Schoorl

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 09-02-2011

Het is half juli als ik besluit om de wandeling te gaan maken die ik al twee jaar in gedachten had. Ik had mee gedaan aan een wintertocht in januari 2008. Toen kwam ik al een stukje door dit mooie gebied. Meteen was al ik verkocht aan dit gebied. Nu is het dan eindelijk gelukt om hem te lopen. Het weer zou mooi worden maar in de eerste kilometers zag het er allemaal wat onvriendelijk uit. Later in de ochtend brak de zon vaker door en werd het prima wandelweer.

Het is een wandeling geworden die van alles in zich heeft. Klimmen, dalen, mooie vergezichten, strand en duinen. Daarnaast doen we ook verschillende natuurgebieden aan.
Ik heb geen verkorting gemaakt en dat is ook niet nodig. Er zijn hier flink wat routes uitgezet van verschillende lengtes. Deze gps wandeling wijkt daarvan af. Mocht u besluiten om de gps wandeling te maken dan kan ik u verzekeren dat u een mooi stukje van Noord-Holland krijgt te zien.

Er wordt veel informatie gegeven onderweg en dat is ook verwerkt in het verslag. De wandeling is niet geschikt voor minder validen. Hoewel er wel een opmerking op zijn plaats is. Je kunt namelijk een strandrolstoel huren waarmee je toch als het mooi weer is van het strand kunt genieten. Deze hebben een goede stoel en erg brede banden waarmee je gemakkelijk vooruit komt.


Kenmerken
Startpunt: Schoorl, Oorsprongweg
Startlocatie: Noord-Holland , Nederland
Coördinaten N52.706566 E4.690411
Afstanden: 22 km
Type: Duin, Strand
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 11-10-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 22 km door het schitterende duingebied bij Schoorl.
In het noordelijk deel zijn honden niet toegestaan, in het zuidelijk deel mogen de honden het hele jaar aangelijnd mee. In de overige gebieden mogen de honden tussen 1 september tot 1 maart los lopen.
Ik heb er 5,5 uur over gedaan. Het was zeker de moeite waard. Onderweg zijn er voldoende bankjes (waypoints staan in de file) om te rusten en te genieten van de omgeving. Op het strand zijn in de zomer diverse strandtenten waar je lekker kunt zitten. Natuurlijk kan je ook gewoon op strand gaan zitten.
Een aanrader is om in ieder geval genoeg drinken en eten mee te nemen. Het is een aardige tocht waar ook wel de nodige energie gevraagd wordt.
Houd er wel rekening mee dat het bijna overal betaald parkeren is.
De tarieven zijn voor een dag € 3,50 in Camperduin en in Schoorl € 1,05 per uur.
Er zijn geen verkorte versies van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT en RTE file beschikbaar
.Langere beschrijving

Wat een uitzicht om de wandeling mee te beginnen. Na een pittige klim sta je op de hoogste duin. Een schitterend panorama. Het was nog wel wat bewolkt maar het is zeker de moeite waard om de omgeving in je op te nemen.

Dynamisch Monument
De Schoorlse Duinen zijn sinds 1899 bezit van Staatsbosbeheer. Lag het accent van het beheer vroeger op het vastleggen van het zand en de houtproductie, tegenwoordig maken de dennen steeds meer plaats voor een natuurlijker bos. Op veel open gekapte plekken krijgen loofbomen, struiken en ander groen weer een kans. Dit natuurlijker beheer is ook in het overige duingebied merkbaar. Op plaatsen waar het kan, laten we het zand weer gewoon stuiven. Soms kan het uitstuiven tot op het grondwater. Bij de Parnassiavallei krijgt zelfs het zeewater weer vrij spel. Hoe meer van deze dynamiek, hoe meer variatie in de planten- en dierenwereld van dit rijke en beschermde natuurgebied.

Naar de top
Als u deze weg volgt, wordt het klimmen zeker beloond. De klimweg leidt namelijk naar een schitterend uitzicht vanaf het hoogste duin uit de omgeving. In de Tweede Wereldoorlog kreeg deze duintop een strategische functie toen er een Duitse radarpost werd geïnstalleerd. Aan dit onderdeel van de Atlantic Wall kwam al na een week een einde, doordat de post gebombardeerd werd door de geallieerden.

Zo kom je vanuit de duinen in een wat meer gelijkmatiger landschap terecht. Mooie smalle padjes leiden me richting de kust. Het weer klaart op en de temperatuur is lekker aangenaam. Gelukkig had ik me niet te warm aangekleed.

Vleermuizen en andere dieren
De schoorlse duinen bieden onderdak aan allerlei dieren. Zo zijn hier talrijke vogels, waaronder roofvogels, sperwer, en buizerd. Maar ook de bosuil en ransuil.

Bij verschillende soorten vleermuizen zijn de bunkers in het hele gebied populair als winterverblijf. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grootoorvleermuis of baard en watervleermuis.

Die hier regelmatig worden gesignaleerd. Soorten als rosse vleermuis en dwergvleermuis zoeken hun slaapplaats in holle bomen.

Bomen in de zandbak
De Staringroute is genoemd naar de landbouwkundige die hier ruim 130 jaar geleden de strijd aanbond met het stuivend zand. Hij liet honderdduizenden dennen planten in de "zandbak" die Schoorl toen nog was. Slechts een deel van deze bomen sloeg aan. Als u de gele pijltjes volgt ziet u voorbij de Groeneveldslaan aan uw linkerhandhand het enig overgebleven Staringbosje. Dat deze naaldbomen inmiddels al zo oud zijn, is ze niet aan te zien. Ze zijn vrij gedrongen gebleven vanwege de droge en voedselarme grond en de harde grond.

Voorjaarsconcerten
Vanaf het voorjaar worden er weer concerten gegeven. Regelmatig zijn hier de boompieper en boomleeuwerik te beluisteren. Van de laatste klinkt de fraaie solo al op een zonnige dag in februari.

Soms is dat ook de nachtegaal of de tuinfluiter zijn prachtige zang horen. Er is veel geluk nodig om ze te zien, want deze zangers komen hier slechts weinig voor en zijn niet alleen onopvallend maar ook tamelijk schuw.

Aan vergezichten geen gebrek deze wandeling. Waar je ook kijkt het ziet er allemaal mooi uit. Zoals ik al gewend ben kom ik tijdens mijn wandelingen bijna nooit iemand tegen. Zo ook deze wandeling. Op zich niets mis mee. Ik denk dan toch wel eens van, er zijn toch heel wat mensen die dit moois allemaal missen.

Een mooi en bijzonder punt in deze wandeling is wel de “De Kerf”. Als je de moeite neemt om naar boven te lopen wordt je getrakteerd op weer een werkelijk schitterend uitzicht 360 graden rond. Tevens is dit een unieke locatie om lekker te lunchen. Boven zijn er stoelen en een verrekijker. Zeker met dit weer lekker even rusten en genieten maar weer. Toch heeft: “De Kerf” ook nog een doel.

De Kerf
De Kerf is een inham in de duinen bij Schoorl aan Zee, tussen Schoorl en Bergen aan Zee in de gemeente Bergen waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen.

De Kerf werd na een periode van overleg in 1997 in de eerste duinenrij gegraven. Hierdoor ontstond een gat waar naast het zeewater, het kalkrijke strandzand de kalkarme duinen in kon stuiven. Hierdoor werd het water in de "Parnassiavallei" brak en kwam er ruimte voor allerlei organismen die door het strakke voorafgaande beheer steeds zeldzamer werden. Helaas blijkt het in de praktijk niet zo te werken en komt de zee nauwelijks binnen.

Naalden en Kegel
Langs de Harger Zeeweg staan enkele zeedennen. Deze vorstgevoelige boom groeit niet overal even gemakkelijk. In tegenstelling tot de statige zwarte den is de zee den gekromd door de wind. Karakteristiek zijn de lange naalden en grote kegels.

Paardenhemel
Vanaf de nieuwe weg voert een trap aan uw rechterhand naar een fantastisch uitzicht over vrijwel het gehele duingebied en de polder. Aan de zeekant ligt de paardenhemel waar vroeger heel wat paarden hun laatste rust plaats vonden. Rechts daarvan is Pirolavallei duidelijk te zien.

Pirolavallei
Deze vallei is in 1991 uitgegraven tot het grondwater. Een dergelijk drassig gebied is belangrijk voor interessante planten, zoals waternavel en dopheide, of voor de insectenverslinder zonnedauw Maar ook voor kikkers en salamanders.

De schapen die hier grazen, zorgen bovendien voor meer variatie in de begroeiing. Vanaf de Harger Zeeweg heeft u rechts een mooi uitzicht over deze vallei.

Van kust tot kust
U bevindt zich in de regio's Noord-Kennemerland en West-Friesland in het midden van Noord-Holland. In dit gebied treft u een waterrijk Hollands landschap aan met strand, duinen, polders, molens, droogmakerijen en dijken. Al fietsend ziet u afwisselend weiland -boomgaarden, tuinbouw en bloembollen.

Pittoreske lintdorpen met stijlvolle stolpboerderijen en de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik verwijzen naar een rijk verleden. De Westfriese Omringdijk van 126 km lang verbindt de historische steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar en Medembiik. Het gebied ligt ingeklemd tussen zout en zoet water, de Noordzee en het IJssel- en Markermeer.

De westkust heeft een prachtig duingebied en aantrekkelijke kustplaatsen als Egmond, Bergen en Schoorl.

Aan de oost-kust liggen havens en watersportcentra, waarvan enkele zijn voortgekomen uit het VOC verleden. Geniet van de rust en de ruimte en de levendige stadscentra, waar u musea, winkels en horeca aantreft.

De Zee blijft interessant om even bij stil te staan. Geweldig om te zien hoe een ieder hier van geniet zowel mens als dier. Ik blijf ook staan om de meeuw vast te leggen op de gevoelige plaat.

De Noordzee
De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan in Noordwest-Europa, met een gemiddelde diepte van 94 meter. Ten zuiden van de Doggersbank bedraagt de diepte doorgaans minder dan 50 meter.

De zee wordt aan drie zijden door land begrensd en opent zich trechtervormig naar de Noordoostelijke Atlantische Oceaan. In een straal van 150 kilometer van de kusten leven 80 miljoen mensen. De Noordzee is een belangrijke schakel in scheepsroutes en dient als verbinding tussen Europa en de andere wereldmarkten. Daarnaast zijn er nog vele veerverbindingen tussen de landen rond de Noordzee. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepvaartregio ter wereld. In de zeebodem bevinden zich grote aardolie- en aardgasreserves, die sinds de jaren 70 grootschalig geëxploiteerd worden. Commerciële visserij heeft het visbestand van de zee in de laatste decennia verminderd. Milieuproblemen zijn ontstaan door de zeevaart en doordat de vervuilde rivieren van Europa uitmonden net onder de Oostzee.

We lopen een flink stuk langs het strand. Op een mooie dag als vandaag waren er ook de nodige mensen die lekker een dagje strand hadden. Voor de vermoeide voeten heerlijk om even door het water te gaan. Er waren toch wel wat mensen die op keken dat je daar in wandeltenue loopt terwijl het goed strand weer is. Ook op het strand kan je natuurlijk prima even rusten en wat drinken bij een van de strandtenten. Als ik bij Camperduin het strand verlaat en de duinen weer in ga ben ik blij dat ik toch voor mijn lange broek had gekozen. Ik wil niet gestoken worden door vervelende insecten.

Kerk van Schoorl
Helaas hebben de Duitse bezetters gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen de kerk als school werd gebruikt, de klok uit de toren gehaald, blijkbaar voor gebruik van het materiaal in de oorlogsindustrie. De burgerlijke gemeente Schoorl heeft in 1949 een nieuwe luidklok. geschonken, gegoten bij J. H. Addincks en Zn. te Amsterdam.

In 1738 is de noordzijde van de kerk vernieuwd, daar deze door invloed van vind en regen danig was aangetast. Tot 1825 werd rond de kerk begraven. In dat jaar werd de kerk grondig gerestaureerd. Koning Willem I gaf daarvoor een subsidie van f. 800,-, met welk bedrag bijna de hele restauratie kon worden gefinancierd.

Aan de oostzijde van de kerk bevond zich een aangebouwd koor. Op een prent uit 1744 ziet men op het dak van het koor een ooievaarsnest Tijdens een zware storm in 1830, dus maar een paar jaar na de restauratie van de kerkzaal, is het koorgedeelte ingestort. Er was geen geld voor herbouw, maar Gedeputeerde Staten stelden wel f. 490, - beschikbaar voor de afbraak en het afsluiten van de oostzijde van de kerk met een nieuwe muur, waartegen nu de kansel is geplaatst.

De hervormde gemeente te Groet bleef tot 1834 zelfstandig, maar had wel sinds 1805 een predikant samen met de hervormde gemeente te Schoorl. In 1834 zijn beide gemeenten verenigd tot de " hervormde gemeente te Schoorl.

Groet en Camp
Camp(erduin), dat kennelijk tot Schoorl behoorde, had tot 1799 een eigen waarschijnlijk houtenkerkje met rieten dak, dat al in 1768 in zeer slechte staat verkeerde en bij de inval van de Russen en Engelsen in 1799 werd vernield en niet meer opgebouwd

Het kerkje fungeerde tevens als baken voor de scheepvaart Bij de restauratie van de Groeter kerk in 1948 zijn veel grafzerken uit de hot rond de kerk in de vloer van de kerk gelegd en zijn de graven geruimd.

De kerk staat, evenals de hervormde kerk te Schoorl en de beide orgels, op de rijksmonumentenlijst Beide kerken zijn in 1992 gerestaureerd, terwijl de orgels een tiental jaren eerder een volledige restauratie hadden ondergaan. De Groeter kerk heeft bij de laatste restauratie een nieuwe opgang naar het orgel en de toren gekregen.

Hoewel er rijkssubsidie is toegekend zal de burgerlijke gemeente, in verband met andere prioriteiten, voorlopig tot en met 1997 slechts een gedeelte van het toegekende subsidie honoreren. Mede daarom blijft het noodzakelijk extra fondsen voor deze restauraties en het grootonderhoud te verwerven. Het eigen " Monumentenfonds N.H.K. neemt daarom ook nu en in de komende jaren deel aan de Groeter braderie (8 maandagavonden in het zomerseizoen) met rommelmarkt, boekenstands, pannenkoekenkraam e.d., om aan de noodzakelijke middelen te komen.

Enkele bijzonderheden betreffende de hervormde kert te Groet
In 1421 werd te Groet een pastoor aangesteld met de naam Adelardus. De kerk behoorde van 868 tot 1150 tot het bisdom Utrecht. Blijkens een document uit 1148 waren de inwoners van Groet schatplichtig aan het bisdom. Zij moesten. 'gersttienden" betalen, een belasting in natura: de gerst, die in deze streken werd verbouwd. Later werd deze belasting afgekocht tegen een vaste recognitie

In 1575, na de Reformatie, begon de bouw van de huidige hervormde kerk. Deze had oorspronkelijk fraaie gebrandschilderde ramen en een houten vloer. Wat er met die ramen is gebeurd valt niet meer na te gaan, ook al omdat de archieven bij de oorlogshandelingen aan het einde van de 18e eeuw verloren zijn gegaan.

De eerste predikant, ds. de Scoubeek Jansz., schonk aan de nieuwe kerk een luidklok. Er werd een houten schild bij aangebracht met de tekst: "Doe QCS clocks geslach Gedenk uys sterbensdach - Anno 1594".

Deze duinen zijn al een paar keer getroffen door branden. Een aparte gewaarwording om alleen maar afgezaagde boomstammen te zien. Ook zie je goed hoe zwart geblakerd de grond is. En toch zie je al dat de natuur zich aan het herstellen is. Het groen komt weer op. Een informatiebord van staats bosbeheer vertelt ons meer over wat hier gaande is.

Bomen kappen
Staatsbosbeheer gaat hier bomen kappen, zodat de duinen op deze plek weer kunnen stuiven. Specifieke dieren komen op deze zandplekken, zoals de zeldzame duinbollenzweefvlieg. Ook algen en korstmossen kunnen hier weer gaan groeien. Voor de bezoekers ontstaat er in het duin meer variatie. Bos, heide, helm en stuivend zand horen hier thuis.

Door de bosbrand zijn er mogelijkheden ontstaan om een vastgelegd paraboolduin weer tot leven wekken. Staatsbosbeheer had hier al plannen voor, maar voert deze nu vervroegd uit. Een deel van het verbrande bos wordt omgezaagd. De stobben worden in een later stadium weggehaald. Op een klein oppervlak langs het pad is dat al gedaan zodat goed te zien is wat het eindresultaat van de werkzaamheden zal zijn. De bomen met een rode cirkel om de stam vormen de grens van het gebied.

Levende bladeren
Roodborst en vink, grote bonte specht of houtsnip, de Schoorlse Duinen herbergen talrijke vogels. Veel zijn er te horen en vaak ook te zien. Een wel zeer zeldzame gast is de nachtzwaluw, die dit natuurgebied heeft uitverkoren als enige broedplaats in Noord-Holland. Met het nest op de grond lijkt deze bijzondere vogel niet meer dan een onopvallend hoopje bladeren.

Unieke witte zee
In de oude dennenbossen in het zuidoosten groeit op de halfverteerde naalden een zeldzame plant: de dennenorchis. In het begin van de zomer bloeien nier soms wel tienduizenden van deze bleekwitte bloempjes. En dat is uniek, want nergens anders in ons land komt deze orchidee zo massaal voor. Zo'n witte zee kunt u bijvoorbeeld aantreffen langs de Blijdensteinsweg en langs het ruiterpad even ten noorden van de Berenkuil.

Woestijn
Bij een bezoek aan dit gevarieerde duingebied met zijn verrassende uitzichten is het moeilijk voor te stellen dat dit ooit een ware woestijn is geweest. Pogingen om deze "zandbak" te bebossen strandden door de hardnekkige zandverstuivingen. Dat het uit eindelijk toch is gelukt danken we aan Staring. Honderdduizenden dennen had hij nodig om dit doel te bereiken.

Later is het werk van deze succesvolle ingenieur voortgezet door Staatsbosbeheer. Het resultaat is dat nu meer dan de helft van de Schoorlse duinen is bebost.

Koeien en schapen gaan Staatsbosbeheer helpen om meer variatie in de Schoorlse Duinen te krijgen. Het open duin met heide en helm verdwijnt, omdat er steeds meer bomen en struiken groeien. Het stuivende zand komt bijna niet meer voor in de duinen.

Juist de wisseling tussen open zandvlaktes, heide en helm maken het gebied aantrekkelijk voor dieren en mensen. Op de kaart staan de gebieden waar koeien en schapen gaan grazen. Om de dieren in het open duin te houden plaatst Staatsbosbeheer rasters.

Nieuwe kansen
Het noordelijke beglazingsgebied is het hele jaar door vrij toegankelijk. Met de overstapplaatsen en de klaphekken kunt u het gebied op verschillende plekken in en uit, zo kunt u verschillende wandelingen door het gebied maken.

Zoals al gezegd genoeg mooie vergezichten tijdens deze wandeling. Als je de ogen de kost geeft is het toch weer mooi genieten van wat Nederland ons te bieden heeft.

POI´s
Start /Finish N52 42.394 E4 41.425
Alternatieve start N52 43.585 E4 38.556
Bezoek centrum N52 42.383 E4 41.359
De kerf N52 41.182 E4 38.382
Schuil/rust N52 40.572 E4 38.854
Uitkijkpunt 1 N52 41.867 E4 41.261
Uitkijkpunt 2 N52 43.328 E4 39.211
Uitkijkpunt 3 N52 42.414 E4 41.061

Geraadpleegde website
http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.