Sprundel - de Meer

Korte beschrijving

In Luyksgestel hebben we een soortgelijke wandeling gemaakt, maar toen in de winter, met een natte striemend koude wind. Hier moet je zijn als midden in de winter over de maagdelijk wit besneeuwde velden een ijskoude wind raast.

Deze twee uitersten maken van deze wandeling een avontuur, waar veel te genieten valt, waar veel gewerkt wordt, waar de mooie boerderijen blinken in het groene gras, waar de grazende koeien liggen na te kauwen. De leuke kinderen vermaken zich met een verkoopkraampje. Spannend. Alleen de fietsers rijden door.

In het dorp zijn we te vroeg voor een terras, een lunchcafé is er niet. We kopen bij de grootgrutter broodjes en beleg om dat op een bankje op het pleintje te verorberen. We worden geregeld gegroet door passerende fietsers. Hier leven mensen met elkaar, zonder franje en in alle eenvoud in schitterende huizen. Eén huis zal je zeker opvallen, het huis met de klok…..

Geen bos, weinig natuur, weinig cultuur, maar een rijke wandeling in het land, waar het leven goed is. We hebben veel kunnen buurten onderweg.


Kenmerken
Startpunt: Sprundel, Parkeerplaats einde Oosteindseweg 82
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.520590 E4.636687
Afstanden: 22, 18, 13, 12, 9 km
Type: Bos, Dorp
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 17-07-2011

Route informatie

Een GPS wandeling bij Sprundel met  eindeloze vergezichten.
De hoofdroute van 18 km is te verdelen over 9 en 12 km. Te combineren tot 22 en 13 km met Pannenhoef.
De paden zijn goed begaanbaar, grotendeels verhard.
Deze route is in zijn geheel nagenoeg geschikt voor scootmobiel.
Er is een horecagelegenheid halverwege, vanaf 13:00 uur.
Er staan enkele bankjes.
Van de wandeling is een Track en een Route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/PARKEREN/FINISH N51 31.235 E4 38.201
We parkeren op een parkeerplaats, die als alternatief heeft gediend tijdens de wandeling op de Pannenhoef N51 31.070 E4 38.519 .

Nu gaan we helemaal de andere kant uit. Naar het noorden. Over de verharde verkavelingswegen – het merendeel van deze route is verhard – passeren we vele mooie boerderijen.

Blikloop N51 31.416 E4 38.059
De sloten die we passeren – de Blikloop – komt verder naar het oosten in de Bijloop - trekt meteen de aandacht vanwege het ruisende water – zijn heel oude, gegraven sloten voor de afvoer van turf. Ze zijn meer dan 400 jaar oud, de Blikloop zelfs al vanaf 1400!

GPSwalking.nlWe zien dat nu niet meer, maar vanaf het begin van de 16e eeuw gaven de Heren van Breda steeds meer gebieden uit voor de turfnering. In 1600 werd de Turfvaart gegraven die onder Rijsbergen in de Weerijs uitmondt. Vanaf 1700 verliest de vaart zijn economische functie, maar blijft wel belangrijk voor de afwatering. De Turfvaarten hebben een dubbele functie. Ten eerste het ontwateren van de te ontginnen vennen. En ten tweede voor de afvoer van het afgegraven veen naar Breda, Roosendaal, Etten en Oudenbosch. Op de terugweg wordt mest meegebracht voor de ontwikkeling van de landbouwgronden.

Turf N51 31.784 E4 37.679
Waarom turf? Hout was begin van de Middeleeuwen de brandstof voor koken en de warmte in de winter. Toen dat op begon te raken, vooral in de steden, ontdekte men dat turf een goede brandstof was. De houtresten van omgevallen bomen, heide, struiken en hun wortels rotten onder water niet weg, omdat er geen zuurstof bij kan komen.

GPSwalking.nlDoor de jaren heen vullen de vennen zich zo met houtresten. Dat pakte dan samen en kon ontgonnen worden. In het voorjaar ging men dan de turf steken uit de nagenoeg drooggevallen vennen.

Die blokken natte turf werden te drogen gelegd. Na de zomer werden ze dan afgevoerd. Dat gebeurde met hoge vrachtkarren, maar ook per platte schuiten. Die schuiten – trekschuiten en plarbodems - werden over de afvoersloten getrokken om de turf af te voeren.

Voorbij de Blikloop gaan we rechts de – hoe kan het anders - Turfstraat in en even verder door de Muizenstraat met een leuke verrassing. Verder door, op het zandpad zien we de Oude Turfvaart. Een grote naam voor zo’n slootje.

GPSwalking.nlMarktkraam N51 32.026 E4 38.280
We worden verrast door een drietal leuke makkers, die een heuse marktkraam hebben opgebouwd, voorzien van reclamespreuken en voordelige aanbiedingen. De aantrekkelijke kortingen – of zijn het de verwachtingsvolle snoeten - verleiden ons tot de aankoop van enkele appels; voor de dorst, want het is warm. Overigens heet een akker ietwat verder naar het oosten “Koopmansblikken”. Een relatie?

En de fietsers moeten niet zo hard voorbij crossen. Spijkers op de weg mogen niet, maar misschien een portemonnee aan een touwtje?

Als jullie een e-mail sturen naar [email protected] dan kan ik de mooie foto’s terugsturen.(Geef er wel jullie huisnummer bij op),

GPSwalking.nlOude Turfvaart N51 32.201 E4 38.281
De Blikloop en de Oude Turfvaart zijn nu kleine sloten die alleen nog voor de waterafvoer zorgen. De Blikloop komt uit in de Bijloop die weer in de Turfvaart uitmondt. De grotere Turfvaart ligt naar het zuiden toe in het natuurgebied De Pannenhoef. Dat gaat richting Breda.

Heel anders is het met de Oude Turfvaart, die we verder op de zandweg zien. Die gaat over in de Vossenbergse Vaart en buigt dan naar het noorden af om als Brandsche Vaart langs Etten-Leur verder te stromen om uit te monden in de Leurse Vaart en zo in de Mark.

GPSwalking.nlDe twee sloten liggen zo dicht bij elkaar, maar bedienden een heel andere afzetmarkt.

Dan buigen we af richting Sprundel. Het Oosteind, Den Donker, De Laag Uiten en de Bosschen zijn de namen die je hier tegenkomt.

Een klein paadje, goed onderhouden en gemaaid, brengt ons al slingerend, met enkele hele mooi vergezichten op het dorp – hier staat ook een bankje voor ze zelf meegebrachte lunch - naar het dorp toe. “Hippelpad” heet het paadje, niet met een ’t’ en niet met een ‘u’.

In Sprundel zoeken we een lunchgelegenheid, maar die gaat pas 12:45h open. We zijn ietwat vroeg en kopen bij de Spar een lunchpakket, dat we kunnen nuttigen op een bankje bij de brievenbus. We worden dikwijls begroet….. aardige mensen.

GPSwalking.nlSprundel N51 32.210 E4 36.378
Sprundel is een dorp in de gemeente Rucphen in de provincie Noord-Brabant. Als dorp behoort Sprundel, nu nog net geen vijfduizend inwoners, tot de oudste dorpen in West-Brabant.

Reeds in 992 wordt het dorp, evenals Gilze en Baarle, genoemd in de schenkingsakte van de abdij van Thorn. De Thornerstraat, Hilsondisstraat, Graaf Ansfriedstraat, Benedictastraat, Anna Salomestraat, Anna Leonorastraat en Aleidastraat herinneren aan Thorn en abdissen van het klooster uit het ,,witte'' Noordlimburgse dorp bij het beëindigen van het eerste millennium.

GPSwalking.nlSprundel werd de plaats genoemd in een oude akte, toen nog onder de naam Castellum Sprundelheim. Sprundel was tot 1810 bestuurlijk verdeeld: er bestond, analoog aan de situatie in Baarle, een Sprundel-Nassau en een Sprundel-Hertog.

Het Nassau-gedeelte was in de Middeleeuwen onder de heren van Breda, de graven van Nassau komen te vallen, en het Hertog-gedeelte viel onder de bezittingen van de Hertog van Brabant. In 1810 ontstond de gemeente Sprundel, die ook Rucphen omvatte en tegenwoordig de naam van het buurdorp draagt.

GPSwalking.nlMolen De Hoop N51 32.249 E4 36.279
Sinds 1840 bezit Sprundel een stenen belt- of bergmolen. Daarvoor had Sprundel een houten standaardmolen. Een zekere Cornelis Peters liet deze molen bouwen door molenbouwer C. van Chaam. Men schreef het volgende rijmpje:

men heeft in plaats van hout
mij nu uit steen gebouwd
een hoger vlucht gegeven
Nu zoek ik mijn bestaan
in het malen van graan
zo nodig voor het leven

De molen is gerestaureerd in 1976. In 1977 werd de molen met een groot molenfeest in gebruik genomen. De molen staat ook op de monumentenlijst.

 

GPSwalking.nlKerk St. Jan de Doper, Sprundel N51 32.268 E4 36.113
Als parochie vinden we de eerste vermelding in 1351. Een bestaande kapel ging toen dienst doen als parochiekerk. Rond 1500 bouwde men een geheel nieuwe kerk met toren, op de plaats waar hij nu nog staat. In 1922 werd de oude kerk afgebroken en een nieuwe gebouwd. De toren bleef in zijn oude vorm bestaan en kreeg pas in 1954 een grondige restauratie. De toren staat nu op de monumentenlijst.

Gezien de historie, begrijpen we nu waarom er een hele mooie nieuwe wijk is ontstaan met prachtige witte huizen. Let ook eens op de dakgoten.

We verlaten Sprundel. Rechts zien we een mooie veestapel in een prachtige hoge nieuwbouw. We zullen zien dat het vee hier wordt verwend. Op de hoek met de Pauwenstraat staat een boerderijke uit 1926. Dat was toen.

GPSwalking.nlEn helaas kan het niet veel anders, dan dat we langs de vrij drukke weg – ook met fietsers, oppassen dus – verder wandelen en voorbij ‘t Klokske gaan we rechtsom een klein uitstapje maken. Sla je dat lusje over dan wordt de wandeling met twee kilometers ingekort.

Daarna komen we weer in het grote weide gebied. Prachtig, dat open landschap. Op de Hogestraat en verder op het Bakkersmeer zien we een bord bij het bankje, dat meer informatie geeft. We nemen de tekst over.

Na het bankje lopen we om een heel groot weiland heen van ongeveer 20 hectare.
Tegen het einde raken we even aan natuurgebied de Lange Maten, waar we ook een wandeling hebben uitgezet.

GPSwalking.nlDe Agrarische Wereld N51 31.864 E4 35.588
De agrarische wereld, daar gaat heel wat in om! De land- en tuinbouw beheert circa 70% van de ruimte in Nederland.

De agrarisch ondernemer heeft daarom een grote verantwoordelijkheid. Als agrarisch ondernemer heeft hij namelijk ook de zorg voor een buitengebied dat tevens dient voor recreatie en natuurlandschap.

Kijk, zittend op het bankje dat landbouw en natuur goed kunnen samengaan.

GPSwalking.nlLand- en tuinbouw N51 31.189 E4 35.776
Nergens op de aardbol is de opbrengst van landbouwgrond zo hoog als in Nederland. Na de USA is ons land het grootste agrarische exportland ter wereld. Nergens ook werken op zo’n klein lapje grond zoveel goed opgeleide boeren en tuinders. Ruim 100 000 mensen werken in Zuid-Nederland in de land- en tuinbouw. Zij werken met moderne technieken en zorgen voor topkwaliteit. Met grote verantwoordelijkheid voor landschap en milieu. Er zijn zes hoofdsectoren te onderscheiden in de land- en tuinbouw: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, akkerbouw, tuinbouw en fruitboomteelt.

GPSwalking.nlWilt u graag eens een bezoekje brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf? Bel dan voor een afspraak met: Noordbrabantse Christelijke boerenbond, te. 013 378550.

Tot slot komen we nog langs een pareltje, waar we zeker stil gaan staan bij de observatiemuur. De zwarte kip is niet blij met ons. We staan namelijk in hààr hok. We kijken uit over De Lokker.

Herstel Lokkerven N51 31.114 E4 37.581
De Lokker, genoemd naar ‘lokke’, zoals men hier veenpluis noemt, was vóór de drooglegging in 1938 een uitgestrekt ven in een overwegend open omgeving van voedselarme, vochtige heide.

GPSwalking.nlHet was tevens een belangrijk recreatiegebied. Aan de noordzijde lag een cafeetje waar je roeiboten kon huren. Ook werd er gezwommen, door jongens en meisjes, weliswaar niet op hetzelfde tijdstip. De pastoor van Zundert en Sprundel waren niet zo blij met deze poel van verderf.

Door het verlagen van het waterpeil verlandde het ven en dit betekende het einde voor de recreatie. Overtollig regenwater stroomt nu in het ven waardoor het water langer in het natuurgebied blijft.

GPSwalking.nlVan de Lokker is weer een vitaal moeras gemaakt. Het bos wordt steeds natuurlijker. Voormalige cultuurgronden worden begraasd door runderen en paarden, zodat een nieuw soort wildernis ontstaat. De gekanaliseerde beek de Bijloop is weer in zijn oorspronkelijke bedding gelegd.

Zo komen we terug bij de parkeerplaats. De liefhebbers kunnen nog een extra stukje van 5km van de wandeling Pannenhoef – inderdaad het mooiste stukje – toevoegen aan deze track.

Startpunt 

 • START/PARKEREN/FINISH, Voorbij: Oosteindseweg 82,  N51 31.235  E4 38.201
 • Alternatief: Kerk Sprundel.

POI's

 • Blikloop N51.5235 E4.6343
 • De Agrarische Wereld N51.5310 E4.5931
 • Herstel Lokkerven N51.5185 E4.6263
 • Kerk Sprundel St.Jan N51.5377 E4.6018
 • Land- en tuinbouw N51.5198 E4.5962
 • Marktkraam N51.5337 E4.6379
 • Molen De Hoop N51.5374 E4.6046
 • Oude Turfvaart N51.5366 E4.6380
 • Pannenhoef N51.5178 E4.6419
 • Parkeren Alternatief N51.5381 E4.6012
 • Sprundel N51.5368 E4.6063
 • Start/finish/parkeerplaats N51.5205 E4.6366
 • Turf N51.5297 E4.6279
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.