Gewestbossen Ravels

Korte beschrijving

Een heerlijke GPS wandeling door de rustige gewestbossen ten oosten van Ravels (Belgié). Ook deze keer is Leo Lauwers van VVV Toerisme Ravels vzw onze gids. Het is vroeg als we vertrekken. De zon schijnt er al lustig op los en overal zien we de stralen door de bomen prikken. Onderweg praten we over deze natuur en over het WK voetbal. We slingeren door de bossen van het ene mooie pad naar het andere. Onderweg komen we een aantal vennen tegen. Het is mooi en we genieten van alle natuur die we tegenkomen.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van VVV Toerisme Ravels vzw, kantoor Kloosterstraat 4 in Ravels (België). Ook zonder GPS is deze route te lopen vanaf einde 2010.


Kenmerken
Startpunt: Bij Boshuis te Ravels (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.368405 E5.010290
Afstanden: 11 km
Type: Bos, Open, Ven
Begaanbaar: Erg drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km door de Gewestbossen bij Ravels in België
De route is 11 km lang en is over het algemeen goed begaanbaar.
Na het Zwartgoorven is er een stukje dat aardig drassig kan zijn. Goede waterdichte wandelschoenen zijn daarom aan te bevelen, zelfs in droge tijden.
Horeca is alleen beschikbaar bij de start van de wandeling op de zondagen van 13.00 uur tot 18.00 uur.
Wel staan er op verschillende plaatsen bankjes/picknicktafels
Van deze wandeling is er een ook WPT-RTE route beschikbaar.Langere beschrijving

We parkeren de wagen bij Bezoekerscentrum Boshuis in Ravels (België). We zijn zo vroeg dat alles nog gesloten is.

Volgens de voorspelling gaat het vandaag zonnig en warm worden. Daardoor kiezen we ervoor om op tijd te vertrekken. En deze route klaar te hebben voordat het veel te warm wordt.

Onderweg praten we over de mooie natuur waar we doorheen lopen en natuurlijk over de WK in Zuid-Afrika. We zijn aanbeland bij de halve finale en er valt veel te vertellen over de gespeelde wedstrijden.

Boshuis
Bij de start bevindt zich het Bezoekerscentrum Boshuis. Binnen vindt je er info over de geschiedenis van het Gewestbos van Ravels en ook over het actuele bosbeheer via een interactieve tentoonstelling op kindermaat.

Je kan die zondagnamiddags bezoeken en genieten van een drankje. Parkeergelegenheid en toiletten zijn aanwezig. Voor het Boshuis staat een infozuil. Het Boshuis van Ravels, Jachtweg 27 is open elke zondagnamiddag van 13.00 tot 18.00 uur.

Na een klein stukje over de verharde weg trekken we de Gewestbossen in. België bestaat uit 2 gewesten, Wallonië en Vlaanderen. Wat wij in Nederland staatsbossen zouden noemen heet hier vaak gewestbossen. En het gewestbos bij Ravels mag er zijn. Veel variatie, mooie en goed onderhouden paden.

Gewestbossen
In 1903 en 1904 werd het grootste deel van het huidige Gewestbos, aangekocht door de Belgische Staat van de gemeente Ravels, die deze gelden nodig had voor de bouw van de kerk van Ravels-Eel. Deze uitgestrekte "woeste" heidegronden werden vanaf 1906 op een experimentele wijze bebost, voornamelijk met gewone den en later ook met corsicaanse den. Het Gewestbos, 830 ha groot, wordt nu omgevormd naar een meer gemengd bos.

Fauna en flora
Vertegenwoordigers van verschillende plantengemeenschappen kunnen aangetroffen worden. Afhankelijk van het reliëf, bodemsamenstelling, aanwezigheid en kwaliteit van water vindt men:
veengebieden: zonnedauw, blaasjeskruid, snavelbies, gentiaan, veenbes, wolfsklauw
heidegemeenschap: dop- en struikheide, pijpenstro, trekrus, borstel- en tandjes gras
blauwgraslandtypes: blauwe zegge, blauwe knoop, lage zegge, orchideeën, beenbreek, sterzegge,...
fauna: dag- en nachtroofvogels, marterachtigen, vos, ree, kleine zoogdieren...
bosfauna: spechten, boomklever en -kruiper, mezen, goudhaantjes.
biotoopgebonden: nachtzwaluw, karekiet, boomleeuwerik.

We komen onderweg een tweetal vennen tegen. Mooie stukje natuur in dit bos.

Vennen
Het bos van Ravels staat bekend om zijn vennetjes. Vanaf de middeleeuwen domineerden deze elementen het open landschap. In 1903 werd het bos aangelegd en werden enkele vennen beplant of omgezet in weiland. Een aantal vennen zijn behouden gebleven.

Zwart Goor
Vele benamingen waarin het element "zwert" voorkomt hebben te maken met het bepalen van de gemeentegrenzen. Waarschijnlijk komt het hier van een ven nabij de dorpsgrens. De meest voor de hand liggende verklaring is echter de zwarte kleur van het water veroorzaakt door de ondergrond. Hier kunnen we bij slecht weer gebruik maken van de schuilhut.

Kesseven
Het belangrijkste ven is wel het Kesseven. Het is gelegen in het zuidelijk deel van het Gewestbos en met een oppervlakte van ongeveer 3 ha mag men het tamelijk groot noemen.

De bodemstructuur is een typisch podzolprofiel en met wat men in het dialect noemt "een waterondoorlaatbare schurflaag". De vorm van deze schurflaag is deze van een badkuip.

Regen is dan de belangrijkste waterleverancier. Het ven is bovendien ook zeer ondiep. Deze beide gegevens maken dat bij een droogteperiode het zeer snel uitdroogt. Het water op zich is tamelijk zuur. Dat heeft tot gevolg dat men er, buiten enkele kevers en hun larven en enkele libellenlarven, niet veel andere insecten zal aantreffen.

Vaste bewoners zijn wel de katvis, de zonnebaars en de Amerikaanse hondsvis, allemaal visjes die tegen een stootje kunnen. Terwijl men uitrust en zijn picknick gebruikt aan één der tafels kan men genieten van de mooie natuur.

De fuut, de blauwe reiger, de aalscholver, de Canadese gans en de wilde eenden zijn er regelmatige gasten. Met een beetje geluk kan je er onze tropisch ogende ijsvogel, jagend op een lekker visje, als een blauwe schicht zien voorbijflitsen.

En zo komen we al weer snel bij de auto. 11 km zijn in een mooi gebied zo voorbij. Maar dat is ook niet erg, want we hebben nog een wandeling bij Weelde op het programma staan.

Websites
http://www.toerismeravels.be/NL/boshuis.htm
http://www.toerismeravels.be/NL/Gewestbossen.htm
http://www.natuurenbos.be

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.