Kruisstraat Nuland

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 15-01-2017

Wat hebben we weer geluk met dit mooie land. Tussen de verkeersweg en de spoorlijn ligt een prachtig stuk natuur met bos en rul zand, lanen en paadjes. Het waterwingebied is de garantie voor de bescherming. De spoorlijn laat oude sporen achter in de overgang van stuifzand naar rivierklei in de polder. Strakke lijnen leiden tot de Kruisstraat, waar we een schitterend verzorgde tussenstop maken. Oud en modern samen. Na een verfijnde tweede helft slingeren we door naaldbossen omzoomd met kleurige eiken. We zien veel wandelaars en joggers. Want hier is het fijn om te zijn en te blijven. Kom, op weg naar de glazenmaker!

De wandeling is niet erg lang en start bij Nuland. De startplaats is goed te bereiken vanaf de autosnelweg, op een half uur rijden vanaf Eindhoven.
We lezen en horen veel over ons eigen Brabant. Hier bereikt ons toch een nieuwe kijk. De Hertogen van Brabant staan aan het begin van het goede Brabantse leven. Inderdaad, Hertog Jan is goed voor ons geweest. Hier leer ik een stukje over de keerzijde.


Kenmerken
Startpunt: Nuland, Bosweg
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.719051 E5.423156
Afstanden: 12, 9, 6 km
Type: Bos, Cultuur
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 10-10-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij Nuland.
Lengte: Totaal 12 km. Verdeeld over 6 en 9 km.
De wegen zijn goed begaanbaar. Maar op sommige stukken door zwaar rul zand
De route is niet geschikt voor scootmobiel.
Honden overal aan de lijn.
Horeca in Kruisstraat  
Pauze N51 43.906  E5 23.675
Er zijn onderweg enkele bankjes.
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSStart N51 43.143 E5 25.389
De startplaats is eenvoudig te bereiken vanaf de snelweg, Afslag 51 Nuland. Er is niet al te veel ruimte langs de kant van de zandweg, maar het gaat goed.

We zijn een beetje bang, dat we veel om moeten lopen, omdat we op de topografische kaarten zien dat de meeste bossen geheel of gedeelte zijn voorzien van hekwerken. Gelukkig zal het geen probleem zijn. Via de poort links keren we terug. Nu vertrekken we naar het noorden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHooge Heide N51 43.174 E5 25.335
Tussen Rosmalen, Nuland en Sint Michielsgestel ligt een ruim gebied, dat de Hooge Heide wordt genoemd. Het wordt doorsneden door de  A59 en de spoorlijn 's-Hertogenbosch-Nijmegen.

Hooge Heid, met Kloosterhoek, Coudewater, de Wamberg, de Loofaert, Eikenburg en Vinkel, ligt vooral ten zuiden van de snelweg. We komen hiervoor nog eens terug.
Nu concentreren we ons op het gebied tussen de A59 en de spoorlijn met de Rosmalense Zandverstuiving, Mariaoord, de Binckhorst, Hei en wei en de Nulandse Heide. Ten noorden van de spoorlijn liggen het Sprokkelbosch, dat zullen we niet zien, maar het Kruisstraatveld en het Karregat weer wel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNulandse Heide N51 43.538 E5 24.849
De kleine heideterreinen en stuifzandgebieden herinneren aan de tijd dat de zandrug tussen Oss en Den Bosch bedekt was met heide. Hier lieten de boeren overdag hun vee grazen en ’s nachts stonden die op stal waar hun mest werd opgevangen.

Dat mest, vermengd met heideplaggen, werd over de akkers verspreid. Dat hield natuurlijk geen eeuwen stand. Op den duur was de  zover verschraald, dat er niks meer groeide. En zo zijn de zandverstuivingen ontstaan. Na de komst van kunstmest verloor de heide zijn functie en werden grote delen beplant met bomen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa dit prachtig stukje natuur – het loopt niet echt eenvoudig in dat rulle zand – komen we bij de spoorlijn.

Alhoewel er wel een voorzichtige mogelijkheid in om het spoor over te steken, raden we u aan om de anderhalve kilometer extra af te leggen, twintig minuten, om te lopen naar de overweg bij Nuland.

Links zien we dan een nat vogelparadijs.

 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpoorlijn ’s-Hertogenbosch-Nijmegen N51 43.902 E5 25.477
De Brabantse Lijn of Zuidooster spoorlijn is een spoorlijn die loopt van Tilburg via 's-Hertogenbosch naar Nijmegen. De lijn is 1881 geopend als enkel spoor.
Later is er wel dubbelspoor aangelegd, maar de Edithbrug bij Ravenstein is nog steeds enkele spoor. 

Het hele traject is 66 km lang en vroeger lagen er 22 stations; nu nog tien. Zelfs Kruisstraat heeft een halte gehad en verder richting Rosmalen stond een seinhuis met halte in Sprokkelbosch. Daar is nu niets meer van te zien. Op dit baanvak mag heel hard gereden worden, tot wel 140km/h.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKarregat  N51 43.845 E5 25.175
Na deze spoorlijn komen we een zeer mooie parel van deze wandeling, het Karregat. Het reservaat vormt de noordelijke uitloper van een dekzandrug en steekt 4 meter boven de omgeving, een slagenlandschap, uit. Bij de aanleg van de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen is in 1880 een plas gegraven van 2 hectare groot; het Karregat of de Karreput. Deze wordt enkel gevoed door regenwater en daar het ook nog eens ligt in een beschermend stuifzandcomplex, komt de plantengroei sterk overeen met die van een ven, met Moeraswolfsklauw en Ronde zonnedauw.

Na het plaggen van de oevers keerde Waterlobelia, die hier al sinds 1965 niet meer was gezien, eerst schuchter en in 2006 uitbundig, met duizenden, terug.
Bron:
http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl

Het is hier, waar we worden uitgedaagd door verscheidene bruine libellen. Het blijkt de Bruine Glazenmaker te zijn.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBruine Glazenmaker N51 43.911 E5 25.138
De bruine glazenmaker is een libel uit de familie van de glazenmakers. Zowel het wijfje als het mannetje zijn overwegend bruingekleurd, zelfs de vleugels zijn bruin getint, het mannetje heeft daarnaast ook blauwe tekening. Wij zien alleen het vrouwtje. Steeds zoekt ze de perfecte ondergrond voor haar camouflage. De spanwijdte ligt tussen de 95 en 105 millimeter, de lichaamslengte ligt tussen 70 en 77 millimeter. De habitat van de bruine glazenmaker is stilstaand zoet water, meestal in een beboste omgeving. De soort is in Nederland en België vrij algemeen. De kern van de vliegperiode ligt in juli en augustus. Mooi om te zien.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEn na de hoge zandheuvel, de kale boomstammen – we zien hier naast de grove den, ook vliegden genaamd, de zeeden. De zeeden is goed te herkennen aan de hele lange naalden en hele dikke grote dennenappels.

Na het doorkruisen van dit Karregat komen we in open terrein. Als we de weg oversteken zitten we in de polder.

Heeseind N51 44.168 E5 25.008
Heeseind is een buurtschap in de gemeente Maasdonk. Tot de gemeentelijke herindeling van 1993, behoorde de buurtschap tot de gemeente Rosmalen. Heeseind ligt aan de winterdijk, de oude doorgaande weg naar Rosmalen. Het is dezelfde winterdijk, waar Bruggen ook aan ligt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 's-Hertogenbosch is de winterdijk ook zichtbaar in het natuurgebied de Heinis. We gaan hier echt door de polder. In de verte ligt de Maas. In vroeger tijden stond dit lage terrein in de winter tot aan de dijk helemaal onder water. Als we uit de polder komen zullen we de hoger gelegen winterdijk goed zien liggen.

Kruisstraat  N51 43.964 E5 23.935
Kruisstraat is een boerendorp in de gemeente 's-Hertogenbosch en behoort tot het stadsdeel Rosmalen Noord, gelegen in het Maasland.

De naam is niet afgeleid van een kruisbeeld of kapel, maar van twee doorgaande wegen die een kruis vormen. Van deze wegen is het de winterdijk die in oost-westelijke richting loopt. Deze bood bescherming tegen het water van de Maas.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTen noorden van Kruisstraat bevindt zich de laaggelegen en vlakke Polder van den Eigen en Empel, en naar het zuiden toe is er een hoger gelegen dekzandrug waarop zich enkele landgoederen van zorginstellingen bevinden en ook bossen en heiderestanten.

En op 23 oktober 1944 is in en bij Kruisstraat hevig gevochten, waarna Rosmalen en Kruisstraat bevrijd waren.

Zo komen we in Kruisstraat. We zullen hier gaan pauzeren op het echte kruispunt van Kruisstraat.

De uitspanning Pan&Koek – de naam geeft het al aan – combineert het oude huis met een bijzonder sfeervol, tot in details uitgewerkt interieur van deze tijd. Heel knap en heel vriendelijk. Heel de moeite waard.We kunnen hier even de historie bekijken….

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS


Ambachtelijk Restaurant Pan&Koek, Kruisstraat 38, 5247 RE Rosmalen  

N51 43.906  E5 23.675
Tel 073-5217929   [email protected]     
http://www.pan-en-koek.nl

Openingstijden
Zomer: Alle dagen vanaf 12:00 uur
Winter: Dinsdag gesloten. Ma t/m vrijdag vanaf 16:00 uur, Za en zo vanaf 12:00 uur.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGeschiedenis van de armoe N51 43.863 E5 23.748
Deze wandeling ligt op de grens van Brabant, zoals we dat kennen met oude boerderijen, heide en zandgrond en het Gelderse rivierenlandschap, het Maasland. De Maas als regenrivier levert in de winterperiode extra veel water. Om het Hollandse laagland te beschermen, wordt de Overlaat bij Beers en Katwijk opengezet. Een strook van enkele kilometers breed komt tweemaal per jaar onder water te staan. De boeren hier krijgen geen compensatie.

Dat krijgen ze ook niet als de soldaten komen plunderen. Vanuit Graafschap Gelre onder Maarten van Rossum. Met de Hertogen van Brabant in ’s-Hertogenbosch is die stad natuurlijk van wezenlijk militair belang. Daar moeten de boeren dan belasting aan betalen zodat de Hertog zijn oorlogen kan financieren. Maar daar blijft het niet bij. En of het soldaten zijn van Oranje of van Philips II, de boeren leveren in, aan beide partijen. En als dan de vrede van Munster komt, leveren ze ook nog hun kerk in en hun godsdienst.

 GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNiet eenvoudig voor gewone mensen, die weinig opbrengst krijgen op de onvruchtbare zandgrond en door de overstromingen ook niet kunnen profiteren van de vruchtbare rivierklei. En als ze dan bijna iets hebben geoogst betalen ze eerst belasting en daarna komen de vreemde militairen van alle partijen hun deel opeisen. Dan moet je wel godsvruchtig en goedgelovig zijn. En als je ook dat ontnomen wordt….Zie ook: http://www.wijkmolenhoek.nl

Zo doorkruisen we Kruisstraat. Over het spoor gaan we - let op – rechtdoor.
Alleen als we de korte route wandelen, houden we de bocht links aan. Daarna links over het terrein van de zorginstelling de route vervolgen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSCello N51 43.235 E5 24.048
Op het voormalig terrein van de Binckhorst verzorgt Cello de scholing voor medewerkers in de zorg en voor mensen met een verstandelijke beperking. Men richt zich op advisering, cursussen, training ondersteund door een netwerk van specialisten.
Cello is een zorgaanbieder met 2400 medewerkers en 1750 cliënten in het noordoosten van Noord-Brabant en het zuidwesten van Gelderland.

Cello wil mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid bieden om gewoon als anderen hun eigen leven te leiden. Met flexibele en professionele ondersteuning in het dagelijks functioneren, afgestemd op de individuele vraag. Zo komen zij als persoon en als lid van de samenleving tot hun recht. Omdat die vraag steeds verandert, is deze dienstverlening continu in beweging.

De verkorte wandeling loopt over dit grote terrein. Wij steken over en volgen door de bossen van het waterwingebied van Brabant~Water en mooie natuurlijke tocht. 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBrabant-Water Nuland N51 43.318 E5 24.826
Dit waterwingebied ligt tussen Nuland en Rosmalen, ingeklemd tussen de N50 en de spoorlijn Nijmegen-Den Bosch. Het gebied is redelijk groot met zijn 110 hectare. Het wordt doorsneden door de Waterleidingstraat. Het merendeel van de bossen van Nuland is in de jaren vijftig aangeplant met grove den en eik. Er komen plaatselijke stuifzanden voor met heide en oude houtwallen. Door de naaldhoutbossen loopt een oude laan van Amerikaanse eiken N51 43.095 E5 24.815 waarvan de holten als nestgelegenheid worden gebruikt. Voor wandelaars, joggers en hondenbezitters is dit een uitstekende plek om naartoe te gaan. Uit 26 putten pompen we hier water op van maximaal 136 meter. http://www.brabantwater.nl

Water N51 43.135 E5 24.672
We gebruiken drinkwater voor van alles en nog wat. Kijk hier hoeveel liter water we gemiddeld per keer nodig hebben voor verschillende dingen.

  •  in bad 107 liter
  •  onder de douche 60 liter
  •  tanden poetsen 2 liter
  •  gezicht wassen 2½ liter
  •  naar het toilet 6 liter
  •  handen wassen (op 1 dag)  2½ liter
  •  wassen (wasmachine) 86 liter
  •  koken 1½ liter
  •  drinken (uit de kraan als thee, koffie) 2 liter
  •  tuin sproeien, auto wassen enzovoort 6½ liter
  •  afwassen (afwasmachine) 23 liter
  •  afwassen (met de hand) 8 liter

Ja, aan alles komt een eind. Ook deze wandeling, maar het zal niet moeilijk zijn om hier nog eens terug te keren. Hier naar het zuiden toe ligt nog veel moois wat we nog gemist hebben. Hier blijf je terugkomen…

Startpunt 

  • A910 12km Kruisstraat Nuland, 12.3 km, N51 43.143 E5 25.389
  • A911 6km Nuland, 6.1 km, N51 43.143 E5 25.389
  • A912 9km Kruisstraat, 8.7 km, N51 43.911 E5 23.700

POI’s

  • Hooge Heide N51 43.174 E5 25.335
  • Nulandse Heide N51 43.538 E5 24.849
  • Spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Nijmegen N51 43.902 E5 25.477
  • Karregat N51 43.845 E5 25.175
  • Bruine Glazenmaker N51 43.911 E5 25.138
  • Heeseind  N51 44.168 E5 25.008
  • Kruisstraat  N51 43.964 E5 23.935
  • Geschiedenis van de armoe N51 43.863 E5 23.748
  • Cello  N51 43.235 E5 24.048
  • Brabant-Water Nuland N51 43.318 E5 24.826
  • Amerikaanse eiken N51 43.095 E5 24.815
  • Water N51 43.135 E5 24.672

Geraadpleegde Websites:
http://www.brabantwater.nl
http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl
http://www.wijkmolenhoek.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_glazenmaker

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.