Leende

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 13-12-2011

Een wandeling dicht bij huis rondom Leende. Geen spectaculaire wandeling maar wel eentje die niet verveeld. Het stukje Groote Heide is prachtig. We lopen een stukje over het Bels Lijntje waar vroeger de treinen vanuit België naar Eindhoven reden. We verkennen de Grote Aa waar we een stukje langslopen. Bos en vergezichten wisselen elkaar af. In het laatste deel van de wandeling krijgen we een mooi uitzicht op Leende. Zo slingeren we weer terug naar de parkeerplaats. 

Onderweg komen we helaas geen horecagelegenheden tegen. Gewoon ergens neerploffen is wat overblijft. Niet handig midden in de winter wanneer alles koud en nat is. Dan maar een boterham staand eten. Later halen we de ontbrekende luxe wel weer in. 


Kenmerken
Startpunt: Leende, bij de kerk in het centrum
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.349214 E5.552433
Afstanden: 20, 18, 14, 13 km
Type: Beek, Bos, Dorp, Vergezicht, Wei
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 13-12-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km bij Leende.
Er zijn verkortingen van 18/14 en 13 km beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De paden zijn doorgaans goed begaanbaar, goede wandelschoenen zijn aan te raden.
Onderweg komt u geen horeca tegen. Bij de start van de wandeling zijn een aantal goede horecagelegenheden.
Ook het aantal bankjes en picknickplekken zijn zeldzaam. 



Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is een koude zondagochtend midden december 2011. Tussen 2 stormfronten zou het vandaag vriendelijk rustig weer worden. In de middag hebben we een afspraak waardoor we vroeg moeten vertrekken.
 
Het is nog nauwelijks licht als we de auto midden in Leende parkeren. De grote kerstboom bij de kerk is al gezellig verlicht. Het dorp straal verder nog een rust uit. Geen wonder, de meeste mensen draaien zich nog even lekker om.
 
Wij trekken de wandelschoenen aan en gaan op pad. 
 
GPSwalking.nlLeende 
Leende is een dorp gelegen in Noordoost-Brabant, ten zuidoosten van Eindhoven en in het zuidoosten van de huidige provincie Noord-Brabant. Samen met Leenderstrijp heeft Leende ruim 4301 inwoners (stand 1 januari 2009).
 
Leende behoorde van oudsher tot de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. Bij keizerlijk decreet van 1810 werd het een zelfstandige gemeente. In 1997 fuseerde Leende met Heeze en Sterksel tot de gemeente Heeze-Leende.
Leenderstrijp is een buurtschap behorende bij Leende met ongeveer 550 inwoners.

De oorsprong van de naam 'Leende' is onzeker. De naam 'Leende' zou afgeleid zijn van Linde, een boomsoort. De naam zou afgeleid kunenn zijn van 'lint', dus een langgerekte bebouwing. Buurtschappen rond Leende zijn Leenderstrijp, Boschhoven, Oosterik, Kuulkant, Valkenhorst, Bruggerhuizen, Drie Bruggen, Zevenhuizen,'t Bultje, Pomperschans Achelse Kluis, De Houttuin.
 
GPSwalking.nlBij de kerk komen we een beeldje uit 1998. De bijgehorende tekstplaatje is zo verweerd dat we pas met veel moeite de tekst kunnen ontcijferen:
 
Als gemeente opgeheven
Als gemeenschap gebleven
31-12-1998 
 
Petrus Banden kerk
Dit is een laatgotische kerk van het Maaslandtype. Er is weinig bekend over het ontstaan en de bouw van de kerk. Een vroegere muurtekst "afgewerckt 1474" duidt wellicht op de ouderdom van de kerk. De stenen toren is 38.5 meter hoog, de spits 26,8 meter.

De kerk is gebouwd in de heilige linie: het priesterkoor is gericht naar het oosten. In 1699 brandde de torenspits door bliksem af. De kerk was toen in handen van de protestanten. Pas in 1714 kwam er een nieuwe spits op de kerktoren. In 1998 kregen de katholieken hun kerk terug. 
 
GPSwalking.nlAl snel lopen we het dorp uit. Leende is geen groot dorp, maar aan de randen is flink uitgebouwd. De natuur oogt heerlijk kaal en omdat de zon nog niet doorbreekt ziet alles er wat triest uit. We zetten de pas erin. 
 
Het mooiste gedeelte van de wandeling is de Groote Heide. Een afwisselend gebied met fraaie doorkijkjes. Zomers kan het druk zijn met wandelaars. Nu komen we alleen een aantal hondenuitlaters, en stel mountainbikers en een jogger tegen. Maakt niet uit, die rust is ook heerlijk.
 
GPSwalking.nlGroote Heide
De Groote Heide ligt op een licht geaccidenteerde dekzandrug. Plaatselijk liggen ondoorlatende leemlagen en oerbanken.

In de loop van de 20ste eeuw is een deel van de heide omgezet in landbouwgrond, zelfs nog in de jaren ‘50. Hierdoor verdwenen (zeer) grote vennen als Karperven en Groot Huisven, waarvan de contouren nog in de vorm van landbouwpercelen zijn af te lezen.

Aan venoevers en in laagtes groeien klokjesgentiaan en kleine zonnedauw. In het oostelijke deel overheerst struikheide met plaatselijk klein warkruid en kruipbrem, in het westelijke deel droog eiken-berkenbos.
 

GPSwalking.nl

We lopen een stukje over een verhoogd pad. Even later hebben we het door, we lopen over het oude tracé van het Bels spoorlijntje. Nu is het een wandel/fietspad. 
 
Het Bels Spoorlijntje 
Tussen Eindhoven, Gestel, Waalre, Valkenswaard, Borkel en Schaft en Achel/Neerpelt heeft vanaf 1866 een spoorlijntje gelegen. De lijn werd veel gebruikt voor goederenvervoer zoals steenkolen vanuit Luik naar Utrecht/Amsterdam. Het werd ook spoorlijn 18 genoemd. 
 
Het personenvervoer liep niet zo goed als gedacht, en rond 1921 werden de haltes Borkel en Gestel gesloten. Rond 1939 werd de lijn helemaal gesloten voor het reizigersverkeer.
 
GPSwalking.nlWel bleven tot 1951 nog tweemaal per dag de zg Philipstreinen rijden. Omdat de Belgische regering er op stond om de lijn te handhaven en het oude traject te dicht bij het nieuwe hoogspoor in Eindhoven lag, werd besloten de lijn via Geldrop te laten lopen. Het gerucht gaat dat de burgermeester van Waalre 's nachts niet gewekt wilde worden van langsrijdende goederentreinen. Daarom heeft hij druk uitgeoefend om het tracé over Geldrop te laten lopen. Dat is dit traject. De laatste goederentrein reed in 1974.
 
GPSwalking.nlIn 1986 werd het Nederlandse gedeelte van de spoorlijn opgebroken, het Belgische gedeelte was al eerder weg. Plannen voor een toeristisch lijntje, zijn op niets uitgelopen. Wel is een groot deel van het oude tracé tot fietspad omgebouwd.  
 
We lopen door de buurtschappen van Heeze-Leende. Een groepje boerderijen in de landerijen. Het bijgelegen kerkhof ligt iddelisch in het landschap.
 
Dan komen we bij een Klokkestoel. Aan de bel hangt een grote ketting. Toch durven we niet zomaal de klok te luiden. Wie weet wat dat betekent. 
 
GPSwalking.nlKlokkestoel
In buurtschap Ven bevond zich de Sint-Jobskapel. Deze kapel werd voor het eerst vermeld in 1554 en gesloopt in 1654. Hierbij werd de klok naar het kasteel van Heeze werd overgebracht. Deze klok, uit 1467, hangt nu bij de tuinmanswoning van het kasteel. 
 
Ter herinnering aan de voormalige kapel werd in 1972 een vier meter hoge klokkenstoel geplaatst ter vervanging de eerdere primitieve klokkestoel uit 1962. In de klokkestoel hangt een Sint-Jobsklokje. Iedereen mag de klok luiden.
 
GPSwalking.nlWe lopen een stukje over de verharde weg. Daarna komen we de Grote Aa tegen. We besluiten om een stukje langs de oever te lopen. Het natte gras zorgt ervoor dat we natte broekspijpen krijgen, maar voor de rest loopt het prima. 
 
Grote Aa
De Aa is een beek en stroomafwaarts een kleinere rivier in het midden-oosten en uiterste oosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gekanaliseerde beek ontspringt bij Nederweert in Limburg en komt bij de Citadel in het centrum van 's-Hertogenbosch samen met de Zuid-Willemsvaart en de Dommel. Aa en Dommel vormen daar de Dieze, die even ten noorden van 's-Hertogenbosch in de Maas uitmondt. De beek, waarvan de naam water betekent, is in de jaren '30 van de 20e eeuw gekanaliseerd.
 

GPSwalking.nl

Door ruilverkaveling in de jaren zestig van de 20e eeuw is sindsdien het oude cultuurlandschap in het Aa-dal aanzienlijk veranderd.
 
De Grote Aa ontstaat bij Leende uit de Buulder Aa en de Strijper Aa. Bij het Kasteel Heeze vormt zij samen met de Sterkselse Aa de Kleine Dommel. 
 
Zomaar in het landschap komen we een oorlogsmonument tegen. De tekst is onleesbaar, maar het Internet doet later wonderen.
 
Monument
Langs de Burgermeester Vogelslaan komen we een zerk tegen ter nagedachtenis van 3 Leendenaren. Deze mannen wilden een onontplofte bom demonteren om de explosieven te gebruiken binnen het verzet.
 
Op 15 juni 1943 ontplofde de bom tijdens de ontmanteling. De 3 mannen kwamen hierbij om het leven. Ze liggen begraven op het kerkhof van Leende in een gemeenschappelijk graf. De namen die vermeld staan zijn: Harrie van Kuijk, Frans van Weert en Kees Vogels.
 
GPSwalking.nlWe hebben de mogelijkheid om over de verharde weg richting A2 te lopen of voor een pad langs de de golfclub te lopen. Aan het begin van dit pad staat wel een bord met "doorlopende weg", maar dat zal toch niet gelden voor wandelaars. We nemen de gok en komen vlak bij de A2 bij een primitief hek en wat waarschuwingsborden. Hier mogen we niet verder. Gelukkig ligt er langs ons een weiland zonder hekwerk waarover we de weg weer kunnen bereiken. We trekken nog even na of dit een toegestane route is. 
 
GPSwalking.nlWe moeten helaas een klein stukje langs de A2 bij gebrek aan andere mogelijkheden. Daarna gaan we de natuur weer in en de rust keert weer terug. 
 
Rijksweg A2
De A2 wordt beschouwd als de belangrijkste noord-zuid verbinding van Nederland, vooral het stuk van Amsterdam naar Eindhoven. De rijksweg heeft een lengte van 207,8 km. De rijksweg kenmerkt zich door diverse geplande parallelbaansystemen. Deze systemen scheiden het doorgaande verkeer van het lokale verkeer, zodat er minder weefbewegingen worden gemaakt die er voor zorgen dat de weg een veel lagere capaciteit heeft.
 
GPSwalking.nlEen hoofd-parallelsysteem is gepland bij Maastricht en in aanbouw bij Utrecht. Bij Eindhoven en 's-Hertogenbosch is dit parallelbaansysteem voltooid en heeft de weg een hoofdrijbaan (A2) en een parallelbaan (N2 bij Eindhoven). Aan het eind van de Randweg Eindhoven ligt knooppunt Leenderheide. Vanuit de richting Weert stonden er in de spits vaak hardnekkige files voor dit knooppunt. Tegenwoordig is dit knooppunt omgebouwd, om de files bij dit knooppunt te verminderen.
 
Bij Maastricht wordt de A2 voor 2 kilometer onderbroken door een autoweg (met verkeerslichten) en heet dan N2. De N2 loopt dwars door Maastricht en veroorzaakt regelmatig files, stank- en geluidsoverlast. Na jarenlang lobbyen door de gemeente, zal de rijksweg over enkele jaren worden ondertunneld. 
 
En via de buitenwijken van Leende komen we weer bij de kerk terug. We hebben een lekkere wandeling achter de rug. Niets speciaals maar met voldoende natuur, goede paden, leuke beek/slootranden en mooie vergezichten. Voldaan keren we dan ook terug naar huis.
 
Geraadpleegde websites:
 
POI's
  • Bels lijntje N51.3719 E5.5385
  • Groote Aa N51.3618 E5.5726
  • Grootte heide N51.3712 E5.5337
  • Kerkhof N51.3692 E5.5566
  • Klokkestoel N51.3649 E5.5587
  • Kruisbeeld N51.3557 E5.5518
  • Monument N51.3484 E5.5835
  • Over weiland N51.3382 E5.5754
  • Snelweg A2 N51.3371 E5.5711
  • Start/finish/parkeerplaats N51.3492 E5.5524 
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.