Wandeling rond Lieshout door de Molenheide

Korte beschrijving

Van een uniek bos met beuken, populieren en fijnspar, langs de Sluis in het Wilhelminakanaal, door een boeiend coulissenlandschap, een Bavaria dorpscafé met brouwerij en door een mooi oud dennenbos met zandheuvels weer terug naar de parkeerplaats.

We danken deze wandeling aan Piet en Nies.


Kenmerken
Startpunt: Lieshout
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.506690 E5.576610
Afstanden: 14, 12, 9 km
Type: Akker, Bos, Kanaal
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een niet al te lange GPS wandeling van 14 km rond Lieshout, maar toch zeer gevarieerd.
De wandeling van 14 km bestaat een deel vóór het kanaal en een deel aan de overkant.
De verkorte versie van 12 en 9 km gaat direct langs het kanaal naar Lieshout.
Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op een zijweg in het bos voorbij Gerwen richting Lieshout. We parkeren gewoon langs de zandweg.

Na een stukje over het fietspad gaan we links langs het bos en na een lange rechte laan rechtsaf naar de Ruweeuwsels. We slingeren door dit natuurgebiedje.

Gerwen
Gerwen of Gerwin's-heim, de woonplaats van een oud-Germaans stamhoofd, is ontstaan tussen de vijfde en de achtste eeuw. Uit de bijlen en urnen die in 1863 en 1915 zijn gevonden, blijkt dat een Germaanse volkstam op het grondgebied van de huidige gemeente gevestigd moet zijn geweest.

Op St. Barbaradag 1300 deed Hertog Jan van Brabant een uitgiftebrief uitgaan, waarin de door hem aangegeven gronden voor gebruik van de gezamenlijke ingezetenen van Nuenen-Gerwen worden afgestaan. (Zie ook Henri Floor OLAT wandelingen).

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Ruweeuwsels
Eeuwsels zijn voedergebieden. Met een tapijt van bosanemonen, sommige nog in bloei, en hier en daar speenkruid. De zwarte specht tokkelt en we horen de buizerd en koolmees, fitis, tjiftjaf, boomkruiper e.a. Het is nu droog, maar de rabatten met de sloten doen ons denken aan natte vochtige paden als het veel geregend heeft. Het is een mooi klein gebiedje, waar men meer waarde aan wil toekennen, dan het eigenlijk is. Er staan nog enkele oude beuken, maar men wil de populieren en fijnspar vervangen door berk en eik. Dat zou de onderbegroeiing moeten bevorderen.

We komen bij het kanaal en gaan rechts naar de sluis. Daar genieten we even van het schip dat zo soepel door deze smalle sluis vaart.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Wilhelminakanaal
loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart bij Laarbeek en is 68 kilometer lang. Het kanaal is bevaarbaar voor schepen tot 500 ton. Gemiddeld is het 2,30 meter diep (ondiepste punt: 1,90 meter) en 25 tot 30 meter breed.

De eerste plannen dateren uit 1794, maar pas tussen 1910 en 1923 werd het gegraven. 16 september 1916 meerde het eerste schip in Tilburg aan. In het kader van de uitbreiding door de EU van de binnen- en kustvaart wordt het kanaal opgewaardeerd van Klasse II (Kempenaar 400-600t lxbxd 50x6,6x2,5m) naar Klasse IV schepen Rhein-Herne 1000-1300t lxbxd 80x9,5mx2,5m. Hier passeert een Kempenaar van ongeveer 500 ton.

De korte route gaat na de brug naar rechts naar Lieshout. Maar wij gaan naar links. Achter het Pompstation van het Waterschap.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWOB-complex van Waterleidingmaatschappij Oost-Brabant
Een gebied ronde het pompstation omgeven door een boerenlandschap met weide, plassen en bosranden. Je ziet er vele weidevogels, als scholekster, wulp en grutto. Maar ook de geelgors, kievit, zwartkop, roodborsttappuit, en watersnip. Men zegt wel 70 vogelsoorten geteld te hebben. En tijdens de vogeltrek de ooievaar, tureluur, kleine plevier en zwarte ruiter. Ook de blauwborst heeft er gebroed.

De waterleidingmaatschappij pompt grondwater op uit diepe bodemlagen; 140 tot 230 meter diep. Dit heeft volgens onderzoeken geen effect op het grondwaterpeil omdat er in de grond slecht doorlaatbare lagen zitten.

We volgen hierna een gebied met een bos en open landschap met populierenbossen. Heel mooi, maar toch een opmerking. Ik heb hier nog niet de hele track geverifieerd. Kom je problemen tegen, of heb je enkele mooie foto’s, stuur me dat toe, kunnen we dat aanpassen.

Via de omzwervingen komen we in Lieshout. Achter het kerkhof langs gaan we pauzeren op het terras van het Bavaria-Brouwerij-Café.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn het Bavaria Brouwerij Café
Zeer sfeervol en modern ingericht met veel wit, aangestraald door alle kleuren led-verlichting.

Niets doet meer denken aan een oud stoffig bruin café - bevinden zich een brasserie/bar/lounge, sfeervol terras en zalen.

Vanaf hier worden de rondleidingen in de brouwerij verzorgd. Tot 600 personen wordt hier een speciale borrel, congres, meeting en feest gegeven.

Na de pauze verder richting Brouwerij. Voor het hek rechts richting kanaal en daarna over de brug naar links.

Bavaria
is een van de oudste brouwerijen van Nederland. In 1719 eigendom van Laurentius Moorees als brouwerij 'De Kerkdijk' begonnen. Swinkels, de huidige familie, was de schoonzoon van Moorees. In 1925 richtten de drie gebroeders Frans, Piet en Jan Swinkels de firma Gebroeders Swinkels op onder de naam 'Bavaria', een verwijziging naar het 'Beiersch bier', zoals ondergistend of Pilsener bier, in tegenstelling tot het tot dan toe gebruikelijke gerstenbier. Mout, hop, mineraalwater en tijd maken licht bier.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1934 werd het eerste flessenbier geleverd. Sinds 1937 beschikt Bavaria over een eigen mouterij, die ook aan anderen levert. Vanaf 1955 maakt Bavaria frisdrank onder de naam 3-Es, een van de drie gebroeders Swinkels. Vanaf 1970 levert Bavaria een alcoholvrij bier aan vooral islamitische landen. Bavaria heeft fabrieken in Zuid-Afrika en in Rusland.

Bavaria is een der grootste brouwerijen van Nederland, en het bezit een der grootste mouterijen van Europa. Binnenkort komt Waater op de markt, een mineraalwater, dat op 200m diepte wordt opgepompt. Het is zeer rein water van wel enkele duizenden jaren oud. Kijk ook eens op www.bavaria.nl.

Als we de brug gepasseerd hebben, steken we de drukke weg voorzichtig over en daarna links. Na de rechterbocht gaan we naar het bos met voornamelijk den. De korte route buigt rechtsaf naar de parkeerplaats. Links gaat het verder door het bos op de Molenheide. We passeren enkele zandverstuivingen.

Daarna terug naar de auto.

Startpunt A180 14km START Gerwen 270° waar N51 30.401 E5 34.594
Lieshout 151° waar N51 31.060 E5 35.786
Startpunt A181 12km START Gerwen 270° waar N51 30.401 E5 34.594
Startpunt A182 9km START Gerwen 270° waar N51 30.401 E5 34.594

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.