Corsendonk

Korte beschrijving

Een wandeling langs de prachtige Priorij Corstendonk, daarna door de natuur. Allemaal over goed begaanbare paden en met onderweg voldoende bankjes om even van de omgeving te genieten of om uit te blazen.

Deze wandeling is uitgevoerd in naam van Toerisme Oud Turnhout (België) en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Infokantoor Toerisme, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout (u komt er op deze route langs). Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Taverne Corsendonks Hof Oud-Turnhout (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.287978 E5.005305
Afstanden: 6 km
Type: Akker, Cultuur, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 6 km in Oud Turnhout in België.
De route wordt linksom gelopen.
Er is een ook WPT-RTE route beschikbaar.
De route is geschikt voor rolstoelen en scootmobiels.
Horeca vindt u aan het begin van de route.
Ook is er een WPT en RTE file beschikbaar.
Honden mogen aangelijnd mee
.Langere beschrijving

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoor de vierde wandeling rond Oud-Turnhout (België) parkeren we de auto bij taverne Corsendonks Hof. Dat ziet er gezellig uit. Volgens het bordje voor de deur is de taverne elke dag open. Door het torentje lijkt het op een klein kasteel.

Dan gaan we op pad voor deze wandeling. We lopen over een rustige asfaltweg. Er komt weinig verkeer langs. Direct aan de linkerkant zien we de eerste tekenen van Priorij Corsendonk. Een zeer fotogeniek gebouw wat ook op onze foto's te zien is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPriorij Corsendonk
Corsendonk (ook Korsendonk) is de naam van een voormalig Augustijner klooster in de gemeente Oud-Turnhout. Het was een priorij die afhing van het kapittel van Windesheim.

De priorij van Corsendonk werd in 1395 gesticht door Maria van Gelre, ook bekend als Maria van Brabant (1347-1399), dochter van hertog Jan III van Brabant, Hertogin-weduwe van Gelre en Vrouwe van Turnhout. Ze werd gesloten door Jozef II in 1785. De sluiting werd definitief tijdens de Franse revolutie in 1795.

Wat we vandaag nog op Corsendonk aantreffen is de oorspronkelijke noordvleugel van het klooster. Hoe de priorij eens geweest is, kunnen we uit het grindpad opmaken, dat precies de vorm weergeeft van het vroegere klooster. Op de begane grond bevindt zich de vroegere warmzaal (Kapittelzaal), de ruimte waar de kanunniken hun handschriften vervaardigden. Verder bevonden zich op de etages de eetzalen van de broeders. Ook de kelderruimte, met zijn prachtige gewelven, is vrijwel geheel intact gebleven. Verder vinden we op het terrein naast het Vrouwenhuis en het Lekenhuis nog het Gastenhuis, dat vroeger dienst deed als onderdak voor reizigers, die bij het vallen van de avond nog geen verblijfplaats hadden gevonden.

In 1982 bracht brouwerij Keersmaekers uit Oud-Turnhout (ondertussen verhuisd naar Turnhout) bieren van hoge gisting onder de naam Corsendonk op de markt. Dit gebeurde op vraag van en met de steun van de Oud-Turnhoutse VVV. Deze bieren worden evenwel niet in Oud-Turnhout gebrouwen, maar onder andere in de Brasserie Du Bocq in Purnode, deelgemeente van Yvoir. In 2004 bedroeg het totale brouwvolume voor Corsendonk 20.000 hectoliter. In oktober 2004 werd het seizoensbier Corsendonk Christmas Ale door het Amerikaanse Celebrator Beer News uitgeroepen tot beste kerstbier. De bierproevers proefden in totaal achttien verschillende kerstbieren uit de ganse wereld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe geschiedenis
In 1993 schonk hertogin Maria van Brabant 600 ha Kempische zandgrond aan de kerk. De reguliere kannunniken van Sint-Augustinus kregen de opdracht om op deze grond een studieklooster op te richten. De belangrijkste bron van inkomsten was het overschrijven van geschriften. In de 15e eeuw ging het klooster een grote bloei tegemoet. Vanuit de Priorij werden zeven nieuwe kloosters gesticht. De bibliotheek genoot een grote faam.

De 16e eeuw was een ongelukseeuw. Door de beeldenstorm moesten de kanunniken in 1578 vluchten naar Antwerpen. Pas in de 17de eeuw keerden de kloosterlingen weer terug. Het herstel van de gebouwen nam geruime tijd in beslag.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDoor het ontstaan van de boekdrukkunst verloren de kanunniken hun belangrijkste bron van inkomsten, het overschrijven van geschriften. Ze gingen zich daarna wijden aan de zielzorg van verschillende vrouwenkloosters, aan catecheseonderricht en het bedienen in parochies. Vanaf 1645 namen ze ook de leiding van de Latijnse school in Turnhout over. Zo kwam er weer wat evenwicht in het kloosterleven. De kloosterlingen konden zich weer bezighouden met het herstel en verfraaien van de gebouwen.

Tijdens het bewind van de Oostenrijkse Keizer Josef II werd het Corsendonkse klooster "onnuttig" beschouwd en opgeheven. In de navolgende Franse revolutie werden alle kerkelijke gebouwen als "zwart goed" verkocht.

De gebouwen zijn sindsdien in privé-handen overgegaan. In de 19e eeuw werd de priorij als landgoed gebruikt door industriëlen uit Turnhout. De restauratie begon in 1968 door de nieuwe eigenaar Fernand Nédée. Hij wilde het complex op de juiste manier restaureren en zo Corsendonk terug tot leven brengen. De gebouwen van de priorij zijn sinds 1971 beschermd. Sinds 1975 is er een conferentiecentrum in ondergebracht, later werd er een hotel aan toegevoegd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNaast deze oude gebouwen zien we ook nog een mooi stukje natuur. Meteen aan het begin van de wandeling loop je langs de appel- en perenboomgaarden van de bedrijven 't Mollendrieske en 't Klokhuis.

Oud-Turnhout
Oud-Turnhout is een gemeente in het noordoosten van de Belgische provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt iets meer dan 12.800 inwoners. De naam Oud-Turnhout duikt reeds op vanaf de 14de eeuw als Vetus Turnholtum (1333), Oud-Tuernout (1405) en Viès-Tournout (1414). Uit een akte van schenking (1187) van Gerard van Duffel aan de Tempeliers blijkt dat het vroegste Turnhout in het huidige Oud-Turnhout lag.

De eerste officiële vraag tot afscheiding van Turnhout dateert van 22 juli 1836. Deze werd net zoals aanvragen uit 1852 en 1853 verworpen. In 1858 geeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers een gunstig advies en stemt de Senaat eveneens in, zodat koning Leopold I op 29 december 1858 het besluit tekent. Zodoende werd Oud-Turnhout op 1 januari 1859 een zelfstandige gemeente met 2.807 inwoners. De gemeentegrens wijzigde vrij drastisch bij de fusie van gemeenten op 1 januari 1977.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOorspronkelijk was het de bedoeling Oud-Turnhout samen te voegen met Turnhout, Beerse en Vosselaar doch dit voorstel werd afgewezen. Oud-Turnhout moest wel het gehucht Schoonbroek afstaan aan Retie en Kijkverdriet overdragen aan Ravels. Daardoor kromp niet alleen de oppervlakte van 4.774 ha tot 3.986 ha, maar moest de gemeente ook 1.038 bewoners inleveren.

Samen met de stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Vosselaar maakt Oud-Turnhout sinds 1999 deel uit van de Projectvereniging Regionaalstedelijk Gebied Turnhout. In 2008 kreeg deze samenwerking een nieuwe naam: Stadsregio Turnhout.

Onderweg komen we twee kapelletjes tegen. Een kleine en een wat grotere. Grappig om te zien hoeveel verschillende kapellen je kunt tegenkomen in het gebied rondom Turnhout. Naast natuur komen we ook nog een fraaie oude boerderij tegen. Er is genoeg te zien op deze wandeling.

Gebruikte Websites
Wikipedia
Infokantoor Toerisme
www.priorij-corsendonk.be
www.corsendonks-hof.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.