boshoven
Boshoven (Limburgs: Bosseve) is een stadsdeel aan de noord-westkant van de stad Weert. Ontstaan uit de buurtschap Boshoven, net als bijvoorbeeld de wijk Leuken, wordt het tegenwoordig gezien als een wijk of stadsdeel van Weert. Boshoven is het grootste stadsdeel van de stad Weert en is daarom redelijk zelfvoorzienend met een supermarkt, dorpshuis, kerk, drogist, een paar fietsenmakers, warme bakker, enzovoorts. Dit ook mede door de enigszins geïsoleerde ligging ten opzichte van de rest van de stad. Boshoven kent een bloeiend verenigingsleven, met onder andere een eigen carnavalsvereniging De Brökwachters (De Brugwachters). Lees verder op Wikipedia.

Als we het dorp uit zijn zien we eerst een stukje rails met daarop een karretje. Waar zou die tocht voor dienen. Om de hoek wordt e.e.a. snel duidelijk. We zijn bij Adriaens, wind en watermolens sinds 1748. Een mooi bord laat dit duidelijk zien. Ook de windvaan mag er zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAdriaens wind- en watermolens sinds 1748
Reeds vele generaties hield Adriaens zich bezig met houtbewerking op allerlei vlak. Zo'n 250 jaar geleden vestigde Francis ( Arianus ) Adriaens zich op Boshoven en specialiseerde zich o.a. in het maken van karrenwielen.

Ook kwam hij waarschijnlijk in aanraking met de molenmakerij en breidde zijn kennis op dit vlak uit. Zijn zoon Henricus Adriaens zette het bedrijfje van zijn vader voort. Ook een zoon van Henricus, Petrus Adriaens trad in de sporen van zijn vader. Van hem weten we, dat hij "Molenmeester "werd genoemd. Naast werk in de molenmakerij bouwde Petrus in die tijd verscheidende woningen en boerderijen op Boshoven.

Ook zonen van Petrus, o.a. Johannes Hubertus Adriaens bekwaamden zich in de molenmakerij en andere takken in de bouw, waarbij houtbewerking te pas kwam. Hij gaf onder andere een prijs af voor het bouwen van een Torenspits op het in 1888 bestaande deel van de toren van de St. Martinuskerk te Weert. Bij deze inschrijving werden ze tweede. Het jaarboek 1987, Weert in Woord en Beeld, vertelt een boeiend relaas over de verhoging van de toren in 1890.

Tegenwoordig realiseert Adriaens Molenbouw Weert b.v. vele projecten in Nederland, België, Duitsland en af en toe zelfs verder van huis. Het grootste deel van het werk bestaat uit restauratie van - en het uitvoeren van onderhoud aan wind- en watermolens. Zelfs molen 'The Lily' in Zuidwest Australië werd door Adriaens Molenbouw voorzien van molenonderdelen o.a. een gevlucht, staartwerk en delen van het gaande werk. Lees verder op de website van Limburgse molens.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPal langs de spoorlijn Eindhoven-Roermond ligt een vogelbroedterrein. Helaas is het nu nog te vroeg om te gaan spotten. Maar dat kan over een paar maanden anders liggen.

We lopen verder en komen langs een terrein met vele kleine huisjes. De meeste bewoond. De bewoners zitten aan het ontbijt of voor de TV.

We lenen even wat tekst van Arnold die hier ook al een mooie wandeling heeft uitgezet. Je verveelt je hier niet snel

Bungalowpark Weerterbergen
Het Bungalowpark Weerterbergen is een van de vele vakantieoorden die men kan aantreffen in de bosgebieden van Nederland. Het is een vorm van massa-recreatie die in de jaren ’60 is ontwikkeld door Drs van Egenraad, bekend van de TV in die tijd.

Door een hoge vorm van luxe en eenvoudige hooggewaardeerde recreatievormen zijn de parken zeer geliefd voor gezins- en familievakanties. In dit park, behorend tot de Roompot Parken, staan wel een paar honderd vakantiehuisjes.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe steken een spoorlijn over. Het blijkt de IJzeren Rijn te zijn.

De IJzeren Rijn
Volgens het Scheidingsverdrag van 1839 krijgt België na de onafhankelijkheid van 1830 het recht om op eigen kosten een weg of kanaal aan te leggen door het kanton Sittard tot aan de grens met Pruisen. Dit doortochtrecht is vastgelegd in het Verdrag uit 1873, IJzeren Rijn Verdrag genoemd, omdat het aanvankelijk om een kanaal handelde. Later is dat een spoorlijn geworden, vandaar de naam "IJzeren Rijn".

De bouw van de IJzeren Rijn is in 1869 gestart en was 10 jaar later klaar. Er reden aanvankelijk veel treinen maar dat werden er steeds minder en in 1991 is de lijn gesloten. De EU-landen willen extra spoorlijnen gaan inzetten om het goederentransport per spoor vanuit de Noordzeehavens te bevorderen. Daaruit is in Nederland de Betuwelijn aangelegd. België wil daarvoor de IJzeren rijn weer heropenen. In Nederland vormt vooral de verbinding tussen Roermond en de Duitse grens is een struikelblok door natuurgebied de Meinweg.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNu komen we in een mooi gebied. Nadat we een picknicktafel zijn gepasseerd zien we een bronzen informatiepaal staan. We maken van alle kanten even een foto om thuis de tekst rustig te kunnen lezen. Op de achtergond is de hei al zien. Ook kun je hier genieten van prachtige vergezichten.

Informatiepaal
Dit landschap is ontstaan onder invloed van mens en natuur. Aan het einde van de laatste ijstijd tot ca. 8000 voor Christus heerste er een extreem droog en koud klimaat. Als gevolg hiervan kwamen er regelmatig zandstormen voor. Het fijnkorrelige dekzand dat nu aan de oppervlakte ligt is hiervan afkomstig.

Na de laatste ijstijd ijstijd brak in het hologeen een rustige periode aan waarin het dekzand bebost raakte. Eerst de laatste 3000 jaar heeft de mens zijn stempel op dit landschap gedrukt. In de bronstijd hebben de bewoners het bos gedund en gekapt waardoor het zand hier en daar weer ging stuiven.

In de late middeleeuwen verandert het landschap sterk. In de bossen werden plaggen gestoken om er elders de akkers mee te kunnen bemesten. Het bos verdween daardoor en de heide velden breidden zich uit. In de 13e-20e eeuw leidde het plaggensteken plaatselijk tot zandverstuivingen.

Door de komst van de kunstmest hield het plaggensteken op. De bodem werd hierdoor rijker aan humus. Dit remt de groei van de heide en bevordert de groei van grassen die nu de heide dreigen te overwoekeren. De zure regen versterkt dit vergrassingsproces nog extra.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet urnenveld laten we links liggen. We weten dat het er ligt. Maar je kunt er vanaf deze route niets van zien. Toch willen we met u de informatie delen.

Urnenveld Boshoverheide
Een van de grootste prehistorische begraafplaatsen van noord-west Europa uit de late bronstijd, ongeveer van 1000 tot 600 v Chr. De hier toegepaste methode is karakteristiek voor het Kempenland. Oorspronkelijk zo’n 1450 grafheuvels.

Een gebied van ongeveer 6 Ha met zo’n 150 grafheuvels is voor het publiek toegankelijk gemaakt. Enkele van deze grafheuvels zijn gerestaureerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn de bronstijd, ongeveer 700 v Chr. neemt de bevolking in dit gebied toe en omdat deze mensen zich met landbouw in leven hielden begonnen ze bossen te ontginnen.

De nederzettingen bestonden uit verspreid liggende hutten en bijgebouwen en deze lagen doorgaans tussen de hoger gelegen zandruggen en beekdalen.

In de bronstijd, in de periode dat het grafheuvelveld in Boshoverheide in gebruik was, moeten hier ongeveer 10 families gewoond hebben.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp het hoogste punt hebben we een prachtig uitzicht. Een vogelspotter heeft dezelfde plaats in gedachte om vogels te kijken. Je kunt hier kilometers ver weg kijken.

Het is heerlijk stil. Het mistige weer lijkt alle omgevingsgeluiden te smoren. We genieten van dit uitzicht.

 

Na een rondje steken we de IJzeren Rijn weer over en gaan een ander gebied in. Ook veel zand, soms is het moeilijk om vooruit te komen. We zijn blij dat we stevige schoenen aan hebben.

 

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWeerter- en Budelerbergen
De Weerter- en Budelerbergen is een natuurgebied van 912 hectare dat zich uitstrekt ter weerszijden van de grens van de Nederlandse gemeenten Cranendonck en Weert.

 

Het is een internationaal belangrijk vogelgebied. Broedvogels zijn onder meer de nachtzwaluw, roodborsttapuit, boomleeuwerik en duinpieper.

Het gebied bestaat uit naaldbossen, droge heidevelden en stuifzanden. Een groot deel ervan is militair oefenterrein, genaamd Legerplaats Budel. In het noorden van dit gebied bevindt zich de Nassau-Dietzkazerne.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet grootste deel van dit gebied is eigendom van het Ministerie van Defensie. Ook zijn er particuliere bezittingen. Ten oosten van het gebied ligt aansluitend de Weerterheide, een terrein dat eigendom is van de Vereniging Natuurmonumenten. Een groot deel van de terreinen is vrij toegankelijk. Als defensie het gebied verlaat zullen natuurontwikkelingsprojecten worden uitgevoerd. Het gebied behoort tot het Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen & Ringselven, dat een nog groter gebied omvat. Lees verder op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe stilte wordt langzaam ingenomen door het geluid van crossmotoren. Even vrezen we dat onze route midden door een wedstrijd motorcrossen loopt. Dat valt gelukkig mee. We lopen precies langs de wedstrijd af. We blijven even staan om te kijken hoe hard deze motoren lopen in het mulle zand. Dat die mannen er op kunnen blijven zitten.

Dan is opeens al het lawaai verdwenen. Ergens is de finishvlag gevallen en het motorgeweld komt weer tot stiltstand. Voor ons het sein om weer door te lopen. We horen de vogels weer fluiten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen het mulle zand weer uit. De paden worden beter begaanbaar en het tempo kan weer iets omhoog. Met een grote boog lopen we weer terug naar Boshoven.

Dit was een mooie wandeling. Helaas zat het weer niet helemaal mee. Door het mistige weer is fotograferen soms moeilijk.

 


 

POI´s
Adriaens wind- en watermolens sinds 1747
De IJzeren Rijn
Informatiepaal
Boshoverheide
Urnenveld
Boshoverheide
Weerter- en Budelerbergen

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.