Aalsterhut - Leende

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Een echte bos- en heide wandeling. Mooie vlaktes, dichte bossen, prachtige heide en mooie waterpartijen. Goed begaanbaar en goede verzorging bij begin en halverwege de wandeling.

De wandeling ten zuiden van Eindhoven start bij de Aalsterhut, bekend onder de naam “De Hut van Mie Pils”.(Alleen te bereiken vanuit Aalst/Waalre).

De oorspronkelijke wandeling uit 2006 is in augustus 2016 geheel vernieuwd.


Kenmerken
Startpunt: Aalst-Waalre
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.390545 E5.504816
Afstanden: 15, 10, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 21-08-2016

Route informatie

Deze GPS wandeling van 15 km tussen Aalst Waalre en Leende gaat van de Hut van Mie Pils naar Jagershorst en terug.
De paden zijn het hele jaar door goed begaanbaar.
De wandeling is 15 kilometer maar kan ook in 2 gedeelten van 10 en 6 kilometer worden gelopen.
Onderweg komt u horecagelegenheden tegen.Langere beschrijving

De wandeling ten zuiden van Eindhoven start bij de Aalsterhut, bekend onder de naam “De Hut van Mie Pils”.(Te bereiken vanuit Aalst/Waalre). De Hut van Mie Pils is overbekend. In ieder geval in zuid-oost Brabant. Het is een geliefd tussenstop voor wandelaars en fietsers. Maar ook voor mensen die gewoon zin hebben in een terrasje. Bij goed weer kan het hier erg druk zijn, waardoor er weinig parkeerplaatsen meer vrij zijn.

GPSwalking.nlDe Hut van Mie Pils N51 23.434 E5 30.330
De naam is afgeleid van Mie Peels. Mie Peels is als Johanna Maria van den Broek in Boschhoven, Leende geboren op 16 november 1856 als oudste dochter van Henricus van den Broek en Wilhelmina Bitters.

Vader Van den Broek overleed in 1876 toen Mie twintig jaar oud was. Mina Bitters bleef met vier minderjarige kinderen zitten.

Mie was 32 toen zij met de zeven jaar jongere Jef Peels huwde. Getuigen bij het huwelijk waren haar broer Peter Johannes van den Broek en Adrianus Andreas Deelen, de burgemeester van Heeze, een kleinzoon van Jan Godefridus Deelen, die omstreeks 1800 in de hut woonde. Vandaar.

Wanneer Mie exact naar de Aalsterhut is verhuisd, is niet bekend, maar moet omstreeks 1889 geweest zijn. Ze kreeg vijf kinderen, waarvan er drie in leven bleven, te weten Jan, Mina en Fried. Lees hier meer over de Hut van Mie Pils.

We gaan de snelweg over naar de Groote Heide.

GPSwalking.nlSnelweg A2 N51 23.559 E5 30.475
We zien hectometerpaal 171,2. De snelweg is de A2 van Amsterdam naar Maastricht. Ligt Amsterdam op 171km hier vandaan? Nee.

De snelweg begint in Amsterdam met kilometerpaal 31 en gaat bij kilometerpaal 271,7 bij Eijsden de grens over. De totale lengte is echter 218km.

Dat lijkt niet te kloppen, 271,7 – 31 is immers 240. In de afstandsmeting zitten enkele sprongetjes. Daar waar de A2 parallel loopt met andere snelwegen, neemt de telling van die weg het over.

Bijvoorbeeld, de A2 volgt de A67 over een traject van 6km. Daarom geeft het hectometerpaaltje 171,2 niet de juiste afstand tot Amsterdam aan. Amsterdam ligt op 126km en de grens bij Maastricht is 92 km.

GPSwalking.nlDe Groote Heide N51 23.459 E5 31.289
De Groote Heide ligt op een licht geaccidenteerde dekzandrug. Plaatselijk liggen ondoorlatende leemlagen en oerbanken.

In de loop van de 20ste eeuw is een deel van de heide omgezet in landbouwgrond, zelfs nog in de jaren ‘50. Hierdoor verdwenen (zeer) grote vennen als Karperven en Groot Huisven, waarvan de contouren nog in de vorm van landbouwpercelen zijn af te lezen.

Aan venoevers en in laagtes groeien klokjesgentiaan en kleine zonnedauw. In het oostelijke deel overheerst struikheide met plaatselijk klein warkruid en kruipbrem, in het westelijke deel droog eiken-berkenbos.

De Groote Heide kent vele vennen en even zovele namen. We passeren het Veeven, waar vroeger het vee kon drinken en gewassen werd. Een stuk verder gaan we over een knuppelbrug en tussen twee vennen door. Links het Droge Meerven en rechts het Diepe Meerven.

GPSwalking.nlDiepe Meerven N51 22.545 E5 31.608
Het Diepe Meerven - rechts - ligt vlak langs de A2, je kunt het vanaf de weg zien liggen. Bij het Diepe Meerven hoort nog een ander ven, namelijk het Droge Meerven, wat er naast ligt.

Het Droge Meerven – links, de naam zegt het al - heeft niet veel water. Het is een moerassig gebied met biezenbegroeiing. Het Diepe Meerven heeft nog een flinke oppervlakte water, hoewel je kunt merken dat ook dit ven langzaam verdroogt. Door alle nattigheid van het afgelopen jaar staat er nu gelukkig weer volop water.

Als je van wandelen houdt, kun je ook het Vennekespad nemen, dat tussen het Diepe Meerven en het Droge Meerven doorloopt. Ook het Hertog Hendrikpad neemt je mee naar een mooi punt aan het Diepe Meerven.

Even verder ligt het Witven.

GPSwalking.nlWitven N51 22.171 E5 31.748
Het ven heeft zijn naam te danken aan de schapen die vroeger op de heide gehouden werden. Voordat de schapen geschoren werden moesten ze gewassen worden, en dat gebeurde in het ven.

Naast de grove den komt hier ook veel eik- en berken-mengbos voor.
Bij het viaduct kunnen we de route inkorten tot 10 km, maar mooier is het om door het bos van grove dennen – met op het einde bijzonder mooie en hoge zandverstuivingen (!) - verder naar Leende te wandelen.

We gaan daar onder het viaduct door en pauzeren even op het terras. Voorbij het restaurant gaan we rechts het bos in en volgen een slingerend pad.

GPSwalking.nlWe komen uit op het prachtige heidegebied met het bijzonder mooie Brilven en Eijerven.

Eijerven N51 21.651 E5 31.426
Dit ven ligt in het landgoed Valkenhorst en heeft zijn naam gekregen door zijn eivorm, evenals het in de buurt gelegen Brilven, dat uit twee gedeelten bestaat, die met elkaar verbonden zijn door een smalle reep water.

Het Eijerven lag vroeger zowel in de gemeente Heeze als in de gemeente Leende, omdat de vroegere gemeentegrens er dwars doorheen liep. http://www.gijzenrooi.nl/Buurt/Vennen/StratenGijzenrooi.htm

GPSwalking.nlEven over de brede zandweg met fietspad. Daarna weer het bos in en dan stuiten we op de oude spoorlijn naar België, het Bels lijntje. Alleen naar links zien we nog het oude talud.

We gaan rechts het bos in en stuiten op het Grevenschutven. Daarvoor kunnen we gaan over het privéterrein van de visvijvers (verboden toegang), aan de linkerkant. Om dat te vermijden, kunnen we naar rechts tot aan de snelweg gaan en daarvoor weer links om dit ven heen.

Maar het kostte ons wel natte broekspijpen, omdat het erg nat en moeilijk begaanbaar was, na de veelvuldige winterregens.

GPSwalking.nlLandgoed Valkenhorst (Brabants Landschap) N51 21.792 E5 31.260
Omstreeks 1900 startte men aan weerszijden van de Tongelreep met de aanleg van visvijvers. Hiertoe vergroef men moerassige terreindepressies in de heide.

De visvijvers staan met elkaar in verbinding door een stelsel van afsluitbare duikers en worden gevoed door de schone Tongelreep. De oevers verlopen grillig en kennen rietkragen, waarachter weer wilgen- en elzenbroekbossen liggen.

Dit en de grote oppervlakte open water maken het gebied geschikt als broedplaats voor bruine kiekendief, grauwe gans, roerdomp, fuut, geoorde fuut, dodaars, kuifeend, tafeleend, krakeend, slobeend, pijlstaarteend, wintertaling, waterral, zomertaling, sprinkhaanzanger en blauwborst.

In de herfst is de visarend present. Blauwe reiger en aalscholver broeden hier niet maar vissen er wel veelvuldig. De Tongelreep is favoriet bij de ijsvogel. Het gebied is ook botanisch van belang, met name het Greveschutven (25 ha) met onder meer klein, plat en loos blaasjeskruid.

(Bron: http://www.brabantslandschap.nl/natuurgebieden/oost/valkenhorst)

GPSwalking.nlGrevenschutven N51 22.225 E5 30.688
Het water van de Tongelreep wordt naar het ven geleid, waar het geschut of opgestuwd wordt. Er is een viskwekerij met een stelsel van sloten, stuwen en visvijvers, die samen met het ven één complex vormen.

De visvijvers zijn poelen die honderd jaar geleden uitgediept zijn. Het ven is veel ouder en staat al op oude kaarten rond 1600 aangegeven.

De naam Grevenschutven is een verbastering van 's Grevers hut ven, het ven bij de hut (= herberg) van de familie Grever en heeft dus niets van doen met het schutten van de visvijvers.

GPSwalking.nlNa open terrein en bos gaan we weer richting de Hut van Mie Pils.

We passeren het voormalig Philips Bosbedrijf en aan het einde de boerderij “Aalsterhut”. Recht daar tegenover ziet u twee oude walnootbomen, waarachter de resten (heuvel) van de oorspronkelijke legendarische Hut van Mie Peels liggen. De hut met naar men zegt, slechts twee glazen.

Op het terras van de Hut van Mie Pils zien we dat de tijden toch zijn veranderd.

Startpunt:            

 • N51 23.473 E5 30.312 Aalsterhut

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • De Hut van Mie Pils N51 23.434 E5 30.330
 • Snelweg A2 N51 23.559 E5 30.475
 • De Groote Heide N51 23.459 E5 31.289
 • Diepe Meerven N51 22.545 E5 31.608
 • Witven N51 22.171 E5 31.748
 • Eijerven N51 21.651 E5 31.426
 • Landgoed Valkenhorst (Brabants Landschap) N51 21.792 E5 31.260
 • Grevenschutven N51 22.225 E5 30.688
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.