DeKoel- Bovenste Molen-Jammerdaal

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 28-08-2013

De auto parkeren bij een voetbalstadion midden in Venlo. Dat lijkt geen goede start voor een mooie wandeling. Maar de schijn bedriegt .We lopen in een paar honderd meter Venlo uit en kunnen gaan genieten van een prachtige wandeling met veel variatie. Verschillende natuurgebieden, hoogteverschillen, de bovenste- en onderste molen, het Jammerdaal en verschillende zand- en grindgroeves. Een aantal daarvan zijn afgezet, andere zijn toegankelijk gemaakt voor de wandelaar.

Het is verbazingwekkend dat je dicht bij Venlo en Tegelen zo rustig door de bossen kunt lopen.


Kenmerken
Startpunt: Venlo, VVV-stadion de Koel
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.350667 E6.184470
Afstanden: 21, 18, 9 km
Type: Bos, Hei, Meer, Open, Visvijver, Vergezicht, Zandheuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 01-05-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Venlo.
Er zijn verkortingen van 17 en 10 km beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
Onderweg komt u alleen dicht bij de start een horecagelegenheid tegen.
U hond moet grotendeels aangelijnd blijven.
De route is goed begaanbaar, maar door het losse zand en de hoogte verschillen zijn goede schoenen aan te bevelen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlUpdate 28-08-2013: van een wandelaar hebben we een kleine update van de route gekregen. Een nieuw aangelegde snelweg liep precies door onze wandeling. Dat is nu aangepast. Waarvoor onze hartelijke dank.

We parkeren de auto op de verlaten parkeerplaats bij stadion De Koel van de plaatselijke voetbalvereniging VVV-Venlo. Nergens staat dat we hier niet mogen staan en we verwachten voor de aanvang van een mogelijke wedstrijd in de middag weer weg te zijn. Maar dat bleek toch tegen te vallen.

Als we aanlopen dan valt het op hoe snel we vanuit de bebouwing in de natuur zijn. Je hebt niet het idee dat we net nog midden in Venlo reden. De zon schijnt en het beloofd een prachtige dag te worden.

GPSwalking.nlVVV-Venlo - De Koel
VVV-Venlo is een Nederlandse voetbalclub uit Venlo die op 7 februari 1903 werd opgericht. De afkorting VVV staat voor 'Venlose Voetbal Vereniging'. Het tenue van VVV-Venlo bestaat uit een geel shirt, zwarte broek en gele kousen.

De club heeft lange tijd haar thuiswedstrijden in stadion De Kraal gespeeld, maar sinds 1972 vormt stadion De Koel de thuisbasis voor VVV-Venlo. Dit stadion bevindt zich letterlijk in een kuil ("koel" is Venloos dialect voor kuil) bovenop de Kaldenkerkerberg. Het stadion wist ooit 24.500 toeschouwers te herbergen tijdens de wedstrijd VVV-Ajax in 1977 (die met 2-2 werd gelijkgespeeld, overwinningen zouden volgen).

GPSwalking.nlIn 2004 werd De Koel grondig verbouwd en gaat sinds 2005 door het leven als Seacon Stadion -De Koel-. In 2008 zijn de plannen goedgekeurd voor het bouwen van een nieuw stadion.

De bossen zijn nog rustig. Weinig mensen zijn aan het wandelen. Wel komen we een groot aantal fietsers tegen. In deze bossen kun je prima vooruit met de mountainbike. Het is zelfs wat glooiend, dat zien we ook aan de hoogtelijnen op onze GPS.

GPSwalking.nlTrappistenklooster
Abdij Ulingheide is een voormalig kloostercomplex van de Trappisten Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen in de Tegelse grensstreek met Duitsland.

De abdij was een zogenaamde Contemplatieve Monastieke Gemeenschap, waarbij het gebed centraal stond. Door vergrijzing van de monnikengemeenschap hebben deze het grote complex verlaten en wonen nu in een klein bijgebouw.

Tegenwoordig is in het complex een woongemeenschap en kringloopwinkel gevestigd van Emmaus Feniks. Ook nu nog kan men als bezoeker, net als bij veel andere kloosters en religieuze complexen, zich enige tijd in het complex terugtrekken voor stilte en bezinning.

Daarnaast heeft men de gelegenheid om te wandelen in het nabijgelegen Jammerdal.

We zien aan een grote foto dat de Emmausbeweging ook haar intrek heeft genomen in dit voormalige klooster.

GPSwalking.nlDe Emmausbeweging
De Emmausbeweging is opgericht door Abbé Pierre (1912 -2007).

Wereldwijd zijn er zo'n 400 Emmausgroepen actiefin 35 landen op 4 continenten. Emmaus maakt geen winst voor zichzelf. Uit de opbrengsten van ons werk worden eerst de kosten van de woon-/werkgemeenschap betaald, alles wat overblijft wordt besteed aan kleinschalige projecten in binnen- en buitenland.

Ons uitgangspunt is: "De aller armsten dienen wij het eerst".


GPSwalking.nlAsperges
De asperge is een meerjarige plant, die 5 tot 7 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe uitlopers. Deze worden als ze nog onder de grond zijn afgesneden, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges.

GPSwalking.nlAls de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen. Dit worden de groene asperges. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken.

Aspergevelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

GPSwalking.nlHet aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

De(zonne-)energie wordt opgedaan door het bovengrondse groene aspergeloof.

GPSwalking.nlWe lopen de grens over en op sommige stukken lopen we net langs de grens tussen Nederland en Duitsland. Aan de bordjes zien we snel waar we zijn.

Het is duidelijk dat de hond hier aan de lijn moet worden gehouden. En inderdaad zien we in de verte een ree het pad oversteken. Te snel en te ver weg voor een goede foto. Helaas blijft het bij deze ene glimp van reeën. Maar er is onderweg nog meer dan genoeg te zien en te genieten.

We lopen blijkbaar een stukje van het Pieterpad. Vanwege werkzaamheden aan de paden is er een omleiding gemaakt die met grote en duidelijke borden worden aangegeven.

GPSwalking.nlPieterpad
Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 490 kilometer, onderverdeeld in 27 etappes.

De route voert door de meest uiteenlopende landschappen. Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.

GPSwalking.nlOp de Sint Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese GR5 welke tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

Het pad bestaat sinds 1983 en is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en haar Groningse vriendin Bertje Jens. Op 21 april 2006 is er in Vorden, halverwege het Pieterpad, een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames.

Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis (zoon van Toos Goorhuis) en Wim van der Ende.

Ook verderop in de route komen we nog een bordje tegen.

GPSwalking.nlWe komen langs een aantal zand en grindwinningen. Mooie uitzichten, glooiende paden, fotogeniek. Het is hier heerlijk wandelen. We kunnen gelukkig een langere ronde maken. Deze paden staan niet op de kaart, maar zijn de moeite meer dan waard.

Je ziet dat het hele landschap in beweging is. De paden op de kaart zijn niet allemaal meer toegankelijk. Maar dat maakt niet uit. U wordt door nieuwe paden netjes om de zand- en grind winningen geleid.

GPSwalking.nlHertenkamp
Op 19 oktober 2007 heeft Essent Milieu het beheer en onderhoud van dit hertenkamp overgedragen aan Stichting de Wambach.

In 2007 is de stichting De Wambach opgericht met als doelstelling om het hertenkamp en de omringende natuur te beheren waarbij de buurt en de bewoners nadrukkelijk worden betrokken. De schoolgaande jeugd wordt op diverse manieren betrokken bij dit hertenkamp.

We komen langs een stukje bos waar touwen in de bomen hangen en plateaux in de bomen zijn gemaakt. Voor de actieve jongeren onder ons kun je hier heerlijk klauteren en klimmen.

GPSwalking.nlKlein Zwitzerland
Speelpark Klein Zwitserland is een avonturenspeelpark in een parkachtige omgeving in het Venlose stadsdeel Tegelen.

Het speelpark ontving haar eerste bezoekers tijdens Pinksteren in 1939. Het is voornamelijk door toenmalige werklozen gebouwd, in het kader van werkverschaffing. Ook heeft een priester toen het park gezegend.

Naast de speeltoestellen is er elk weekend een roofvogelshow, zijn er minigolf-banen, labyrinten en, sinds het voorjaar van 2010, een natuurspeelbos.

GPSwalking.nlDan komen we bij een fraai stukje natuur. We maken van het bankje gebruik om even te lunchen. Een informatiebord geeft ons de nodige informatie.

Jammerdaal
Deze voormalige klei- en zandgroeve is omgevormd tot een natuurgebied. Hij is zo'n 22 ha groot en wordt beheerd door Het Limburgs Landschap. Dit natuurgebied is onderdeel van een veel groter natuurgebied tussen Venlo en Tegelen: Het Jammerdal. Vlakbij liggen de gronden van het Klooster Ulingsheide.

GPSwalking.nlIn een oogopslag is te zien dat het hier om een afwisselend gebied gaat.1 De naamgeving is opvallend. Een verklaring is dat er hier lang geleden een (water) put gegraven werd (of een kleiwinning?). Een van de gravers viel in de put en ze kregen hem er niet meer uit. Zo kwam hij jammerlijk om. De tweede, en meest aansprekende verklaring gaat uit van een grote veldslag.

Er zijn in Europa meerdere Jammerdalen te vinden. Daar zouden legers in een hinderlaag gelokt zijn. Na de strijd bleven de kermende en jammerende slachtoffers dagenlang achter. In 54 voor Christus zouden hier, volgens sommige historici, Romeinen door Ambiorix, de leider van de Eburonen, uitgemoord zijn. Van de Romeinse weg is nog een stuk behouden. Ook ligt er nog een aantal prehistorische grafheuvels (recent gerestaureerd) in het gebied.

GPSwalking.nlOnderste Bovenste Molen
Een andere naam waar dit gebied onder bekend staat is 'Onderste en Bovenste Molen'. Dat waren watermolens. De Bovenste Molen is nu bekend als een hotel. De Onderste Molen functioneert niet meer, maar het gebouw staat er nog steeds. Al in 1426 wordt melding gemaakt van de watermolen die gebruikt maakte van het grote verval van de Molenbeek; over 1 kilometer afstand daalt de beek circa 9 meter. In de 18e eeuw werd door kleiwinning een lek in de beekbedding gestoten en het water verdween ondergronds. De Molenbeek werd zo onbruikbaar voor de watermolen.

GPSwalking.nlHistorische sporen
De menselijke historie van dit gebied gaat terug tot de IJzertijd. De grafheuvels hier dateren uit deze periode. Langs de oude Romeinse weg zijn op sommige plekken nog delen van een 'landweer' te zien. Dat zijn wallen langs een weg die reizigers beschermden tegen struikrovers. Via deze weg trokken Romeinse legioenen, maar ook handelsreizigers richting Maasdal.

Al tweeduizend jaar vindt er klei- en zandwinning plaats in deze omgeving. Het gebied ging al deels op de schop door de Romeinen. Zij begonnen kleinschalig met het ontkleien voor bakstenen, dakpannen en potten. Pas toen de mens in de 20e eeuw de beschikking kreeg over steeds grotere graafwerktuigen werd de winning grootschaliger en daarmee ook steeds meer van invloed op het landschap. Een deel van de groeves (richting klooster Ulingsheide) is weer opgevuld.

GPSwalking.nlEen veilig huis voor de zwaluw
Voor u ligt een kale zandwand. Tenminste zo lijkt het. In de wand wonen oeverzwaluwen. Vanaf de maand april wordt het Nederlandse luchtruim elk jaar opgevrolijkt door deze kleine sierlijke vogeltjes. Tijdens hun snelle vluchten halen ze allerlei acrobatische toeren uit om kleine insecten uit de lucht te happen.

Stevige reis
Gedurende de koude wintermaanden zijn hier niet voldoende insecten aanwezig zodat ze in de herfst naar Afrika trekken om te overwinteren. In het voorjaar komen ze weer terug.

Voordat ze in Europa de zomer komen doorbrengen hebben ze al een lange vlucht achter de rug. Het is verbazingwekkend hoe zo'n klein vogeltje het klaarspeelt om twee keer per jaar een wonderbaarlijke tocht van zo'n 3000 km te volbrengen. Onderweg kunnen ze met allerlei tegenslagen te maken krijgen zoals slechte weersomstandigheden en roofdieren. Wanneer ze eindelijk op de plek van bestemming aankomen, moeten ze ook nog een geschikte plek vinden om hun jongen groot te brengen. En dat blijkt een hele klus!

GPSwalking.nlEigen huis graven
Van nature nestelen oeverzwaluwen in steile zandwanden en rivieroevers. Ze graven horizontale gangetjes van 60 tot 120 cm diep waar ze bescherming zoeken bij slecht weer en ook hun jongen grootbrengen. In ons dichtbevolkte land zijn er niet veel plekken meer over waar deze vogels zich kunnen handhaven. Op bouwterreinen met zanddepots is de huisvesting vaak maar van korte duur en is er sprake van instortingsgevaar van hun holen door betreding. Rivieroevers zijn vaak verstevigd met keien zodat er geen steile geërodeerde wanden meer kunnen ontstaan door golfslag.

GPSwalking.nlNiet betreden
Om de nuttige vogeltjes een handje te helpen, is hier een aantal speciale wanden ingericht als nestgelegenheid. Wanneer de omstandigheden goed blijven, zullen de zwaluwen ieder jaar terugkeren naar deze plek zodat u van hun capriolen kunt genieten. Rust is van groot belang en daarom verzoeken wij u de achterliggende nestwand niet te betreden. De vogels zijn overigens beschermd in het kader van de Flora- en Faunawet (art.11). Bij overtreding kan worden geverbaliseerd. Met uw hulp kan de natuur zich omwikkelen en kunt u er van genieten.

GPSwalking.nlEn zo komen we aan het einde van een heerlijke wandeling met veel natuur en een aantal leuke natuurgebieden.

Als we bij De Koel terugkomen is het een drukte van jewelste, VVV-Venlo speelt tegen Feijenoord en vecht tegen degradatie.

Zonder problemen kunnen we de parkeerplaats weer verlaten. Later zien we dat VVV de wedstrijd weet te winnen. Directe degradatie is afgewend maar de nacompetitie wacht.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Aspergekweker N51.3333 E6.1768
 • Bovenste- en onderste Molen N51.3456 E6.1735
 • Bovenste Molen N51.3491 E6.1756
 • Bunker N51.3486 E6.1788
 • Groeve Wambach N51.3283 E6.1634
 • Hertenkamp N51.3306 E6.1619
 • Jammerdaalsche Heide N51.3449 E6.1652
 • kapel N51.3368 E6.1632
 • Klein Zwitserland N51.3389 E6.1620
 • Kruisbeeld N51.3323 E6.1625
 • Parkeerplaats N51.3506 E6.1844
 • Trappistenklooster Tegelen N51.3354 E6.1773
 • VVV - De Koel N51.3518 E6.1799
 • Zandgroeve N51.3223 E6.1584
 • Zandgroeve Maalbeek Belfelt N51.3139 E6.1499
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.