Confolense-Esse

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-04-2020

Een serie GPS wandelingen van 94 km in de driehoek Confolens-Esse-Saint-Germain de Confolens in Frankrijk. Op een kleine 20 km van de camping ligt een prachtig wandelgebied. Daar hebben we een aantal mooie routes gelopen. Fraaie natuur, rust en ruimte en een aantal heel leuke plaatjes. Alles bij elkaar een ruime 94 km. Keuze genoeg.

Dit jaar (2010) waren we te gast op camping en Campagne. Een leuke kleine camping gelegen in een gebied waar een wandelaar zijn of haar hart kan ophalen. We hebben voor u ook een sfeerverslag van ons verblijf gemaakt. We kunnen deze camping van harte aanbevelen.

Op de website van de Camping wordt vermeld: "en Campagne is gelegen in de Charente Limousin en wel in de streek van de Pays de la Mandragore.


Kenmerken
Startpunt: Esse, Frankrijk
Startlocatie: Charante-Limousine , Frankrijk
Coördinaten N46.051969 E0.683678
Afstanden: 30, 22, 19, 11, 10 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Open, Rivier, Stad, Vergezicht
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 04-10-2010

Route informatie
 • Deze beschrijving omvat een 4 tal routes die ook gecombineerd zijn tot langere wandelingen.
  Ook zijn geen WPT en RTE file beschikbaar.
 • De route Franck Rivaud (12 km) De route Paule Lavergne (9 km) De route Lise Noël/ De route Le Menhir (19 km) En de stadswandeling Saint-Germain-de-Confolance (2 km) Een tweetal gecombineerde routes van 22 en 30 km.
 • De routes zijn doorgaans goed begaanbaar maar goede wandelschoenen zijn zeker aan te bevelen.
 • De routes zijn niet geschikt voor mensen die slecht er been zijn of voor scootmobiels.
 • Onderweg komt u weinig horeca tegen, behalve in de grotere plaatsen: Confolens, Esse en Saint-Germain-de-Confolens.


Langere beschrijving

Een mooi gebied om te wandelen is het gebied tussen Confolens, Esse en Saint-Germain-de-Confolance in Frankrijk. In dit gebied zijn verschillende wandelingen uitgezet.

Een aantal hebben we gelopen tijdens onze vakantie in 2010 in dit gebied. Onze foto-serie laat dan ook een mix zien van al deze wandelingen. Bekijk ook ons sfeerverslag.

Een GPS onderweg is verder handig, want ondankt een kaart en paaltjes onderweg kwamen we een gezin tegen die de weg helemaal kwijt was en met kleine kinderen ruim 6 km van de route afgedwaald was.

In deze beschrijving komt u verschillende routes tegen die we helemaal of gedeeltelijk gelopen hebben. Sommige routes hebben we gecombineerd tot een langere route. Het gaat om:

 • De route Franck Rivaud
 • De route Paule Lavergne
 • De route Lise Noël
 • De route Le Menhir
 • En de stadswandeling Saint-Germain-de-Confolance

Allemaal mooie routes door een rustig en glooiend landschap. Het grootste hoogteverschil is ongeveer 110 meter. Glooiend, nergens echt stijle stukken. Dat is midzomer best plezierig, want de temperaturen kunnen hier goed oplopen.

De eerste route is eentje langs de rivier de Issoire. Onderweg kwamen we veel informatieborden tegen. Maar het viel niet mee om het Frans te vertalen.

Zelfs thuis met een vertaal programma waren we er een hele tijd mee zoet. Hadden we toch maar beter moeten opletten op de middelbare school.

De route Paule Lavergne
Deze route vertrekt van Pont Binot, waar u op een ruime parkeerplaats de auto kunt parkeren. Deze route is gewijd aan aan Paule Laverge, auteur van "Verhalen van de Issoire".

De Issoire stroomt door een woeste kloof vol met grote rotsformaties. Pont Binot wordt ook wel de Devils Bridge (Duivelsbrug) genaamd.

Paule Lavergne, pseudoniem Paule Dumur (geboren 3.16.1897, overleden in Bellac 3 juli 1984) is een Franse schrijfster. Ze was leraar en schooldirecteur in de Haute-Vienne, daar heeft ze volwassen romans, verhalenbundels van zijn geboortestreek, de Limousin, gedichten en boeken voor kinderen geschreven.

Legende
Op een dag zat de Duivel te vissen ter hoogte van Pont Binot, de brug over de Issoire. Hij werd gestoord door het vele verkeer dat over de brug kwam. Om rustig verder te kunnen vissen vernielde hij de oude brug. De bewoners die vaak gebruik maakten van de brug begonnen de brug weer te herstellen.

Maar telkens zorgde de duivel er voor dat 's nachts al het werk weer vernield werd. Totdat de bewoners stenen gebruikte van de restanten van de oude Abdij van Lesterps. Toen stopte de duivel opeens met het vernielen van de brug.

De vallei van de Issoire
De Issoire ontspringt in de stad Blond in Haute-Vienne, op een hoogte van 320 meter.

Deze rivier levert drinkwater aan inwoners van 18 gemeenten (1,1 miljoen m3 per jaar). Daarom is het een beschermd gebied om de risico's van verontreiniging tegen te gaan.

Deze bescherming geldt voor het hele stroomgebied van Issoire, wat neerkomt op 285 km2 en beslaat alle of een deel van de 13 gemeenten (7 in Charente en Haute-Vienne 6).

Er gaan over naar de tweede route. Deze start in Confolens. Een leuk plaatsje om na afloop van de wandeling rond te kijken. Fotogeniek en gezellig, met overal eetgelegenheden.

In augustus kunt u genieten van folklore festival de Confolens. Op deze route kunt u ook onderweg in Saint-Germain-de-Confolens een gezellig restaurantje vinden.

Opvallend zijn de vele bloemen die je in Confolens ziet, aan lantaarnpalen, tegen de brug, etc.

Route Franck Rivaud
Deze route gaat langst de mooiste plaatsen tussen Confolens en Saint-Germain de Confolens. Vanaf de route heb je mooi uitzicht op de rivier de Vienne. Aan de ene kant een brede vallei met weilanden, aan de andere kant een hoge stijle wand.

In Confolens kom je langs de kerk van St. Bartholomeus, de Pont Vieux, de kerk van Saint-Maxime, rue du Soleil, de Manoir te ontdekken.

Halverwege gaat de route door het mooie dorpje Saint-Germain de Confolans. Daar komt een schilderachtige burcht tegen.

Confolens
Confolens ligt op het punt waar de rivieren Vienne en Goire samenkomen. Confolens ligt op de grens van de regio's Charente en Limousin regio's. De streek wordt daarom ook wel Charente Limousine genoemd.

Confolens is gebouwd rond een fort die voor het eerst vermeld werd in de elfde eeuw. Het heeft nog steeds schilderachtige overblijfselen van haar middeleeuwse verleden, met inbegrip van de stadsmuren en verscheidene huizen uit de vijftiende tot de achttiende eeuw.

In Confolens is ook een brug die voor het eerst vermeld werd in de veertiende eeuw.

In de negentiende eeuw ontwikkelde Confolens zich als het administratieve centrum voor een groot landbouw gebied. Dit komt omdat omliggende grote steden (Angoulême, Limoges en Poitiers) meer dan 70 km weg liggen.

Confolens heeft een aantal mooie negentiende eeuw administratieve gebouwen, waarvan sommige werden gebouwd door Paul Abadie.

Er is beperkte verdere verstedelijking in de twintigste eeuw. De bevolking van de stad is gemiddeld ouder geworden, en de landbouw- en de industriële werkgelegenheid zijn verder gedaald. Buitenlanders, vooral Britten en Nederlanders, hebben de laatste jaren onroerend goed in en rond de stad aangekocht, en zijn nu een significant aanwezig.

Een van de meest prominente mensen afkomstig uit Confolens is Emile Roux, een arts en immunoloog die een naaste medewerker van Louis Pasteur. De voormalige Confolens middelbare school werd vernoemd naar Roux.

Confolens is de thuisbasis van het Festival de Folklore, een van de grootste en meest bekende folklore festivals in Frankrijk, die jaarlijks plaatsvindt in augustus.

Saint-Germain-de-Confolens
Het stadje Saint-Germain-de-Confolens is de kleinste van de bijsteden van Confolens, het ligt op ruim 5 km afstand. Er lopen een aantal belangrijke wegen langs dit stadje.

Het stadje ligt tussen de rivieren Vienna en de Issoire. Op een steile heuvel ligt een ruine van een kasteel. Het kasteel dateert uit de 15-eeuw en is een bezoekje meer dan waard.

In onze derde wandeling combineren we twee routes. Van de één gaan we in de andere over om een iets langere route te krijgen. Doorgaans is de lengte van een route in dit gebied niet meer dan 11 km.

Route Lise Noël en Le Menhir
Het pad "Lise Noël", voorheen genaamd "De Barbaren", verwijst naar de auteur van 'Retour', die hier vroeger leefde op het platteland van Saint-Germain tijdens de Grote Oorlog.

De route gaat langs een Menhir bij het gehucht Le Repaire. Het landschap van deze route kenmerkt zich door de diversiteit van het landschap: holle wegen, vijvers, bossen, wijngaarden, oude gebouwen. Onderweg wordt "geklommen" naar een top bij de stad (De Tales: 232 m). De route volgt de "weg van relikwieën" dat de gelovigen volgden voor de openbare herdenking van de heiligen van Limousine.

Menhir
Menhir is de naam die (voornamelijk in het Franse taalgebied) wordt gegeven aan een grote steen. Zo'n steen is niet altijd enorm groot; vele zijn slechts een meter hoog.

De menhirs zijn door prehistorische volken gebruikt voor het maken van formaties van megalieten. Deze formaties kunnen lijnen zijn of kringen.

Waarom de menhirs zijn geplaatst, is niet met zekerheid te zeggen. Menhirs werden behalve in steencirkels ook los in het landschap geplaatst. Losse menhirs zouden als heiligdom zijn gebruikt, waar men een religie beoefende.

De Menhir du Repaire is 2,65 hoog en 2,10 breed. Een fraai stukje steen.

Vanaf het dorp Esse gaat de wandeling door het glooiende landschap, door het gehucht Quaire naar de Grange Baudou. Onderweg biedt het een prachtig uitzicht over de vallei van de Vienne.

Bij Perissac zijn volgens een legende, 3.000 soldaten omgekomen tijdens een gevecht. Bij dit dorp zijn diverse hunebedden gevonden. De bekendste werd in 1885 verwoest om te dienen als graf voor de vrouw van de burgemeester. De route loopt langs de plaats waar 2 mummies zijn gevonden met Gallische helmen en zwaarden met knoppen.

Esse
Het schilderachtige plaatsje Esse ligt op 6 km van Confolens. Het ligt op een knooppunt van wegen. Het is van oorsprong een plaats waar Galliërs en Romeinen woorden. In de buurt van Esse is ook een Gallisch dorp nagebouwd. Dit dorp kunt u bezoeken.

We hebben zelf genoten van deze routes. De natuur is prachtig en de stadjes gezellig. In de toekomst gaan we zeker nog een keer terug naar dit gebied.

Gebruikte websites:

POI's

 • Bourg de Staint-Germain-de-Confolens N46.0535 E0.6851
 • Chateau N46.0280 E0.6779
 • Confolens N46.0132 E0.6731
 • Fontaine de la Grange Cambourt N46.0301 E0.6776
 • Issoire N46.0472 E0.7390
 • La Vienne N46.0269 E0.6739
 • Menhir N46.0085 E0.6971
 • Perissac N46.0342 E0.6835
 • Picknicktafel N46.0475 E0.7093
 • Start/finish/parkeerplaats_1 N46.0166 E0.6741
 • Start/finish/parkeerplaats_2 N46.0472 E0.7483
 • Start/finish/parkeerplaats_3 N46.0320 E0.7215
 • Start/finish/Parkeerplaats_4 N46.0519 E0.6836
 • Steengroeve Négrat N46.0403 E0.6759
 • Stenen brug N46.0488 E0.7314
 • Uitzichtspunt N46.0498 E0.6870
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.