Strabrechtse Heide Vogelbroed- en rustgebied

Korte beschrijving
Op deze wat grijze dag in februari hadden we net de nieuwe Garmin Dakota 20 in huis. Natuurlijk wilden we die even gaan uitproberen. Daarom een kortere wandeling uitgezet door een gebied dat waar we al vaker gewandeld hadden, behalve die 2 paadjes.

Dat paadje loopt door een vogelbroed- en rustgebied en is daardoor voor 2 periodes per jaar afgesloten. Tussen 15 maart - en 15 juli en 15 oktober - 15 november is deze route daardoor afgesloten. Een groot probleem hoeft dat niet te zijn. Op de Strabrechtse Heide hebben we nog verschillende andere routes uitgezet.

Kenmerken
Startpunt: Heeze/Someren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.382571 E5.657336
Afstanden: 10 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie
Een GPS wandeling van 10 km over de Strabrechtse Heide tussen Heeze en Someren.
De route kan links en rechtsom worden gelopen.
De route kan niet worden ingekort.
Tussen 15 maart - en 15 juli en 15 oktober - 15 november is deze route vanwege het vogel broed- rustseizoen afgesloten.
De route is goed begaanbaar voor scootmobiels. De paden zijn breed en redelijk vlak.
Onderweg komt u geen horeca tegen, wel een enkel bankje.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe weersvooruitzichten waren niet geweldig. Het zou gaan regenen in de middag. Daarom een route dicht bij huis gekozen. We hadden zo ongeveer alle paadjes op de Strabrechtse Heide al wel eens gelopen. Behalve 2 paden in het vogelbroed- en rustgebied. Dus die 2 paden zijn verwerkt in de route die wilde gaan lopen.

Terwijl het weer helemaal niet zo beroerd was als voorspeld hadden we naast de mooie omgeving ook een nieuwe GPS bij ons ter review. Een mooie combinatie.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOnderweg kwamen we er weer eens achter dat de Topografische kaarten van Nederland nog steeds niet zo nauwkeurig zijn als we graag zouden willen. Een gedeelte van onze route ging door kwetsbaar gebied en was verboden toegang.

Onderweg moesten we zodoende de route "omgooien". Nu is dat op de Strabrechtse Heide niet zo'n groot probleem, het is overal mooi. De oorspronkelijk route was linksom, maar we hadden een oud hondje met een maximale actieradius van 10 km bij ons. En dan moet je niet gaan omlopen (wat linksom nodig was geweest), dus werd het rechtsom.

We parkeren de auto op de grote parkeerplaats bij het Keelven langs de provinciale weg (Somerseweg) tussen Heeze en Someren "P Keelven" staat aangegeven. Op een mooie dag staan er zoveel auto's dat u deze parkeerplaats niet kunt missen.

Het eerste stukje gaat door het bos. Direct komen we een bordje tegen die ons meer vertelt over het bosbeheer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDood hout
Vele soorten planten en dieren zijn gebonden aan liggende en staande dode bomen, vooral dikke dode bomen. Denk aan paddenstoelen, insecten zoals het vliegend hert en spechten.

In het verleden zijn de dode bomen uit het bos verwijderd. Daardoor is in de bossen van Someren weinig dood hout aanwezig. Afgestorven en omgewaaide bomen blijven nu in het bos. Ook wordt 5% van de gevelde bomen in het bos achtergelaten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen langs een mooi klein vennetje, verstopt tussen de naaldbomen. Ondanks dat het al ver in februari is ligt er nog steeds ijs. De winter van 2009 - 2010 is een strenge. Dat ijs geeft mooie plaatjes. Toch zullen we blij zijn als de lente een start geeft. In de winter is er weinig te genieten van planten en insecten.

Na het bos lopen we een klein stukje over het fietspad langs de provinciale weg om daarna het vogelbroed- en rustgebied in te gaan.

Opeens kijken we uit over de heide. We kunnen helemaal tot aan Geldrop kijken.

Terwijl we in alle rust wandelen en proberen wat vogels te spotten zien we in de verte de 3 hoge flats van Geldrop. We denken terug aan het begin van de bouw van de wijk Coevering in Geldrop.

In de plannen stonden een groot aantal torenflats gepland. Naast de nieuwe bewoners van de Coevering heeft ook Staatsbosbeheer gestreden tegen de torenflats aan de rand van de Coevering. Ze zijn zelfs naar de Kroon geweest om de bouw van de flats tegen te houden. Maar helaas waren ze te laat om de bouw van 3 van de flats tegen te houden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSUit de Krant van 1969
“In 1965 is hier een uitbreidingsplan vastgesteld, dat een hoog percentage hoogbouw bevat. Een deel hiervan was geprojecteerd in 6 torenflats, die met hun 13 verdiepingen de omgeving, waaronder ook de Strabrechtse Heide, zouden overheersen.

Staatsbosbeheer kwam met de bezwaren tegen deze flats te laat. Drie ervan zijn gebouwd en hun visuele invloed op het landschap beantwoordt niet aan de inzichten van de natuurbeschermers.”

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNaast de 3 flats is ook wat hoogbouw vanuit Eindhoven, de Geldropse Brigidakerk en de televisietoren van Mierlo te zien. Echt storend kunnen we het niet vinden. Maar het is ook wat heiig weer, dat helpt ook.

We kijken goed om ons heen, want een prachtig landschap komt lang.

Strabrechtse Heide
De Strabrechtse heide ontleent haar naam aan het gehucht Strabrecht onder Heeze. 'Stra' betekent ontginning aan de weg en 'Brecht' (of Brink) betekent open plek in het bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het Noordwesten sluit de Strabrechtse Heide aan bij de Braakhuizense heide, in eigendom van stichting het Brabants landschap; bij Heeze sluit het aan bij heidevelden op de Heerlijkheid Heeze en de Herbertusbossen (ook eigendom van het Brabants Landschap).

Het gebied valt gedeeltelijk onder de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. In 2006 werd de Strabrechtse Heide samen met een deel van het dal van de Kleine Dommel aangewezen als Natura 2000 gebied onder de Natura 2000-gebiedsnaam Strabrechtse Heide & Beuven. Het in de gemeente Someren gelegen deel oostelijke van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen (Molenheide, Collsche Heide, Refelingse Heide), ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide door tot aan het Weerterbosch en de Groote Peel. In het begin van de 20e eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse heide omgezet in bos of landbouwgrond. Door de aanleg van de A67 werd de Strabrechtse hei gescheiden van het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo. De plannen om de A2 ten oosten van Eindhoven te leggen, waardoor de Strabrechtse heide van het dal van de Kleine Dommel gescheiden zou worden, zijn niet doorgegaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOp de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempens heideschaap , door maaien en door afplaggen. De heide wordt omgeven door bossen.

De overgang naar het dal van de Kleine Dommel heeft een bijzondere vegetatie en is ook van belang voor verschillende diersoorten. Bron Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAl lopend denken we ook wat er gebeurd zou zijn als de eerste plannen voor de E9 waren doorgegaan. In de 60-er jaren is de A67 aangelegd. Hierdoor is het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo gescheiden van de Strabrechtse heide.

Na de aanleg van de A67 wilde men de E9 vanaf Weert langs Geldrop naar het noorden aanleggen. Deze E9 had dan tussen Geldrop en Mierlo doorgelopen richting noorden. Uiteindelijk is de E9 (nu A2) meer westelijk aangelegd. De Strabrechtse Heide is hierdoor gespaard gebleven en niet middendoor gedeeld door een snelweg.

We komen op een bekend gedeelte van de Strabrechtse Heide. Hier is het doorgaans ook drukker, met fietsers, wandelaars en vogelaars. Maar dat valt op deze frisse zondag best mee.

We komen langs de plaats waar vaak (trek)vogels worden geteld. Nu is het rustig in de lucht. Ze zien ook uitwerpselen van schapen en andere grote grazers. Maar het duurt nog een hele tijd voordat we ze in beeld krijgen.

Hoenderboom
Van historisch belang is de Hoenderboom. Hier kwamen vanouds maar liefst vijf gemeenten bij elkaar: Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop, en Mierlo. Door gemeentelijke herindelingen is dit aantal teruggelopen tot drie. Ter plaatse bevindt zich een kopie van de grenspaal die hier vroeger stond.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHier dichtbij ligt het Grafven. Naar verluidt werden hier in 1595 een aantal vrouwen vermoord, die beschuldigd waren van hekserij. De toenmalige heren van Asten en die van Mierlo waren namelijk fervente heksenjagers. In dezelfde omgeving ligt het Rondvenneke, dat een aardkundig monument is, namelijk een pingo-ruïne.

Dan zien we de grote grazers. Ze staan dicht bij het hek, en ze zijn fotogeniek. Geduldig laten ze zich fotograferen.

Langzaam lopen we richting parkeerplaats. Ondanks dat de route anders uitgepakt heeft dan we van te voren gedacht hadden was het een hele mooie wandeling. Vooral van de vele vergezichten hebben we genoten.

POI's
Strabrechtse Heide N51 23.971 E5 37.792
Witven N51 23.168 E5 39.305|
Waschven N51 24.042 E5 36.955
Trekvogeltelpunt N51 23.948 E5 38.201
Strabrechtse Heide N51 23.971 E5 37.792
Runderen/grote grazers N51 23.377 E5 38.453
Kranenmeer N51 24.505 E5 38.115
Grafven N51 23.321 E5 38.057
Galgeberg N51 24.414 E5 37.383
De Hoederboom N51 23.349 E5 38.342
Beuven N51 23.961 E5 38.749

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.