Schuurhovenberg

Korte beschrijving

De route begint bij de St. Bavo kerk in het centrum van Oud-Turnhout (België) en gaat over goede paden/wegen. Op de terugweg komt u langs een aantal mooie oude panden. Een korte maar best aardig wandeling. Deze wandeling is uitgevoerd in naam van Toerisme Oud Turnhout en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Infokantoor Toerisme, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout (u komt er op deze route langs). Ook zonder GPS is deze route te lopen.

Mocht u deze route te kort vinden, ga daarna gewoon "De Laksroute" lopen. Aan de start van deze andere wandeling in Oud-Turnhout zit een leuk terrasje waar u even lekker kunt zitten voor de volgende trip.


Kenmerken
Startpunt: St. Bravokerk Oud-Turnhout (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.322434 E4.984697
Afstanden: 4 km
Type: Akker, Cultuur, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 4 km in Oud-Turnhout in België.
De route  wordt linksom gelopen.
De route is goed begaanbaar en zeer geschikt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.
Het is een combinatie van cultuur en natuur.
Van deze wandeling is een WPT-RTE route beschikbaar.
In het centrum van Oud-Turnhout komt u een aantal mooie oude panden tegen.
De hond kan aangelijnd mee.
Er is een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe parkeren de auto op de ruime parkeerplaats bij de St. Bavokerk in Oud-Turnhout (België).

Voordat we op pad gaan, nemen we eerst een kijkje in de kerk. De glas-in-lood ramen vallen op. Dan gaan we op pad voor een korte ronde door het buitengebied van Oud-Turnhout. Omdat de kerk aan de rand van het dorp ligt wandel je zo de natuur in.

Het bordje geeft aan dat de route 4800 meter lang is. Maar aan het einde van de wandeling geeft onze GPS 4.3 km aan. De wandeling is dus ruim een halve km korter dan u zou mogen verwachten. (19-6-2010: Intussen is door Toerisme Oud-Turnhout een nieuw bordje met de juiste afstand geplaatst).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSt. Bavo kerk
Deze kerk is de vroegere buitenkerk van Turnhout, gebouwd in de veertiende eeuw. De kerk staat aan de rand van het dorp, vlak bij de oevers van de rivier/beek de Aa. Deze plaats is vrij uitzonderlijk.

Het onderste deel van de toren en het middenschip dateren van rond 1300. Het bovendeel van de toren is uit de 14e/15e eeuw. In die tijd werd een hoger klokkenhuis gebouwd en werd het koor aan de kerk toegevoegd. Het barokke portaal stamt uit de 18e eeuw. De classicistische zijbeuken en een nieuw gewelf werden in 1778 gebouwd nadat door een wervelwind de torenspits door het dak viel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPatroonheilige St. Bavo
Sint Bavo werd als Alwin (of Allowin) rond 589 in de buurt van Luik geboren als spruit van een aanzienlijk Haspengouws geslacht. Zijn koosnaam - Bavo - kreeg hij als kind. Hij had een wilde jeugd en stond bekend om zijn egoïsme: alleen zijn eigen plezier was voor hem van belang. Bavo trouwde met de dochter van de Merovingse graaf Adilio. Uit dit huwelijk werd dochter Aggletrudis geboren.

Bavo, eenmaal graaf van Haspengouw, voerde volgens de legende als wapen een gouden leeuw op een azuren veld; een wapenschild dat ook in het Limburgse provinciewapen terugkomt. Bavo leefde een losbandig leven als jager en valkenier en was een tiran voor zijn onderdanen. Hij schroomde niet zijn eigen bedienden als slaven te verkopen. Lees verder op http://www.jachthoornblazers.nl.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBuiten het dorp lopen we een akker- en weidelandschap in. Aardige vergezichten. Achterom zie je de kerk mooi liggen. Dan komen we langs een kapelletje. Daar staat ook een bankje.

Rondom Turnhout kom je veel meer kapellen tegen. In alle soorten en maten, en dat maakt het ook leuk.

We lopen over de Schuurhovenberg, op een hoogte van 27 meter boven de zeespiegel. Vroeger was je hier mensen te voet of met paard en wagen tegen gekomen. In de verte ligt de Aa, later steken we die over.

Aa
De Aa is een zijrivier van de Kleine Nete in het stroomgebied van de Schelde, in de Belgische provincie Antwerpen.

De Aa ontspringt in een plassengebied waar vier gemeenten bij elkaar komen: Turnhout, Vosselaar, Lille en Kasterlee. De rivier vormt achtereenvolgens de gemeentegrens tussen Lille (Gierle) en Kasterlee (Tielen), tussen Lille (Poederlee) en Kasterlee (Tielen), tussen Lille (Poederlee) en Vorselaar, tussen Vorselaar en Herentals, en tussen Vorselaar en Grobbendonk. De Aa stroomt samen met de Kleine Nete bij de historische watermolen van Grobbendonk.

In de vallei van de Aa werd vroeger ijzererts of 'ijzermaal' ontgonnen. Deze moest vervolgens naar losplaatsen aan de Kleine Nete worden gebracht. Om dit te realiseren, werden verscheidene kanaaltjes tussen de Aa en de Nete gegraven. Lees verder op Wikipedia.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet een bocht lopen we terug richting Oud-Turnhout. In de verte zien we al een paar mooie oude gebouwen liggen. Ook in het centrum staan een aantal prachtige oude panden.

We zien het torentje van het Torenhof of Schildershof. De straat waar kunstschilder Albert Sohie werkte en leefde.

Albert Sohie
Albert Sohie werd in 1873 geboren als zoon van de eerste druiventeler onder glas. Toen de opkomende industrie de "teloorgang" van de streek inzette ondekte Albert Sohie de natuur in het natuurgebied de Liereman. In 1908 vestigde Albert zich in het pension van het echtpaar Surinx dat daar net een nieuwe woning hadden gebouwd. Het land bij deze woning reikte tot de rivier de Aa.

Aan de overkant van deze rivier kocht Albert Sohie een lap grond waarop hij in 1910 een groot atelier in Vlaamse renaissancestijl liet bouwen. Het perceel met tuin, een schilderachtige vijver en grote groentetuin werd met een brug over de rivier de Aa verbonden met de tuin van de familie Surinx.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAlbert Sohie stierf in 1927 en werd begraven naast het portaal van de St. Bravokerk. Onder dezelfde grafsteen liggen ook zijn vriend Eugeen Surinx en diens echtgenote begraven. Het Torenhof is privé-bezit en niet toegankelijk. Meer informatie kunt u vinden op www.zonien.com.

We lopen door een mooi straatje richting kerk en genieten van al het moois wat we zien.

Oud-Turnhout
Oud-Turnhout is een gemeente in het noordoosten van de Belgische provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt iets meer dan 12.800 inwoners. De naam Oud-Turnhout duikt reeds op vanaf de 14de eeuw als Vetus Turnholtum (1333), Oud-Tuernout (1405) en Viès-Tournout (1414). Uit een akte van schenking (1187) van Gerard van Duffel aan de Tempeliers blijkt dat het vroegste Turnhout in het huidige Oud-Turnhout lag.

De eerste officiële vraag tot afscheiding van Turnhout dateert van 22 juli 1836. Deze werd net zoals aanvragen uit 1852 en 1853 verworpen. In 1858 geeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers een gunstig advies en stemt de Senaat eveneens in, zodat koning Leopold I op 29 december 1858 het besluit tekent. Zodoende werd Oud-Turnhout op 1 januari 1859 een zelfstandige gemeente met 2.807 inwoners.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe gemeentegrens wijzigde vrij drastisch bij de fusie van gemeenten op 1 januari 1977. Oorspronkelijk was het de bedoeling Oud-Turnhout samen te voegen met Turnhout, Beerse en Vosselaar doch dit voorstel werd afgewezen. Oud-Turnhout moest wel het gehucht Schoonbroek afstaan aan Retie en Kijkverdriet overdragen aan Ravels. Daardoor kromp niet alleen de oppervlakte van 4.774 ha tot 3.986 ha, maar moest de gemeente ook 1.038 bewoners inleveren.

Samen met de stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Vosselaar maakt Oud-Turnhout sinds 1999 deel uit van de Projectvereniging Regionaalstedelijk Gebied Turnhout. In 2008 kreeg deze samenwerking een nieuwe naam: Stadsregio Turnhout.

Hofke van Chantraine
Het Hofke van Chantraine, waarin nu o.a. het toerismekantoor is gehuisvest, was voorheen de pastorie van de Sint-Bavoparochie (Centrum) en werd in 1895 in neo-vlaamse renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans. Sinds 1999 is het gebouw erkend als monument. De naam verwijst naar de Tempeliers die in 1212 een woning kregen in de gemeente van Hendrik, de hertog van Brabant.

Deze 4 km zijn omgevlogen. Het is inderdaad een korte wandeling. Maar we hebben nog een andere wandeling in de buurt op de planning staan. Zo komen we toch aan onze kilometers en zien we vele leuke stukjes in de omgeving van Oud-Turnhout.

Websites
www.jachthoornblazers.nl
Rivier de Aa
www.zonien.com
Wikipedia
Infokantoor Toerisme

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.