Camping En Campagne

Korte beschrijving

Dit jaar (2010) waren we te gast op camping en Campagne in Frankrijk. Een leuke kleine camping gelegen in een gebied waar een wandelaar zijn of haar hart kan ophalen. We hebben voor u ook een sfeerverslag van ons verblijf gemaakt. We kunnen deze camping van harte aanbevelen.

Op de website van de Camping wordt vermeld: "en Campagne is gelegen in de Charente Limousin en wel in de streek van de Pays de la Mandragore in Frankrijk.

Een heuvelachtig ongerept gebied midden in de campagne, (het platteland). Een heerlijk gebied om doorheen te trekken en dat nog nauwelijks door de toeristen ontdekt is, maar wat wel veel te bieden heeft." En bij deze tekst kunnen we ons zonder problemen aansluiten. We hebben rond de camping verschillende routes gelopen. Alles bij elkaar een ruime 76 km. Keuze genoeg.


Kenmerken
Startpunt: Essubras. Frankrijk
Startlocatie: Charante-Limousine , Frankrijk
Coördinaten N46.015481 E0.877273
Afstanden: 18, 16, 11, 10 km
Type: Bos, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij camping
Gelopen op: 03-10-2010

Route informatie

Alle routes starten op de camping en laten de gehele omgeving zien.
Er zijn verschillende tracks van 18/16/16/11/10 en 5 km beschikbaar.

Ook zijn geen WPT en RTE file beschikbaar.
De paden zijn doorgaans goed begaanbaar, goede schoenen zijn aan te bevelen.
Het hoogteverschil is max 100 meter, nergens zijn er stijle klimmen.
Onderweg komt u nauwelijks horeca tegen, de dorpjes zijn vaak uitgestorven.
Op de camping kunt u wel het nodige nuttigen.Langere beschrijving

Dit jaar zijn we voor de vakantie naar een heel klein dorpje getrokken. Je bent in een zucht door Essubras in Frankijk gereden. In dit piepkleine dorpje ligt een vrij nieuwe camping. Een camping die een bezoekje meer dan waard is. Bekijk ook ons sfeerverslag.

Essubras
In dit plaatsje vind je, ingemetseld in de muur van een van de liefelijke granieten huisjes, dit met de hand bewerkte, wel heel bijzondere kruisbeeld uit 1631 (Calvaire-croix). Niet eerder is zo'n vorm van een kruisbeeld, met het bolle lichaam, aangetroffen.

Men denkt dat het de vorm van een mens moet zijn, een teken van leven. Vele dorpjes in de Charente zijn volledig in tact gebleven en stralen de rust van weleer uit.

Over de streek Charante-Limousine is toch weinig te vinden op het Internet. We zijn geen sterren in Frans. Maar toch weten we wat informatie bij elkaar te vinden.

Charente-Limousin
Charente-Limousin is een streek van meren en rivieren, bossen, glooiende velden en slaperige dorpjes. Het klimaat is warm en zonnig, het water en de bodem overvloedig rijk. De rode Limousin koeien grazen op rijke weilanden.

Op de lange rustige dagen van de zomer voeden de bijen en insecten op de velden van gouden zonnebloemen. Het is echt een land van melk en honing. Dus blijf een tijdje ontspannen genieten van de geneugten van het Franse leven op het platteland.

Een glooiende omgeving, veel natuur, weinig bebouwing, lekker weer, mooie wandelpaden, rust en ruimte. Voor de wandelaar die lekker op pad wil, zelfs rechtstreeks vanaf de camping.

En we zijn verschillende keren op pad gegaan. Een kort rondje 's avonds na het avondeten, wat langere routes midden op de dag. Totaal hebben we ruim 75 km om de camping gelopen.

Een mooi punt is Butte de Frochet. Op maar een paar kilometer van de camping gelegen. Je bent er binnen een uurtje. En dan kun je prachtig over de omgeving wegkijken. We zijn er twee keer geweest en telkens blijft het uitzicht je boeien.

Butte Frochet
De heide en bossen in de Butte Frochet zijn natuurgebieden van ecologisch belang. De heidevelden van Frochet Butte, gelegen aan de westkant van de Haute-Vienne, ook wel "Landes de la Borderie" zijn biologische en geologische van belang.

Deze heidevelden zijn samengesteld uit een groot complex van droge heide, kwarts en eikenbossen. Een interessant gebied.

Biologisch is de thuisbasis van vele opmerkelijke planten-en diersoorten, met inbegrip van soorten van bedreigde vogels, zoals buizerd en de nachtzwaluw.

In geologische termen, de kwartsader die hier gelegen is is zeldzaam. De heuvel wordt daarom ook beheerd door Regionale Academie van natuurgebieden van Limousin in samenwerking met de gemeente en particuliere eigenaren.

De Butte Frochet biedt een adembenemend uitzicht over de Charente Limousine: een plaats die u via een mooie wandeling kunt ontdekken.

Of je nu over de paden loopt of over een asfaltweg. Je komt bijna niemand tegen, zelfs nauwelijks een auto. De natuur wordt afgewisseld met kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Regelmatig zie je een oude eend op het erf staan. Maar soms komen ze langsgereden of staan ze langs de kant van de weg.

Lelijke eend
De 2CV is een auto van de Franse autofabrikant Citroën. De afkorting staat voor 'Deux Chevaux Vapeur', wat twee paardenkracht stoom betekent, een maat voor het vermogen en de berekening van de Franse wegenbelasting.

De 2CV werd geproduceerd tussen 1948 en 1990. In die periode zijn er zo'n 4 miljoen van gebouwd (ruim 5,3 miljoen wanneer de zogenaamde Besteleenden worden meegeteld en ruim 8,8 miljoen wanneer de zustermodellen Dyane, Ami en Mehari worden meegeteld). Het uiterlijk van de 2CV werd, net als dat van de Citroën ID/DS en de Traction Avant, ontworpen door Flaminio Bertoni.

De officiële uitspraak van de naam is deux chevaux. Populaire bijnamen zijn Lelijk eendje (of kortweg eend) in Nederland en Geit in België.

Niet alleen de eendjes zijn fotogeniek. De hele streek is de moeite waard. Veel bloemen, leuke doorkijkjes. Op vele plaatsen zijn mooie foto's te maken. Zeker omdat alles er toch weer anders uitziet dan in Nederland.

Onderweg kom je hier en daar een leuk klein of iets groter dorpje tegen. Een voorbeeld is Bussière-Boffy. Daar vindt u een mooi oud kapelletje uit de dertiende eeuw.

Bussière-Boffy
De stad Bussière-Boffy ligt 45 km ten noord-westen van Limoges en grenst aan het departement Charente. Het ligt een paar kilometer van de camping.

Op een heuvel boven het dorp ligt de Chapelle Saint-Jean-Baptiste, een kapel uit de dertiende eeuw. Een kerkhof ligt nabij de kapel. Een iddilysch en fotogeniek plekje.

Op het gebied van deze gemeente liggen ook de heidevelden van Butte du Frochet, een legendarische plek in Limousin. Volgens een legende woonde hier de Mandrake, een draak die van jonge meisjes hield.

Hoe heuvelachtig is de omgeving nu eigenlijk?

Als we kijken naar onze track naar Butte du Frochet dan is het maximale hoogteverschil ongeveer 100 meter. Omdat het terrein redelijk glooiend is hoef je nergens flink te klimmen. Wel zorgt het hoogteverschil ervoor dat je regelmatig een mooi uitzicht over het landschap hebt.

We hebben heerlijk gewandeld. Het weer werkte ook mee, geen regen, en lekkere temperaturen. Dan kun je flink doorstappen zonder dat het zweet direct op je voorhoofd staan. De omgeving is zeer geschikt voor wandelen, en fotogeniek. Wat wil een mens nog meer op zijn vakantie.

En wilt u nog meer wandelen: Essubras ligt nabij de GRP de la Mandragore, een 5 daagse wandelroute van 96 km. Het ligt ook dicht bij de GR 48 (een wandelroute van Availles limousine naar Rochechouart over 48 km).

Wandel ze.

Gebruikte websites:

POI's

 • Aumonerie N46.0107 E0.8755
 • Beaubost N46.0000 E0.9031
 • Brac N46.0088 E0.8873
 • Bussiere-Boffy N46.0507 E0.8539
 • Butte de Frochet N46.0359 E0.8755
 • Chapelle Saint-Jean N46.0477 E0.8521
 • La lande de la Borderie N46.0124 E0.9113
 • La Marchandaine N46.0139 E0.8513
 • Les Grands Fonds N46.0391 E0.8733
 • Montrolet N45.9861 E0.8986
 • Mooi uitzichtspunt N46.0327 E0.8827
 • Picknick tafel N46.0441 E0.8773
 • Roche N46.0452 E0.8780
 • Saint-Christophe N46.0017 E0.8511
 • Start/finish/Camping/Essubras N46.0154 E0.8772
 • Villeflayoux N46.0261 E0.8740
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.