Swalm en Maasroute

Korte beschrijving

We kiezen deze keer voor een wandeling door de Maasplassen bij Swalmen. Deze route hebben we opgestuurd gekregen van Wiel via de email, waarvoor hartelijk dank. We hebben de track iets aangepast om een langere wandeling te krijgen. En zonder veel overdrijven kunnen we zeggen dat het een schitterende wandeling is geworden.

Swalmen, Asselt en Boukoul liggen ingeklemd tussen de Maas en Duitsland en aan de rand van de Maasvallei en het Swalmdal. Het schilderachtige riviertje de Swalm meandert het hele gebied door en mondt in Asselt uit in de Maas.

De Maasplassen bij het Kerkdorp Asselt bieden een keur aan mogelijkheden voor watersport. De mooie jachthaven draagt hier zeker aan bij. Het Swalmdal is rijk aan plant- en diersoorten, ondermeer ook het zeldzame ijsvogeltje. In het voorjaar is het buitengebied van de drie kerkdorpen decor voor de echte Limburgse aspergeteelt. Het beeld van de rijen aspergebedden is dan niet ongewoon.


Kenmerken
Startpunt: Swalmen, Doctor Crasbornplein
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.232273 E6.037518
Afstanden: 21, 17, 14, 11, 8 km
Type: Akker, Open, Rivier, Stad, Vergezicht
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 16-01-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 21 km bij Swalmen.
Er zijn verkortingen van 17, 14, 11, en 8 km van deze wandeling beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is redelijk goed begaanbaar, maar kent een aantal drassige gedeelten in regenachtige tijden.
Onderweg en in het centrum van Swalmen komt u horeca tegen.
Ook zijn er onderweg voldoende bankjes om even uit te rusten.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe zon was net boven de horizon verschenen toen we de auto parkeerden in het centrum van Swalmen. Een mooie winterse dag met lentetrekjes midden in januari. We kunnen het haast niet beter hebben. We hebben een mooie gevarieerde route voor de boeg door de bekende Maasplassen.
 
Deze route hebben we opgestuurd gekregen van Wiel via de email, waarvoor hartelijk dank. We hebben de track iets aangepast om een langere wandeling te krijgen. 
 
Swalmen
Swalmen (Swalms: Zjwame) is een plaats en voormalige gemeente in Nederlands-Limburg, die sinds 1 januari 2007 bij de gemeente Roermond hoort. Swalmen is gelegen tussen Roermond en Venlo, wordt in het westen begrensd door de Maas en in het oosten door de Duitse grens.
 
GPSwalking.nlSwalmen (in 11e-12e eeuw (de) Sualmo; ca. 1200 Sualmum; 1239 Swalmene) dankt zijn naam aan het riviertje de Swalm. De uitgang -en is hier geen meervoudsvorm, maar een oude naamvalsvorm om een plaats aan te duiden. Deze is bij plaatsnamen die aan een water of riviertje zijn ontleend in Limburg niet ongebruikelijk. Zo vindt men in Zuid-Limburg Gulpen, Mechelen en Voeren, die alle genoemd zijn naar een riviertje.
 
Swalmen straalt vroeg in de ochtend nog een heerlijke rust uit. Het centrum is maar klein en al snel lopen we langs de Swalm het dorp uit. 
 
GPSwalking.nlNa een stukje natuur komen we vlak voor de A73 een huis tegen met een zeer boeiende tuin. Deze tuin staat vol met kleurrijke Efteling huisje, kasteeltjes en torentjes. En niet een paar. Nee, tientallen staan er in de ruime tuin. 

Van Wiel (die ons deze route opgestuurd heeft) kregen we aanvullende informatie. De bewoners van het huis, een gepensioneerde metselaar, maakt al ruim 45 jaar deze fantasiehuisjes. Deze tuin heeft de mooie naam Zjwaamvallei. Indrukwekkend en erg leuk om te zien. 
 
Dan gaan we onder de snelweg door en komen meteen in een heel andere wereld. 
 
GPSwalking.nlDe Swalm
De Swalm is een snelstromende, bochtenrijke bosbeek, die uit het hogergelegen grensgebied van het nabije Duitsland komend, zich door de gehele gemeente slingert en dwars door de dorpskern stroomt. De Swalm mondt even voorbij Swalmen uit in de Maas.
 
Een stukje ten zuiden van deze monding ligt op een hoge oever aan het winterbed van de Maas het pittoreske kerkdorpje Asselt. In het oosten grenst Swalmen aan Duitsland. Voor de samenstelling van het gebied dat tot Midden-Limburg wordt gerekend, zie het lemma Midden-Limburgs.
 
GPSwalking.nlWe zijn nog niet goed en wel onder de snelweg door gelopen als we tegen een ruïne aanlopen. Het staat prachtig in de natuur. Gelukkig staat er een informatiebordje bij. 
 
Ruine Ouburg
De Ouborg, in de volksmond Naborch, werd vroeger ook wel het "Huys tot Swalmen", Huis Rathem" en "Aldenborg" genoemd. Het kasteel werd vermoedelijk rond 1300 gebouwd door Seger Voskin van Swalmen. Van oorsprong was het een rechthoekig gebouw van 25 X 17 meter met in de zuidwesthoek een donjon of woontoren. Door zijn langwerpige achthoekige vorm is deze donjon uniek in het land. Tegenover de woontoren lag een L-vormige woonvleugel aan een kleine binnenplaats. Daar bevond zich ook de ingang.
 
GPSwalking.nlDe muren van het kasteel waren ruim 1,50 meter dik en bekleed met bakstenen. In de loop van de tijd verdween een groot deel hiervan. We zien nu nog een deel van de westmuur, de woontoren met de aanzet tot een keldergewelf en een restant van de traptoren. 
 
Het riviertje de Swalm is vroeger om het kasteel heen geleid en vormde zo de slotgracht. Waarschijnlijk is het kasteel door brand verwoest op het einde van de 15e eeuw, In de 19e eeuw werd het terrein nog als steengroeve gebruikt door de bevolking van Swalmen. Het kasteelterrein is thans een archelogisch momument. 
 
GPSwalking.nlWe lopen weer enigzins de bewoonde wereld in waarbij we langs een kapel komen. Altijd leuk die kleine kapelletjes. Voor de wandelaar of fietser staat er ook meestal een bankje om even uit te blazen.
 
Tegenover deze kapel zien we een informatiebord van de familie van Melick staan. 
 
Welkom bij familie van Melick
In deze mooie omgeving combineren wij ons melkveebedrijf met het verhuren van vakantiewoningen. Oorspronkelijk was dit een gemengd bedrijf met melkvee, varkens en akkerbouw maar sinds 1970 hebben wij ons gespecialiseerd in de melkveehouderij.
 
Ons melkveebedrijf kent het vaste ritme van twee keer per dag melken. Daarnaast verzorgen wij natuurlijk dagelijks onze dieren en bewerken we het land. Omdat we in Swalmen aan de westzijde van de Maas liggen, hebben we hier veel gras- en akkerland in het winterbed van de Maas. Dit betekent dat we ons vaak moeten aanpassen aan de streken van deze onrustige rivier.
 
EGPSwalking.nlen deel onze graslanden bestaat uit natuurgebied dat is gelegen in deze regio. Onder volkomen natuurlijke omstandigheden kan ons jongvee hier grazen. Behalve het jongvee is in dit natuurgebied ook een koppel Herefords runderen aanwezig. Deze runderen kunnen goed tegen ruige omstandigheden. Zij stellen nauwelijks eisen aan de kwaliteit van het voer en zij kunnen prima tegen barre weersomstandigheden.
 
Deze runderen grazen dus het hele jaar rond in het natuurgebied. Hierdoor leveren zij een belangrijke bijdrage aan de verschraling van het gras en de toename van het plantenrijkdom.

GPSwalking.nl

We lopen door naar het gehuchtje Middelhoven. Een aantal oude boerderijen trekken de aandacht. Op de gevels zijn kleine informatiebordjes aangebracht. 
 
Middelhoven 13 en 15
Maakt deel uit van de totale bebouwing welke beeldbepalend is voor de omgeving Middelhoven.
 
Limburgse boerderijbouw: mede bepalend is de aanwezigheid van grote bomen, afscheidingen en terreinaanleg (keienbestrating en grindverharding). Het gebouw staat bekend als het "Nuuj Hoes" en is een gemeentelijk monument.  
 
GPSwalking.nlVan verre zien we een oud gebouwtje staan. Op de voorkant staat Bakhuis. Een nauwelijks te lezen informatiebordje probeert ons meer te vertellen. Na langdurig turen hebben we het meeste ontcijfert.
 
Bakhuis Wieler
Het bakhuis behoort bij hoeve Wylehof. De oorspronkelijke bijbehorende hoeve wordt reeds in de 16e eeuw in de officiële registers vermeld. In het bakhius is een vrijstaande oven aanwezig die alleen met hout gestookt wordt. De oven bestaat uit een stookruimte, tevens bakruimte, met rookkamer en schoorsteen.  
 
GPSwalking.nlEn dan lopen we de vrije natuur in. Het is nat en door de klei is het soms ook glibberen geblazen. Zelfs met goede wandelschoenen aan.
 
Het landschap van Swalm en Maas
Swalmen, Asselt en Boukoul liggen ingeklemd tussen de Maas en Duitsland en aan de rand van de Maasvallei en het Swaimdal. Het schilderachtige riviertje de Swalm meandert het hele gebied door en mondt in Asselt uit in de Maas.
 
Binnen het gebied liggen bijzonder aantrekkelijke landschappen zoals een uitgestrekt bosgebied aan de oostkant dat aansluit op het Brüggener- en Elmpterwald in Duitsland. Fraaie landschappen zijn ook het Maas- en Swaimdal en ten oosten van Swalmen het natuurgebied Groenewoud.
 
GPSwalking.nlDe Maasplassen bij het Kerkdorp Asselt bieden een keur aan mogelijkheden voor watersport. De mooie jachthaven draagt hier zeker aan bij. Het Swalmdal is rijk aan plant- en diersoorten, ondermeer ook het zeldzame ijsvogeltje. In het voorjaar is het buitengebied van de drie kerkdorpen decor voor de echte Limburgse aspergeteelt. Het beeld van de rijen aspergebedden is dan niet ongewoon.
 
Swalmen kent een eeuwenoude historie. Het beste bewijs hiervoor leveren diverse fraaie en oude monumentale gebouwen, zoals de ruïne de Naborg en het kasteel Hillenraad.
 
GPSwalking.nlHet van oorsprong Romaanse "Rozenkerkje" in Asselt beheerst al vele eeuwen het beeld van dit Maasdorpje, Schilderachtig gelegen op de hoge Maasoever meerden er in het verleden de Noormannen af om de rijke binnenlanden te plunderen.
 
De stille getuigen van de rijke geschiedenis van de streek zijn te zien in het kleine museum tegenover de kerk. Het beeld van het centrum van Swalmen wordt beheerst door de statige Lambertuskerk en het Crasbornplein. Met een keur aan winkels en horecazaken rondom het intieme Marktplein is het hier goed toeven.
 
GPSwalking.nlNat maar mooi. Een echt fotogeniek gedeelte komen we tegen waar prachtige foto's te maken zijn. 
 
Asselte plassen
Evenals de andere Maasplassen zijn ook de Asseltse Plassen ontstaan door grondwinning. Ze zijn de thuishaven van watersportvereniging Ascola. In het tot de gemeente Swalmen behorende Asselt vormen het 11e eeuwse romaanse Rozenkerkje en de oude Limburgse hoeven van het landgoed Hillenraedt een prachtige historiche entourage. 

GPSwalking.nl

We komen twee door Asselt. En waar de route elkaar bijna snijdt zijn 2 leuke horecagelegenheden. We genieten hier van een prachtig uitzicht op de Maas. 
 
Asselt
Asselt, tot 2007 onderdeel van de toenmalige gemeente Swalmen, is een kerkdorp binnen de Nederlandse gemeente Roermond, provincie Limburg (Nederland). Het plaatsje ligt aan de Maas en ook aan de Maasplassen. Er wonen circa 180 mensen. Het is vooral bekend om zijn hooggelegen oude kerkje. Exterieur en interieur daarvan zijn bezienswaardig, maar vooral de ligging op een heuvel, en bovendien aan een rivier, is in Nederland zeer uitzonderlijk.
 
GPSwalking.nlOmdat het nog vroeg is hebben we weinig last van autoverkeer. 's Middags wordt het iets drukker. Ondanks dat (2012) de benzineprijzen alle records doen breken kom je dan regelmatig een familie toerders tegen. 
 
H. Dionysiuskerk
Een exacte bouwdatum van deze kerk is niet te geven, omdat de bouw in verschillende periodes heeft plaats gevonden. Het oudste gedeelte (het vierkante schip naast de toren) is vroeg Romaans (11e eeuw) en opgetrokken uit keien. In de ostmuur aan de buitenzijde zijn nog Romeinse tegen verwerkt. In 1916/1917 werd het kerkje gerestaureerd. De architect hiervan was de bekende dr. Pieter Cuypers uit Roermond. 
 
GPSwalking.nlIn de muren van het kerkje vinden we Romeinse bouwfragmenten terug. Zo zijn in de oostmuur als versiering ronde hypocaustumtegels van een Romeins verwarmingssysteem ingemetseld. Romeins bouwmateriaal is ook te zien in het dichtgemetselde zogenoemde Noormannenpoortje.
 
De aanwezigheid van dit bouwmateriaal doet vermoeden dat in de Romeinse tijd in de nabijheid een groot stenen gebouw heeft gestaan.
 
Tegenover de kerk is een klein museum gevestigd.  
 
GPSwalking.nlMuseum Asselt
Tegenover het kerkje bevindt zich een folkloristisch (thans: cultuurhistorisch) en oudheidkundig museum. De grondslag van het museum werd gelegd in 1927 door pastoor Pinckers en koster Piet Loven, die toen begonnen met het verzamelen van vele voorwerpen. Niet alleen in Asselt, maar in heel Midden-Limburg ging de koster de voorwerpen ophalen. De collectie werd tentoongesteld in het bakhuis van de boerderij tegenover de kerk. De oude bakoven daar is nog aanwezig en is geconserveerd. Later vonden uitbreidingen van de museumruimte plaats. Naast gebruiksvoorwerpen van regionaal-volkskundige aard (in het voormalige bakhuis en in de kelder) bezit het museum een deelcollectie oudheidkundige voorwerpen:
 • op de bovenverdieping: bijlen en speerpunten uit het stenen tijdperk, mammoet-tanden, schelpdieren uit de krijttijd, stofstempels en beelden.
 • in het voormalige koetshuis: Romeins aardewerk, een wapenverzameling, voorraadkannen en kruiken.

GPSwalking.nlEn een paar meter verder komen we langs zorgboerderij Asselterhof. Op de terugweg komen we er nog een keertje langs, maar van opzij.

Welkom bij zorgboerderij Asselterhof
De Asselterhof is een melkveebedrijf met als neventakken, vleesvee, schapen en natuurbeheer. De veestapel bestaat uit melkkoeien, zoogkoeien, schapen en paarden. Wij, Ton en Germa Dings, wonen samen met onze kinderen, Erik en Laura, op de Asselterhof.
 
Op onze sfeervolle, monumentale, Limburgse hoeve bieden wij sinds 1997 begeleiding bij een zinvolle dagbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap. Onder onze deskundige begeleiding worden dpor de hulpboeren diverse agrarische en ambachtelijke werkzaamheden uitgevoerd, zoals het voeren en verzorgen van het vee, strooien en uitmesten van de stallen, jam en sap maken van eigen fruit, bakken en paardrijden.
 
GPSwalking.nlAls natuurliefhebbers zetten we ons in voor de ontwikkeling van natuur op en rond ons bedrijf, in de vorm van agrarisch natuurbeheer. Dit houdt in dat door onder andere beperkte beweiding en minimale bemesting optimale kansen geboden worden voor de ontwikkeling van flora en fauna.
 
Op de Asselterhof bestaat de mogelijkheid voor paardrijden en paardrijlessen. Niet alleen de hulpboeren van de Asselterhof maar ook andere mensen kunnen hiervan gebruik maken. Onze boerderij is een plek waar economisch belang, landbouwproductie, natuurontwikkeling en zorg voor de hulpvragende medemens hand in hand gaan.
 
GPSwalking.nlWe lopen een stukje over de verharde weg. Gelukkig is het hier niet al te druk. Dan moeten we rechtsaf slaan. Het hek staat wagenwijd open, maar een bordje verboden toegang doet ons twijfelen. Even later komt er een fietser aan. Een lokale bewoner die ons de raad geeft gewoon door te lopen. "Dat is een oud bordje, tegenwoordig mag je hier gewoon komen". We proberen het maar eens. Onderweg komen we meer wandelaars en fietsers tegen.
 
We slingeren over een pad naar een tunnel onder het spoor door. Aan de andere kant is een monument. Een 19 jarige jongen heeft hier een einde aan zijn leven gemaakt. Zijn familie laat zien dat ze hem nog niet vergeten zijn. 

GPSwalking.nl

We klimmen even een taluut op om een mooi uitzicht over de rioolzuivering te hebben. 
 
Wij zuiveren uw afvalwater!
In de rioolwaterzuiveringsinstallatie Roermond wordt het afvalwater schoongemaakt van de huishoudens en bedrijven van Ambt Montfort, Haelen, Heythuysen, Maasbracht, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Roggel en Neer en Swalmen. Het zuiveren gebeurt biologisch, met behulp van bacteriën.
 
Het afvalwater dat in de installatie Roermond is gezuiverd, gaat terug naar de natuur: de Maasnielderbeek in dit geval. Tijdens kantooruren is het mogelijk een bezoek te brengen aan de zuiveringsinstallatie (min. 15, max. 25 pers.).
 

GPSwalking.nl

Neem hiervoor contact op met Milieuvoorlichting Limburg: 0475 386 410 of raadpleeg www.wbl.nl.
 
Dan komen we bij de Groote Statsweide waar je een prachtig uitzicht op de Maas en Roermond hebt. In zeer natte tijden kan dit gedeelte ook onder water staan. 
 
Groote Stadsweide 
U staat hier aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied Stadsweide. De dynamiek van de Maas zorgt ervoor dat de groeicondities nooit hetzelfde zijn en dat je op veel plaatsen een bonte mengeling van bloemrijke planten kunt aantreffen. Hieronder bevinden zich ook veel kleurrijke stroomdalsoorten. Een kermerkend onderdeel en knipoog naar het verleden is de aangeplante boomweide met zeer grote populieren.
 
GPSwalking.nlMet de aankoop van een aantal voormalige landbouwpercelen is een eerste stap gezet richting een groot aaneengesloten natuurgebied in de Stadsweide. Oude afrasteringen en hekwerken zijn uit het gebied verwijderd. Zo onstaat er een grote eenheid waar natuur en de mens zich onbelemmerd kunnen bewegen. De dienst Natuur en Voedselkwaliteit is verantwoordelijk voor de inrichting. Staatsbosbeheer neemt het beheer van het gebied voor zijn rekening. In de nabije toekomst wordt gestreefd naar verdere uitbreiding van het natuurgebied. Het hele gebied wordt namelijk onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een groot netwerk van natuurgebieden door heel Nederland. 
 
GPSwalking.nlWaterrijke gebieden trekken veel water- en oevervogels aan. De kleine zwaan is regelmatig in dit gebied te zien, evenals de bont gekleurde bergeenden. De bergeend bouwt zijn nest in verlaten konijnenholen of onder struiken.
 
Een andere opvallende verschijning is de ijsvogel. In het winterseizoen heeft u een goede kans deze kleurrijke soort tegen te komen. Zittend op een takje of als blauwe flits vlak boven het water vliegend. 
 
En dan lopen we met een flinke boog weer terug richting Swalmen. Onderweg komen we nog genoeg mooie punten tegen. 
 
GPSwalking.nlUt Meulehoes
In Swalmen komen we langs Ut Meulehoes uit 1786. Dit pand was tot
1945 in bedrijf als watermolen. Het is één van de vele watermolens langs het riviertje de  Swalm. De Meulehoes is gebouwd in 1786. In 1953 is het verbouwd tot 4 woningen. Tegenwoordig is het een gemeentelijk monument.
 
En zo komt er jammer genoeg weer een einde aan deze mooie en afwisselende wandeling. 
 
Geraadpleegde websites:
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Asselt
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Ouborg
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Swalmen
POI's
 • Alternatieve parkeerplaats/picknick plaats N51.2406 E6.0172
 • Asselt N51.2261 E6.0128
 • Asseltse Plassen N51.2183 E6.0027
 • Bakhoes N51.2402 E6.0225
 • Biesweerd N51.2463 E6.0108
 • De Weerd N51.2458 E6.0191
 • Dionysiuskerk N51.2249 E6.0119
 • Groote Stadsweide N51.2075 E5.9875
 • kapel1 N51.2314 E6.0100
 • Kapel2 N51.2347 E6.0292
 • Kasteeltjes N51.2314 E6.0283
 • Kruisbeeld1 N51.2380 E6.0168
 • Kruisbeeld2 N51.2245 E6.0168
 • Kruisbeeld3 N51.2122 E5.9972
 • Maas N51.2040 E5.9823
 • Middelhoven N51.2354 E6.0280
 • Roermond N51.1993 E5.9869
 • Ruine Ouborg N51.2315 E6.0257
 • Start/finish/parkeerplaats N51.2322 E6.0375
 • uitzichtpunt N51.2191 E5.9911
 • Vuilbemden N51.2139 E6.0073
 • Waterschapsbedrijf Limburg N51.2192 E5.9886
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.