Roosendaal Visdonk

Korte beschrijving

Het is een bijzondere en mooie wandeling. Een evenwichtige variatie tussen bos en open veld. Het eerste deel is druk en actief, met veel wandelaars, groepen soms,  en Nordic walkers. Dat is ook de bedoeling van eigenaren van Landgoed Visdonk, die hier een gezamenlijk het gebied  in ontwikkeling hebben. Gecultiveerde paden, bankjes en vooral schoon en steriel. Er komt nog een horeca poort – het vervallen theehuisje wordt vervangen.

Maar naarmate we verder gaan komt er rust en stilte. Vooral in het open veld met prachtige vergezichten. Zover komt bijna niemand. En daarna worden we beloond met een stukje vrij wilde natuur. Niet gecultiveerd. De paden zijn rul en lopen daardoor zwaarder – we vragen ons af hoe het zal zijn als het flink geregend heeft. We lopen langs de grens met België om over te steken. Een wachthuisje markeert de grens – hier waren de smokkelaars actief. Een fietser verwijst ons naar ons rustpunt, een strategisch gelegen terras op Langeschouw.

Ja, hier heerst de rust; hier moet je zijn. Ver van de bewoonde wereld. Een Tsjechische vrachtwagen weet het ook niet meer….  Na een variatie van dennenbossen en lommerrijk loof gaan we weer door het open veld met veel weilanden paarden en koeien. Hier heerst de landbouw in harmonie met het landschap.  Terug bij Visdonk zijn de bankjes weer bezet, lopen de joggers rond en worden de honden uitgelaten.


Kenmerken
Startpunt: Roosendaal, parkeerplaats Rosenvendreef
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.513018 E4.490044
Afstanden: 16, 13, 10, 4 km
Type: Bos, Cultuur, Hei
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 29-05-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van bij Roosendaal.
De hoofd route van 16 km is te verdelen over twee tracks van 4, 13 en 10 km.
De paden zijn goed begaanbaar, soms zanderig vanwege de droogte.
Deze route is in zijn geheel nagenoeg geschikt voor scootmobiel.
Er is een horecagelegenheid halverwege. PAUZE Jagersrust N51 28.990 E4 32.366
Er staan alleen bankjes in het eerste deel.
Van de wandeling is een Track en een Route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/PARKEREN/FINISH N51 30.781 E4 29.403
We parkeren langs een toegangsweg tot de Toeristische Poort, aan de zuidrand van Roosendaal. Zowel bij het oude Theehuisje als er tegenover is voldoende parkeergelegenheid.

Het theehuisje is in vervallen staat – er is echter duidelijk behoefte aan een terrasje, waar je laagdrempelig kunt genieten van de buitenlucht. Landgoed Visdonk is nog in ontwikkeling.

We vertrekken aan de westkant en gaan aanvankelijk even een stukje fout, maar dat geeft ons wel de bijzonderheid van het Gedenkbos. Daarna terug en langs de rododendrons in volle bloei.

GPSwalking.nlGedenkbos Roosendaal N51 30.834 E4 29.358
Een gedenkbos biedt de mogelijkheid om een boom te planten voor een speciale gelegenheid. Een huwelijk, een geboorte, verjaardag, ambtsjubileum, overlijden of een bedrijfsopening zijn allemaal een goede reden om een boom te planten.

Bij de bomen staan bordjes met de tekst van de oprichter. Bruine beuk, moeraseik en zomereik, haagbeuk, boomhazelaar en winterlinde geven kleur aan dit bos.

Een interessant stukje.

Landgoed Visdonk N51 30.758 E4 29.334
Visdonk is een jong landgoed gelegen aan de rand van Roosendaal. Het landgoed is begin 2010 door de gemeente Roosendaal overgedragen aan Natuurmonumenten.

GPSwalking.nlNatuurmonumenten gaat nu de 110 hectare natuur op het landgoed beheren en werkt samen met andere partners. Deze partners zijn de Maatschappij van Welstand, een horecaondernemer en de gemeente Roosendaal.

Samen gaan zij Visdonk als landgoed en stedelijk uitloopgebied extra kwaliteit geven.

Groene Schakel N51 30.492 E4 29.172
Voor Natuurmonumenten is Landgoed Visdonk een belangrijke groene schakel tussen de Rucphense bossen, de landgoederen rondom Zundert en het Grenspark De Zoom- Kalmthoutse Heide.

De bossen en heide en de omgeving van het Rozenven is van een kwaliteit die het beschermen waard is.

GPSwalking.nlIn de zomer is het rond het Rozenven bijvoorbeeld een paradijs van klokjesgentianen.

Rozenven N51 29.908 E4 29.822
De omgeving rond het Rozenven blijft haar natuurlijke uitstraling en kwaliteit behouden. Bijzondere soorten die hier voorkomen zijn de eerder genoemde klokjesgentiaan, beenbreek, maar ook veel libellen en amfibieën.

Maar let bijvoorbeeld ook eens op een jagende boomvalk boven het ven.

In de toekomst hoopt Natuurmonumenten op het landgoed nog meer planten en dieren te kunnen verwelkomen.

Eldersche Turfvaart N51 29.255 E4 29.398
De Natte- of Eldersche Turfvaart ontspringt in Vlaanderen en stroomt via het Kletterwater door het stedelijk gebied van Roosendaal in de Molenbeek. Op Nederlands gebied stroomt de vaart voornamelijk door landbouw- en bosgebied.

GPSwalking.nlDe Natte- of Eldersche Turfvaart is aangewezen als ecologische verbindingszone en heeft een natuurfunctie. Tevens maakt de Natte- of Eldersche Turfvaart op de cultuurhistorische waardekaart van de Provincie Noord-Brabant deel uit van de historische groenstructuur.

De Natte- of Elderse Turfvaart geeft in België en rondom Roosendaal geregeld wateroverlast.

Na dit bosrijke gebiedje komen we in open terrein, de Nispense Achterhoek. N51 29.086 E4 29.772 Daar is van alles te zien.

In de verte zien we rook opstijgen, die op grote hoogte richting noordwesten uitwaaiert. Het zal de grote brand van de Kalmthoutse Heide worden. (zie foto Modelvliegveld)

GPSwalking.nlWe passeren een IJsboerderij met een interessant dak – een bolknakdak of gebogen mansardedak - en aan de Grensstraat – de bossen rechts liggen in België, gaat over in de Antwerpse Baan - ligt een vliegveld. N51 29.027 E4 30.511 Goed, voor modelvliegtuigen, maar er wordt wel gevlogen. Een goed verzorgd veld.

Ook zien we in de verte een afrastering met gas afsluiters. Net voor de grensovergang wordt de hoeveelheid gas gemeten. Het lijkt ons een flinke teller.

Maar hier liggen ook de DPO en Rotterdam-Antwerpense olieleidingen. (R.A.P.L.).

En zo komen we bij de Belgische Grens. Een wachthuisje met slagboom vertelt het verhaal van de smokkelaars.

GPSwalking.nlWachthuisje en Slagboom N51 28.871 E4 31.544
Tussen Schijf en Roosendaal vlakbij de Belze grens. Daor staot un paol te pronken. Un K en un V en un kruuske gezet dat deje soldate mee de bajonet. Ier nie zo wijt van de Lange Schouw lag het leven van Klaveren Vrouw.

Op ut middernachtelijk uur over de Brabantse hei, dan kende ze verwachte. Manne mee zwaore vrachte koffie, bottersuker en thee, smokkelaor en klant tevree. Smokkelen in weer en kou war ut leven van Klaveren Vrouw

Hoe kwaam ut vrouwke an z’n naom, un man die vrouwke hit. We zullen ut oe vertellen goan: hij liet de douane staon en liep als vrouw, pastoor of non, verkleed in pij of in japon, voorbij de strondpaol waor de wacht scheet mee volle kracht. Zijn smokkelwaor lag in dun Bels, ut leverde veul geld. Mar ja ’t was oorlog in dieje tijd en ge raaokte ut spul wel kwijt. Ze wouwen um mores leren en verdomd graog arresteren, de luitenant zee: witte at ik wou, d’n kop van dieje Klaveren Vrouw.

GPSwalking.nlHoe het afloopt? Ga even kijken in het wachthuisje. De K en V staan op de grenspaal rechts.

Voorbij het wachthuisje volgen we het fietspad. We zien dat de brand zich uitbreidt. Over een smal paadje komen we langs Horendonk. We zijn in België.

Bij Grenspaal Gp238 komen we weer in Nederland, bij gehucht Langeschouw. Op de kruising zien we een terras, waar het goed toeven is.

Dus laat ons gaan toeven.

Buurtschap Langeschouw N51 28.971 E4 32.260
Het buurtschap Langeschouw is vernoemd naar de steenfabriek. Vanwege de hoge schoorsteen werd die fabriek De Schouw genoemd. Langeschouw telt 40 huizen met ca. 100 inwoners.

GPSwalking.nlAanvankelijk zijn hier woningen voor de arbeiders van de steenfabriek gebouwd. De steenfabriek aan de Achtmaalsebaan – nu nog tegenover de langsgevel van Café Jagersrust - is tot begin jaren tachtig in bedrijf geweest.

De fabriek staat leeg na een ontploffing bij het opstarten van nieuwe ovens. De fabriek wordt in 2011 gesloopt en het gebied wordt aan de natuur teruggegeven.

We pauzeren bij Café Jagersrust. Een toegankelijk terras waar we een eenvoudige goedkope lunch kunnen nuttigen. Het bier – hoe aantrekkelijk ook – laten we voorbij gaan, er volgen nog vele kilometers en dan moet je geen alcohol in de benen hebben.

We bevelen dit terras aan. Goed verzorgd en op een aantrekkelijk punt, halverwege de wandeling. Helaas is er geen website aanwezig. Omdat het zover van de bewoonde wereld ligt zijn er geen voorzieningen getroffen voor Internet of kabel….. N51° 28.990 E4° 32.366


JAGERSRUST CAFÉ HOEKSESTRAAT 34 4721 SP SCHIJF
Tel: 0165-341471 e/mail: geen, Internet: geen (technisch niet mogelijk op de grens met België).

OPENINGSTIJDEN:
Zomer: Ma – Wo, Do, Vr vanaf 13:00 uur. Zat en Zon vanaf 10:00 uur (dinsdag gesloten)
Winter: (Nov–Carnaval) Ma - - Do Vr vanaf 13:00 uur. Zat en Zon vanaf 10:00 uur (Di en Wo gesloten).


Na de stop volgen we de weg terug over de Achtmaalsebaan richting Roosendaal. We lopen een stukje over de verharde weg omdat het landgoed Jachthuis Schijf niet toegankelijk is. We verzoeken u daarom om dit te respecteren en niet op het terrein van het Landgoed te komen.

GPSwalking.nlGrenspalen tussen Nederland en België N51 28.937 E4 32.288
Grenspaal 1 staat op het drielandenpunt bij Vaals en de laatste grenspaal 369 staat aan de kust bij het Zwin. De grens loopt nagenoeg hetzelfde als bij de Vrede van Münster in 1648 is vastgesteld.

Nadat in 1839 eindelijk het vredesverdrag tussen Nederland en het afgescheurde België was tot stand gekomen, bleven er nog enkele grenskwesties te regelen.

Pas in 1997 was de grens definitief vastgesteld. Tot die tijd hebben de koningshuizen van Oranje-Nassau en Sachsen-Coburg geen privé-contact gehad.

Grenspalen worden geplaatst op het punt waar de grens een knik maakt. Van oudsher is vanuit een grenspaal de volgende grenspaal al te zien, hoewel dat tegenwoordig niet altijd meer het geval is.

Zo zijn we in de Rucphense Bossen N51 30.169 E4 31.567 beland. Let vooral op het grote verschil in dennen. De grote dikke dennenappels en zwarte bast van de zeeden en verderop de kleinere dennenappels en bovenin roodachtige bast van de grove den. We passeren hier ook een Alternatieve parkeerplaats. Volgende keer zullen we een wandeling uitzetten door deze Rucphense Bossen.

Na de bossen steken we de Achtmaalse Baan over en volgen de wegen terug tot aan de startplaats.

GPSwalking.nlMEC Roosendaal N51 32.730 E4 42.787
Zo komen we terug op Landgoed Visdonk. Graag willen we even op een terrasje eindigen, maar het voormalige Theehuisje is totaal vervallen. Daarom gaat in de toekomst de huidige beheerder verder met het uitwerken van de plannen. Daarbij is ook aan de recreant gedacht. Naast het verder ontwikkelen van recreatieve routes voor jong en oud zijn er plannen voor een horeca-onthaalcentrum bij de entree van het landgoed. Als de plannen doorgaan komt er ook op de plek van het huidige theehuis een kleinschalige horecagelegenheid met in hetzelfde gebouw plaats voor het Milieu Educatief Centrum en het beheerkantoor van Natuurmonumenten West-Brabant. Mooie plannen, die vanzelfsprekend de nodige tijd kosten.

In de verte zien we dat de brand op de Kalmthoutse Heide zich heeft uitgebreid tot een enorme omvang. Er zal ruim 625 ha (!) vernield worden…..

Startpunt 

 • Start/finish/parkeerplaats N51.5130 E4.4900

POI's

 • Buurtschap Langeschouw N51.4828 E4.5376
 • Eldersche Turfvaart N51.4875 E4.4899
 • Gedenkbos Roosendaal N51.5139 E4.4892
 • Grenspalen N51.4822 E4.5381
 • Groene Schakel N51.5082 E4.4862
 • Landgoed Visdonk N51.5126 E4.4889
 • MEC Roosendaal N51.5128 E4.4911
 • Modelvliegveld N51.4837 E4.5085
 • Nispense Achterhoek N51.4847 E4.4962
 • Parkeren Alternatief N51.5008 E4.5257
 • Parkeren Alternatief 1 N51.4831 E4.5397
 • PAUZE Jagersrust N51.4832 E4.5392
 • Rozenven N51.4984 E4.4970
 • Rucphense Bossen N51.5028 E4.5261
 • Start/finish/parkeerplaats N51.5130 E4.4900
 • Wachthuisje en Slagboom N51.4811 E4.5257
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.