Montrol-Senard

Korte beschrijving

Montrol-Senard is één van die plaatsjes waar u een keertje doorheen moet wandelen. Een uniek kleinschalig openluchtmuseum. Op verschillende plaatsen kunt u terug in de tijd. Zien hoe de huizen, scholen, schuren er vroeger uitgezien moeten hebben. En alles vrij toegankelijk.

We hebben het bezoekje aan het dorp samengevoegd met een mooie wandeling door de omgeving. Aan het einde van deze wandeling komt u vanzelf door het dorp. Verder is er een korte wandeling in de omgeving beschikbaar.

Dit jaar (2010) waren we te gast op camping en Campagne. Een leuke kleine camping gelegen in een gebied waar een wandelaar zijn of haar hart kan ophalen. We hebben voor u ook een sfeerverslag van ons verblijf gemaakt. We kunnen deze camping van harte aanbevelen.

Op de website van de Camping wordt vermeld: "en Campagne is gelegen in de Charente Limousin en wel in de streek van de Pays de la Mandragore.


Kenmerken
Startpunt: Montrol-Senard, Frankrijk
Startlocatie: Charante-Limousine , Frankrijk
Coördinaten N45.990305 E0.995577
Afstanden: 13, 4 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Heuvelachtig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 04-10-2010

Route informatie
 • Een GPS wandelroute bij Montrol-Senard in de Charente Limousin in Frankrijk.
 • Er zijn 2 routes beschikbaar. Een route van 13 km bij Montrol-Senard, en een route van 4 km bij Rocher Des Fees.
 • De routes zijn goed begaanbaar, maar goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
 • U komt horecagelegenheden tegen in Montrol-Senard.
 • Er is geen WPT en RTE file beschikbaar.


Langere beschrijvingMontrol-Senard ligt in de Monts de Blonds in Frankrijk. Een schitterend gebied om door heen te rijden. En dan kom je zeker door Montrol-Senard. Een mooi en schilderachtig plaatsje met een uniek kleinschalig openlucht museum. We hebben eerst het dorpje gekeken en later een wandeling uitgezet. Bekijk ook ons sfeerverslag.

Zo kunt u een bezoekje aan het dorp combineren met een mooie wandeling door de omgeving. Twee vliegen in één klap. Op de laatste dag van de vakantie hebben we nog een korte wandeling in de omgeving gelopen. Die hebben we ook toegevoegd.

Montrol-Senard
Dit Franse dorpje gelegen aan de westzijde van de Monts de Blonds is een klein openluchtmuseum. Van de geschiedenis van dit dorpje is weinig bekend. Het moet in de tijd van de Romeinen al hebben bestaan. In de buurt zijn namelijk Romeinse resten gevonden.

Dat het dorpje al oud is ook te zien op de begraafplaats. De vierkante kapel met bogen dateert uit de twaalfde of dertiende eeuw. Vele graven zijn gemaakt van het witte graniet uit de omgeving.

Aan het einde van de 17e eeuw woonden er ongeveer 1115 inwoners in het dorp. Het omliggende akkerland was slecht van kwaliteit en er was soms te weinig voedsel om iedereen in het dorp te voeden. De boeren fokte runderen voor de landbouwvoertuigen aan te drijven.

Aan het begin van de 18 eeuw bestond het dorp uit 2 parochies Pointevine met 562 inwoners en Limousine met 553 inwoners. Het dorp groeit langzaam richting 1300, terwijl rond 1836 er nog maar 618 inwoners genoteerd stonden. Daarvan waren er ongeveer 169 boer, 43 werkten in de landbouw, 4 waren er metselaar, 2 timmerman, 2 wagenmaker en er was ook 1 smit. Verder komen beroepen als voddenman, kleermaakster en schoenmaker voor. Ook waren er in de buurt van het dorp een tweetal molens. Eentje gloednieuw en de ander vervallen. Dus ook het beroep van molenaar kwam voor. Later kwamen er beroepen als steenhouwer, naaister en herbergier voor.

Na de tweede wereldoorlog neemt het aantal inwoners weer af. Het naar verhouding groot aantal boeren neemt ook af. Tegenwoordig leven er in Montrol-Senard een kleine 200 mensen.

Het huidige dorp heeft een speciale functie. Het wordt wel het "dorp-geheugen" van de streek Limousine genoemd. Notabelen werken samen met vele vrijwilligers eraan om het verleden in het dorp te onderhouden. De oude gerenoveerde huisjes zijn vrij toegankelijk en laten zien hoe het leven er vroeger was. Een oud klaslokaal, een oude kerk (12e-13e eeuw), een wasplaats (voor was), schuren, broodbakkerijen, oude slaapplaatsen, een oude woonkamer, en zelfs oma's moestuin. Het is er allemaal, en zoals gezegd vrij toegankelijk.

Apart is de foto-collectie van alle inwoners van het dorp. Een grote schuur hangt vol met grote zwart/wit opnames.

Ook de omgeving is een bezoek waard. Chantecouder, Montmézéry, Montrocher, Puybras en La Valette zijn van die plaatsen die landelijke architectuur uitstralen. Per auto is deze omgeving goed te verkennen, maar het is ook aan te raden om te voet de omgeving eens te verkennen.

Aan het einde van de wandeling komt je door het dorp. Aan de rechterkant staat een wegwijzer die aangeeft waar u wat kunt zien. Aan de rechterkant komt u dan de eerste serie huisjes en stallen. Bij alle vrij toegankelijke huisjes is ook een overzicht geplaatst waar de andere plaatsen die u kunt bezoeken zich in het dorp bevinden.

Het dorp is een mix van oude woningen, stallen, scholen, ed. In andere oude huizen wonen gezinnen. Soms heb je daardoor de neiging om bij iemand naar binnen te lopen. Zeker als de deur open staat.

Het is een leuk en interessant dorp. De oude huiskamer laat zien hoe het leven vroeger moet zijn geweest. De grote haard heeft een prominente plaats. Bij de oude broodbakkerij moesten we diep bukken toen we naar binnen gingen. Wat werd er vroeger laag gebouwd. De bakkersknecht kon in de tochtige bakkerij slapen. Hij had een kleine kamer met een dito klein bed met strooien matras. Niet meer te vergelijken met de tijden van vandaag.

Ook de school is een bezoekje meer dan waard. De oude potkachel staat midden in het lokaal. Aan de wanden hangen de oude aardrijkskunde kaarten. De leraar zat op een verhoging voorin de klas. Natuurlijk gezag.

De oude wasplaats laat zien hoe de vrouwen vroeger de was moesten doen. Gezellig langs elkaar, dan kon ook meteen de laatste dorpsroddels worden doorgegeven.

Mont de Blonds
Mont de Blonds vormen de uitlopers van het Centraal Massief op 400 meter hoogte. Vanuit de Atlantische oceaan zijn het de eerste heuvels die in het landschap te zien zijn richting het Centraal Massief. Het is een klein gebied van Haute-Vienne, ongeveer vijftien kilometer van oost naar west en 6 km van noord naar zuid, zo'n dertig kilometer ten noordwesten van Limoges.

Dit prachtige gebied gelegen in de uitlopers van het Centraal Massief heeft zelfs de oudste ‘bergen’ van Frankrijk. Honderden miljoenen jaren geleden werd het Centraal Massief al gevormd. De vulkanen en bergen van eertijds zijn nu door erosie heuvels geworden, waarvan in de Charente-Limousine de hoogste de Monts de Blond, 565 meter reikt. Het landschap is glooiend heuvelachtig bebost maar ook ruig met diepe kloven en snel stromende rivieren.

De Mont de Blonds zijn bekend om de vele menhirs en dolmen vanuit het Neolithicum. Maar ook veel graniet is hier te vinden, uniek voor deze regio. Het is een gevarieerd en prachtig gebied om doorheen te rijden of om door te wandelen.

Dit is schitterend gebied om te wandelen. Helaas hadden we maar tijd voor een tweetal routes. Maar in de toekomst willen we hier best nog een keertje terugkomen. De route is enigzins heuvelachtig. Dat kunt u goed zien in het onderstaande profiel van de wandeling. Het hoogteverschil is ongeveer 110 meter.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Etang de Fromental N45.9928 E0.9978
 • Les Egaux N46.0239 E0.9432
 • Puy Lard N46.0141 E0.9453
 • Puy Nautier N46.0195 E0.9683
 • Rocher Des Fees N45.9848 E0.9914
 • Start/finish/parkeerplaats 1 N46.0318 E0.9605
 • Start/finish/parkeerplaats 2 N45.9903 E0.9955
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.