Stadswandeling Antwerpen

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-07-2012

Antwerpen, de stad van Rubens, de haven en de prachtige gevels. Juist achter die drie woorden schuilt een ongekende pracht. De mooiste schilderijen, de zo bijzondere inrichting van het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal, of de St.Carolus-Borromeus barok, de grote bibliotheek in het Plantin Huis, de houten roltrap, de diamanten of de Universiteit en Centraal Station…. De Schelde met de havens en schepen. Nee, Antwerpen kent geen bruggen, maar wel handel en pakhuizen. Daar op die grens van stad en haven ligt het Museum aan de Stroom, het MAS. Een boeiend uitkijkpunt over de stad.  De pleinen met de gevels die uitblinken in de mooiste details, dikwijls bekroond met beelden in goud. Eindeloos veel mogelijkheden. Het ontbreekt ons aan tijd op deze donkere dag voor de kerst.

Daarom kijken we naar wat er leeft. Het mooiste van Antwerpen zijn de Antwerpenaren zelf. Want de Antwerpenaren zijn blij met je komst. Je voelt dat je welkom bent. Op de kerstmarkt, de pleinen, terrasjes en restaurants. Overal heerst een gezellige drukte, niet paniekerig of gehaast. Nee, tijd om te zitten bij een vuur op de Grote Markt met een beker glühwein, te rommelen langs de kraampjes. Studenten die kletsen op een terras, drinken een pint.

We gaan slechts 13 km lopen, we hebben er een dag voor nodig.

© De Stichting GPSwalking.nl maakt in deze context gebruik van de Panoramavrijheid. Getoonde foto’s en teksten worden uitsluitend gebruikt ter duiding in niet-commerciële toepassingen. Overname van foto’s, teksten of delen daarvan is derhalve niet toegestaan.#

Noot van de uitzetter: Niet alle objecten zijn vanwege de invallende duisternis gefotografeerd.


Kenmerken
Startpunt: Antwerpen, Bordeauxstraat 3
Startlocatie: Antwerpen , Belgie
Coördinaten N51.231019 E4.408423
Afstanden: 13, 10, 5 km
Type: Niet beschikbaar
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 28-12-2011

Route informatie

Een GPS wandeling van 13 km in het centrum van Antwerpen.
Er zijn afgeleide tracks van 10 en 5 km beschikbaar.
De wegen zijn geheel verhard en goed begaanbaar.
Honden niet aan te raden.  
Er zijn onderweg alleen bankjes langs de rivier en geen picknickplaatsen maar Horeca is ruimschoots aanwezig.
Starten op andere locaties kan zeer goed. Best alternatief is Centraal Station Antwerpen.
Parkeren in de stad is goed mogelijk, maar de normale tarieven in de parkeergarages zijn vrij hoog
Alle routes kunnen in omgekeerde richting worden gevolgd en eenvoudig worden ingekort of gewijzigd.
Van deze wandeling is zowel een Track beschikbaar en een WPT-Route langs de POI´s.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART / FINISH /PARKEREN N51 13.861 E4 24.505
We kunnen – als er een plaatsje is - gratis parkeren ten noorden van het MAS aan de Bordeauxstraat. En ten zuiden van het Willemdok ligt een Parkeergarage Q-park - €13,- per dag – aan de Zeevaartstraat 1.

Over de Londenbrug gaan we naar het MAS. Alternatief parkeren Q-park (doorrijden tot de rode hekken) N51 13.669 E4 24.567.

 

GPSwalking.nlMAS – Museum aan de Stroom N51 13.730 E4 24.282
Dit prachtige gebouw is gratis te beklimmen – nou ja, met roltrappen dan – tot je met een steeds wisselend uitzicht ‘on top’ bent. Maar goed, veel boeiender is het om verdeeld over de negen etages het museum zelf te bekijken. Naast een permanente tentoonstelling over de culturele beleving van leven en dood, de stad en haven van Antwerpen in verbondenheid met de wereld zijn er enkele wisselende tentoonstellingen.

Wij zien de Meesterwerken uit de 16e en 17e eeuw. Ruim drie uur genieten we met onze vrienden van al dit moois. Nee, we hebben daar zeker geen spijt van.
www.mas.be.

GPSwalking.nlNa het MAS zijn we al aan de lunch toe. Boven is véél te duur, dus beneden langs de kaai.

Aan de Adriaan Brouwerstraat staat op nr 20 het Waterhuis. Verderop passeren we het opvallende gebouw, dat we vanuit het MAS zo vaak gezien hebben.

Langs de Schelde zien we enkele schepen op het droge liggen – even kijken – en dan gaan we de stad in. De St.Pauluskerk. Helaas nu gesloten, maar ter zijde van de kerk – te bereiken op de hoek aan de Zwartzustersstraat – staat een bijzondere calvarieberg.
De Stoelstraat toont tussen de oude gevels als grote bijzonderheid een houten gevel uit 1500. Einde straat rechts, verder naar het Vleeshuis.

GPSwalking.nlBrouwershuis - Waterhuis N51 13.650 E4 24.193
Aan de Adriaan Brouwerstraat staat op nr 20 het Brouwershuis, of beter is het Waterhuis. Hier werd vanaf 1460 het drinkwater voor de brouwerijen in de stad verdeeld. De Schelde was te troebel, dus werd het drinkwater aangevoerd uit de schonere Herentalse Vaart. In het Waterhuis stuwde een rosmolen het water over de verdeelleidingen de stad in, tot 1930.

Omdat dit huis ook de zetel was van het brouwersgilde wordt het ook Brouwershuis genoemd. De rijke vergaderzaal is de moeite waard.

België kent eindeloos veel soorten bier. Op de alfabetische lijst tellen we onder de letter A al 98 soorten…..

Op de foto: niet het witte huis, maar de puntgevel in de straat erachter.

GPSwalking.nlLoodswezen N51 13.687 E4 24.066
De DAB Loodswezen die in dit prachtige huis is gevestigd organiseert en levert de loods aan boord van een schip. De loodsen verblijven op de loodskotter en varen van daaruit met een jol naar het schip. Zee- en kustloodsen begeleiden schepen vanaf zee tot in de monding van de Schelde. Daar neemt een rivier- of kanaalloods het roer over. Zij kunnen tot 7 schepen per dag begeleiden. Slechts 45 dagen per jaar is de zee zo ruw, dat het te gevaarlijk is om in volle zee over te stappen – dan gaat men per helikopter.

De dienst voert per jaar ongeveer 100 000 beloodsingen uit met een totale omzet van €70 miljoen. De dienst werkt nauw samen met het Nederlandse loodswezen.

GPSwalking.nlSchelde N51 13.522 E4 23.932
’t Schelt, zoals de rivier hier genoemd wordt is 350 km lang en is hier ongeveer 400 meter breed. De bron ligt in Frankrijk bij Gouy op het Plateau van Saint-Quentin. De Bovenschelde is dat deel tot aan Gent, waar deze samenvloeit met de Leie. De Zeeschelde is het deel tussen Gent en Antwerpen, waar deze nog onder invloed van de getijden staat. Voorbij Antwerpen wordt de rivier de Westerschelde genoemd en dat deel ligt in Nederland. Op internationaal vlak zijn goede afspraken gemaakt tussen Nederland en België over het gebruik van de Westerschelde in het Scheldeverdrag uit 1839.

We kijken even naar de oude sleepboot die hier op de kade ligt.

GPSwalking.nlSint Pauluskerk N51 13.434 E4 24.081
De Sint Pauluskerk is tussen 1517 en 1571 gebouwd als kloosterkerk van de pater Dominicanen. We zien Brabantse hooggotiek gecombineerd met veel barok. Het marmeren hoogaltaar is uit 1670 met een schilderij uit 1807. Elke eikenhouten koorstoel is uniek.

Tegen de linkerwand zien we de mysteries uit de rozenkrans, geschilderd door elf meesters uit de school van Rubens. Deze gang leidt ons naar het rozenkransaltaar, waar we het beroemde werk van Carvaggio, de Madonna del Rosario zien.

Verder zijn er werken te zien van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Antoon van Dijck. Buiten de kerk geeft de ingang op de hoek met de Zwartzustersstraat toegang tot de 18e eeuwse Calvarieberg.

GPSwalking.nlHouten huis N51 13.389 E4 24.116
In de Stoelstraat zien we een prachtige gevels die ons doen denken aan de middeleeuwen. De meest bijzondere is een houten gevel, die in 1973 door Gabriëls is herbouwd naar originele architectuur van rond 1500.

Zo slingeren we door de stad tot we bij het Vleeshuis, een opvallend gebouw, zijn aangekomen. Dan dalen we naar de Schelde, waar een drukke weg ons scheidt van het kasteel, dat ’t Steen wordt genoemd. We kijken even, begroeten de Lange Wapper en lopen langs de kade – waar nu een schaatsbaan is aangelegd en waar kerstkraampjes staan – tot bij het Zuidterras.

GPSwalking.nlVleeshuis N51 13.389 E4 24.116
Dit gebouw gelegen op de Bloedberg, opgetrokken in rode baksteen, afgewisseld met lagen zandsteen – die bekend staan als speklagen – is het vleeshuis uit 1503. Daarvoor stond hier al een vleeshal uit 1280. Het huidige gebouw diende niet alleen als slachthuis, maar ook als handelshuis voor het vleeshouwersgilde.

Het rijk versierde interieur is nog steeds te bewonderen. Nadat de Fransen in 1795 de gilden afschaften is het uiteindelijk een museum geworden voor archeologie en kunstambachten, zoals houtsnijwerk, plateelbouwers en klavecimbelbouw.

GPSwalking.nlHet Steen N51 13.355 E4 23.850
Dit kasteel met twee totaal verschillende uiterlijke kenmerken staat op de plaats van de burcht, waar Sint Willibrordus vanaf 693 predikte.

Alhoewel de Noormannen de eerste vesting vernietigden, werd deze weer opgebouwd en rond 1520 onder Karel V gerestaureerd – zie zijn wapen en lijfspreuk. Vanaf de middeleeuwen tot 1820 was dit een gevangenis.

Nu is in 12 zalen het Nationaal Scheepvaartmuseum ondergebracht. Wel hebben we het idee, dat een deel van de collectie ook in het MAS is te zien.

GPSwalking.nlLange Wapper N51 13.335 E4 23.848
Volgens de legende was de Lange Wapper een kwelgeest die rondwaarde om dronkaards te sarren. In kleine gedaantes kon hij verschijnen om uit te groeien tot een grote reus. In 1963 vervaardigde Lode Poels dit beeld.

Ook is er sprake van geweest om aan de noordkant van de stad een grote brug over de Schelde te bouwen, die zijn naam zou dragen. Dit lijkt nu afgewezen te zijn.

Zuidterras en Suikerrui N51 13.284 E4 23.765
Vanaf het zuidterras hebben we een mooi zicht op de rivier de Schelde in in de tegenovergestelde richting op de stad met de Suikerui en daarachter de Onze-Lieve-Vrouwen-kathedraal.

Er staan enkele boeiende gevels langs de Suikerui en voordat we op de Markt komen staat links, voor het stadhuis, de Buideldrager, een beeld van de noeste havenarbeider.

GPSwalking.nlOp de Grote Markt aangekomen kijken we vooral rond naar de prachtige gevels met de gouden beelden, de terrasjes en het bijzondere beeld midden op het plein.

Eenmaal aan de oostkant zien we terug op het stadhuis met de enorme gevel. Daarna volgen we richting OLV kathedraal.

Stadhuis Antwerpen N51 13.275 E4 23.953
Hier aan de Suikerui ontstond het eerste huis voor de Schepenen in de 13e eeuw. Na een brand aan de Markt ontstond ruimte voor een nieuw stadhuis met een enorme voorgevel, 76 meter lang.

GPSwalking.nlDit in renaissancestijl opgetrokken gebouw werd ontworpen door Cornelis De Vriendt. We zien de wapenschilden van het markgraafschap Antwerpen, het Hertogdom Brabant en in het midden van Phillips II, koning van Spanje. Daarboven staat in de bijna te kleine nis Onze-Lieve-Vrouwe, de beschermheilige van Antwerpen. Zij wordt geflankeerd door Vrouwe Justitia en Prudentia.

In het gebouw kunnen we de mooiste zalen, beschilderingen en vooral houtsnijwerken zien, met een van de allermooiste raadzalen ter wereld.

GPSwalking.nlHand werpen N51 13.258 E4 23.983
Op het plein staat het Brabofontein. Van Jef Lambeaux. Volgens de legende eiste de Druoon Antigoon zware tol van eenieder die over de Schelde voer. En wee degene, die niet wilde betalen, want die werd de hand afgehakt en in de Schelde geworpen. Salvius Brabo, de neef van Julius Caesar, en koning van Tongeren, versloeg Antigoon en deed precies hetzelfde. Hij hakte de rechterhand af en wierp die in de rivier. Vandaar het ontstaan van de naam (H)antwerpen. Nou ja, er is ook een andere verklaring, die zou komen van Anda Verpus naar voren geworpen stuk land. Tot 700 blijkt de rivier aan de oostkant, langs Deurne gestroomd te hebben.

Ook op de Handschoenenmarkt, het driehoekig plein voor de kathedraal, staat een nog oudere put met op het smeedijzeren hekwerk een beeltenis van diezelfde Brabo, die ook de naamgever is van Brabant.

Tussen deze Grote Markt en ’t Steen is de oorspronkelijke stad ontstaan tussen 300 en 500, maar mogelijk al eerder op enkele zandbanken aan de rivier. Sint Eligius (6e), St Amandes (7e) en St Willibrordus 8e eeuw) kerstenden de inwoners. 836 kwamen de Noormannen en plunderden de plaats. In de 10e eeuw lieten de Duitse keizers een houten burcht bouwen op ’t Steen.

Hier in de straatjes tussen de Koornmarkt en de Vlaaikesgang kunt ge de oude middeleeuwse stad nog proeven. Even tegenover de ingang van de kathedraal.

GPSwalking.nlGrote Markt N51 13.277 E4 23.990
De gevels op de Grote Markt tonen de rijkdom van de gildes. De vakbroeders bouwden hier hun gildehuizen, dikwijls bekroond met gouden beelden. Antwerpen wordt de stad van de Sinjoren.

In de 12e eeuw werd begonnen met de bouw van de kathedraal, dat zien we zo. Begin 14e eeuw kende Antwerpen een bloeiperiode als haven van vis, zout, aluin en vooral Engelse wol, die de lakenindustrie voedde. Met de komst van de Portugezen, met hun specerijen, het Duitse koper en zilver en de Engelse wol werd de haven het belangrijkste handels- en financiële centrum van de West-Europa. De 16e eeuw was de Gouden Eeuw, te zien aan de grote kunstwerken uit die tijd. Als daarna de godsdienststrijd tussen de protestanten en de katholieken oplaait met de beeldenstorm en de afsluiting van de haven stort de handel in en kan pas na 1830 weer tot bloei komen.

GPSwalking.nlOnze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal N51 13.205 E4 24.092
Het mooiste gebouw van Antwerpen is zonder meer de sierlijke toren van de kathedraal. 120 jaar, tussen 1352 en 1472 heeft men er aan gebouwd. In 1521 werd de toren voltooid: 123 meter hoog.

In de kerk zien we de meesterwerken van Peter Paul Rubens, de Kruisoprichting, Kruisafname, de Verrijzenis van Christus en de Hemelvaart van Maria op het hoofdaltaar.

We nemen even de tijd om – tegen een kleine vergoeding – de tijdelijke tentoonstelling van ook andere meesters uit die tijd te bezoeken.

GPSwalking.nlHet is heel bijzonder als we de kathedraal verlaten en over het Groenplein, met het standbeeld van Rubens, omzien en de volle omvang van de kathedraal kunnen aanschouwen.

Vanaf dit plein stellen we een extra lusje voor om het Plantin-Moretus Letterkundig museum en de houten roltrap naar de St.Annatunnel te bewonderen.

Langs de Sint Andries kerk en het Momu komen we bij de Boerentoren.

 

GPSwalking.nlGroenplaats – P.P.Rubens N51 13.148 E4 24.099
Vroeger lag op de Groenplaats in Antwerpen een kerkhof voor arme mensen horende bij de Onze Lieve Vrouwenbasiliek. Tijdens de Oostenrijkse bezetting verbood keizer Joseph II begraafplaatsen binnen de stadsmuren. Zodoende werd de begraafplaats een plein en werden de doden vanaf dat moment buiten de stadmuren begraven.

Vandaag de dag merk je er helemaal niets meer van. De Groenplaats is erg toeristisch want welke toerist wil nu niet het heerlijke Belgische bier proeven. Je vindt hier voornamelijk veel cafés, terrasjes en straatmuzikanten.

Hier staat ook het standbeeld van Rubens.

GPSwalking.nl

Plantin-Moretus Letterkundig museum N51 13.106 E4 23.871
Dit unieke huis van de drukkersfamilie Plantin en later Moretus, aan de antiekmarkt biedt een grote variatie aan mogelijkheden. De huidige collectie boeken van het museum omvat ca. 600 manuscripten, 150 incunabelen en ongeveer 25.000 oude banden van voor 1800.

In dit hart van het huis bevinden zich de twee oudste drukpersen ter wereld. Zij dateren van rond 1600. e 18de-eeuwse eetkamer in Lodewijk XV-stijl dateert van 1761-1763, dezelfde periode als die waarin de voorgevel aan de Vrijdagmarkt werd gerealiseerd.

De binnenplaats van het museum kreeg zijn huidige vorm in het jaar 1639, het jaar waarin Balthasar I Moretus de verbouwingswerken voltooide. Zie www.plantin-moretus.be.

Sint Annatunnel met houten roltrap N51 13.127 E4 23.744
De Sint-Annatunnel is een voetgangers- en fietstunnel onder de Schelde. De bouw van de Sint-Annatunnel begon in 1931 en de tunnel werd in 1933 geopend.

GPSwalking.nl

Deze 572 meter lange tunnel, die zich 31,57 meter onder de grond bevindt, wordt door de Antwerpenaren ook wel de Voetgangerstunnel genoemd en verbindt sinds 1933 de stad met de Linkeroever, met andere woorden het oudere met het nieuwere Antwerpen. Beide kanten hebben een lift voor 40 personen of maximaal 3.000 kg, en twee maal twee authentieke houten roltrappen. Deze roltrappen waren voor die tijd een echte nieuwigheid.

Tunnels N51 13.173 E4 23.537
Opvallend aan Antwerpen is dat het een stad is zonder bruggen over de rivier de Schelde. De getijden en flinke stroming zijn met de grote diepgang van de rivier een belemmering voor het bouwen van bruggen. De oude of historische stad kent ook geen “andere kant”, zoals je dikwijls ziet bij grote steden aan een rivier, waar op een ondiep deel doorwaadbare oversteekplaatsen en later bruggen de beide zijden van de rivier verbinden. Hier is dat niet het geval.

Sint Andries kerk N51 12.985 E4 23.882
Op de plaats van het oude Augustijnenklooster werd in 1514 de kapel vervangen door deze kerk.

Onder landvoogdes Margaretha van Oostenrijk werd het een parochiekerk van de patroon Sint Andries, de patroonheilige van het huis van Bourgondië. In 1609 trouwde Rubens hier met Isabella Brant. 

Binnen zien we een overweldigend hoofdaltaar en prachtige glas-in-lood ramen.

GPSwalking.nl

Momu, mode museum N51 13.017 E4 23.967
Even een overstap naar de huidige tijd, in het moderne voormalige kleidingwarenhuis. Mode, de kunst van de ontwikkeling van onze moderne kleding. Het ModeMuseum ontsluit zijn rijke verzameling aan de hand van twee thematentoonstellingen per jaar. Er is bijgevolg geen vaste opstelling van de eigen collectie.

Daarnaast zijn er geregeld tentoonstellingsprojecten in de Galerij van het MoMu, die steeds vrij toegankelijk zijn. Zie http://www.momu.be/tentoonstellingen.

Boerentoren N51 13.129 E4 24.243
Met zijn 97 meter is het het op één na hoogste gebouw in de stad. De toren is een ontwerp van Jan Vanhoenacker en Jan van Smolderen. Toen het revolutionaire project in 1931 werd voltooid, was het een van de eerste wolkenkrabbers op het Europese vasteland. Het gebouw, dat in art–decostijl was opgericht, mat toen nog 87,5 meter en bleef daarmee tot in de jaren 50 het hoogste torengebouw van Europa. De uiteindelijke hoogte van 97 meter bereikte het gebouw na een restauratie in 1976. In Antwerpen is alleen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal hoger.

De naam "Boerentoren" is ontstaan vanwege de Antwerpse Boerenbank die zich in de toren vestigde en voornamelijk boeren als cliënten had. Na een aantal naamsveranderingen werd het uiteindelijk de KBC-bank, wat de soms gebruikte naam "KBC-toren" verklaart.

GPSwalking.nlVandaag de dag is de Boerentoren een icoon van de stad, een van de symbolen die met Antwerpen verbonden is. De toren is uitsluitend te bezoeken op afspraak.

We komen in het shopping centrum, de Meir. Niet alleen winkels en warenhuizen, maar prachtige gevels een verscholen Handelsbeurs en met het Koninklijk Paleis en de Stadsfeestzaal N51 13.075 E4 24.679.

Hoe verleidelijk ook, over de Wapper verder langs het Rubenshuis – van een zeer welgestelde familie -, de Stadsschouwburg naar het stadswandelpark N51 12.791 E4 24.829.

GPSwalking.nlMeir N51 13.103 E4 24.402
Hier zien we de grote afgehakte hand van Antwerpen.

De Meir is de toegangsweg van het station naar de historische binnenstad van Antwerpen. Het is onder andere deze centrale ligging die de populaire winkelstraat wekelijks meer dan 240.000 bezoekers oplevert. Het is de hoofdwinkelstraat van de stad met een overcompleet aanbod bekende winkelketens.

Ondanks dit overwegend populaire winkelaanbod is het hier aangenaam winkelen. Dat komt voornamelijk door het prachtige decor van historische architectuur en het feit dat de gehele Meir autovrij is. Een grote publiekstrekker op de Meir vormt ook de prachtige stadsfeestzaal: een compleet gerenoveerd winkelcomplex dat fonkelt van het goed.

Handelsbeurs N51 13.152 E4 24.366
In 1531 werd hier de eerste handelsbeurs in Europa geopend. In 1858 brandde deze af, alleen de toren bleef overeind. Het nieuwe neogotische bouwwerk van rond 1807 zien we nu.

GPSwalking.nl

Koninklijk Paleis N51 13.072 E4 24.513
Het voormalige Koninklijke Paleis in Antwerpen is in het midden van de 18de eeuw gebouwd in opdracht van Joan Alexander van Susteren. Het gebouw is in Rococostijl ontworpen door Jan Pieter van Baurscheit.

Het gebouw heeft een rijke geschiedenis, zo is het paleis opgekocht in door keizer Napoleon in 1811 en deze verfraaide het paleis nog meer, hetzelfde is ook gebeurd door Koning Leopold II. Het interieur is herhaaldelijk opgeknapt en dit alles heeft ervoor gezorgd dat het paleis ook van binnen een plaatje is om te zien. Nu vestigt het Internationaal Cultureel Centrum zich er. Wij kopen er chocola van wereldvermaarde kwaliteit.

Rubenshuis N51 13.046 E4 24.551
Rubens, het leven zoals het was...

Stap binnen in het leven van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen. In dit paleisachtige decor bracht Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven door met zijn gezin. Hier realiseerde de veelzijdige kunstenaar ook het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling. Het belang dat Rubens had en heeft als Antwerps icoon straalt nog altijd af van zijn wondermooie huis in het centrum van de stad. De prachtige tuin, het legendarische schildersatelier en de fabelachtige collectie trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit alle windstreken. Zie http://visit.antwerpen.be.

GPSwalking.nlStadsschouwburg N51 12.952 E4 24.589
Studio Associato Secchi-Viganouit Milaan heeft het plein ontworpen tot een ruim en open, licht geheel. De transparante overkapping is zeer licht van constructie en geeft het plein een grootsheid, die geaccentueerd wordt door de hoogteverschillen. De moderne tuin kleurt in de zomer tot een prachtig groen plein.

De schouwburg is het belangrijkste theater van de stad en trekt jaarlijks 300 000 bezoekers. Het aanbod is buitengewoon gevarieerd van musicals, opera’s en baletten tot optredens van rock en pop.

Voorbij het park steken we voorzichtig over. We komen in de Diamant wijk. Door de beveiligde straten slingeren we naar het Centraal Station, een enorm gebouw aan het Koningin Astrid Plein met het Diamant museum. Ook de Zoo is hieraan gelegen.
Van daaruit gaan we terug naar het Centrum.

GPSwalking.nlDiamant wijk N51 12.867 E4 25.076
In de wereldberoemde Antwerpse diamantwijk (de Schupstraat, Hoveniersstraat en Rijfstraat) wisselen jaarlijks miljoenen stenen van eigenaar, onzichtbaar voor het oog van het grote publiek. Achter de gevels gaan slijperijen en kantoren schuil. Hier worden diamanten geslepen en verhandeld. Van kleine steentjes tot zeer zeldzame en waardevolle gekleurde diamanten.

70% van alle diamanten worden gekocht en verkocht in Antwerpen. Het is dé plek voor diamantkopers en juwelenontwerpers om hun kostbare goederen tentoon te stellen. De straten zijn geheel beveiligd. Er zijn diverse winkeltjes waar diamanten en sierraden gekocht kunnen worden.
Diamondland is een bekend museum en koopcentrum.

Bij diamanten gaat het om de vier C’s, Caraat (0,2g=1 caraat), Colour (er zijn 13 kleuren, die onder gestandaardiseerd licht worden beoordeeld), Clarity (zuiverheid, zonder insluitsels), en Cut (de geslepen vorm: briljant, ovaal, marquise, peer, hart, princess en emerald).

GPSwalking.nlCentraal Station Antwerpen N51 12.867 E4 25.076
Het Centraal Station was van 1873 tot begin 2007 een kopstation, een station waar alle treinen moesten keren.

Het is een van de drukste stations in België. Het werd gebouwd tussen 1899 en 1905. Het gebouw bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw.

De stalen perronoverkapping werd ontworpen tussen 1895 en 1899 door ingenieur Clement van Bogaert. De overkapping is 43 meter hoog (hoogte die nodig was om de stoom van de locomotieven op te vangen), 186 meter lang en 66 meter breed en bood ruimte aan 10 kopsporen.

GPSwalking.nlHet stenen stationsgebouw (ontvangstgebouw) werd gebouwd tussen 1899 en 1905 in eclectische stijl. Het hoogste punt van het station (75 meter) is een grote koepel.

Koningin Astrid Plein N51 12.867 E4 25.076
Dit was vroeger een plein met allure waar de treinreizigers, bezoekers aan de dierentuin en de feestzalen langs liepen. Hiervoor was midden op het plein een Franse stijl tuin aangelegd. Intussen heeft men de spoorlijn doorgetrokken zodat het plein helemaal opnieuw ingericht is. Aan dit plein staat ook het Diamantmuseum.

GPSwalking.nlDiamant museum N51 12.867 E4 25.076
In het Diamantmuseum kom je alles te weten over de diamant, van het ontstaan van diamant tot de verwerking ervan in schitterende juwelen. Verschillende presentaties laten zien hoe de diamant gedolven en bewerkt wordt. En vaak kunt je in het museum ook een echte vakman aan het werk zien. Er is bijna altijd wel een diamantbewerker aan het werk in een van de ateliers in het museum.

Zoo N51 13.038 E4 25.329
ZOO Antwerpen is één van de oudste dierentuinen ter wereld en de oudste dierentuin van België. De dierentuin werd geopend op 21 juli 1843.

Tegenwoordig bezit de dierentuin meer dan 5000 dieren, verdeeld over bijna 770 soorten. ZOO Antwerpen trekt gemiddeld zo'n 1,0 miljoen bezoekers per jaar, met als uitschieter bijna 1,5 miljoen in 2009, en is daarmee de belangrijkste toeristische attractie in België.

In 2007 werd ZOO Antwerpen uitgeroepen tot 'mooiste en best bewaarde 19e eeuwse stadsdierentuin ter wereld', vanwege de mooie parkaanleg en oude architectuur die er terug te vinden is.

We komen langs de Vlaamse Opera en gaan met een boog langs het Begijnhof, het binnenplein van de Universiteit (Hof van Lierde), de Sint Jacobskerk, begroeten Sint Nicolaas N51 13.219 E4 24.346 , bekijken de prachtige barokke St Carolus Borromeus aan het Conscienceplein en slingeren tenslotte naar de oude Grote Markt, waar we even uitrusten.

GPSwalking.nlVlaamse Opera N51 13.038 E4 25.329
In Antwerpen worden er al opera's opgevoerd sinds 1660, eerst in het Spaansche Pant aan de Grote Markt en later in het Tapissierspand op de plek waar nog later de Bourlaschouwburg zou komen.

In 1834 gaat de Bourlaschouwburg open als Théâtre Royal. Er wordt enkel Frans repertoire opgevoerd. Sommige sinjoren spreken vandaag nog altijd van de 'Franse opera' als ze het over de Bourlaschouwburg hebben.

Onder impuls van onder andere componist Peter Benoit beslist Antwerpen in 1899 dat er een Vlaamse Opera komt als tegenhanger voor de Bourlaschouwburg.
Eén van de ideeën was om een opera in het Stadspark te bouwen, maar dat stuitte op veel protest. Gevreesd werd dat het park haar karakter zou verliezen.

Uiteindelijk werd gekozen voor de toenmalige Kunstlei (de huidige Frankrijklei) op de plek waar daarvoor de overdekte Hallen en Markten (de Criée) stond. De bouw startte in 1904 en duurde drie jaar.

Op 18 oktober 1907 werd de Vlaamse Opera in Antwerpen feestelijk geopend. Het neobarokke gebouw gedecoreerd in Lodewijk XVI-stijl was meteen geliefd bij het publiek.
Al het publiek, rijk en minder rijk, kwam binnen in de hal, een voor die tijd zeer democratisch idee. Wie geld had, wandelde rechtdoor de statige trappen op naar de parterre of het eerste balkon. Wie op de hogere, goedkopere balkons zat, moest er met een aparte trap naartoe.

GPSwalking.nl

De zaal telt vandaag 1081 zitplaatsen. De plafondschildering stelt Rythmus voor en toont een mannenfiguur omringd door negen vrouwelijke muzes. Zie http://vlaamseopera.be.

Begijnhof N51 13.357 E4 24.848
In het mooie Antwerpse Begijnhof woonden vroeger de begijntjes. Dit waren arme, alleenstaande vaak wat oudere vrouwen die hier samen leefden. De mooie witte huisjes rondom het groene park zijn tegenwoordig grotendeels bejaardenwoningen. In een klein aantal wonen nog steeds begijnen. Leer de historie van Antwerpen kennen door de Begijnhof te bezoeken en kennis te maken met de begijnen.

GPSwalking.nlHof van Lierde - Universiteit N51 13.362 E4 24.603
Het Hof van Liere stamt uit de 16de eeuw en straalt een rust uit die heerlijk is om te ervaren in een drukke stad. Het werd in opdracht van burgemeester Van Lierde gebouwd in Brabant-Gotische stijl.

Het Prinsenhof, het binnenhof ervan, wordt toegeschreven aan architect Dominicus de Waghemaeckere, maar dit klopt niet helemaal. Het kwam eigenlijk in verschillende fasen tot stand. De meest oorspronkelijke plaats is het westelijk gelegen binnenplein. Het Hof van Liere is een oase van rust midden in de stad die je gezien moet hebben als je Antwerpen bezoekt.
http://www.youropi.com/nl/antwerpen/locations/hof-van-liere-1134.

GPSwalking.nlSint Jacobskerk N51 13.202 E4 24.644
Deze enorme kerk van bijna 100x55m telt 23 altaren. Het barokke altaar en het orgel uit 1727 zijn bijzonder.

In een van de kapellen ligt Rubens en familie begraven. Zijn tweede vrouw, Hélène liet de kapel bouwen. Het schilderij uit 1634, OLV omringd door de heiligen, heeft kenmerken van zijn beide vrouwen en hun zoon Frans Rubens.

St Carolus Borromeus kerk N51 13.202 E4 24.644
Deze Jezuïtenkerk is tussen 1514 en 1621 gebouwd. Duidelijk zijn er invloeden te zien van Rubens. Het weelderige altaar en de prachtige houtsnijwerken en versieringen make het geheel tot een bijzonder kunstwerk. Ook bijzonder zijn de hoge tribunes langs de zijkant.

Op het plein tegenover de ingang van de kerk zien we Hendrik Conscience, de 19e eeuwse roman schrijver waarnaar ook dit plein is vernoemd. N51 13.275 E4 24.231

GPSwalking.nlHet is inmiddels donker en we kunnen nog genieten van de schitterende kerstverlichting.

Na een lekker etentje op de markt keren we voldaan terug naar de parkeerplaats. Het is slechts twee kilometer.

Onderweg kunnen we flink doorlopen, al kijken we nog wel even naar het Hessenhuis.

Hessenhuis N51 13.555 E4 24.566
Het Antwerpse Hessenhuis is een renaissance-bouwwerk, voltooid in 1564. In de 16e eeuw werd ze net zoals het Hanze- of Oostershuis door de stad opgericht op verzoek van de Duitse kooplieden. De wagens bleven buiten, de paarden in de paardenstallen en de voermannen bleven boven op de indrukwekkende bovenverdieping. Vandaag de dag is het ingericht als museum en tentoonstellingsruimte.

En daarmee sluiten we deze wandeling af. Een dagtaak vol impressies. De moeite waard om eens terug te keren en al die mooie gebouwen en huizen eens van binnen te gaan bekijken. Want Antwerpen is geweldig.

Startpunt 

 • START / FINISH /PARKEREN  N51 13.861 E4 24.505
 • Alternatief parkeren Q-park  N51 13.669 E4 24.567
 • Start Alternatief CS-station Antwerpen N51 26.581 E5 28.801

Geraadpleegde Websites

POI's

  • Begijnhof N51.2226 E4.4141
  • Boerentoren N51.2188 E4.4040
  • Brouwershuis Nr20 N51.2274 E4.4032
  • Centraal Station N51.2169 E4.4211
  • Concienceplein N51.2212 E4.4038
  • Diamant buurt N51.2144 E4.4179
  • Grote Markt N51.2212 E4.3998
  • Hand Werpen N51.2209 E4.3997
  • Handelsbeurs N51.2191 E4.4060
  • Hessenhuis N51.2259 E4.4094
  • Het Steen N51.2225 E4.3974
  • Houten Huis N51.2231 E4.4019
  • Koningin Astrid Plein N51.2183 E4.4211
  • Koninklijk Paleis N51.2178 E4.4085
  • Lange Wapper N51.2222 E4.3974
  • Loodswezen N51.2281 E4.4010
  • MAS N51.2288 E4.4046
  • Meir N51.2183 E4.4066
  • Momu - Mode Museum N51.2169 E4.3994
  • O.L.V Cathedraal N51.2200 E4.4015
  • P.P.Rubens N51.2191 E4.4016
  • Parkeren Alternatief N51.2304 E4.4091
  • Parkeren Garage Q-Park N51.2278 E4.4094
  • Plantin-Moretus Letterkundig museum N51.2184 E4.3978
  • Rockoxhuis N51.2216 E4.4060
  • Rubenshuis N51.2174 E4.4091
  • Schelde N51.2253 E4.3988
  • St Carolus Borromeus N51.2210 E4.4046
  • St.Andries N51.2164 E4.3980
  • St.Annatunnel Houten roltrap N51.2187 E4.3957
  • St.Jacobskerk N51.2200 E4.4107
  • St.Nicolaasplein N51.2203 E4.4057
  • St.Pauluskerk N51.2238 E4.4013
  • Stadhuis Antwerpen N51.2212 E4.3992
  • Stadsfeestzaal (mooi winkelgalerij) N51.2179 E4.4113
  • Stadspark N51.2131 E4.4138
  • Stadsschouwburg N51.2158 E4.4098
  • Start/finish/parkeerplaats N51.2310 E4.4084
  • Universiteit Bibliotheek HvLierde N51.2226 E4.4100
  • Vlaamse Opera N51.2186 E4.4162
  • Vleeshuis N51.2226 E4.3993
  • Zoo Antwerpen N51.2172 E4.4221
  • Zuidterras N51.2213 E4.3960

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.