Moritzburg - Lossnitzgrundbahn

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 12-08-2013

Een verrassende wandeling in het Oost-Duitse Moritzburg waarbij cultuur en natuur gecombineerd worden. De natuur is de moeite waard. De cultuur bestaat uit een ritje met de stoomtrein en een wandeling langs het kasteel van Moritzburg. En als u gelukt hebt komt u onderweg nog een oude Trabant tegen. De wandeling gaat door een goed begaanbaar glooiend gebied. Voor een gedeelte lopen we langs de route die de stoomtrein ook neemt. Hierdoor heeft u regelmatig een mooi uitzicht op de oude locomotief.

Het beste kunt u deze route op hemelsvaart of op de dagen daarna lopen. Dan zijn de plaatselijke Karl May Festen aan de gang. Een gezellig feest waarbij de indianen en cowboys bezit nemen van de omgeving.


Kenmerken
Startpunt: Moritzburg
Startlocatie: Saksen , Duitsland
Coördinaten N51.164316 E13.678950
Afstanden: 22, 22, 11 km
Type: Bos, Cultuur, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 25-05-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 17  km gecombineerd met een reis met de stoomtrein van 5 km tot een route van 22 km.
Er is een alternatief met een treinreis van 11 km beschikbaar. Hierdoor hoeft er maar 10 km gelopen te worden.
Er is een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Onderweg komt u regelmatig een horecagelegenheid tegen.
Let goed op de dienstregeling. De treinen rijden regelmatig maar niet erg frequent.Langere beschrijving

GPSwalking.nlEen reis vol met nostalgische flair en romantiek op het schilderachtige "Lossnitzgrundbahn". Dat staat in de folder van een klein stoomtreintje in het oosten van Duitsland. Dat leuke treintje combineren met een wandeling door een fraai gebied en al vast wat meepikken van de naderende Karl May Feste. Dat was één van de doelen tijdens een korte vakantie in Moritzburg bij Dresden.

Waar veel mensen denken aan een grauwe industriestad is Dresden, en vooral de omgeving een bezoekje meer dan waard. Dankzij familie die naar Moritzburg "geemigreerd" is komen we regelmatig in deze streek die telkens weer blijft verbazen. Voor de eerste keer hebben we er een GPS wandeling uitgezet. En waarschijnlijk volgen er nog wel meer.

GPSwalking.nlWe starten in Moritzburg waar we twee mogelijkheden hebben. Of we rijden direct met de stoomtrein naar Radebeul en komen lopend weer terug. Hiermee lopen we 10 km en rijden we 11 km. Of we lopen eerst naar Radebeul, nemen de stoomtrein een voor een gedeelte terug. Hiermee lopen we 17 km en rijden we 5 km. Keuze genoeg waarbij wij zelf kiezen voor de lange wandeling en de kortere treinrit.

Vergeet niet goed om de vertrektijden te noteren. De trein rijdt regelmatig, maar niet al te vaak. Zie http://www.loessnitzgrundbahn.de.

Moritzburg
Moritzburg is een gemeente en plaats in de Duitse deelstaat Saksen, en maakt deel uit van het district Meissen. Meissen is bekend van het gelijknamige porcelein. Moritzburg telt 8.262 inwoners. De plaats is vooral bekend vanwege de barokke Burcht Moritzburg.

GPSwalking.nlWe lopen Moritzburg al snel uit waarbij we volop kunnen genieten van de mooie natuur. Onderweg komen we verschillende groepen mannen tegen. De meeste met een fles bier in de hand. Het is vaderdag in Duitsland: In Duitsland wordt het gevierd op Hemelvaart (Jezus keert terug naar zijn Vader in de hemel).

Deze papadag wordt op een speciale manier gevierd. De mannen gaan gezamelijk op pad waarbij bier een grote rol speelt. Later komen we groepen tegen die een kar met daarop een paar kratten bier rondtrekken. Ondanks de grote hoeveelheid bier is het onderweg gezellig. Onderstreept door de vele terrassen die we onderweg tegenkomen.

GPSwalking.nlEn dan komen we hem tegen: de Trabant.

Trabant
Trabant was een automerk van de Automobilwerk Zwickau uit de voormalige DDR. De naam is in 1957 gekozen na een prijsvraag nadat de auto eerst slechts onder zijn typenaam verkocht werd. De naam is erg toepasselijk: enerzijds betekent het zoveel als 'maatje', veel mensen beschouwden hun Trabant als deel van hun familie. Anderzijds verwijst de naam naar Erdtrabant, oftewel satelliet. De auto moest tonen dat de DDR meeging in de technologische vooruitgang die in 1957 in de Sovjet-Unie de eerste satelliet leverde.

GPSwalking.nlIn de jaren zestig was de Trabant een tamelijk moderne auto. Van het begin tot het einde van de productie van de wagen werden er geleidelijk aan allerlei verbeteringen aangebracht zoals een sterkere motor, een grotere tank en een 12 volt elektrisch systeem. Dit waren echter dusdanig kleine verbeteringen dat Trabant de stand der techniek in het Westen niet bij kon houden. Er werden weliswaar nieuwere Trabants ontwikkeld maar de partijleiding vond het niet nodig de nieuwere modellen op de markt te brengen.

Trabants stonden in het Westen bekend als kwalitatief zeer slechte auto's. In werkelijkheid was en is de Trabant echter een robuuste wagen met een vrijwel onverslijtbare techniek die door de eigenaar eenvoudig zelf te onderhouden en te repareren was. Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Trabant.

GPSwalking.nlEen Trabant en een stoomtrein. Een mooie combinatie foto-genieke elementen.

Lossnitzgrundbahn
De "Lossnitzgrundbahn" is als vierde smalspoor van Saksen met haar activiteiten begonen in september 1884. De baan tussen de steden Radebeul en Radeburg bestaat nu meer dan 120 jaar. De 16.6 km lange spoorlijn leidt gaat via 11 stations en meer dan 19 bruggen. De stad Radebeul, het startpunt van het schilderachtige " Lößnitzgrundbahn", ligt op een paar kilometer van de Saksische hoofdstad Dresden.

GPSwalking.nlHet traject start op het station van Radebeul Ost station en gaat richting noorden. De trein heeft als bijnaam de "Loessnitz Teckel". De trein slingert met een bescheiden snelheid van 25 km per uur door het glooiende landschap richting Radeberg.

Rond hemelsvaart zijn de Karl May feste. Rond het traject van de stoomtrein zijn dan kampementen van de cowboys en indianen te zien. Zo nu en dan wordt de trein overvallen en regelmatig beschoten. Het is dan extra leuk om plaats te nemen in de open rijtuigen en te genieten van het gebodene schouwspel.


GPSwalking.nlHet Karl May Huis
In Hohenstein-Ernstthal bevind zich het, onder toezicht van Monumentenzorg staande geboortehuis van Karl May die op 25 Februari 1812 aldaar ter wereld kwam. In de muur van het ongeveer driehonderd jaar oude wevers-huis werd in 1929 een gedenksteen ingemetseld, ter herinnering aan de beroemdste zoon van de stad. Sinds 1985 is het huis een gedenkplaats alsmede een museum en valt onder de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur. Het wordt geleid door de geschiedkundige André Neubert, die gesteund wordt door een adviserende wetenschappelijke commissie onder het voorzitterschap van Dr. Christian Heermann.

Het Karl May Museum
Het Karl May museum in Radebeul bestaat uit twee gedeelten: het volkenkundige Museum der Noord-Amerikaanse Indianen in het blokhuis "Villa Bärenfett", dat opgericht werd op initiatief van Patty Frank in 1928, en sinds 1985 een literair-biografische tentoonstelling in de Villa "Shatterhand". Daarin heeft Karl May vanaf 1895 gewoond en daar is hij op 30 Maart 1912 overleden.

GPSwalking.nlIn 1995 konden de drie belangrijkste vertrekken van dit eveneens onder de Monumentenzorg vallende huis weer geheel volgens het origineel worden ingericht: de ontvangstsalon, ook wel de Sascha Schneider Kamer genoemd en gelegen op de benedenverdieping, alsmede de bibliotheek en de werkkamer van Karl May op de eerste etage.

Enige maanden later werd op de waranda ook nog een Klara May kamer ingericht zodat nu alleen de slaapkamer van Karl May nog gestalte moet krijgen. Directeur van het Museum, dat onderhouden wordt door de Karl May Stichting, is Ir. René Wagner terwijl Ir. Hans Grunert verantwoordelijk is voor de Karl May verzameling van boeken, gebruiksvoorwerpen, afbeeldingen en (kunst)voorwerpen.

GPSwalking.nlMocht u rond hemelsvaart in de buurt van Moritzburg zijn dan kunt u genieten van de Karl May Feste. Een gezellig feest met veel activiteiten, kampementen van indianen en cowboys en natuurlijk veel eet- en drinkgelegenheden.

Karl May Festiviteiten
Gedurende de laatste jaren zijn er rondom Karl May diverse spontane festiviteiten tot stand gekomen, die elk zijn eigen soort publiek trekken. De meest in het oog lopende activiteiten zijn Het Karl May Feest in  Radebeul die worden georganiseerd door het Karl May Archief, vervolgens de Karl May Feestdagen in Lösznitzgrund georganiseerd door het Stadsbestuur.

GPSwalking.nlDeze wandeling combineert natuur met cultuur. Het glooiende landschap is schitterend om doorheen te wandelen. De cultuur maakt het extra interessant.

Zo genieten we van de wijnhellingen in Radebeul waar schitterende huizen hoog op de hellingen liggen.

Maar het allermooiste kasteel ligt net iets ter noorden van Moritzburg. Een recente restauratie laat het kasteel weer flonkelen in het landschap. Een bezoekje meer dan waard.

GPSwalking.nlKasteel Moritzburg
Het kasteel van Moritzburg werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw door Moritz van Saksen, hertog en later kiezer, als een eenvoudig jachthuis, omringd door bossen vol wild, maar ook dicht bij de Saksische residentie van Dresden. Het bleef een van de meest populaire jachtgebieden van de Saksische keurvorsten en koningen tot 1945. In de tweede helft van de 17e eeuw werd de kapel toegevoegd aan het westen van het kasteel. Het is de laatste speciaal gebouwde protestantse hofkapel in het electoraat van de deelstaat Saksen en ook een van de weinige overgebleven vroege barokke gebouwen in de buurt van Dresden.

GPSwalking.nlDe keurvorst Friedrich August I, koning van Polen, en beter bekend als Augustus de Sterke, had het kasteel gerenoveerd tussen 1723 en 1733. Naar aanleiding van een ontwerp van zijn belangrijkste architect Matthaus Daniel Pöppelmann, werd het omgevormd tot een vertegenwoordiger van de jacht en plezier. Het omringende landschap werd in gepast in zijn architecturaal concept. De koninklijke keukens in de verhoogde kelder niveau onder de oostelijke hal werden ook gebouwd in die tijd. In tegenstelling, de oprichting van de Porzellanquartier (porselein kamers) in het zuidwesten van Jagerturm (toren) dateert van na het einde van de monarchie (1926). Op dat moment had prins Ernst Heinrich, de jongste zoon van de laatste Saksische koning Friedrich August III, een deel van het kasteel ingericht als museum. In deze kamers was naast de 18e eeuwse Meissen porselein, meubilair, schilderijen ook andere decoraties uit dezelfde periode te zien.

GPSwalking.nlVanaf 1933 was het kasteel als de residentie van Prins Ernst Heinrich van Saksen gebruikt. Hij kasteel werd onteigend in 1945. Sommige van uw meest waardevolle kunstschatten van Ernst Heinrich van Saksen en zijn zonen zijn begraven in het park, maar een aantal werden gevonden door de Sovjet-troepen en meegenomen. In 1996 waren verschillende dozen met juwelen ingelegde gouden werken teruggegeven. Vandaag is Moritzburg een populaire ontmoetingsplaats voor liefhebbers van Saksische barok en het Meissinger porselein.

GPSwalking.nlVerbouwing
De vierde fase van de renovatie, die begon in juli 2007, heeft betrekking op uitgebreide dak- en gevelsystemen werk aan het westelijk deel van het kasteel, met inbegrip van de kapel en de zuidwestelijke toren (Jagerturm). Bovendien worden de daken en gevels van de westelijke, oostelijke en noordelijke bijgebouwen (Teichhauser) en van de twee Kavaliershauser gebouwen ten noorden van het kasteel eiland worden gerepareerd.

GPSwalking.nlEr was ook het nodige interieurwerk te doen in het kasteel. De oude keukens, die gebruikt worden om het verkiezingsproces en het koninklijk hof te dienen, zullen worden omgevormd tot een multifunctionele ruimte voor ongeveer 170 personen. Deze ruimte kan vervolgens worden gebruikt voor recepties, feesten of concerten. Toch zal de oorspronkelijke sfeer van deze ruimte worden bewaard voor de bezoekers om hiervan te genieten. Historische keukenhulpstukken zoals de boter karnen, het waterbassin en de ingebouwde bakkersovens zal worden hersteld. De bakkerijoven wordt zelfs weer functioneel gemaakt en kan worden gebruikt voor evenementen.

De grachthuisjes gelegen op het kasteeleiland waren in de 18e eeuw utiliteitsgebouwen en worden nu omgezet in appartementen.


In de eerste verdieping van het zuidwesten toren, de Jagerturm, worden de porseleinen kamers ook gerenoveerd. Een deel van de historische textiel en leder wandkleden moeten worden hersteld, en er zullen nieuwe zijden gordijnen worden opgehangen en de historische kachels en kasten zullen worden geretoucheerd.

GPSwalking.nlDe huidige fase van de renovatie werk omvat ook delen van het nieuwe gebouw infrastructuur -en verwijderingssysteem. De Vrijstaat Saksen geeft ca. 6,3 miljoen euro voor de vierde fase van de renovatiewerken. Het werk zal naar verwachting worden afgerond tegen het einde van 2009.

We komen weer aan het einde van deze verrassende wandeling. Het is lekker weer en we nemen een ijsje in het centrum van Moritzburg. We hebben een mooie en gevarieerde wandeling achter de rug.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve Parkeerplaats 1 N51.1378 E13.6608
 • Alternatieve Parkeerplaats 2 N51.1070 E13.6613
 • Dippelsdorfer Teich N51.1477 E13.6612
 • Karl-May-Museum N51.1026 E13.6728
 • Kasteel Moritzburg N51.1676 E13.6795
 • Moritzburg N51.1580 E13.6790
 • Oude Molen N51.1527 E13.6749
 • Start/finish/parkeerplaats N51.1643 E13.6789
 • Station stoomtrein 1 N51.1555 E13.6823
 • Station stoomtrein 2 N51.1369 E13.6602
 • Station stoomtrein 3 N51.1063 E13.6617
 • Terras 1 N51.1340 E13.6582
 • Terras 2 N51.1224 E13.6535
 • Terras 3 N51.1054 E13.6575
 • Woning Karl May N51.1082 E13.6634

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.