Effen Vloeiweide

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 15-01-2017

Een gewone wandeling. Zomaar. Niks bijzonders. Maar wel weer een met de allermooiste kleinschalige landschapjes. Rust. Een paar koeikes – goed, ze liggen nu al loom te herkauwen - in een wei, omringd door stralend groene bosranden. Een lieve mevrouw, die enthousiast vertelt over haar Argentijns paard. Het mooie rooie dak tussen het groen, blijkt een prachtig huiske annex theeschenkerij te zijn. De bossen zijn zwaar onderhanden genomen, met grof geweld zijn de natuurwaarden hersteld; geen vierkante meter is ongemoeid gelaten, ze hebben er een rommeltje van gemaakt. Het brandgevaar is erg groot na deze periode van droogte.

De vogels zullen op den duur wel blij zijn met de rottende boomtakken; nu hebben ze alleen nog aandacht voor het andere geslacht en zingen, tsjilpen, fluiten en tjiftjaffen op hun hardst om het eigen terrein af te bakenen. “Hebban olla uogala nestas hagunnan….”, de oudste Nederlandstalig literaire zin blijkt nog volop te leven: “Hebben alle vogels nesten begonnen….” “…hinase hi(c) (a)nda thu uuat unbidan uue nu.” “behalve ik en jij. Waarop wachten we nu?” We constateren dat er hier vele plekjes zijn, waar we wel een huiske willen neerzetten. Op een van die mooie weilandjes, tegen de bosrand, mooi uitzicht aan de overkant, een watertje met kwakende kikkers achter. Een paardje – wel Argentijns – in de wei en een krielhaan, die de kippen opjaagt. Hier zou ik mijn eigen boontjes wel willen doppen. (.. en de winkels niet te ver, de scholen om de hoek, de bieb erachter, theater vlakbij. En ’s-winters geen sneeuw en modder en ’s-zomers geen vliegen en geen muggen…)

En die herkauwende koeikes blijken bij nader inzien op het eind van de wandeling toch wel heel flinke jongens te zijn.
Nee, er valt eigenlijk niks over te vertellen. Ga maar kijken…..


Kenmerken
Startpunt: Effen, Parkeerplaats Raamschoorseweg
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.551978 E4.713008
Afstanden: 11, 7, 4 km
Type: Akker, Bos, Open
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 26-04-2011

Route informatie

GPS wandeling van 11 km bij Effen (Breda).
De wandeling is te verdelen over twee tracks van 7 en 4 km.
De paden zijn goed begaanbaar, soms zanderig .
Deze route is in zijn geheel geschikt voor scootmobiel.
Er is geen horeca. Wel zien we onderweg een theeterras. Er staan geen bankjes in het eerste deel.
Van de wandeling is een track en een Route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART N51 33.119 E4 42.780
We parkeren langs een toegangsweg. Er is ruimte voor enkele auto’s maar er is nergens een ruime parkeerplaats. Daar is het gebied ook niet naar. Dit zijn gewoon verspreid wonende leefgemeenschappen.

De wandeling bestaat uit twee lussen. Na zeven kilometer keren we hier terug voor een tussentijdse hap. Daarna volgt nog een korte lus van 4 kilometer.

Landgoed Vloeiweide. N51 33.007 E4 42.201
Een vloeiweide is ontstaan uit het bevloeien van de heide, door bewatering vanuit een hoger gelegen sloot over het aflopend heidegebied naar de ondersloot te laten stromen.

Het Landgoed is eigendom van Brabants Landschap.

 GPSwalking.nlWe zien een afwisselend landschap. In het noordwesten, waar wij ons nu bevinden, zien we veel bos. In het zuiden en zuidoosten stromen twee rivieren. De Bijloop en de Turfvaart. Daar zullen we echter weinig van te zien krijgen.

In het kleinschalige landschap liggen verspreid tussen de bossen enkele weilanden en akkers, die zorgen voor prachtige doorkijkjes. Het hele gebied bestaat uit een verrassende combinatie van bos, beperkte veeteelt, enkele paardenweiden, akkers, tuinbouw, natte rivierstroken en poelen. In die variaties huizen vele diersoorten.

GPSwalking.nlAchterste Rith, Hellengat en Vuchtschoot N51 32.530 E4 41.695
De Rith komt van rijt, een natte kom, waaruit een riviertje ontstaat. De namen Rith, Vuchtschoot en Hellegat staan voor kleine woongemeenschappen. In totaal een dertigtal huizen. Er wonen steeds minder mensen. Zo woonden er op Vuchtschoot rond 1840 132 mensen in 21 huizen en nu zijn het er nog 25 in 10 woningen.

Ten noorden van het rivierdal van de Bijloop keren we weer terug in bosgebied. Helaas kunnen we niet dicht langs het water of door het natte gebied wandelen.
Daarna keren we terug naar de auto voor een tussentijdse stop.

GPSwalking.nlBijloop en Turfvaart N51 32.235 E4 41.988
Langs de Bijloop, waar we nu de Hooglanders zien grazen, liggen vele natte poelen en moerasjes. Vooral aangelegd voor de kikkers. De natte gronden zorgen voor een goede aanvulling op het bosleven.

Door de kleinschaligheid en de grote variëteit in dit landschap wonen er vele vogels. Naast ganzen en eenden, zien we buizerd, torenvalk, steenuil. Maar ook de wielewaal, veldleeuwerik, de patrijs en de fazant.

GPSwalking.nlIJzermolense Vaart N51 32.730 E4 42.787
Vroeger stond er een ijzerpletmolen langs de Turfvaart. In 1856 is de molen gesloopt, maar de naam vinden we nog terug in de oude toegangsweg.

Na de stop volgen we nog een korte track van vier kilometer, met vrij veel verharde weg. Onderweg passeren we nog de Zorgboerderij De Beukenhof. N51 33.365 E4 42.182 Hier wordt op biologische wijze geboerd met mensen met een verstandelijke beperking.
En zo zijn we weer rond. Niet groots. Geen horeca. Niet druk. Heerlijk wandelen in een schitterend wisselend landschap.

Startpunt 

 • START Raamschoorseweg 63 Effen  N51 33.119 E4 42.780

POI's

 • Achterste Rith, Hellengat en Vuchtschoot N51.5421 E4.6949
 • Bijloop en Turfvaart N51.5372 E4.6997
 • IJzermolense Vaart N51.5454 E4.7131
 • Landgoed Vloeiweide N51.5501 E4.7033
 • Start/finish/parkeerplaats N51.5519 E4.7129
 • Vloeiweide N51.5471 E4.7010
 • Zorgboerderij De Beukenhof N51.5560 E4.7030
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.