Rode Hoek

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 30-09-2013

Nationeel park de Maasduinen  is een samenwerkingsverband tussen Stichting het Limburgs Landschap, de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en een aahtal particuliere eigenaren. Zij stemmen het beheer van hun natuurterreinen op eikaar af, zodat er sprake is van een geheel. Het rijk ondersteunt deze samenwerking, zodat er meer mogelijkheden zijn voor natuurherstelprojecten, educatie en recreatieve voorzieningen. Het Nationaal Park de Maasduinen is ruim 20 km lang en ruim 4200 ha groot en is van landelijk en zelfs Europees belang vanwege het voorkomen van speciale landschapsvormen en bijbehorende plant en diersoorten.

Tijdens deze wandeling komt u door mooie gebieden zoals De Hamert, Het Reindersmeer, de Looierheide en de Rode Hoek. Hierdoor is het een afwisselende wandeling.

We staan begin juni 2011 voor een record. Het is nog nooit zo droog geweest in een voorjaar. Dat is onderweg goed te merken. De combinatie van deze droogte en veel zonneschijn zorgt ervoor dat veel paden mul zand zijn. Door langs de randjes van de paden te lopen proberen we het vele losse zand een beetje te vermijden. Onder de bomen is het goed vertoeven, een groot gedeelte van de wandeling gaat door het bos. Afwisselende paden, een hoogteverschil van ongeveer 30 meter waardoor deze route op sommige punten glooiend genoemd mag worden.


Kenmerken
Startpunt: Well, Parkeerplaats Kevelaarse dijk
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.553797 E6.117051
Afstanden: 20, 15, 10, 8 km
Type: Bos, Hei, Open, Vergezicht, Zandheuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 04-06-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km door de Maasduinen bij Well
Er zijn verkortingen van 15, 10 en 8 km van deze wandelingen beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route.
De paden zijn doorgaans goed begaanbaar, hier en daar is de route zanderig. Daardoor is deze route niet geschikt voor scootmobiels.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Onderweg komt u horeca tegen in Wellerlooi op ongeveer dire-kwart van de route. U kunt de route ook andersom lopen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe mussen vielen van het dak. Tropische warmte en extreme droogte. We staan begin juni 2011 voor een record. Het is nog nooit zo droog geweest in een voorjaar. Dat is onderweg goed te merken. De combinatie van deze droogte en veel zonneschijn zorgt ervoor dat veel paden mul zand zijn. Door langs de randjes van de paden te lopen proberen we het vele losse zand een beetje te vermijden.

Ondanks de tropische temperaturen komen we even later iemand op de fiets tegen met een dikke winterjas tot boven dichtgeknoopt, inclusief een dikke bontmuts op waarvan de oorwarmers netjes over de oren hingen.

Deze wandeling gaat door een mooi gebied. Vele leuke bospaden afgewisseld door stuifzand, hei en soms door wat hoogteverschil.

GPSwalking.nlDe Maasduinen
Nationaal Park de Maasduinen is een samenwerkingsverband tussen Stichting het Limburgs Landschap, de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en een aahtal particuliere eigenaren. Zij stemmen het beheer van hun natuurterreinen op eikaar af, zodat er sprake is van een geheel. Het rijk ondersteunt deze samenwerking, zodat er meer mogelijkheden zijn voor natuurherstelprojecten, educatie en recreatieve voorzieningen. Het Nationaal Park de Maasduinen is ruim 20 km lang en ruim 4200 ha groot en is van landelijk en zelfs Europees belang vanwege het voorkomen van speciale landschapsvormen en bijbehorende plant en diersoorten.

GPSwalking.nlLandgoed de Hamert
Landgoed de Hamert is onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen. Dit Nationaal Park is zo'n 4200 ha groot en ligt globaal van de noordgrens van de gemeente Arcen (Klein Vink) tot aan de A 77 bij Gennep. Het gebied wordt gekenmerkt door een grote gordel (stuif)duinen op de oostoever van de Maas. U vindt er uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. Ook zijn er volop wandelroutes en fietsmogelijkheden.

In het Nationaal Park werken Stichting het Limburgs landschap. Staatsbosbeheer, de gemeenten Bergen en Gennep en een aantal particuliere grondeigenaren samen om de natuurwaarde zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen en u er als bezoeker van te laten genieten. Om die samenwerking te stumperen is er voor het natuurbeheer en de voorlichting en de educatie extra steun vanuit de overheid.

Landgoed de Hamert en Limburgs Landschap Landgoed de Hamert is eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Een textielfabrikant uit Almelo was eigenaar van De Hamert tot 1959. Hij gebruikte het gebied als jachtterrein en daarom is het niet bebost. Dat is met heel veel andere heidegebieden in de regio wel gebeurd.

GPSwalking.nlIn 1961 kon Stichting het Limburg landschap dit 'kroonjuweel' aankopen. Het is nu zo'n 830 hectare groot en bestaat uit glooiend heidelandschap met voedselarme graslanden, natte en droge heidevelden en vennen omzoomd door eiken-berkenbos.

De heidevelden worden beheerd door grazende schapen en soms paarden. Het reliëf is ontstaan door de slijtende werking van de Maas die in honderdduizenden jaren de terrassen heeft uitgesleen.

GPSwalking.nlStuifduinen
In de laatste ijstijd is door de koude westenwinden zand uit het onbegroeide Maasdal naar het oosten geblazen. Dit zand is in hoefijzervormige duinen (paraboolduinen) op de Maasterrassen neergelegd. Dat zijn de duinen waar u hier langs en over kimt wandelen. Hier vlakbij liggen het Westmeerven (vanuit de vogelkijkhut prachtig te overzien) en het Heerenven. Dat laatste ven is het restant van een moeras- en veengebied wat ontstaan is op een oude Maasterras. Het veengebied is ooit grotendeels ontgonnen. Het is de afgelopen jaren gerestaureerd zodat het weer een fraai plassengebied is geworden.

GPSwalking.nlVeel variatie
Dit natuurgebied is door zijn landschappelijke variatie rijk aan vogels, libellen en reptielen. Er is in dit terreingedeelte volop te zien. Ook andere delen van het landgoed bieden fraaie wandelmogelijkheden. Langs de Maas ligt de Stalberg, een vlinder- en bloemrijk natuurontwikkelingsgebied met steile rivierduinen. Het wordt begraasd door wilde Galloway-runderen en is ook toegankelijk.

We slingeren van het ene mooie gedeelte naar het andere. Dan komen we bij het Reindersmeer uit. Een prachtig uitzicht met de zon in onze rug. We hebben hier al eens een wandeling uitgezet die helemaal rondom dit meer loopt. Ook een aanrader. Bekijk deze wandeling.

GPSwalking.nlWat is het Reindersmeer?
Ruim 30 jaar werd in Bergen beton- en metsefzand gewonnen ten behoeve van de aanleg van wegen en gebouwen overal in Nederland.

Door een natuurvriendelijke brede oeverafwerking laten de ontzanders hier een helder meer achter mei rust, ruimte en natuur. Dit nieuwe natuurgebied zorgt voor een uitstekende leefomgeving voor taf van planten en dieren. De mens kan hier wandelen fietsen en paardrijden.

GPSwalking.nlHet is best aangenaam onder de bomen. Veel last van de zon hebben we niet. Wel lopen de temperaturen flink op. Dan komen we in het dorpje Wellerlooi.

Na wat zoeken vinden we een restaurant en een cafetaria. Het grote bord met daarop een assortiment softijsjes trekt ons. Maar de beurs is bijna leeg. Net niet genoeg voor een ijsje van 1,50. Daarom de vraag of we er ook eentje van 1,45 kunnen hebben. Geen probleem, de service is hier prima.

Wie zeijt, den meijt
De zaaier staat op een grondzuil waarin de afbeelding van urnen zijn verwerkt, sarmede verwijzend naar het urnenveld alhier. Het omvatte 100 grafheuvels en dateerde van 700 tot 2000 jaar voor Christus. Dit urnenveld werd tussen 1913 en 1926 onderzocht en beschreven door J.H. Holwerda.

We komen langs de rand van een groot heideveld. Gelukkig loopt onze route er niet overheen want daar brand de zon echt. Ook hier is de droogte goed te zien.

GPSwalking.nlLooierheide
In de eerste helft van de vorige eeuw heeft de gemeente Bergen op de heidevelden van de Looierheide bos aangeplant. Dit beurde om economische redenen: de gemeente wilde de houtbrengsten verhogen. Destijds werd vooral de grove den gepland.

Tussen 1950 en 1990 ontstond meer variatie in het bos omdat naast de grove den ook Amerikaanse eik, douglasspar en corsicaanse den werden aangeplant. Deze soorten horen oorspronkelijk niet in Nederland thuis, daarom heten ze exoten.

GPSwalking.nlNatuurontwikkeling
Het bos op de Looierheide wordt langzaam omgevormd naar het hier van nature voorkomende eiken-berkenbos. De gemeente stuurt dit proces door het uitdunnen en het geleidelijk kampen van de grove den. Deze zal op den duur grotendeels verdwijnen.

Veel schimmels en insecten hebben dood hout nodig voor hun levenscyclus: dood hout is onmisbaar in de boskringloop. Daarom ziet u op verschillende plekken in dit bos dood hout liggen.

GPSwalking.nlBomen, planten en dieren
Naast de grove den, eik en berk komt u in dit bos de lijsterbes, vuilboom, vlier en kamperfoelie tegen. Andere plantensoorten die voorkomen zijn de grassen pijpe-strootje en bochtige smele, varens als stekelvaren en adelaarsvaren, en planten als braam, vlier, struikheide en in de herfst diverse paddestoelen.

Andere plantensoorten die voorkomen zijn de grassen pijpestrootje en bochtige smele, varens als stekelvaren en adelaarsvaren, en planten als braam, vlier, struikheide en in de herfst diverse paddestoelen.

Veel kleine zangvogelsoorten, onder andere mees, vink, rood-borst en lijsterachtigen, maar ook roofvogels zoals de buizerd en sperwer, broeden in dit bos. Als de zon schijnt kunt u ook de zeldzame levendbarende hagedis, of de hazelworm tegenkomen. Dit zijn echte zonaanbidders. Voor deze soorten zijn speciale zones ingericht.

GPSwalking.nlDan komen we al weer in het laatste gebied met de mooie naam Rode Hoek. Waar deze naam vandaan komt hebben we niet kunnen vinden. Vele paden op onze kaart bestaan tegenwoordig niet meer. We vinden een pad dat voortijdig eindigt. We moeten een stukje door de natuur struinen. Een tweetal jaren later krijgen we van een wandelaar te horen dat het pad onbegaanbaar geworden is. Intussen hebben we de route aangepast en dit pad uit de wandeling gehaald. 

Rode hoek
In het noordwesten van Wellerlooi ligt de Rode Hoek. Het gebied bestaat overwegend uit naaldbos en droge heide. Het is onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen. Aan de randen kunt u enkele graslandpercelen, een kleine oude Maasmeander, vochtige heide en vochtig berkenbroekbos vinden.

Dit gebied is onderdeel van een ruim 8000 jaar oude stuifduingorde die op de oostelijke Maasoever ligt. Een schitterend gebied voor de wandelaar.

Dan zijn we weer terug bij de auto die de hele ochtend in de volle zon heeft gestaan. Ondanks de tropische temperaturen hebben we een heerlijk en gevarieerde wandeling gehad.

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats/restaurant N51.5340 E6.1358
 • De Hamert N51.5446 E6.1356
 • Heide N51.5581 E6.1280
 • Looierheide N51.5368 E6.1571
 • Reindersmeer N51.5706 E6.1028
 • Rode Hoek N51.5458 E6.1283
 • Start/finish/parkeerplaats N51.5537 E6.1170
 • Uitzichtspunt N51.5567 E6.1279
 • Wellerlooi N51.5360 E6.1385
 • Zandverstuiving N51.5640 E6.1006
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.