Rhoode

Korte beschrijving

Dit is een alleraardigste wandeling. Veel natuur, veel vogelgeluiden, een prachtig kapelletje, goede en brede paden. Mocht u deze route te kort vinden dan verwijzen we u graag naar onze Zwanevenwandeling. Daar hebben we een verlenging gemaakt waarin deze hele route is opgenomen.

Deze wandeling is uitgevoerd in naam van Toerisme Oud Turnhout (België) en is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het Infokantoor Toerisme, Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout. Ook zonder GPS is deze route te lopen.


Kenmerken
Startpunt: Oud-Turnhout (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N45.890679 E2.693884
Afstanden: 5, 3 km
Type: Akker, Bos, Cultuur
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 5 km in Oud-turnhout in België.
De route is goed begaanbaar.
Er is een verkorting van 3 km beschikbaar.
De route is ook geschikt voor scootmobiels.
Er is een WPT-RTE route beschikbaar.
Onderweg komt u geen horeca tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHalf mei 2010 is de natuur nog volop bezig om uit te schieten. Hierdoor lijkt het een beetje herfst. Overal is kleur te zien.

Nog een paar weken en al het groen is ook echt groen. Nu zie je vele tinten van lichtgroen tot donkergroen, van geel tot rood.

We genieten van alle vogelgeluiden die we onderweg horen. Er is verder weinig te horen van omgevingsgeluid. Het wandelt daardoor heerlijk. De paden zijn prima begaanbaar, alleen een beetje zon ontbrak, maar het was tenminste droog.

Rhoode
Rhoode (België) is een oude gehuchtnaam die "een plaats waar bos- of houtgewas gerooid was - betekent. In het gehucht Rhoode bezat de familie de Cannart d'Hamale een leen- of laathof. Ze waren heer in Turnhout. Oud Turnhout was van oudsher een landbouwgemeente, en dat is onderweg nog steeds goed te zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan het begin van de wandeling komen we een oorlogsmonument tegen.

Oorlogsmonument
Op 11 juli 1941 maakte de Wellington 1c (R1184 BH-C) van het 300 Poolse squadron gelegen in Swinderly (GB) een crash landing op deze plaats.

Gelukkig overleefde de hele bemanning deze crash, maar was hun ontsnapping minder succesvol. De rest van de oorlog bleef de bemanning in gevangenschap.

They all risked their lifes for our Freedom, a privilege so often taken for granted..
"Ze riskeerden allen hun leven voor onze vrijheid, een privilege die meestal als gewoon wordt beschouwd..".

Wijze woorden die iedereen aan het denken moeten zetten. We lopen weer door. Het bos maakt plaats voor moderne landbouwbedrijven. Hier worden biggen gekweekt, en dat goed te ruiken. Eeuwen geleden was er hier een heide, maar daar is niets meer van te zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Vogelenzanghof valt op door het beeldje onder het dak. Wat verder ligt hoeve Neteldonck. Op elke hoeve is wel een mooie naam te lezen.

Vogelenzang en Neteldonck
Vogelenzang is een naam die vroeger werd gegeven aan een afgelegen hoeve. De Vogelenzanghof staat letterlijk in de hof van "De Vogelenzang".

Donk verwijst naar een droger gebied in een laag gelegen streek. Daar zullen wellicht ook netels gegroeid hebben. Hier komt de naam van de hoeve vandaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHeel apart zijn de kunstige olifanten die onderweg in een tuin staan. Twee staan in de voortuin, en minstens nog eentje staat er in de achtertuin.

Thuis kijken we op het Internet. We kunnen niets vinden over deze olifanten. Ze zijn echter wel kunstig, kleurrijk en fotogeniek, en dat zien we graag tijdens een wandeling.

Dan komen we bij het hoogtepunt van de wandeling, net voordat we weer bij de parkeerplaats terug zijn.

GPSwalking.nlDe foto's die tot nu toe bij deze wandeling geplaatst waren, waren uit 2010.

In 2016 kregen we een reactie op deze foto's: "Geen reactie op de wandeling, wel op de foto van kapel Rhoode,: indien men toch een nieuwe site maakt over OT goed, maar dan mag men niet met zeer oude foto van kapel van Rhoode voor de dag komen.... ga eens echt kijken naar kapel Rhoode vandaag, dan kun je zien dat de foto die geplaatst is helemaal niet meer past en dus kan vervangen worden door een up to date foto. Eigenlijk een miskenning van de mensen die deze kapel onderhouden."

GPSwalking.nlEen valide punt. En we hebben direct contact opgenomen. Misschien waren er wel nieuwe foto's beschikbaar. En dat was het geval. Met dank aan Jef hebben we nu nieuwe foto's die deze fraaie kapel beter tot zijn recht laten komen. 

Wel hebben we de foto met de kaarsen laten staan. Daar is een verhaal bij. 

Kapel van Rhoode
Deze witgeschilderde kapel werd omstreeks 1875 gebouwd in opdracht van mevrouw Josephina Dufour-dessauer. Ze kwam er af en toe bidden en reed dan met een sjees, getrokken door twee paarden. Ze werd doorgaans vergezeld door enkele windhonden.

GPSwalking.nlIn de hoeve tegenover de kapel beschikte de familie over een kamer. De derde woensdag van mei kwam de hele familie er bijeen. Men ging bidden in de kapel en bleef op de hoeve eten.

Toevallige voorbijgangers en andere pelgrims werden uitgenodigd aan de koffietafel. Ook schoolkinderen werden uitgenodigd en getrakeerd op krentenkoeken en limonade.

Hoogtepunt van devotie: een bedevaart op de derde woensdag van mei om 15.00 uur.

Vroeger werd de bedevaart gehouden voor de schoolkinderen van Schoonbroek en Oud-Turnhout en voor de gepensioneerden van Brepols.

GPSwalking.nlNu is iedereen welkom. Tot op heden worden er dan krentenkoeken uitgedeeld aan de aanwezige bedevaarders.

Het is twee dagen geleden dat er een vliegtuig neerstortte in Tripoli (Syrië) (12-05-2010). Daarbij kwamen 57 Nederlanders om het leven. Onder de slachtoffers ook de zoon en schoondochter van de burgermeester van Geldrop-Mierlo, het dorp waar ik woon.

Voor alle slachtoffers, maar speciaal voor onze burgermeester en haar gezin heb ik 2 kaarsjes aangestoken.

Hierna was het nog maar een kort stukje wandelen naar de parkeerplaats. Een leuke wandeling met een mooie kapel die de moeite van een bezoek waard is.

Veel wandelplezier. 

Gebruikte websites:

POI's

 • Kapel van Rhoode N51.3030 E5.0304
 • Oorlogsmonument N51.3066 E5.0249
 • Start/finish/parkeerplaats N51.3041 E5.0234
   
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.