Stadswandeling Munster (D)

Korte beschrijving
Münster, de stad van de Vrede. Dikwijls hebben we het jaartal 1648 aangehaald. O, wat een heerlijke plaats om er rond te slenteren. Niks groots, wel historie, niks echt bijzonders – nou ja, alleen de Vrede van Münster – maar toch, o zo Duits; veel vernieuwd, modern en oud door elkaar, schoon, levendig, snel en gezellig – veel terrasjes, veel winkels, koophuizen zijn het en lekker eten. Goed voor zomaar een weekendje weg.

Vanuit Hotel Schloss Hohenfeld is de stad soepel te bereiken. De ruime goedkope parkeerplaats op het Slotplein is telkens onze startplaats voor deze wandeling, die we in drie dagen hebben uitgezet. Het zal eenvoudig zijn om deze track te verdelen over een aantal dagen.

De oude stad – Altstadt - biedt de geschiedenis van de Vrede van Münster, 1648. Er is nog veel van te zien. Centraal staat de St.Paulusdom op de grote Markt. De invloed van de bisschopszetel is nog goed herkenbaar; er liggen 13 kerken binnen de oude stadsgracht. Die voormalige gracht met stadsmuur is nog structureel in tact gehouden als een prachtige groene strook, waar druk gewandeld, gejogd en gefietst wordt. Want Münster is een fietsenstad, vooral te danken aan de vele studenten; overal zien we studenten en scholieren in deze universiteitsstad. Binnen deze oude kern liggen diverse musea – met de Friendenssaal, de Schatkamer van de Dom en het Picassomuseum als hoogtepunten.

Net buiten de Altstadt grenzend aan de grote parkeerplaats ligt het Universitätsschloss, met in de Schlossgarten de Botanische Tuin – zeer de moeite waard. Rakend aan de Altstadt in het zuidwesten ligt de Aasee, een 2,5km langgerekt meer met een zeilclub en waterfietsen – zelfs een boottocht naar de dierentuin of openluchtmuseum is mogelijk. Ook, veel joggers rennen een rondje rond het meer, studenten genieten op de bankjes van de rust in de zon.

Natuurlijk kun je de stad verkennen met de Hop-on-Hop-off Dubbeldekker, of met de tramachtige Münsteraner Stadtrundfahrten, allemaal goed, maar wij gaan te voet. De wandeling is gebaseerd op het boekje “Stadsgids münster – Beleven en ontdekken” in vele talen verkrijgbaar bij de VVV, stadhuis. Veel plezier in Münster.


Kenmerken
Startpunt: Munster, parkeerplaats Schlossplatz
Startlocatie: Noordrijn-Westfalen , Duitsland
Coördinaten N51.962328 E7.616872
Afstanden: 10, 5, 4, 4, 3 km
Type: Cultuur, Stad
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 17-06-2011

Route informatie

Een GPS stadswandeling van 10 km door het centrum van Münster (D).
Er zijn verkortingen van 5,4,4 en 3 km van deze wandeling beschikbaar.
Er is alleen een track beschikbaar. Deze track kan vanwege de beschrijving slechts in één richting gelopen worden. De korte 3 km route loopt linksom en passeert alleen de hoofdpunten in het centrum.
De route is goed begaanbaar.

De verleiding om te gaan winkelen is aanwezig.
Horeca komt u onderweg overal tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlGeschiedenis
Als Karel de Grote in 793 de Friese missionaris Liudger – later de eerste bisschop -  naar deze nederzetting aan de Aa stuurt om een klooster, een Monasterium – de naam Münster is daar van afgeleid - te bouwen, wordt daarmee de stad (civitas) gesticht. In de 12e eeuw al krijgt de stad een stadsmuur, die overeenkomt met de huidige promenadering. Rond 1350 wordt het Rathaus aan de Prinzipalmarkt voltooid en is dan al  - met 9000 inwoners – als Hanzestad een belangrijk geestelijk en cultureel centrum. In de strijd tussen de protestanten en katholieken krijgen de wederdopers geen kans tegen de soldaten van de prins-bisschop Franz von Waldeck. Nu nog hangen in de toren van de Lambertikerk de drie kooien, waarin de terechtgestelde lijken werden tentoongesteld. Münster is in de troebelen van de 80-jarige of 30-jarige oorlogen nooit bezet geweest door een vreemd leger.

GPSwalking.nlDat is dan ook een reden om deze centraal gelegen stad, samen met Osnabrück te kiezen voor vredesonderhandelingen. Die vormen zowel het einde van de Dertigjarige Oorlog – de Vrede van  Westfalen – als van de Spaans-Nederlandse Tachtigjarige Oorlog met de Vrede van Münster, waarbij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder de Oranjes zal ontstaan.

Als op het Congres van Wenen in 1815 de Pruisische macht over het vroegere prins-bisdom wordt bekrachtigd, wordt Münster de hoofdstad van Westfalen.

Mede door inlijving van omringende plaatsen groeit de stad na 1870 van 25 000 tot 100 000 in 1915 en wordt daarmee een Grossstadt.

GPSwalking.nlIn de Tweede Wereldoorlog predikt Bisschop Clemens August von Galen in het openbaar in de Lambertikerk zijn beroemde preken tegen het euthanasieprogramma van het Derde Rijk en doet aangifte van een strafbaar feit. Als op 2 april 1945 Britse en Amerikaanse troepen de stad binnen trekken blijkt het centrum voor 90% in puin te liggen. Zoals in zoveel Duitse plaatsen is gebeurd, wordt tijdens de wederopbouw de verwoeste Altstadt naar traditionele schaalverhoudingen in de voormalige stijl herbouwd. Dit leidt tot het schone, vernieuwde en herstelde aanzien van het oude Duitsland.

GPSwalking.nlIn het historische kader speelt Münster in 1990 weer een rol. Op de Prinzipalmarkt ontmoeten minister van Buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher en zijn Russische collega Eduard Shevarnadze elkaar, waarbij in het raadhuis tijdens de voorbereiding van de “2+4 ontmoeting” de weg geopend wordt naar de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

START N51 57.740 E7 37.012
Betaald Parkeren – eerste uur €1,=, daarna €0,50 per uur – op de ruime parkeerplaatsen voor het Schloss, zal geen probleem zijn.

Van hieruit beginnen we onze wandelingen. Eerst naar de Botanische tuinen achter het immense slot, de volgende dagen steken we over naar het centrum van de Altstadt. De oude stad wordt begrensd door de Promenadering.

GPSwalking.nlSchloss N51 57.823 E7 36.812
Het slot was vroeger de residentie van de Prins-bisschoppen. Het drievleugelig gebouw met de rijke versieringen werd tussen 1767 en 1787 gebouwd door J.G Schlaun, een architect die veel in Münster heeft gebouwd.

Na de oorlog is het weer in oorspronkelijke staat nagebouwd. Tegenwoordig zetelt er het bestuur van de Universiteit. Op het plein voor het kasteel, de Hindenburgplatz, wordt driemaal per jaar een jaarmarkt of vlooienmarkt, de Send, gehouden. De resterende tijd is het een groot parkeerterrein.

GPSwalking.nlBotanische Tuin N51 57.871 E7 36.654
De Schlossgarten is een park achter het slot. De hierin gelegen hortus botanicus van de Westfaalse Wilhelms Universiteit bestaat al meer dan 200 jaar. Aanvankelijk legde Johann Conrad Schlaun een tuin aan naar Frans voorbeeld, maar na zijn overlijden in 1773 volgde zijn opvolger Wilhelm Ferdinand Lipper het Engelse tuin model. Op decreet van Freiherr von Stein werd in 1803 de Botanische Tuin ingericht.

Naast diverse landschappen zijn ook globale gebieden, zoals tropische, mediterrane en alpine vegetatie bijeen gebracht. In kassen en tuinhuizen – sommige in vrij slechte staat – worden zaden gekweekt.

GPSwalking.nlDe universiteit werkt aan projecten om de biotechniek te combineren op een aantal disciplines, zoals lichte constructies en materialen, vloeistofdynamica, biomechatronica, oppervlaktezelfreiniging van bladeren, bio-architectuur en design, constructieoptimalisering en communicatie- en sensoriek.

Na het slot en het slotpark keren we terug richting parkeerplaats om over de Promenadering – onderweg zien we een kleine toren op een steile muur - verder te gaan tot aan de Buddentoren.

Maar natuurlijk kun je ook rechtstreeks oversteken en naar het Centrum gaan.

GPSwalking.nlPromenadering N51 58.021 E7 37.037
De Promenadering is een 4,5 km lange ring van een dubbele groene lindelaan met fiets- en wandelpad, waar vanaf 1200 de verdedigingsbouwwerken met grachten, muren en wallen lagen. De helft van het oppervlak is al vanaf 1765, na het slechten van de vestigingswerken aan de eigenaren teruggegeven. Het betreft alleen de binnenste gracht. De buitenwal en –gracht zijn als groenvoorziening aangelegd.

Op weg naar het slot zien we dat de door de storm van januari 2010 omgewaaide linden door een nieuwe bomenrij zijn vervangen, dankzij de gulheid van vele sponsoren.
We zien niet alleen fietsers, vele sporters rennen of rijden hun dagelijkse ronde.

GPSwalking.nlBeer en Monnik N51 58.034 E7 37.149
De gracht bestond uit een dubbele gracht. In het noordoosten voerde de Aa het water aan en in het zuidwesten – we zien dat nu nog steeds – verliet de Aa de stad. Door het hoogteverschil zou de gracht dus deels droog komen te liggen. Om dat te voorkomen werden in de gracht 12 dammen gebouwd; in het Nederlands worden die beren en monnik genoemd. Maar zo’n dwarsverbinding is ook kwetsbaar. Daarom werd er een monnik midden op de beer geplaatst.

De monnik is een ronde toren midden op een dam in de gracht, die het onmogelijk maakt om over de dam de stad binnen te komen.

GPSwalking.nlBuddenturm N51 57.973 E7 37.404
De verrassend goed bewaard gebleven toren behoort tot de overblijfselen van de stedelijke ommuring van vóór 1200.

Hij diende enige tijd als gevangenis en werd in 1879 tot watertoren verbouwd, waarvan nu nog een meetschaal aan de buitenzijde getuigt. In 1945 verving men de later aangebrachte kantelen door het oorspronkelijke pannendak.

Het in roestbruine cortenstalen constructie is een van de vele kunstwerken in de stad.

We gaan nu weer de stad in en slingeren door de straten langs de winkeltjes, cafeetjes, kroegen en restaurants, achter de Lieve-Vrouwenkerk langs door het Kuhviertel. De Teut, Apostelkerk en Theater vinden we op onze weg.

GPSwalking.nlKuhviertel N51 57.956 E7 37.310
Het Kuhviertel is bekend om de ouderwetse kroegen, restaurants en kunst.

Zowel de eerste Akademischen Bieranstalt zu Münster, de Cavete of de bekende brouwerij van Altbier Pimkus Müller aan de Rosenplatz – als veel oorspronkelijke kroegen vertellen ieder hun verhaal.

Zie ook de galerieën en vele boekwinkels onderweg.

GPSwalking.nlKiepenkerl N51 57.848 E7 37.581
De Kiepenkerle staat voor het traditionele Münster. Het denkmal toont een symbool voor Münsterland. De met de korte linnen kiel, rode halsdoek, muts, knoestige stok en pijp uitgedoste kerel was een rondreizende koopman, die niet alleen de waren aan de man of vrouw bracht, maar ook het laatste nieuws tussen stad en ommelanden verspreidde. Wij zouden hem als Teut betitelen.

Naar rechts toe zijn we nog geen 100m van de Dom verwijderd.

Apostelkerk N51 57.880 E7 37.691
De eerste zuiver gotische kerk van Münster, rond 1270 gebouwd, is tevens het oudste evangelische godshuis van de stad. Het diende meer dan 500 jaar als kloosterkerk van de Franciskaner minderbroeders en ging in 1840 als garnizoenskerk voor het Pruisische leger over in het bezit van de evangelische burgerlijke gemeente. De belangrijke gewelfbeschilderingen stammen uit de 15 tot 17e eeuw. Gaaf bewaard gebleven klokkenspel met drie Amsterdamse klokken uit 1675.

GPSwalking.nlStadstheater (Städtische Bühnen) N51 57.880 E7 37.740
Het architectenteam Deilman/van Hausen/Rave/Ruhnau heeft de naoorlogse nieuwbouw ontworpen en daarin de oude tuingevel van het oude Roberger Hof opgenomen. Daardoor werden oud en nieuw harmonische met elkaar verbonden. Het uit verschillende, onderling verbonden bouwlichamen gevormde complex werd bij zijn voltooiing in 1956 gevierd als een bevrijdende donderslag.

Zo keren we de stad in tot bij de Lambertikerk op de Prinzipalmarkt. Even goed bekijken en dan langs het fontein en de oude gevels van het Kamerambtshaus, Haus der Niederlande verder langs vele interessante items onderweg.

GPSwalking.nlSt.Lamberti N51 57.772 E7 37.721
Op het kruispunt van de Roggenmarkt, de Alter Fischmarkt en de Prinzipalmarkt staat de Markt- en Stadskerk Sankt Lamberti.

Deze tussen 1375 en 1450 gebouwde hallenkerk is vooral bekend vanwege de drie kooien bovenaan de toren. In1534 verjoegen de doopsgezinden de bisschop en vestigden zij een gemeenschap van goederen en polygamie. Een jaar later heroverde de bisschop de stad. Toen werden ter afschrikking de lijken van de drie leiders van de Wederdopers – onder wie Jan van Leiden – in de drie kooien tentoongesteld.

In de toren is ook nog een torenwachterskamer. In 1481 wordt al melding gemaakt van de torenwachter, die moest uitkijken naar gevaren voor de stad en naar branden. Tussen 21 en 24 uur blaast hij elk half uur op zijn hoorn.

GPSwalking.nlBoven het hoofdportaal zien we het ongewone reliëf met de profeet Jesaja, die de komst van Christus voorspelt en bij het westportaal zien we tussen de beelden Goethe en Schiller. Binnen is het buitengewoon licht.

Het was in deze kerk, dat Clemens August Graf von Galen in de zomer van 1941 zijn moedige preken hield tegen de nationaalsocialistische rassenleer en de euthanasiemoorden. Vanwege de stemming onder de bevolking liet Adolf Hitler officieel de moorden ophouden.

De grote populariteit van deze priester redde zijn leven. Hij ligt begraven in de Dom, waar Paus Johannes-Paulus zijn kapel bezocht en Paus Benedictus XVI hem op 9 oktober 2005 zalig verklaarde.

GPSwalking.nlCarillon Schütte N51 57.786 E7 37.765
Ter zijde van de Lambertikerk is dagelijks om 15 en om 18 uur het carillon op het Haus Schütte te horen.

Het is vervaardigd van kostbaar Meissner porselein. Daardoor is het natuurlijk erg gevoelig en bijzonder kwetsbaar. Bij koud weer wordt het daarom niet gebruikt.

 

GPSwalking.nlKramerambtshaus N51 57.781 E7 37.788
Achter de Lamberti staan twee mooie oude trapgevels. Het linker is een van de oudste gildehuizen van Münster. De hoge trapgevel, de rode bakstenen, omzoomd door de lichte zandstenen ornamenten maken het tot een bijzonder evenwichtig gebouw.

Tijdens de vredesonderhandelingen aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog hadden de afgevaardigden van de Nederlandse Staten Generaal hier hun onderkomen. Sinds 1995 is er het Haus der Niederlande, een academisch wetenschappelijk en cultureel centrum gevestigd.

GPSwalking.nlStedelijke Bibliotheek N51 57.780 E7 37.836
Naast het Kramerambtshaus, de voormalige bibliotheek, ontstond naar plannen van de architectenbureaus Julia Bolles-Wilson en Peter Wilson de nieuwe bibliotheek, die in 1993 werd geopend. Het postmoderne gebouw is in mooi evenwicht met de omgeving.

 

 

 

GPSwalking.nlHansesteine N51 57.648 E7 37.981
In het plaveisel van de traditierijke Salzstraat vindt men meer dan vijftig in een bronzen ring gevatte stenen van Hanzesteden tijdens de handel met Münster. In 1993 zijn die aangebracht ter herinnering aan de 625-jarige geschiedenis als Hanzestad.

 

 

 

 

GPSwalking.nlStedelijk Museum N51 57.637 E7 37.996
In een verbouwd voormalig warenhuis is tegenwoordig het Stedelijk Museum gevestigd. Het toont de geschiedenis van de stad vanaf het begin tot het heden. Talrijke modellen en maquettes verduidelijken de veranderingen door de eeuwen heen.

De toegang is gratis.

 

 

GPSwalking.nlErbdrostenhof N51 57.669 E7 37.950
Achter het prachtige smeedijzeren hekwerk staat het Erbdrostenhof in alle glorie. Dit door de barokarchitect Johann Conrad Schlaun ontworpen gebouw is rond 1755 gebouwd. Samen met de Dominikanerkerk en de Clemenskerk vormt dit het barokeiland van de stad.

Het gebouw staat diagonaal op het grondstuk. De woning wordt nu Adelshof genoemd. De buitenkant is na de oorlog in originele staat herbouwd. Thans is het de zetel van de Landeskonservator van Westfalen. Binnen zijn alleen de feestzaal en het trappenhuis hersteld.

Het paleis is niet toegankelijk.

GPSwalking.nlDominikanerkerk N51 57.722 E7 37.850
Dit bakstenen gebouw heeft een Romeinse barokgevel en een achtkantige koepel. Lambert Friedrich von Corfey, de leermeester van Schlaun, heeft het tussen 1705-1725 gebouwd in navolging van de bouwstijl van de basilieken in Rome. Van het kapittelgebouw van de dominicanen staat alleen nog de met een hoek aan het westfront verbonden facade overeind. Het gebouw wordt als katholieke universiteitskerk gebruikt, waartin regelmatig klassieke concerten worden gegeven. De kerk heeft daarvoor een buitengewone akoestiek.

GPSwalking.nlEn zo gaan we links naar de Heinrich-Brüning-Strasse met links het fantastische warenhuis Karstadt en rechts de kantoren van de Gemeente, met daarin op nr 9 het Toeristenbureau [i] N51 57.659 E7 37.779.

Hier kunt u veel informatie krijgen over zowel Münster als de hele omgeving. Beide gebouwen zijn in mooie rode baksteen opgetrokken. Het is prettig om even op het stadhuisplein op het terras te gaan zitten of in de vele warenhuizen in deze omgeving te shoppen.

Wij gaan verder naar Clemenskerk, links en de mooie tuin.

GPSwalking.nlClemenskerk en Tuin N51 57.642 E7 37.858
De kerk ligt enigszins verborgen achter de grote warenhuizen, maar vormt in oorsprong een deel van het barokeiland. Dit is het meesterwerk van Schlaun, gebouwd tussen 1745-1753.

Ze behoorde tot het klooster en het hospitaal van de Barmhartige Broeder, dat prins-bisschop Clemens August liet bouwen.

Deze ronde centraalbouw met koepel, lantaarn en een prachtig interieur is zeer de moeite waard, evenals de mooie barokke tuin, een oase van rust.

St.Servatiikerk N51 57.610 E7 37.950
Dit sobere godshuis is rond 1230 gebouwd met laatromaanse en vroeggotische elementen Bezienswaardig zijn het laatgotische koor en het vleugelaltaar uit 1500.

GPSwalking.nlDan gaan we achter het ziekenhuis langs om de Synagoge te bekijken. Na het grote kruispunt gaan we links langs het Museum voor Lakkunst. Na het Park Engelenschanze gaan we richting Mariazuil op de Marienplatz en volgt de Ludgerikerk.

Van daaruit is het eenvoudig om door de Ludgeristraat terug te gaan naar het centrum. De vele verleidelijke winkels zullen het er niet eenvoudiger op maken.

De route zelf gaat van hieruit naar de Aasee.

GPSwalking.nlSynagoge N51 57.569 E7 37.924
De geschiedenis van het jodendom in Münster gaat terug tot in de 12e eeuw.

Nadat de Joodse gemeenschap tijdens het sociaalsocialisme vrijwel geheel werd uitgeroeid en de synagoge in brand werd gestoken, kon het nieuwe godshuis in 1961 op de plaats van de oude synagoge aan de Klosterstraat worden ingewijd.

De Joodse gemeente telt tegenwoordig meer dan 800 leden.

 

GPSwalking.nlMuseum voor Lakkunst N51 57.463 E7 37.889
Het in 1993 geopende museum herbergt een omvangrijke verzameling lakkunst uit Oost- en Zuidoost-Azië, Europa en de islamitische wereld met voorwerpen van meer dan tweeduizend jaar oud.

Regelmatig verdiepen bijzondere tentoonstellingen aspecten van de traditionele en eigentijdse lakkunst.

 

 

GPSwalking.nlMarienplatz N51 57.450 E7 37.629
De Mariazuil van 1899 is een verkleind exemplaar van de oorspronkelijke zuil voor het rathaus in München.

 

 

 

 

 

 

 

 

GPSwalking.nlSankt Ludgeri N51 57.469 E7 37.624
De rond 1173 gestichte stift- of parochiekerk heeft een laatromaanse vieringstoren en een laatgotisch koor, terwijl de westelijke torens in de 19e eeuw zijn voltooid. Het is het eerste voorbeeld van de in Westfalen veel voorkomende Stufenhallenkirche.

Vanaf de Aasee, waar we op een bankje kunnen genieten in de zon en de zeilbootjes op het water ontstaat het idee om met de motorboot naar het openluchtmuseum te gaan, of naar de Zoo. Natuurlijk kan dit niet allemaal op één dag, maar een combinatie is goed mogelijk.

Vanaf de Aasee tot de Parkeerplaats is ruim 500 meter over de Promenadeallee richting NNW.

Aasee N51 57.399 E7 37.021
Meteen naast de Altstadt lokt de Aasee met zijn schilderachtige fiets- en wandelpaden door het groen. Het meer werd samen met de omringende park als het mooiste park van Europa in 2009 onderscheiden.

GPSwalking.nlDe fraaiste uitzichten geniet je vanaf de terrassen of vanaf de rondvaartboot, die je brengt naar het Openluchtmuseum Mühlenhof, een klein museumdorp met een school, bakhuis, graanschuur of boerderij uit de tijd rond 1700 of naar de Zoo.

Maar het meer biedt ook de fun van het zeilen, waterfietsen of genieten van de rust op de veel bezette banken en het paraderen van de jeugd of de rennende joggers.

Genoeg te doen rond dit meer….

GPSwalking.nlKunststad Skulptur Projekte N51 57.485 E7 36.889
Langs het boothuis gaan we omhoog via de trappen. Achter het parkeerterrein ligt het Zentral Friedhof, een heel groot goed verzorgd kerkhof.

Wij keren naar rechts over de Adenauerallee en zien enkele prachtige kunstwerken. Münster is een kunststad met sinds 1977 om de tien jaar een sculpturen festival, dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de voornaamste eigentijdse cultuurfestivals in Duitsland.

Veel van die sculpturen zijn blijvend in Münster geplaatst en – u zult het zeker gemerkt hebben – op velerlei plaatsen hebben we al een aantal van de meer dan zestig kunstwerken gezien. Hier rond de Aasee zien we de Giant Pool Balls van Claes Oldenburg, maar ook de Werveling van Henry Moore en het Waterplastiek van Heinz Mack. Zie www.muenster.de/stadt/tourismus/nl/sculpturen.html.

GPSwalking.nlMaar we hebben noch de Dom, noch de Vrede van Münster gezien. Dus wordt het hoog tijd, dat we terug gaan naar het Centrum en de meest belangrijke items van de stad gaan bekijken.

We behandelen deze bezienswaardigheden nu, omdat ze meer tijd vergen, vooral omdat je er naar binnen moet gaan, en niet tevreden moet te zijn met het erlangs lopen.

Eerst het Picasso-museum en de aangrenzende shoppingcentra.

 

GPSwalking.nlPablo Picasso N51 57.606 E7 37.594
We gaan voorbij aan de katholieke Ägidikerk, met de mooie wandschilderingen en steken het plein over om in de Königsstrasse te komen.

Daar staan enkele mooie oude hoven, maar het voornaamste gebouw is het Druffel’scher Hof, het Museum voor Grafische Kunst met daarin de prachtige werken van Pablo Picasso.

Vanuit de ramen is op het plein tegenover het museum een prachtige afbeelding van de kunstenaar te zien.

GPSwalking.nlShoppen N51 57.601 E7 37.639
Tijd om te shoppen? Ga je doorsteken door het museum, dan kom je in het zeer fraaie moderne winkelcentrum, de Münster Arcaden.

Alleen al de prachtige architectuur trekt aan, maar ik ben mijn partner steeds kwijt in de ruime keuze aan winkels…..

Maar ook het hele achterliggende voetgangersgebied is een eldorado aan winkelplezier, met deze Arcaden, het Kaufhof en tegenoverliggende Karstadt als boeiende warenhuizen.

Dan volgt de Prinzipalmarkt met de Friedenssaal.

Pinzipalmarkt N51 57.685 E7 37.670
Eindelijk komen we uit in het historische centrum. De Prinzipalmarkt bestond al in de 12e eeuw.

GPSwalking.nlToen al boden de handelaren hun waren aan onder de arcaden. De bogen beschermden niet alleen kopers, verkopers en handelswaar tegen regen en sneeuw, maar vergrootten ook hun winkel.

Tussen de Stadhuistoren en aan het einde de Lambertikirche staan 48 imposante topgevels, dikwijls stammend uit oude Hanze- en koopmansfamilies. Na de oorlog volledig herbouwd geeft deze markt een voornaam aanzien. Hier komen ook de buitenlandse gasten, waar ooit het centrum van de Vrede van Münster begon in het historische Rathaus met de Vredeszaal.

GPSwalking.nlRathaus met Friedenssaal N51 57.699 E7 37.688
Dit gotisch gebouw uit de 14e eeuw heeft een typerende hoge topgevel, die na de Tweede Wereldoorlog geheel in oorspronkelijke stijl is opgebouwd. De belangrijkste ruimte is natuurlijk de Vredeszaal. Hier werd op 15 mei 1648 na vijf jaar onderhandelen – de schermutselingen van de 80-jarige Oorlog gingen ondertussen gewoon door – het verdrag ondertekend, dat een einde maakte aan de langdurige strijd tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zie www.nl.wikipedia.org/wiki/Vrede_van_Münster.

Deze overeenkomst vormde een onderdeel van de Vrede van Westfalen, die op 24 oktober van dat jaar op zijn beurt een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog tussen Frankrijk, Spanje, het Habsburgse Rijk en Zweden. “Pax Optima Rerum”(Vrede is het hoogste goed) werd als leuze op een gietijzeren haardplaat vereeuwigd. De Friendenssaal is van 10 – 17 uur te bezichtigen. In de Burgerzaal is ook een informatiebalie voor de Toerist gevestigd.

Ook Osnabrück kent een Friendenssaal – minder mooi dan deze – maar ook verband houdend met dezelfde onderhandelingen.

GPSwalking.nlStadswijnhuis N51 57.710 E7 37.696
Naast het Rathuis staat het Stadsweinhaus, de door Johann von Bocholt in 1615 gebouwde stadswaag. De raad had het monopolie over de wijnvoorraden. Raads- en Gerechtsbesluiten werden vanaf het balkon onder het grote stadswapen afgekondigd. In het steegje tussen het raadhuis en dit wijnhuis wordt de landsmaat, de roede, als maateenheid afgebeeld.

De Pruisische roede, bij ons bekend als de Rijnlandse roede, was met 3,766m tussen 1.8.1816 tot 1872 de hier geldende lengtemaat. En bestond uit 12 voeten, 144 zoll, of (x12) 1728 lijnen.

Door dit steegje kom je op het Plein van de Westfaalse Vrede, het binnenplein van het moderne raadhuis.

Na de prachtige Prinzipalmarkt naar de Dom op de grote Markt.

GPSwalking.nlStandbeeld Von Galen N51 57.782 E7 37.611
Maar wij gaan onder de arcaden door en genieten van het mooie plein. Aan het einde, net voorbij de reeds bekende kerk, gaat er links een klein straatje, dat leidt naar de dom, de Domstrasse.

En meteen komen we achter op het grote plein en zien we het grote standbeeld van de reeds bekende bisschop Clemens August Kardinal Von Galen. (Zie St.Lamberti).


GPSwalking.nlDe Paulus Dom N51 57.780 E7 37.555
De eerste steen van de tegenwoordige dom werd in 1225 gelegd. Grote delen werden in Baumberger zandsteen gebouwd. Het pronkstuk in het interieur is het astronomische uurwerk uit de late Middeleeuwen. Bezienswaardig is hier onder meer een kalender die tot 2071 doorloopt, almede een carillon met ronddraaiende figuren.

De ingang aan de marktzijde wordt het Paradijs genoemd. Dan komt men in de het grote 28 meter brede schip. 109m is de dom lang en de torens zijn rond 56 m hoog.

GPSwalking.nlIn 792 is Ludgerius – die op 12-jarige leeftijd Bonefatius nog heeft ontmoet – met de bouw van de eerste kerk begonnen. 7 jaar later werd het de eerste bisschopszetel. Nadat in 1072 de kerk afgebrand is werd een nieuwe gebouwd en met de huidige bouw is in 1225 begonnen.

Rond 1510 zijn er belangrijke uitbreidingen geweest en na de verwoestingen door de wederdopers heeft er tussen 1536 en1556 een flinke renovatie van het interieur plaatsgevonden.

In de 17e eeuw zijn de straalkapellen toegevoegd. Na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Dom in de jaren ’50 geheel hersteld. In 1981 is de schatkamer geopend.

De Schatkamer bevindt zich achter de kruisgang en is zeer de moeite waard om te bezoeken. Zie http://www.paulusdom.de/pdom2011/index.html.

GPSwalking.nlNa het verlaten van de kathedraal keren we terug over de Markt. Op woensdag en zaterdag is het een genot om tussen de vaak prachtige marktkramen door te slenteren, op andere dagen is het goed om richting Rathaus te gaan om zo een mooie indruk van de enorme dom te krijgen.

Daarna gaan we langs de zuidrand terug naar het parkeerplein en passeren onderweg nog het Fürstenberghaus, het Bijbelmuseum van de universiteit en na de Aa komen we voorbij de Überwasserkirche of Onze-Lieve-Vrouwenkerk.

GPSwalking.nlFürstenberg N51 57.715 E7 37.442
Het eenvoudige gebouw op het Domplatz werd genoemd naar de stichter van de hochschule, Franz von Fürstenberg, wiens standbeeld op het pleintje voor het gebouw staat. Het gebouw verrees op de plaats van het oude hoofdgebouw van de universiteit en huisvest nu verschillende instituten van de filosofische faculteit alsmede het Archeologisch Museum.

Bijbelmuseum. N51 57.723 E7 37.417
Het Bijbelmuseum van de Westfaalse Wilhelms-Universität Münster laat documenten zien over de ontwikkeling van de tekst van de bijbel, papyrusrollen, handschriften en gedrukte Bijbelteksten tot en met de modernste computeruitgaven. Ook een replica van de drukpers van Gutenberg is er te zien. Gratis toegang en erg interessant.

GPSwalking.nlPetrikirche N51 57.701 E7 37.354
De drieschepige basiliek uit de tijd tussen gotiek en vroege renaissance staat aan het riviertje de Aa op het terrein tussen het Fürstenberghaus en het Juridicum en is zeer geliefd voor bruiloften.

Opmerkelijk is het rijk versierde hoofdportaal.

Oorspronkelijk was het een kerk van de Jezuïten, maar tegenwoordig is het de schoolkerk van het Paulinum, het oudste gymnasium van Duitsland.

GPSwalking.nlÜberwasserkirche of Liebfrauenkerk N51 57.856 E7 37.363
De naam van de kerk stamt uit de tijd dat de toenmalige kerk buiten de stadsmuur, aan de overzijde van de rivier de Aa, über dem Wasser, lag. Rond 1340 gebouwd bezit de hoge lichte hallenkerk de dikste gotische kerktoren van Westfalen, die sinds de orkaan van 1704 zijn helm mist.

Zo hebben we een mooie indruk gekregen van deze geweldige plaats. En dan heb ik nog niet verteld, dat deze stad het decor is van vele Tatort krimis van de ARD en ZDF. En de vele musea, de haven, de hogescholen, universiteit en vele, vele ander bezienswaardigheden.

Een heerlijk cultuurstad, die zoveel te bieden heeft.

Geniet ervan.

Startpunt

 • A1340 Parkeerplaats Schlossplatz op 600m van de Dom en Markt. N51 57.740 E7 37.012 oost.

Geraadpleegde Websites

POI's

 • Aasee N51.9566 E7.6170
 • Apostelkerk N51.9646 E7.6281
 • Beer en Monnik N51.9672 E7.6191
 • Bijbelmuseum N51.9620 E7.6236
 • Botanische Tuin N51.9645 E7.6108
 • Buddenturm N51.9662 E7.6234
 • Carillon Schütte N51.9630 E7.6294
 • Clemenskerk en Tuin N51.9606 E7.6309
 • Dominikanerkerk N51.9620 E7.6308
 • Erbdrostenhof N51.9611 E7.6325
 • Fürstenberg N51.9619 E7.6240
 • Hansesteine N51.9607 E7.6330
 • Kiepenkerl N51.9641 E7.6263
 • Kramerambtshaus N51.9630 E7.6298
 • Kuhviertel N51.9659 E7.6218
 • Kunststad Skulptur Projekte N51.9580 E7.6148
 • Marienplatz N51.9575 E7.6271
 • Museum voor Lakkunst N51.9577 E7.6314
 • Pablo Picasso N51.9600 E7.6265
 • Paulus Dom N51.9630 E7.6259
 • Petrikirche N51.9616 E7.6225
 • Pinzipalmarkt N51.9614 E7.6278
 • Promenadering N51.9670 E7.6172
 • Rathaus met Friedenssaal N51.9616 E7.6281
 • Sankt Ludgeri N51.9578 E7.6270
 • Schloss N51.9637 E7.6135
 • Shoppen N51.9600 E7.6273
 • St.Lamberti N51.9628 E7.6286
 • St.Servatiikerk N51.9601 E7.6324
 • Stadstheater (Städtische Bühnen) N51.9646 E7.6289
 • Stadswijnhuis N51.9618 E7.6282
 • Standbeeld Von Galen N51.9630 E7.6268
 • Start/finish/parkeerplaats N51.9623 E7.6168
 • Stedelijk Museum N51.9606 E7.6332
 • Stedelijke Bibliotheek N51.9629 E7.6306
 • Synagoge N51.9594 E7.6320
 • Toeristenbureau N51.9609 E7.6296
 • Überwasserkirche of Liebfrauenkerk N51.9642 E7.6227

Voor meer informatie zijn er Stadsgidsen beschikbaar.
Info bij Toerisme Münster, Heinrich-Brüning Strasse 9, 

tel +49 ()) 251 492 2710                 
[email protected]            
www.tourismus.muenster.de

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.