Arendonks wandelpad

Korte beschrijving

Deze wandeling is een veelzijdige kennismaking (dorpskern en natuur) van Arendonk en nabije omgeving. Het is een mooie combinatie van natuur en cultuur. De afgelopen 2 jaar hebben we veel wandelingen rondom Turnhout op de GPS gezet. Vandaag (prachtig weer) was het de beurt aan Arendonk. We hadden een tweetal routes op de GPS gezet waarbij de startplaats dicht bij elkaar lag. Al wandelend  zagen we cultuur en natuur voorbij komen. Een leuke combinatie.

Deze wandeling uitgevoerd in naam van Toerisme Arendonk (België) is ook in papieren uitvoering verkrijgbaar bij het kantoor van de VVV, Vrijheid 29 in Arendonk. Ook zonder GPS is deze route te lopen door het volgen van knooppunt 47 – 48 – 39 – 40 – 24 – 25 – 26 – 16 – 15 – 27 – 35 – 36 – 37 – 50 – 49 – 47.

Kijk ook naar de andere wandelingen van Arendonk:
Hufkenswandeling
Natuurwandelpad
Bartel Peghpad
 


Kenmerken
Startpunt: Arendonk (B)
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.321666 E5.086391
Afstanden: 10, 13 km
Type: Akker, Cultuur, Dorp, Kanaal, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 30-03-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 10 km bij Arendonk (België).
Er is een verlenging van 13 km beschikbaar waarbij deze route is gecombineerd met de Hufkenswandeling.
Er is geen verkorting beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar het is wel verstandig om goede wandelschoenen aan te trekken.
Onderweg komt u geen horeca tegen, maar in het centrum van Arendonk zijn verschillende gelegenheden op korte afstand van de parkeerplaats.
Honden dienen aangelijnd te zijn onderweg.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe starten deze wandeling bij de parking naast het gemeentelijk zwembad. Het is prachtig weer en we hebben zin in deze wandeling die cultuur en natuur aan elkaar gaat verbinden. Het is nog vrij vroeg, maar op een doordeweekse dag is er veel leven in het centrum van Arendonk.

Daarom is het verrassend dat je een paar straten verder opeens in een rustig gebied loopt of zelfs midden in de natuur. We lopen rustig en genieten van alle interessante dingen die we onderweg tegenkomen. Het is eind maart en dankzij het mooie weer van de afgelopen tijd is de natuur druk met ontluiken. Daar konden we een paar mooie voorbeelden van op de foto zetten.

GPSwalking.nlArendonk
Arendonk is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Arendonk is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Arendonk. De verschillende woonkernen zijn grotendeels aan elkaar gegroeid. Toch zijn naast het centrum van Arendonk nog gehuchten te onderscheiden zoals de Voorheide (of de "Vraai"), den Berendonk, den Heikant, de Huiskes en den Broekkant. De Voorheide heeft een eigen parochie met een Rooms-Katholieke kerk.

GPSwalking.nlArendonk is al bijna 800 jaar een eigenzinnige maar verrassende gemeente in de Noorderkempen. Middelgroot van omvang, maar groots in haar sociale- en verenigingsleven. Met de tientallen verenigingen is er in deze gemeente altijd wel iets te beleven.

Een inwoner van Arendonk wordt een Arendonkenaar genoemd. De bijnaam van de Arendonkenaar is "den telowerelè'er" (de bordenlikker). Verderop kunt u hier meer over lezen.

Kempens Landgoed
Groene landerijen kleurrïjke tuinen met een landhuis, boerderij of kasteel en fraaie residenties van adellijke families te midden van uitgestrekte heidevlakten. Dat is het perfecte decor voor het wandelnetwerk Kempens Landgoed. Goed voor 290 km wandelplezier in onder meer het Landgoed De Schrieken, Gorp en Rovers, doorheen de Gewestbossen van Ravels en het domein Hoge Vijvers in Arendonk. Je wandelt over heide en langs vennen, stuifduinen, grafheuvels, molens en kapelletjes. Ravels en Arendonk heten je van harte welkom!

De vroegere wandelroutes van Arendonk zijn omgezet naar een knooppuntenroute. U kunt eenvoudig uw eigen route samenstellen. Er zijn voldoende knooppunten voor een aantal pittige wandelingen.

H
GPSwalking.nloe wandel je langs een knooppuntennetwerk?
Alle wandelpaden in het netwerk kruisen elkaar bij knooppunten, die alle een nummer dragen. Zo stippel je talloze trajecten naar keuze uit. ie bepaalt immers zelf waar je naartoe wil en hoe lang de tocht wordt. Bekijk vooraf even de kaart en maak een lijstje van de knooppunten waarlangs je wil wandelen. Zo hoefje tijdens je wandeling alleen maar de nummers in de gaten te houden. Het hele netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.

Is er onderweg iets niet in orde met de bewegwijzering van het traject? Heb je een hindernis opgemerkt? Laat ons dan snel iets weten via routedokter@tpa.be. Gelieve gemeente, straatnaam en knooppuntnummer te vermelden. Hartelijk dank!

De wandelkaarten van het knooppuntennetwerk Kempens Landgoed zijn oa verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren in Ravels (Kloosterstraat 4) en in Arendonk (Vrijheid 29). Ook  voor meer informatie over de regio kan u terecht bij een van deze kantoren of via www.antwerpsekempen.be.

GPSwalking.nlWe lopen Arendonk uit en even later ook weer in. In de verte ligt een kappelletje op een heuvel. Een pittoresk geheel.

kapel van de Heikant
Nabootsing van de kerk te Lourdes, in 1879 opgericht door E.H. G.J. Van Camp, rector van het klooster Sint-Agnetendal, op de plaats waar sinds eeuwen een staakkapel stond met beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten.

Lourdesgrot van cementrustiek, compleet met nis waarin huidig verschijningsbeeld van 1986 (de twee vorige beelden werden gestolen), een knielende Bernadette en waterput met in onbruik geraakte fontein, waarachter een kunstmatige heuvel met kapel. Een trap langsheen deze heuvel leidt naar de inkom. Omringende hekken met bakstenen sokkel en pijlers.

VGPSwalking.nlerankerd, eenbeukig bakstenen gebouwtje van drie traveeën met een vlak afgesloten koor onder een leien zadeldak (nok loodrecht op de straat straat) waarop opengewerkt een houten klokkentorentje onder een ingesnoerde octogonale spits en een smeedijzeren kruis. Herhaalde herstellings- en renovatiewerken. Heden met bepleisterde en witgeschilderde punt- en lijstgevels, laatstgenoemde beëindigd met overhoekse muizentand. Rondboogvensters in platte bandomlijsting; glas-in-loodvenstertjes met symbolen van liefde, geloof en hoop. Segmentbogige toegang met opgeklampte houten deur aan lange ijzeren hengsels.

Bepleisterde en beschilderde binnenmuren en vlak plafond. Betegelde koorwand als achtergrond voor het fraaie barokke Mariabeeld, afkomstig van de oude kapel: houten madonna met zegenend Kind op de linkerarm, beiden gekroond, de Moeder met scepter en het Kind met wereldbol, geplaatst op eenvoudig altaar en afgeschermd met ijzeren hek.
Bron:
http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/75427.

GPSwalking.nlDan gaan we de natuur in. Onderweg komen we nog een aantal kleine kapellen tegen. Leuke paden slingeren ons om Arendonk heen.

We zien veel vergezichten, het is eigenlijk een vrij open gebied. Hier kan het 's zomers lekker warm zijn want er in geen bos om onder de hoge bomen te lopen.

Wel zien we in de verte de kivieten al druk in de weer. Het lukt helaas niet om ze op de foto te zetten. Onderweg komen we weinig mensen tegen. Jammer want het was een heerlijke dag om te wandelen.

GPSwalking.nlKanaal Turnhout-Antwerpen
Dit kanaal wordt ook wel het kanaal Dessel-Schoten genomend. De Kempense kanalen werden niet alleen gegraven als transportweg tussen de Maas en de Schelde.

Een belangrijke functie was het aanvoeren van straatmest uit Antwerpen om dit hier te gebruiken om de zandgronden een beetje vruchtbaarder te maken. Een andere functie was het bevloeien van de arme Kempense zandgrond met het kalkrijke Maaswater.

Toen tijdens het graven klei werd gevonden was dit de start van een bloeiende tijd van vele steenbakkerijen. Deze tijd is ook terug te zien in de vele kleiputten die overal rondom Beerse te zien zijn.

GPSwalking.nlWe lopen weer richting het centrum van Arendonk. Gelukkig niet over de grote wegen, maar vaak door smalle gangetjes. We lopen tegen een bronzen beeld. Rik van Steenbergen, de naam klinkt bekend. Toch duurt het even voordat we in de gaten hebben dat het over een bekende wielrenner uit het verleden gaat.

Bij het beeld staat een metalen plaat met tekst. Het valt niet mee om deze eenvoudig te lezen. Maar op het beeldscherm via een uitvergrote foto gaat dat toch nog redelijk eenvoudig. Lees met ons mee.

Rik van Steenbergen
Zo staan hij je,
een brok genadeloos graniet.
Hij draait duizend wielen voor je oog
en in zijn mond en blik leven
klank en kleur van de landen
die hij met buskruid van zijn dijen
als een dubbel-hartig wonder
jarenlang aan flarden heeft gesprint

Rik I, the boss, de Grote
gehard door pyreneeënmist en pisterook,
met lederen helm geboren,
met een lijf van spier en staal
met alle kleuren van de drie regenbogen,
met vlaamse hellingen in hoofd en haar,
met weggewassen modder van Roubaix
en het fontainwater van San Remo
en de ratelende lippen.

Zo staat Rik groot te zijn,
een man van vlezig brons,
een niet, nooit te slopen monument
van bovenaardse krijgerkracht.

Willie Verhegghe

GPSwalking.nlOpeens zien we een molen boven de schutting van het paadje opdoemen. Het blijkt de Toremansmolen te zijn.

Toremansmolen
Houten achthoekige graanmolen, opgericht in 1809 met onderdelen van een omgewaaide staakmolen, die in de Madritten stond sinds 1435. In 1859 werd in de stenen kelder een olieslagmolen ingericht met een rosoliemolen uit de Blauwhoef op de Wampenberg.

Beschermd monument sinds 1943

In 1980 werd de molen aangekocht door het Gemeentebestuur van Arendonk. Onder auspiciën van de Vlaamse Gemeenschap, en dankzij de bijdrage van dhr. J.A. van Engelen, werden in 1987 - 1988 restauratiewerken uitqevoerd door de heren H. & A. Caers p.v.b.a.. onder toezicht van architect dhr. H Bevers. De Arendonkse Heemkundige Kring "Als Ice Can" beheert deze "levende Toremansmolen'.

GPSwalking.nlDeze gedenkplaat werd op 21 augustus 1988 onthuld door burgemeester Karel van Gool.

Slechts een paar meter verderop zien we het Heemmuseum liggen. Op het grasveld voor het pand staat een bronzen beeld van de Arendonkse Bordenlikker. Op een informatiebord lezen we de betekenis van dit beeld. Het moeten hier vroeger moeilijke tijden zijn geweest dat de inwoners de restjes van hun borden moesten likken.

GPSwalking.nlHeemmuseum
Het heemmuseum vindt in dit heemhuis een ruime lokatie en de meeste aspecten van het heem worden uitgebreid en op een overzichtelijke manier tentoongesteld.

Het is een realisatie van de Arendonkse Heemkundige kring “Als Ice Can” en werd geopend op 28 april 2000. Het museum bevindt zich achter de Toremansmolen op de Wampenberg.

Vooral specifieke Kempense thema’s komen in het museum ruim aan bod. Er is ruime aandacht voor de situering van Arendonk als grensdorp op geografisch, topografisch en politiek gebied.

Nen Aorendoenkse Telouwerele'er
Een Arendonkse Bordenlikker. In het verleden gaven bewoners van buurgemeenten elkaar bijnamen die als spot- of scheldnaam gebruikt werden. De buurgemeenten legden de nadruk op het schaarse, armoedige eten dat de Arenddonkers voorgeschoteld kregen, die hun borden uitlikten om niets verloren te laten gaan.

Dan komen we weer bij de parkeerplaats terug. We hebben de eerste indruk van Arendonk en omgeving gekregen. Na de lunch gaan we verder met een tweede wandeling, de Hufkenswandeling.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Heemhuis Museum N51.3255 E5.0895
 • Kanaal Antwerpen-Turnhout-Dessel N51.3422 E5.0945
 • Kapel 1 N51.3319 E5.0737
 • Kapel 2 N51.3342 E5.0986
 • Kapel 3 N51.3335 E5.0787
 • O.L. Vrouwe van Lourdeskapel N51.3262 E5.0793
 • OLV kerk Arendonk N51.3200 E5.0858
 • Picknicktafel N51.3305 E5.0678
 • Rik van Steenbergen N51.3266 E5.0939
 • Sportpark N51.3272 E5.0812
 • Start/finish/parkeerplaats N51.3216 E5.0863
 • Toremansmolen N51.3254 E5.0901
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.