Poppel

Korte beschrijving

Ook deze keer trokken we er samen met Leo Lauwers van VVV Toerisme Ravels vzw (België) erop uit. De nieuwe routes van Ravels zijn klaar maar de bordjes moeten nog worden geplaatst. Daarom is het fijn dat we op pad konden met iemand die de omgeving goed kent.

We hadden net de route van Ravels achter de rug en langzaam werd het tropisch warm. Gelukkig ging de route afwisselend door de bossen en vervolgens weer door een meer open gebied. Een leuke gevarieerde wandeling door een rustig gebied.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van VVV Toerisme Ravels vzw, kantoor Kloosterstraat 4 in Ravels (België). Ook zonder GPS is deze route te lopen vanaf einde 2010.


Kenmerken
Startpunt: Poppel (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.446956 E5.040794
Afstanden: 14 km
Type: Bos, Open
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 14 km bij Poppel in België.
De route is goed begaanbaar.
Toch is het aan te raden om goede wandelschoenen aan te trekken.
De route is niet geschikt voor scootmobiels.
Er is ook een WPT-RTE route beschikbaar.
Horeca vindt u in Poppel in de buurt van de startplaats.
Onderweg komt u verschillende bankjes tegen.

Er zijn verkorte versies van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

Het loopt tegen het middaguur als we aan deze route beginnen. We hebben net een GPS wandeling in Ravels (België) gelopen en deze willen we meteen even meepikken. Het is na een lekker begin nu erg warm geworden. Hierdoor zijn we gelukkig verlost van de dazen, maar het is wel stoffig en erg warm onderweg. Maar omdat we gelukkig gedeeltelijk door de bossen lopen hebben we weinig last van de temperatuur.

Op de heenweg zien we al een mooi terrasje, maar de koele drankjes bewaren we totdat we terug zijn van deze route.

Poppel
Poppel is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van de gemeente Ravels. Het heeft 4001 inwoners (einde 2009). Poppel grenst aan Nederland. Ten oosten van de dorpskern loopt het riviertje de Aa of Rovertse Leij. Ten westen van het dorp loopt de Poppelse Leij. Een aanzienlijk deel van de bevolking van Poppel bestaat uit immigranten uit Nederland, nl 54%. Poppel was tot 1977 een zelfstandige gemeente, die bij de gemeente Ravels is gevoegd.

Tot de voormalige gemeente behoorde ook het gehucht Nieuwkerk, gelegen in de bossen aan de grens met Nederland. Het dankt zijn naam aan een grenskerk die daar in 1652 werd gebouwd ten behoeve van de parochie van Goirle.

Al deze plaatsen behoorden tot Hertogdom Brabant. Sinds 1815 behoren Poppel, Ravels en Nieuwkerk bij de provincie Antwerpen. En sindsdien behoort gemeente Goirle bij Provincie Noord-Brabant.

Bezienswaardigheden
De Sint-Valentinuskerk is een neogotische kerk uit 1906. Ze heeft een toren uit de 16e eeuw in Kempense gotiek, voorzien van steunberen en een traptoren. De torenspits is getooid met een bol en een scherpe naald.

Aan deze toren hebben de Poppelaars hun bijnaam ‘Krombeenders’ te danken. Het verhaal gaat dat tijdens een doortocht van keizer Karel vier boeren in de toren zaten te kaarten en de keizer niet gingen groeten. De toren was beschaamd en bukte in hun plaats, maar geraakte niet meer recht.

De pastorie dateert uit 1690 en behoorde toe aan de abdij van Tongerlo (B). In de jaren 1772-1774 werden er herstellingswerken uitgevoerd en hierdoor kreeg de pastorij haar huidig uitzicht. Ze werd op 19 maart 1975 geklasseerd als monument. Het gebouw is opgetrokken in de landelijke barokstijl, de ingangsdeur is in Louis XIV-stijl.

De pastorie heeft een barokdeur en interessante wandschilderingen.

Het voormalig gemeentehuis, gebouwd van 1903-1905 door architect J. Taeymans. Het gebouw toont een mengeling van neogotische en Vlaamse renaissance elementen. Het is gebouwd op de plaats van een voormalige kapel, het Kaske geheten.

Tegenwoordig huist het heemkundemuseum van Poppel in het gebouw. (zie eerste foto).

Tiendaagse Veldtocht
Tijdens de Belgische opstand trokken de Nederlandse troepen hier in de vroege ochtend van 2 augustus 1831 de grens met het huidige België over en begon de Tiendaagse Veldtocht.

Ook deze keer komen we een klomp tegen met een kort verhaaltje. Het grensgebied tussen Nederland en België was echt een smokkelgebied. De vele kleine veld weggetjes en de bossen waren hiervoor ideaal. De smokkelaars hadden vaak speciale klompen aan. Aan de afdruk leek het net of ze de andere kant op gingen. Zo probeerden ze de grenswachten op een verkeerd spoor te brengen.

Schorre Fons
Kort voor de Tweede Wereldoorlog, op een mooie dag in augustus, was de Nederlandse koningin Wilhelmina jarig. Iedereen vierde feest, maar Schorre Fons niet. Hij vond het een prima dag om te gaan smokkelen. Het werd een dag die hij zich zijn hele leven zou herinneren...

Wil je weten hoe het verhaal afloopt? Surf naar www.smokkelaarsroute.be.

We lopen het dorp uit en gaan de natuur in. We lopen langs de Aa. Dit beekje is bijna niet te zien door de hoge begroeiing. Wat een mooi stukje natuur zien we hier als we mee-meanderen met de beek.

De Aa
De Aa of Rovertse Leij is een beek die ten zuidoosten van Poppel ontstaat uit de samenvloeiing van de Heesdijkse Loop en de Straatloop.

Het riviertje stroomt langs de kom van Poppel en langs het natuurreservaat Tulderse Beemden, waar ook een aantal vijvers liggen. Nabij de Rovertkapel passeert het bij Grenspaal 209 de Belgisch-Nederlandse grens en stroomt door het Landgoed Gorp en Roovert, om iets ten zuiden van Goirle samen te vloeien met de Poppelse Leij. Als Nieuwe Leij vervolgen beide beken verder gezamenlijk hun weg.

De Rovertse Leij is nauwelijks gekanaliseerd en meandert daarom over vrijwel de volle lengte.

De velden bij de Molenheide zijn ook droog door de warmte. Overal staan grote sproeiers de zaak nat te houden. Dat geeft ook weer mooie foto's.

Molenheide
Het bos, eigendom van de gemeente, is 242.35 ha groot en ligt verheven boven de omgeving, met de valleien van de Aa, de Maarleloop en de Goirleloop. Het bestaat voor 95% uit homogeen naaldbos. De boompieper en de geelgors zingen hier hun liedje verscholen tussen het pijpenstrootje of bochtige smele.

Doorheen de bosplaats Molenheide stroomt de Reiloop. Deze waterloop stroomt van Wildert (Ravels-Eel)  in noordoostelijke richting naar de Rovertkapel en dan verder in het Nederlandse landgoed Gorp en Rovert.

In het noordoosten van Molenheide is, mogelijk duizenden jaren geleden, een kleiner duinencomplex ontstaan door opwaaiing tegen het beekdal van de Aa. Dit is op het terrein goed zichtbaar door een paraboolvormig duintje.

Aan het einde van de wandeling genieten we nog even van het mooie uitzicht. We zien de Sint-Valentinuskerk in de verte liggen. Verschillende fotogenieke momenten trekken voorbij waarvan we gebruik maken.

In het centrum nemen we even plaats op het terras om uit te blazen. De koele drankjes smaken goed. Vanwege de warmte is het lekker om in een "gekoelde auto" even later weer naar huis te rijden. We hebben weer een mooi stukje van België verkend.

Geraadplaagde Websites:
www.smokkelaarsroute.be
www.antwerpsekempen.be
nl.wikipedia.org/wiki/Poppel

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.