Rucphen - Langeschouw

Korte beschrijving

Tijdens de wandeling vanuit Visdonk hebben we even kunnen ruiken aan de Rucphense Bossen. We zijn opnieuw naar die bossen gegaan en hebben er een schitterende wandeling van kunnen maken. Nou ja, af en toe kwam het water met donder en geweld naar beneden.  En wederom is het bewezen: ge wordt nie van de regen van boven nat, maar van natte struiken, druppende bomen en vooral het natte lange gras. En dat lange gras zorgde voor nog enkele verrassingen. Eenmaal thuis hebben we tien (!) teken met de tekentang verwijderd. Het blijft na elke wandeling opletten. Ook op de wandelkleding, kleding ook uitkloppen.

En nu de mooie dingen: een geweldige boswandeling met eindeloze variatiemogelijkheden. Prachtige wegen en paden. Veel goed verzorgde en gemakkelijk toegankelijke parkeerplaatsen. Mooie smalle witte zandpaadjes over de heide. Slingerende geasfalteerde fietspaden en overal ruime brede wegen, die goed toegankelijk zijn voor scootmobielen, soms ietwat rul zand of na een regenbui wat plassen. De grove den, zeeden, Amerikaanse eik en zomereik strijden om de mooiste uitstraling. We pauzeren in Langeschouw bij Café Jagersrust, vandaag een welkome schuilplaats en in de zon een gastvrij terras.


Kenmerken
Startpunt: Rucphen, Parkeerplaats Pierstraat 13
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.526265 E4.547055
Afstanden: 19, 15, 11, 7, 5 km
Type: Bos, Hei
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 29-06-2011

Route informatie

Een GPS wandeling bij Rucphen door de Rucphense Bossen.
De hoofdroute van 15 km is te verdelen over 19, 15, 11, 15, 10, 7 en 5 km.
De paden zijn goed begaanbaar, soms zanderig vanwege de droogte, soms modderig.
Deze route is in zijn geheel nagenoeg geschikt voor scootmobiel.
Er is een horecagelegenheid halverwege. PAUZE Jagersrust N51 28.990 E4 32.366
Er staan alleen bankjes in het eerste deel.
Van de wandeling is een Track en een Route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/PARKEREN/FINISH N51 31.576 E4 32.823
We parkeren langs de toegangsweg tot Camping Gasterij De Posthoorn. Er is voldoende parkeerruimte. Al wandelend zien we al snel een tweede en derde alternatieve P.

Het blijkt dat er rond de Rucphense Bossen vele startplaatsen mogelijk zijn. We hebben dan ook verscheidene korte wandelingen kunnen afleiden van deze wandeling. Er liggen diverse paaltjesroutes, maar we wijken daar geregeld van af en zetten een eigen track uit.

GPSwalking.nlRucphense Bossen N51 31.234 E4 32.877
“Dit voormalig stuifzandgebied is gedeeltelijk beplant met naaldbomen. De dichte dennenbosjes worden afgewisseld met percelen loofbos, grasland en heide waar brem en buntgras groeien. Op enkele opengebleven stuifduinen staan wat eenzame vliegdennen.

In het naaldbos wordt gedund om meer variatie te verkrijgen. Het noordoostelijke deel is (soms) niet toegankelijk vanwege militair gebruik.” Toch hebben we geen problemen ondervonden van dit militair gebruik en hebben we daar een deel van de wandeling doorheen gelegd.

GPSwalking.nlDe Gemeente heeft er ook verscheidene paaltjesroutes liggen. Zie http://www.natuurkaart.nl.

Eik en Den N51 31.392 E4 33.077
De bossen worden vooral getekend door de dennen en eiken. Er groeit ook beuk. Lariks en douglasspar.

Maar het is vooral de zeeden en Amerikaanse eik die hier overheerst of voor een belangrijk deel aanwezig is; meer dan in de meeste bossen waar we gewandeld hebben.

GPSwalking.nlZeeden N51 31.217 E4 33.177
Zee Den, Pinus pinaster. De zeeden is goed te herkennen aan de hele grote dikke dennenappels van wel 22 bij 8 cm en de lange stugge naalden tot wel 20 cm. De boom is goed bestand tegen zilte lucht en zanderige bodem. Hij komt zeer veel voor aan de Middellandse zeekust. Hun plaatjes zijn ruitvormig, hebben een scherpe kiel en een schild, dat wel een haak lijkt te hebben.

Hij werd niet alleen gebruikt voor herbebossing en om verstuiving van de duinen tegen te gaan, zoals hier, maar ook voor de exploitatie van het hout, de hars en de zaden. De ondersoort Parasolden, ook wel Tafelden genoemd, werd niet alleen gekweekt vanwege het hout, maar ook vanwege de zaden; de harde zaden bevatten een eetbare kern, die in de bakkerij gebruikt werd. De zeeden wordt ongeveer 30 m hoog, heeft een afgeplatte top; de Parasolden wordt 25 m hoog.

GPSwalking.nlGrove Den N51 30.904 E4 32.888
De grove den heeft korte naalden tot 8cm en kleine dennenappels en een roodachtige kleur onder de kruin. Kan lange kale rechte stammen hebben, die het hout geschikt maken voor masten van zeilschepen of stuthout in de mijnen. Maar solitair op de heide zien we vooral een ruige gekronkelde en uitwaaierende vorm.

Deze soort is heel belangrijk voor de bosbouw. Hij groeit in heel Europa. De naalden, blauwachtig groen, groeien per twee in een bundeltje, zijn stug, een beetje gebogen, puntig en getand aan de rand; ze blijven ongeveer drie jaar aan de boom. De mannelijke katjes zijn eivormig, geel soms roodachtig (rossig); de kegels, alleenstaand of per twee of drie, kunnen gesteeld of bijna zittend zijn, ze zijn ei- tot kegelvormig. De zaden hebben een rood-bruine vleugel. Het zijn hoge bomen (25 tot 45 meter), gewoonlijk is de stam tot halverwege kaal en de top gekromd en doorzichtig. Het is een van de belangrijkste Europese houtachtige gewassen.

GPSwalking.nlCorsicaanse of Zwarte Den N51 30.854 E4 33.077
De Corsicaanse den heeft ook kleine dennenappels, middellange naalden en een grof geschubde bast. Omdat de hele stam donker van kleur is wordt ie ook zwarte den genoemd. Maar die naam wordt ook gebruikt voor de Oostenrijkse den, eigenlijk een soortgenoot, die op grotere hoogtes voorkomt.

Dus: dikke dennenappels is de zeeden, geheel donkere stam en kleine dennenappels is de Corsicaanse den en roodkleurige stam onder de kruin met korte naalden en kleine dennenappels is een grove den.

Na enige omzwervingen komen we uit op een stukje heide, gelegen midden in het bos. Als we dan verderop bij de verharde weg aankomen, steken we over.

We lopen een stukje over de verharde weg omdat het landgoed Jachthuis Schijf niet toegankelijk is. We verzoeken u daarom om dit te respecteren en niet op het terrein van het Landgoed te komen.

GPSwalking.nlAmerikaanse eik N51 30.530 E4 33.131
De Amerikaanse eik (Quercus rubra) is een snelgroeiende boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika, maar wordt in Europa aangeplant als sierboom. De soort is in Nederland in gebruik sinds 1825 en in het verleden ook in bossen op grote schaal aangeplant.

Een nadeel van de soort is dat deze soort een brede en dichte kroon vormt en daardoor onder bosomstandigheden andere boomsoorten verdringt en geen ondergroei toelaat. Voordeel is dat hij in de herfst zoveel mooie kleuren heeft, die in Amerika bekend staat als “Indian Summer”. De Amerikaanse eik kan 35 m hoog worden. Er zijn beheerders die vinden dat deze soort hier niet thuishoort en deze daarom willen kappen.

GPSwalking.nlKenmerken: De schors is glad en zilverkleurig grijs. De stam wordt onder normale omstandigheden 60-90 cm dik, al zijn er uitzonderingen.

De bladeren zijn langwerpig en kunnen soms wel 20 cm lang worden. Ze hebben een wigvormige bladvoet en vier tot vijf spitse, getande lobben. De bladstelen zijn geel en 2-5 cm lang. De bladkleur wordt van bleekgeel tot donkergroen aan de bovenzijde en bleekgrijs aan de onderzijde. In de herfst zijn de bladeren dofrood of roodbruin.

De Amerikaanse eik heeft donkere, roodbruine eikels met een scherpe punt en een afgeplatte voet; ze zitten in ondiepe napjes. De napjes zijn voorzien van schubben die aan de randen naar binnen gekromd zijn. De steeltjes zijn circa 1 cm lang. De eikels zijn pas in het tweede jaar na de bloei rijp en kiemen daarna na de winter als ze een koude periode achter de rug hebben.

Zomereik N51 30.445 E4 32.931
We zien veel eiken. Dat is vooral de zomereik; de wintereik komt maar heel weinig voor. (10%) de boom heeft een vrij klein blad met afgeronde randen. Het blad is dik en stug en vooral vreemd gevormd, terwijl de wintereik mooi symmetrisch en glad van vorm is.

GPSwalking.nlDe eikels staan op een steeltje, terwijl de wintereik geen steeltje heeft. Oudere en dikke stammen hebben groeven in de lengterichting, maar niet in de dwarsrichting.

Dus: In lengterichting gegroefde dikke stam en klein eikenblad met afgeronde lobben en mooi symmetrische vorm is de wintereik, met a-symmetrische bladvorm en eikels op steeltjes is de zomereik. Zijn de bladen groot met scherpe diep ingekerfde lobben en gladde stam, dan zien we de Amerikaanse eik.

We pauzeren bij Café Jagersrust. Een toegankelijk terras waar we een eenvoudige goedkope lunch kunnen nuttigen. Het bier – hoe aantrekkelijk ook – laten we voorbij gaan, er volgen nog vele kilometers en dan moet je geen alcohol in de benen hebben.

We bevelen dit terras aan. Goed verzorgd en op een aantrekkelijk punt, halverwege de wandeling. Helaas is er geen website aanwezig. Omdat het zover van de bewoonde wereld ligt zijn er geen voorzieningen getroffen voor Internet of kabel….. N51° 28.990 E4° 32.366


JAGERSRUST CAFÉ HOEKSESTRAAT 34 4721 SP SCHIJF
Tel: 0165-341471 e/mail: geen Internet: geen (technisch niet mogelijk op de grens met België).

OPENINGSTIJDEN:
Zomer: Ma – Wo Do Vr vanaf 13:00 uur. Zat en Zon vanaf 10:00 uur (dinsdag gesloten)
Winter: (Nov–Carnaval) Ma - - Do Vr vanaf 13:00 uur. Zat en Zon vanaf 10:00 uur (Di en Wo gesloten)


GPSwalking.nlBuurtschap Langeschouw N51 28.971 E4 32.260
Het buurtschap Langeschouw is vernoemd naar de steenfabriek. Vanwege de hoge schoorsteen werd die fabriek De Schouw genoemd. Langeschouw telt 40 huizen met ca. 100 inwoners. Aanvankelijk zijn hier woningen voor de arbeiders van de steenfabriek gebouwd.

De steenfabriek aan de Achtmaalsebaan – nu nog tegenover de langsgevel van Café Jagersrust - is tot begin jaren tachtig in bedrijf geweest. De fabriek staat leeg na een ontploffing bij het opstarten van nieuwe ovens. De fabriek wordt in 2011 gesloopt en het gebied wordt aan de natuur teruggegeven.

Na de stop volgen we de weg terug over de Achtmaalsebaan richting Roosendaal. Een drukke, gevaarlijke weg. We worden verrast door zware regenval en een enkele donderklap, of zoals we zeiden: “Het water komt met donder en geweld naar beneden”.

Ook zien we hier een prachtige fietspad (“dus niet brommen” staat er; maar ik mag thuis ook nooit brommen), zoals er zoveel door dit bos slingeren; het is erg geliefd bij fietsers.

GPSwalking.nlDan steken we de verharde weg over en zien een goed verzorgde parkeerplaats.
Ook zien we hier een prachtige fietspad (“dus niet brommen” staat er; maar ik mag thuis ook nooit brommen), zoals er zoveel door dit bos slingeren; het is erg geliefd bij fietsers.

Deze wegen brengen ons weer tot bij de heide, die we nu in het midden kunnen oversteken. Het is maar zelden, dat we dit nog kunnen, zo midden over de hei. Het zand is rul en de smalle paadjes wit.

Als we de heide zijn overgestoken, dan hebben we nog twee kilometer te gaan tot het einde, maar we kunnen, door linksaf te gaan, de wandeling met ruim vier kilometer verlengen.

GPSwalking.nlWitte zandpaadjes: Podsol N51 30.778 E4 32.283
Op de heide zien we zuiver witte paadjes. Dat is de bovenste laag van een podsol- of podzolprofiel. Door de eeuwen heen heeft de heide het goed gedaan op deze zandgrond.

In regendruppels zit CO2 (koolzuur) opgelost en valt op de heide. Het water sijpelt naar beneden neemt bij het passeren van de wortellaag de daarin gevormde zuren op. Door die zuren wordt het zand uitgeloogd, dat wil zeggen dat langs chemische weg bepaalde bestanddelen van het zand door de die zuren worden opgelost.

Verder naar beneden vlokken die dan weer uit als een dun huidje rond de zandkorrels en worden dan zichtbaar worden als zwart, bruin en paarsachtig gekleurd zand. Van de bovenste laag, die uitgeloogd is, blijven de helder witte kwartskristallen over.

Verdwijnt de heide doordat men veel over een pad loopt, dan komt dat helderwitte zand aan de oppervlakte. Als wormen en insecten gaan graven in de bodem zie je soms dat donkerbruine en paarsachtige zand naar boven komen. Vandaar de witte paadjes op de heide met de bruine insectenhoopjes.

EGPSwalking.nln zo komen we weer terug. Uit de foto’s blijkt, dat er toch nogal wat water gevallen is en dat we dikwijls druppels op de lens van de camera zien. We wensen jullie echt veel zonneschijn toe.

Eenmaal thuis blijkt, dat we na de droge periode van afgelopen maand, nu bij regenachtig weer, flink aangevallen worden door de teken.

Bij controle vinden we negen teken en daags daarna nog eens twee. Het blijft oppassen. De teek is uitgeroepen tot het meest misselijkmakende beestje van Nederland….

Startpunt 
Start/finish/parkeerplaats, Pierstraat 13 Rucphen, N51 31.576 E4 32.823
Diverse andere Alternatieve parkeerplaatsen goed mogelijk.

POI's

 • Amerikaanse eik N51.5088 E4.5521
 • Buurtschap Langeschouw N51.4828 E4.5376
 • Corsicaanse of Zwarte Den N51.5142 E4.5512
 • Eik en Den N51.5232 E4.5512
 • Grove Den N51.5150 E4.5481
 • JAGERSRUST CAFÉ N51.4831 E4.5394
 • P Alternatief 1 LangeSchouw N51.4830 E4.5396
 • P Alternatief 2 - Roosendaalsekant N51.5189 E4.5185
 • P Alternatief 3 - Camping N51.5171 E4.5358
 • P Alternatief 4 - Nederheide N51.5009 E4.5258
 • P Alternatief 5 - Schijf N51.5012 E4.5464
 • P Alternatief 6 - Rucphen Schijf N51.5222 E4.5580
 • P Alternatief 7 - Rucphen N51.5266 E4.5547
 • Rucphense Bossen N51.5205 E4.5479
 • Start/finish/parkeerplaats N51.5262 E4.5470
 • Witte zandpaadjes: Podsol N51.5129 E4.5380
 • Zeeden N51.5202 E4.5529
 • Zomereik N51.5074 E4.5488
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.