Sippenaeken

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 06-04-2012

Zuid Limburg bij Epen, de Voerstreek bij Sippenaeken, schitterende vergezichten, lekker heuvelachtig, het riviertje de Geul. Deze wandeling heeft eigenlijk alles wat je een wandeling leuk maakt. Op gezette tijden kom je een gezellig terras of leuk restaurantje tegen. Soms gaat het helling op, dan weer helling af. Het ene moment kijk je over de halve wereld, een stukje verder loop je door een grote geul ruim een meter onder het omliggende landschap. De afwisseling met hier en daar een kruis en de witte vakhuisjes maakt het zo leuk. Genieten met hoofdletters.


Kenmerken
Startpunt: Sippenaeken, parkeerplaats bij kerk
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N50.750828 E5.933712
Afstanden: 13, 8, 8 km
Type: Akker, Beek, Bos, Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 27-10-2011

Route informatie

Een GPS wandeling bij Sippenaeken net over de grens bij Epen in Zuid-Limburg.
De wandeling is bestaat uit 2 gedeeltes van 8 km die aan elkaar zijn geplakt tot een langere wandeling van 13 km.
Er is een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is enigzins heuvelachtig waarbij 2 maal een helling van 150 meter moet worden "beklommen".
Onderweg en bij de start komt u uitstekende horecagelegenheden tegen, waarvan enkelen met een panoramaterras.
Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen, een fotocamera eveneens.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe waren in Zuid-Limburg voor een familieweekend. Een zonovergoten weekend eind oktober. Langs ons huisje kwamen vele wandelaars gelopen.

Nu valt het met een grote familie met veel kleintjes niet mee om ook lange GPS tochten te maken. Toch is het gelukt om een tweetal wandelingen van rond de 8 km te maken die samengevoegd kunnen worden tot 13 kilometer.

De omgeving van Sippenaeken net ten zuiden van Nederlandse grens en het gedeelte langs de Geul is schitterend. Prachtige uitzichten, verrassende paden, een afwisselende natuur. Wat wil een mens nog meer.  

GPSwalking.nlHier willen we graag terugkomen voor meer wandelingen.

Sippenaeken
Sippenaeken, in het Nederlands ook gespeld als Sippenaken, is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Blieberg (Plombières). De deelgemeente, waartoe tevens de gehuchtjes Beusdael en Terhaegen behoren, telt circa 200 inwoners.

Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Sippenaeken tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Sippenaeken bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourte.
 
GPSwalking.nlDe deelgemeente Sippenaeken wordt begrensd door de Nederlandse grens in het noorden, de rivier de Geul in het oosten, de Banhagerbach in het zuiden en de gemeente Voeren (Vlaanderen) in het westen. Het Beusdalbos (Bois de Beusdael) ligt grotendeels binnen de deelgemeentegrenzen.
 
Het dorp heeft een kerk uit 1840, met als schutspatroon St. Lambertus. Blikvanger is het kasteel van Beusdael, waarvan de oudste delen stammen uit de14de eeuw en de 15de eeuw. Op de grens met Voeren is een monument opgericht voor de slachtoffers van 'de draad', de elektrische grensafscheiding met het neutrale Nederland in de Eerste Wereldoorlog.
 
GPSwalking.nlSippenaeken werd in 1842 een zelfstandige gemeente, na afsplitsing van de gemeente Teuven. In 1977 werd de gemeente samengevoegd met de buurgemeenten Gemmenich, Homburg, Montzen en Moresnet tot de huidige gemeente.
 
Net als in de andere dorpen van de gemeente Blieberg wordt ook in Sippenaeken een dialect gesproken dat de overgang vormt tussen het Limburgs en het Ripuarisch, waarbij het in Sippenaeken vooral Limburgse kenmerken heeft. Hierdoor en door de ligging in het taalgrensgebied van zowel het Nederlands, het Duits als het Frans, hadden de inwoners in het verleden moeite zich tot sprekers van een van de drie standaardtalen te verklaren.
 

GPSwalking.nl

Dit blijkt uit de tienjaarlijkse talentellingen in België: in 1846 gaf 49% aan Nederlands te spreken, 38% Duits en 13% Frans. In 1930 was dit veranderd in 45% Frans, 36% Duits en 19% Nederlands. In 1947 tot slot zei 82% Frans, 15% Nederlands en 3% Duits te spreken. 
 
De uitkomsten werden grotendeels bepaald door voorkeur, willekeur en de gebeurtenissen in WOI en WOII. Van verschillende taalgroepen was geen sprake, iedereen sprak het plaatselijke, Limburgse dialect.
 
Desondanks kwam de gemeente op basis van de talentellingen aan Franse kant van de taalgrens terecht. Hoewel onder de jongere Belgische bevolking het Frans steeds meer gesproken wordt, spreken de meeste autochtone Sippenaekers het plat uit de grensstreek, dat veel overeenkomst heeft met het Epense dialect.
 
GPSwalking.nlWe lopen het dorp uit. Wel willen we u vast wijzen op de de leuke horecagelegenheid Auberge Le Barbeau. Ideaal  om later weer bij uit te komen.
 
We kiezen voor een slecht gemarkeerde route over een grasland. Omdat de route lijkt dood te lopen bij een tweetal huizen vragen we even de weg. Gelukkig spreekt de bewoner enigzins Nederlands.
 
Wat later blijkt dat we over een prikkeldraad moeten stappen. Geen probleem want er staat geen prik op. Wilt u iets comfortabeler lopen dan raden we aan om vanuit de kerk eerst een stukje over de verharde weg richting westen te lopen en dan links af te slaan.
 
GPSwalking.nlVoor we het bos van Beusdael in gaan kunnen we genieten van een wijds uitzicht.
 
Over het kasteel zelf vinden we een stukje in het dialect. Probeer het maar eens te lezen.
 
Kasteel van Beusdael
De volgende gedeelte is gesjreve in 't Norbiks.
 
't Kesjtieël va Beusdaal, mae och kesjtieël Sinnich mit 't durp Teuve eeges en kesjtieël Altenbrouck (tussje Norbik en Voere) loge evvels an d'r hollendsje kaant van d'r Elektrische Draod.
 
GPSwalking.nlDe adeleke bewoners va Sinnich en Altenbrouck lete zich bie 't oetbraeëke van d'r kreeg insjrieve in 't bevolkingsregister van de gemingde Norbik, o.m. op 't adres van de pastorie, en behole dus vrie baan nao 't neutrale Nederland en de res van de waelt.
 
Een schilderachtig plaatje dat kasteel van Beusdael. We maken dan ook de nodige foto's. Uit het bovenstaande stukje dialect maken we op dat tijdens de oorlog hier een afscheiding heeft gestaan van prikkeldraad die onder spanning stond. Hetzelfde verhaal kwamen we ook tegen bij een wandeling rond het Belgische Hamond-Achel.
 
GPSwalking.nlNu kunnen we zonder problemen lekker doorstappen richting het riviertje de Geul. Ook een schitterend stukje met een mooi uitzicht op de omgeving. Vooral die vergezichten zijn de moeite meer dan waard. 
 
De Geul
(15e eeuw) en Gule) is een rivier die ontspringt in de gemeente Raeren in België nabij de Zyklopensteine aan de Duitse grens nabij de plaats Lichtenbusch. Ze verlaat België bij Sippenaeken en komt bij Cottessen Nederland binnen om bij het gehuchtje Voulwames onder Itteren uit te monden in de Maas.
 
GPSwalking.nlDe Geul is 58 kilometer lang en het totale verval bedraagt ongeveer 250 meter. Vroegere kanalisaties worden weer opgeheven, zodat de rivier weer in haar oude loop komt te liggen. De rivier meandert zo weer als vanouds door het Zuid-Limburgse landschap. De bekendste zijrivieren in België en Nederland zijn beneden vermeld onder 'zijbeken'.
 
Langs het Belgische deel van de Geul liggen de dorpen Eynatten, Hauset, Hergenrath, Kelmis, Moresnet, Blieberg (Plombières) en Sippenaeken. In Nederland stroomt de Geul langs Epen, Mechelen, Partij (bij Wittem), Wijlre, Schin op Geul, Valkenburg, Broekhem, Meerssen, Bunde.
 
We komen verschillende holle paden tegen. Het lijkt dan wel of je door een grote goot loopt. Het omliggende land ligt ruim een meter hoger.
 
GPSwalking.nlCottesserbeek
U bent hier in de buurt van de Cottesserbeek. Die mondt iets stroomopwaarts in de Geul uit. De Cottesserbeek wordt ook Grensbeek genoemd omdat die bijna helemaal op de grens tussen Nederland en België ligt. Ter hoogte van de aansluiting met de Cottesserbeek stroomt de Geul Nederland binnen.
 
Een paar honderd meter stroomopwaarts vanaf deze plek ligt een meetpunt van het Waterschap Roer en Overmaas. Daar wordt dagelijks de hoeveelheid water gemeten die via de Geul Nederland binnenstroomt.
 
Verschillende beken komen hier bij elkaar. We steken via een bruggetje regelmatig een beekje over. Van het ene landschap gaan we over in de andere. Op de hellingen in de verte zien we de bekende witte vakwerkhuisjes liggen.
 
GPSwalking.nlBerversbergbeek
Stroomafwaarts komen we langs hoeve Bervers. De beek die daar vlak langs stroomt draagt de naam van die hoeve: de Berversbergbeek. Zij ontspringt bij de bosrand op 15.0 meter boven NAP om op 120 meter boven NAP in de Geul uit te monden.
 
Meerdere bronnen voeden aan de bosrand eerst een vijvertje. Dat bronwater duikt daarna vrij snel als beekje naar beneden met een sterk verval over vrij korte afstand (30 meter over een lengte van 1800 meter). Langs de bronbeek liggen vochtige hooilanden en enkele moerasjes. Hogerop verfraaien schrale graften, houtwallen, heggen, poelen en holle wegen het landschap.
 
GPSwalking.nlWe klimmen op de GPS door verschillende hoogtelijnen heen. Voor de jeugd geen probleem. Maar opa en oma vinden het maar zwaar. Ook omdat de ondergrond niet altijd mooi vlak is. We lopen rustig zodat iedereen bij de groep kan blijven.
 
We lopen de Vijlenerbossen in. Onderweg komen we een informatiebord tegen. Altijd handig.
 
De Vijlenerbossen
De Vijlenerbossen maken deel uit van een groot aaneengesloten internationaal bosgebied, dat zich ook uitstrekt over Duitsland en België. Het Nederlandse deel beslaat ruim 600 hectaren. Het verschil tussen het laagste en hoogste deel van het bos bedraagt meer dan 170 meter met als 'topper' het Drielandenpunt (322,5 m. +NAP).
 
GPSwalking.nlLangs de bronbeek staan onder andere ruw walstro, paarbladig goudveil en spits havikskruid. Door de afwisseling van vochtige en droge omstandigheden is het een ideaal leefgebied voor amfibieën. Zo komen hier ook de alpenwatersalamander, de vinpootsalamander, de vroedmeesterpad en op enkele plaatsen de eveneens zeldzame vuursalamander voor. De overgang tussen de bossen en het beekdal is ook een geschikt leefgebied voor zoogdieren, zoals de hazelmuis en watervleermuis.
 
Het bos en zijn bewoners
De bosbodems in dit gebied verschillen sterk van samenstelling. Hierdoor is de begroeiing opvallend afwisselend met eik en berk op de armere delen en beukf haagbeukf es en zoete kers (boskriek) op de rijkere plekken. De struiklaag bestaat uit hazelaar, sleedoorn, wilde mispel kamperfoelie, wilde kruisbes, bergvlier en hulst.
 
In de kruidlaag van het bos groeien naast soorten als bosbes, adelaarsvaren en braam ook het naar ui ruikende daslook, de giftige eenbes, het geneeskrachtige vingerhoedskruid en zeldzame orchideeën.

GPSwalking.nl

Ook hier zien we weer die holle paden. Grote stenen maken het lopen enigzins onhandig. Als het nat is kun je hier een beek naar beneden zien lopen. 
 
De uiterst gevarieerde planten- en dierenwereld van dit prachtige bosgebied wordt in stand gehouden en verder ontwikkeld door Staatsbosbeheer middels een goed beheerplan.
 
Dieren zoals ree, vos, haas, konijn, das, marter, bunzing, wezel en hermelijn voelen zich hier thuis.
 
De aanwezigheid van roofvogels zoals bosuil, ransuil, steenuil, havik, buizerd en torenvalk verraadt dat het gebied ook vele kleinere zoogdieren en zangvogels (prooi) herbergt. Ook amfibieën en vlinders zijn in ruime mate aanwezig.
 

GPSwalking.nl

Bijzonder is het voorkomen van de hazelmuis, de middelste bonte specht en de vuursalamander.
 
Een hellingbos vol geschiedenis
Hier leven al zo'n 5000 jaar mensen! De oudste zichtbare sporen vormen de prehistorische grafheuvels. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) heeft i.s.m. Staatsbosbeheer deze grafheuvels hersteld.
 
Bij een van die heuvels, het kindergraf aan de Epenerbaan, kunt u als het ware in zo'n graf kijken. Ook is het mogelijk een beschreven langeafstandswandeling langs (pre-)historische locaties te lopen.
 
Thuisgekomen zijn we natuurlijk benieuwd naar het hoogteprofiel van onze wandeling. In Mapsource kunnen we die eenvoudig aflezen. 
 
Het blijkt dat het laagste punt op onze route op ongeveer 125 meter ligt en het hoogste op 275 meter. Twee keer moet er dus een helling van 150 meter worden beklommen en weer afgedaald. Het lijkt veel, maar op een rustig tempo ben je zo boven. Zeker als je onderweg volop geniet van de prachtige vergezichten. 
 
We hebben genoten, van ons weekendje met de hele familie maar ook van de prachtige wandelingen die hier mogelijk zijn.
 
Geraadpleegde websites:
POI's
  • Alternatieve Parkeerplaats/Terras N50.7675 E5.9366
  • Chateau de Beusdael N50.7509 E5.9110
  • Geul N50.7596 E5.9300
  • Kruisbeeld1 N50.7690 E5.9309
  • Kruisbeeld2 N50.7659 E5.9328
  • Kruisbeeld3 N50.7590 E5.9392
  • Over prikkeldraad N50.7484 E5.9296
  • Start/finish/parkeerplaats N50.7508 E5.9337
  • Terras N50.7508 E5.9181
  • Theetuin N50.7584 E5.9211
  • Vijlenerbos/Alternatieve parkeerplaats N50.7677 E5.9528
  • Zinkviooltje N50.7623 E5.9271
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.