De Lint

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-07-2012

Dit is wat in vaktermen een residentiële wandeling wordt genoemd. Dit omdat de wandeling voor een groot deel door een residentiële buitenwijk De Lint in Oud-Turnhout (België) loopt. Mocht u nog ooit eens de hoofdprijs in de Staatsloterij winnen, dan kunt u hier een passende woning uitzoeken.

Deze wandeling is uitgevoerd in naam van Toerisme Oud Turnhout en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Infokantoor Toerisme, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout (u komt er op deze route langs). Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Cafe La Pinada Oud-Turnhout (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.311261 E5.022635
Afstanden: 7, 8 km
Type: Akker, Landgoed, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km in Oud-Turnhout in België.
De route wordt linksom gelopen.
De route kan verlengd worden tot 8 km door een extra uitstapje naar de oude kapel.
De route is goed begaanbaar, ook voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.
Bij het begin van de route is een horecagelegenheid.
Onderweg zijn voldoende bankjes.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.
De hond moet aangelijnd blijven.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa een paar honderd meter is het al duidelijk. Als je snel jaloers bent op een medemens die het ietsje beter heeft dan kun je hier beter wegblijven. Grote huizen, nog grotere huizen, immense huizen. Grote tuinen, nog grotere tuinen, inclusief verwarmde buitenzwembaden. Je komt het hier allemaal tegen. En niet een paar huizen, maar een immense wijk.

Je hebt bijna de neiging om even aan te bellen om kennis te maken de bewoners. Wat moet een normaal mens met zoveel huis, hoeveel kost zo'n woning, wat betaal je voor de maandelijkse stookkosten, enz. Ik ben ook benieuwd wat voor banen deze mensen hebben. Want elk huis waar we langslopen kost een sloot geld. We dromen er maar over......

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Lint
Vroeger was hier een domein met lindebomen, een kasteel gebouwd in 1816 door Jean-Baptist Taelmans, een kapel, park, vijver, boomgaard, bossen, weiden en twee boerderijen. Deze laatsten hadden de naam Hoekven en Huiskens. Er bestaat een oude gevelsteen met het jaartal 1552 erop. Deze steen is afkomstig van de "Koninginnenhoeve". Een hoeve met jachtpaviljoen die Maria van Bourgondië (zus van keizer Karel V) hier liet bouwen. De grond (de vroente) had ze geschonken gekregen van de stad Turnhout.

Het kasteel was door de tweede wereldoorlog zeer bouwvallig geworden en werd omstreeks 1945 gesloopt. Het domein werd daarna in kavels verdeeld. Hier ontstond de residentiële villawijk De Lint. Alleen de neogotische kapel (1928) van het voormalige kasteel bestaat nog. U kunt daar tijdens de wandeling even langslopen.

We komen nog een bijzonder huis tegen: Huys Rapelenburg. Helaas is er op het Internet geen informatie over dit huis te vinden.

We nemen dan ook een kijkje bij de oude kapel. Een beeldje staat hoog en droog in de muur. Dankzij onze stevige zoomlens kunnen we dit beeldje beeldvullend op de foto zetten.

En dan blijkt de tands de tijds toegeslagen te hebben. Er zit een groot gat in de borst en er loopt een flinke scheur door het hoofd. Een restauratie is op de duur zeker nodig.

Oud-Turnhout
Oud-Turnhout (België) is een gemeente in het noordoosten van de Belgische provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt iets meer dan 12.800 inwoners. De naam Oud-Turnhout duikt reeds op vanaf de 14de eeuw als Vetus Turnholtum (1333), Oud-Tuernout (1405) en Viès-Tournout (1414). Uit een akte van schenking (1187) van Gerard van Duffel aan de Tempeliers blijkt dat het vroegste Turnhout in het huidige Oud-Turnhout lag.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

De eerste officiële vraag tot afscheiding van Turnhout dateert van 22 juli 1836. Deze werd net zoals aanvragen uit 1852 en 1853 verworpen. In 1858 geeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers een gunstig advies en stemt de Senaat eveneens in, zodat koning Leopold I op 29 december 1858 het besluit tekent.

Zodoende werd Oud-Turnhout op 1 januari 1859 een zelfstandige gemeente met 2.807 inwoners. De gemeentegrens wijzigde vrij drastisch bij de fusie van gemeenten op 1 januari 1977.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOorspronkelijk was het de bedoeling Oud-Turnhout samen te voegen met Turnhout, Beerse en Vosselaar doch dit voorstel werd afgewezen. Oud-Turnhout moest wel het gehucht Schoonbroek afstaan aan Retie en Kijkverdriet overdragen aan Ravels. Daardoor kromp niet alleen de oppervlakte van 4.774 ha tot 3.986 ha, maar moest de gemeente ook 1.038 bewoners inleveren.

Samen met de stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Vosselaar maakt Oud-Turnhout sinds 1999 deel uit van de Projectvereniging Regionaalstedelijk Gebied Turnhout. In 2008 kreeg deze samenwerking een nieuwe naam: Stadsregio Turnhout.

We lopen niet alleen door de wijk De Lint, maar ook door de vrije natuur. Het natuurgebied De Liereman ligt hier dichtbij. Daar gaan we in de toekomst ook een paar routes lopen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet een boog lopen we door de natuur weer terug naar De Lint. Ook nu zien we weer prachtige huizen. We zien een kleine beek door de wijk lopen. Het blijkt de Koninginnenloop te zien.

Een pasgeboren eendje is zijn/haar moeder kwijt. En dan komt er net zo'n enge wandelaar langs. Dan kun je mooi zien hoe veel vaart een jong eendje kan maken.

Gelukkig melden vader en moeder eend zich snel en is al het leed snel vergeten.

En zo komen we al weer bij de auto. Terug thuis viel het extra op hoe gewoon wij wonen. Met GPS wandelen is gelukkig weinig geld te verdienen.

Gebruikte Websites
Wikipedia
Infokantoor Toerisme

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.