GrootHeidepad

Korte beschrijving

Een route langs de westzijde van Vosselaar in het land van Turnhout (België). Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Vosselaar en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar op Cingel 7 te Vosselaar. Ook zonder GPS is deze route te lopen.

Deze derde route van Vosselaar gaat grotendeels door het Grootheide. Het is een natuurwandeling. Het Grootheidepad is 6 km lang. Als u wat verder wilt lopen is er ook een route van 20 km die bestaat uit 3 wandelroutes rondom Vosselaar.


Kenmerken
Startpunt: Sportcafe t Bergkse
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.306067 E4.879346
Afstanden: 6, 20 km
Type: Bos, Dorp, Landgoed
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 km bij Vosselaar in België.
De route wordt linksom gelopen.
Er is ook een route van 20 km die drie wandelroutes in Vossenaar combineert.
De route is goed begaanbaar maar door de soms smalle paadjes niet altijd geschikt voor scootmobiels.
Bij de start vindt u een horecagelegenheid.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe starten deze route tegenover Sportcafé 't Bergske. Ruim 700 meter lopen we door de buitenwijken van Vosselaar, daarna gaat het de natuur in.

Vosselaar
Vosselaar is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners. Vosselaar is gelegen in de Noorderkempen en is een verstedelijkte randgemeente van Turnhout. Vosselaar heeft verscheidene residentiële woonwijken.

Samen met de stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Oud-Turnhout maakt Vosselaar sinds 1999 deel uit van de Projectvereniging Regionaalstedelijk Gebied Turnhout. In 2008 kreeg deze samenwerking een nieuwe naam: Stadsregio Turnhout.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWanneer Vosselaar ontstaan is, is niet bekend. In 1187 werd er kapel opgetrokken en toegeijd aan Sint Jan. Rond 1220 blijkt dit Kempense dorp grondig wakker geschud te zijn toen volgens een legende het miraculeuze Mariabeeld gevonden werd. Vosselaar werd een bedevaartsoord. Rond 1430 werd er een grotere kerk gebouwd. Einde 19e eeuw werd de kerk verder vergroot vanwegde de grote hoeveelheid bedevaarders die de kerk een bezoek brachten (1870-1886). Eeuwenlang trok de Mariaverering duizenden bedevaarders van de omtrek aan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVosselaar is omgeven door een groene gordel. In het noorden ligt het Looy’s bos. In het oosten het Raadsherenpark. In het zuiden het Grotenhoutbos en in het westen het Dekkersven en de Zwartgoorheide.

Het begint begin april 2010 net een beetje lente te worden. Gelukkig want dan ziet alles er veel vriendelijker uit, en er is veel meer te zien dan in de winter.

Domein Zwartgoorheide
Het Domein Zwartgoorheide omvat een oppervlakte van ruim 41 ha. Het is in eigendom van de Stichting Kempens Landschap. Het gebied bestaat voor een groot gedeelte uit dennen, de Corsicaanse en de gewone den. Een gedeelt van ongeveer 8,29 ha bestaat uit open ruimte. Dit zijn voormalige landbouwgronden en weiland. Het gebied was vroeger eigendom van de familie van Doorselaar.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet domein ligt op het grondgebied van Vosselaar ten westen van het centrum. Aan de noordkant van het domein ligt de fabriek van Janssen Pharmaceutica nv. In de toekomst wordt het beheer overgedragen aan de gemeente. Dit is afgesproken via een beheersovereenkomt. Het onderhoud wordt hierna gedaan door de afdeling Bos en Groen Houtvesterij Turnhout.

Het domein is toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Deze recreatieve functie is belangrijk. De ecologische waarde van dit gebied wordt in de toekomst verder uitgebouwd.

Op een klein deel van het domein vindt met nog hei. In de 19e eeuw was het domein niet bebost, maar bestond voornamelijk uit heidegebieden.

Deze omgeving ligt op ruim 23 meter boven de zeespiegel. U komt hier veel vogelsoorten en zelfs 8 verschillende mossoorten tegen. Ook de blauwe en rode bosbes komt men hier tegen. De rode bosbes is zeer zeldzaam.

Al snel komen we weer bij de parkeerplaats terug. Dit is een relatief korte route. Die loopt wel grotendeels door de natuur. Maar zelfs het gedeelte door de buitenwijken van Vosselaar is niet onaardig. We lopen op een bospad tussen de huizen door. Best aardig.

Websites
www.vosselaar.be
www.landvanturnhout.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.