Geldropse Ijzeren Man

Korte beschrijving

Het was een grijze dag met een grote kans op regen. Toch wilden we de gok nemen. We zitten deze winter al te veel binnen. Het werd een route waarbij de Geldropse IJzeren man een belangrijke inbreng had. De gemeente Geldrop is begin 2010 druk bezig met het opknappen van de omgeving van deze visvijvers. Nog niet zo lang geleden is er een derde vijver bij gekomen. Nu wordt de omgeving opnieuw ingericht. Heerlijk om te wandelen, zeker als het richting zomer gaat en het groen heeft weer de overhand gekregen.

 

In deze route komt u ook langs een mooi stukje Dommel, wordt de Groote Heide en de Stratumse Heide aangedaan.


Kenmerken
Startpunt: Geldrop
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.415243 E5.568519
Afstanden: 14, 12, 7, 7 km
Type: Bos, Hei, Open, Stad
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km bij Geldrop.
De route is 14 km lang en kan links en rechtom gelopen worden.
Als u de route rechtsom loopt dan zit de horeca aan het begin en de ijssalon aan het einde. Linksom begint u met een ijsje en eindigt u op het terras.
De route is goed begaanbaar, maar kent een paar drassige stukken. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Er is een speciale scootmobielroute die over goed begaanbare paden gaat.
Er zijn verkortingen van 12 en 7 km.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.
Vergeet uw verrekijker niet.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe starten op de parkeerplaats voor de Terrasflat van de Geldropse wijk Coevering. Meteen kunnen we genieten van het uitzicht over de Dommel. Een informatiebord geeft ons meer informatie over het gebied. Er staat ook een paaltje met daarop een gedicht.

Brabants land

Zie ginds het snel opschietend bos
dat het wuivend riet omsluit
ieder vecht om zijn eigen plek
in dat ondoordringbaar moer

Waar rijen meidoornhagen
de akkers en weiden
haast lijken te doorsnijden
is aan de rand van het boerenland
weer teruggebracht in oude vorm

De koeien en de paarden grazen
nu in dienst van de natuur
de leeuwerik fluit fier zijn lied
de Rul is weer van ons

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gedicht laten we even inwerken terwijl we op een pad langs de Dommel lopen. Hier kan het in natte tijden redelijk drassig zijn. Goede schoenen zijn daarom aan te bevelen. We zien een landschap zoals het lang geleden ook moet zijn geweest. Kleine stukjes landbouw gebied met daartussen een strook natuur. Coulissenlandschap noemen ze dit ook wel. Het geeft leuke doorzichten. Een alleraardigst gebied.

We lopen richting het lelijke betonnen brugje. Hier is een gebied waar je alleen een rondje kunt lopen. Je kunt wel zien hoe mooi de Dommel door het landschap meandert.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDommel
Het stroomgebied van de Dommel behoort tot dat van de Maas. Ten westen ervan ligt het stroomgebied van de Donge, dat eveneens tot het stroomgebied van de Maas behoort. Verder naar het zuiden ligt het stroomgebied van de Schelde. Ten oosten van de Dommel ligt het stroomgebied van de Aa. Verder naar het zuiden vindt men een aantal riviertjes die rechtstreeks in de Maas uitkomen.

De bron van de Dommel bevindt zich op het Kempens plateau bij het gehucht Wauberg in de gemeente Peer in Limburg. Op dit plateau ontspringen ook beken die rechtstreeks naar de Maas vloeien, dan wel via Zwarte Beek en Demer naar de Schelde vloeien. De bron van de Dommel ligt op 77 meter boven zeeniveau. Het verval van de Dommel is 75 meter. Via Overpelt en Neerpelt bereikt het riviertje de Nederlandse grens, die het ten zuiden van Schaft passeert. Vanaf de Belgisch-Nederlandse grens bij Borkel en Schaft is het verval nog slechts 25 meter.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVia Dommelen en Veldhoven bereikt de Dommel Eindhoven en vervolgens meandert de rivier noordwaarts via Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught naar 's-Hertogenbosch. Aldaar komt de Dommel samen met de Aa, om als Dieze verder te stromen. Ter hoogte van Engelen volgt de scheepsroute het Diezekanaal, welke na Sluis Engelen de Maas instroomt. De rivier stroomt nog noordwaarts in de richting van het voormalige Fort Crèvecoeur om via de spuisluizen de Maas in te stromen.

Tussen Eindhoven en Son en Breugel kruist de Dommel het Wilhelminakanaal. De Dommel stroomt hier onder het hoger gelegen kanaal door, net zoals de rivier dat eerder al in Neerpelt doet onder het Maas-Scheldekanaal.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Dommeldal rond de Geldropse wijk Akert
Het Dommeldalgebied heeft zich in zijn huidige vorm kunnen ontwikkelen door samenwerking van belangengroepen zoals het IVN, Staatsbosbeheer en omwonenden. Bovendien zette de gemeente het Participatieproject Dommelgebied op.

Het doel hiervan was de ontwikkeling van het meest zuidelijke deel van het beekdalgebied, tussen de A67, de Laan der vier Heemskinderen, de wijk Akert en de wijk Coevering-west.

Met het project verbetert de gemeente de natuurdoelen, het natuurrecreatief gebruik, de natuurbeleving en de educatiemogelijkheden in het gebied.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn samenwerking met de Bosgroep Zuid Nederland is een beheersplan opgesteld om het maximale uit de natuurwaarde van het Dommeldal te halen. Via het beheersplan kon bovendien subsidie verkregen worden voor het beheer van de graslanden en de verdere ontwikkeling van het gebied.

Om er voor te zorgen dat de natuur in het Dommeldalgebied zich rustig ontwikkelt, werd een gedeelte van het hooiland door het IVN Geldrop handmatig gemaaid. Deze manier van maaien kost wel veel tijd, maar zo kunnen bepaalde planten blijven staan.

Door een subsidie van de Bosgroep Zuid-Nederland kan het hooien ook in de toekomst op deze manier worden voortgezet. Zo kunnen belangrijke planten en dieren ook straks in het Dommeldalgebied leven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNadat we de Dommel achter ons gelaten hebben gaan we richting het gehucht Hout. Hout is een van de 6 gehuchten van Zesgehuchten. Vroeger een eigen gemeente bestaande uit 6 kleinere gehuchten.

In 1921 is Zesgehuchten bij de gemeente Geldrop gevoegd. Ook Hout maakt nu deel uit van Geldrop-Mierlo. Een aantal oude boerderijen laat de boerengeschiedenis van dit gehucht zien.

We lopen verder richting de spoorlijk Eindhoven - Weert - Roermond waar we de overgang bij het Emopad nemen. We gaan verder richting IJzeren Man. De gemeente is bezig met de aanleg van een nieuw wandelpad langs de drukke weg langs het spoor. Dit juichen we van harte toe.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

De IJzeren Man
De aanleg van de spoorlijn Eindhoven - Weert - Roermond sneed het toenmalige Zesgehuchten in tweeën. Nog steeds is het spoor een barrière tussen de wijk Zesgehuchten en het centrum van Geldrop.

Omdat er een oversteek over het Eindhovens kanaal gemaakt moest worden, werd de spoorlijn verhoogd aangelegd. Het zand dat voor deze ophoging nodig was werd door een grote machine uitgegraven. Op die plaats ontstond een grote vijver, die genoemd is naar die graafmachine, die in de volksmond "De IJzeren Man" heette.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen groot aantal jaren later (2009) werd een derde vijver gegraven. Het zand van deze vijver werd gebruikt bij de aanleg van de nieuwe Randweg Eindhoven. Met de drie vijvers is een mooi recreatief gebied ontstaan die door gemeente Geldrop-Mierlo opnieuw wordt ingericht.

Rond de vijvers is een aantal jaren geleden de nieuwe wijk Genoenhuizen aangelegd.

Het is nu nog een beetje kaal rond de IJzeren Man. En sommige paden moeten nog worden aangelegd. Maar als het klaar is en het groen is weer wat opgeschoten heeft Geldrop een mooi recreatief gebied ter beschikking. Dit gebied is ook prima geschikt voor mensen met een scootmobiel.

Rond de IJzeren Man vinden we ook de horeca op deze route. We passeren richting Groote Heide een groot aantal joggers. Het lijkt wel of heel Geldrop aan het bewegen is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Groote Heide
De Groote Heide ligt op een licht geaccidenteerde dekzandrug. Plaatselijk liggen ondoorlatende leemlagen en oerbanken.

In de loop van de 20ste eeuw is een deel van de heide omgezet in landbouwgrond, zelfs nog in de jaren ‘50. Hierdoor verdwenen (zeer) grote vennen als Karperven en Groot Huisven, waarvan de contouren nog in de vorm van landbouwpercelen zijn af te lezen. Aan venoevers en in laagtes groeien klokjesgentiaan en kleine zonnedauw.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het oostelijke deel overheerst struikheide met plaatselijk klein warkruid en kruipbrem, in het westelijke deel droog eiken-berkenbos.Vooraan in de route loopt u langs een mooie sloot. Natuurlijk is slootje springen niet voor iedereen weggelegd. Maar geen probleem. Bielzen zorgen ervoor dat u zonder natte voeten aan de overkant komt. Lees meer op de website van Brabants Landschap.

Het is heerlijk rustig op de Groote Heide. We komen bijna geen mens meer tegen. Jammer genoeg is het geluid van de A2/A67 overal goed te horen. Maar we lopen ook vrij dicht langs beide snelwegen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het uiterste westelijke puntje van de wandeling lopen we tegen de nieuwe Randweg Eindhoven aan. De laatste jaren is hier veel veranderd. Ook bij knooppunt Leenderheide is dit goed te zien.

Randweg Eindhoven
Om de groeiende verkeersstromen het hoofd te bieden wordt de Randweg Eindhoven (A2) uitgebreid naar 4x2 rijstroken. Het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het verkeer met een bestemming in Eindhoven of directe omgeving. Gevolgen:

Betere doorstroming omdat het doorgaande verkeer Eindhoven snel kan passeren. Minder files door de scheiding van hoofd- en parallelrijbanen.Veiliger verkeerssituatie.GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

We lopen meteen in het meest drassige stuk van de wandeling. Hier en daar moeten we van het pad afwijken om droge voeten te houden.

We steken de A67 weer over via een brug die speciaal ingericht is om wild de gelegenheid te geven om over te steken. We komen uit in een ander mooi gebied, de Stratumse Heide. U kunt hier grote grazers tegenkomen.

Stratumse Heide
De Stratumse Heide is een natuurgebied van ongeveer 110 ha, dat gelegen is in de gemeente Eindhoven. Het is eigendom van het Brabants Landschap.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebied wordt door de autosnelweg A67 afgesneden van de Groote Heide, eveneens een natuurgebied. Ten oosten vindt men het natuurgebied Gijzenrooise Zegge, dat het karakter van een stuk kleinschalig oud boerenland heeft.

Een andere gebruikelijke naam voor het gebied is Leenderheide, wat eraan herinnert, dat de heide zich vroeger vér uitstrekte tot aan de Leende en zelfs de Belgische grens. Nog steeds strekt zich hier een bijna onafgebroken keten natuurgebieden uit (zie: Leenderbos en Groote Heide.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebied strekt zich uit tot de bebouwing van de Eindhovense wijk Stratum. De bebouwing betreft de buurtjes Belgisch Dorp en Oostenrijks Dorp. Ten noorden en westen van het gebied vindt men de bebouwing van Stratum. Een woonbuurtje in de omgeving heeft eveneens Leenderheide.

In de jaren '70 waren er plannen om de Stratumse heide met woningen vol te bouwen, evenals het landbouwgebied in de richting van Geldrop, waar nu de Gijzenrooise zegge nog van over is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gebied bestaat uit een heidegebied en een voormalig stuifzandgebied dat in de jaren '30 is beplant met Grove den. Duivelsnaaigaren en Stekelbrem zijn hier te vinden, terwijl een groot gedeelte spontaan met vliegdennen is dichtgegroeid. De paadjes zijn daar heel kronkelig en er is veel afwisseling tussen bos en heide. Het gebied wordt begraasd door Schotse hooglanders.

In het gebied liggen enkele vennen, waarvan het Kanunnikesven het belangrijkste is. Hierin bevindt zich een eilandje dat door veenvorming is ontstaan. Er groeit o.a. veenpluis, wateraardbei en Waterdrieblad.

Een probleem voor het natuurbeheer is, dat de kwetsbare oevers te veel worden door de vele wandelaars. Andere vennen zijn het Rietven en het Karperven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok in dit gebied zien dat men druk bezig is met het aanbrengen van veranderingen in de natuur. Een heel gebied is afgeplagd en een nieuw vennetje is ontstaan. Het vele gele zand zal snel verdwijnen onder nieuwe natuur die hier gaat uitschieten.

We lopen langs een modelvliegtuigveldje. Er wordt gevlogen met enkele vliegtuigen. Leuk om even naar te kijken. Van enige afstand zie je bijna geen verschil tussen deze modellen en echte vliegtuigen. Ze maken in ieder geval geen lawaai en dat is ook wel fijn. Van de andere kant van de plas proberen we een mooie foto te maken. En dat lukte.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe lopen terug richting Geldrop door Gijzenrooi. De bebouwing breekt op een gegeven moment door het groen. We zien de wijk Genoenhuis als een wal in het landschap liggen. We genieten nog even van het landschap waar wandelaars, honden uitlaters, hardlopers, fietsers en zelfs paardenliefhebbers hun plek hebben. In de zomer staan de bermen vol met klaprozen. Als de zon dan schijnt is het hier prachtig. De bloemen en de zon ontbraken helaas vandaag.

We lopen door de nieuwe wijk Genoenhuis richting het Centrum van Geldrop. Hier is de laatste 10 jaar stevig gebouwd. Een mooie wijk met veel verschillende type woningen. Zeer gewild omdat het dicht tegen Eindhoven ligt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe komen langs de Molenakker waar een Geldrops juweeltje staat. Zaterdag kunt u er een kijkje nemen en dat kunnen we u echt aanraden.

't Nupke
"De korenmolen 't Nupke aan de Molenakker werd gebouwd in 1843.

Nupke betekent onder meer een verhoging, een bult in het landschap. Het is een Beltmolen. Dit is een molen met een verhoogde voet.

De molen werd in 1978 door de gemeente aangekocht om zodoende het monument in stand te kunnen houden. Na een restauratie werd de molen in 1980 weer officieel in gebruik genomen."

De molen draait nog regelmatig maar is erg afhankelijk van een goede wind. De molen is te veel ingebouwd geraakt en daardoor komt het geregeld voor dat er te weinig wind staat, of dat de wind uit de verkeerde hoek komt.

Voordat we weer richting de Dommel en de parkeerplaats gaan komen we langs ijssalon Kees. De meest bekende en bekroonde ijssallon uit de omgeving. Een bezoekje meer dan waard.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet laatste gedeelte gaat weer langs de Dommel. Wie goed oplet ziet een rechtgetrokken deel en een deel met flinke meanders. De Dommel heeft hier vroeger flink meanderd.

Met de bouw van de wijk Coevering is de Dommel vanaf de A67 tot het centrum helemaal rechtgetrokken. Eind 90-er jaren is besloten om zoveel mogelijk de oude loop weer in ere te herstellen. Hierdoor wordt de stroomsnelheid van de Dommel teruggebracht. Het landschap is door de oude loop verfraaid met prachtige meanders.

Verschillende landschappen, een mooie natuur, volop variatie. Een hele aardige wandeling.

POI's
De Dommel N51 24.717 E5 33.917
Hout N51 24.600 E5 33.602
IJzeren Man N51 24.395 E5 33.254
Groote Heide (Noord-Brabant) N51 24.165 E5 30.644
Stratumse Heide N51 24.416 E5 30.913
Geldropse Molen 't Nupke N51 25.015 E5 33.331

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.