Itegem

Korte beschrijving

Deze GPS wandeling is uitgezet in opdracht van Toerisme Heist op den Berg.

Het is begin juli. Een mooie zaterdag. We gaan er weer op uit: bestemming België. Tussen Heist op den Berg en Itegem ligt het park Averegten. Averegten verwijst naar een Oudnederlandse vorm van een ever of varken. Egten verwijst naar hegten of omheiningen. De Averegten zou in het verleden een omheind varkensbos geweest zijn. Een mooi park met voldoende parkeerplaatsen en goed begaanbare paden.


Kenmerken
Startpunt: Heist op den Berg, Parkeerplaats aan de boonmarkt
Startlocatie: Antwerpse Kempen , Belgie
Coördinaten N51.089037 E4.714785
Afstanden: 20, 16, 12, 7, 4 km
Type: Akker, Bos, Dorp, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 16-07-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km bij Heist op den Berg in de Antwerpse Kempen.
Er is verkorting van 16/12/7/4 km van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is doorgaans goed begaanbaar, wel hier en daar drassig. Goede wandelschoenen zijn aan te raden.
Onderweg komt u horecagelegenheden tegen.
Honden moeten tijdens de wandeling aan de lijn blijven. In het park mogen honden alleen meegenomen worden op de rode route.Langere beschrijving

GPSwalking.nlOp uitnodiging van Toerisme Heist op den Berg hebben we een kortere wandeling bij de Averegten verlengd. Het is onze tweede kennismaking van het Pallieterland onder de rook van Antwerpen. Een genoeglijk wandelgebied met fraaie stukken rustig natuur.

We starten deze wandeling in de Averegten. Later op de wandeling komen we een klein informatiebordje tegen:

Aver is een Oudnederlandse vorm van ever of varken. Egten verwijst naar hegten of omheiningen. De Averegten zou in een ver verleden een omheind varkensbos geweest zijn. De Averegten is een provinciaal groendomein in de Belgische gemeente Heist-op-den-Berg. Het 100 ha grote gebied is eigendom van de provincie Antwerpen en wordt ook door haar beheerd. Het domein bestaat zowel uit bossen als open ruimten. Deze zijn ingericht als picknickweide, dierenweide, speelzone of natuurgebied

We komen op onze route als eerste langs de edelherten. Wat een mooi dier. Ik had ze liever in het wild gezien, maar dit is zeker zo leuk. Rustig liggend in de ochtend zon, zich nergens druk om makend.

GPSwalking.nlIk pak mijn camera en schiet de nodige plaatjes. Altijd leuk om terug te zien en er over te vertellen in dit verslag.

Het Edelhert
Het edelhert (Cervus elaphus), in jagersjargon ‘roodwild’, is een hertensoort die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De Noord-Amerikaanse ondersoorten, die in de Verenigde Staten ‘wapiti’ en in Canada ‘elk’ (niet te verwarren met het ‘Britse elk’ dat een eland is) worden genoemd, worden soms als een aparte soort, Cervus canadensis, beschouwd. Ook Europa en Azië kent enkele ondersoorten. Het edelhert is op de eland na het grootste hert.

Het edelhert komt in Nederland voor op de Veluwe, de Oostvaardersplassen en sinds 2005 in het Weerterbos. Af en toe wordt er een edelhert op de Utrechtse Heuvelrug gesignaleerd, alsmede aan de grens met Duitsland van aldaar toegelopen dieren.

GPSwalking.nlIn het wild levende edelherten zijn in België relatief zeldzaam. In Vlaanderen komen ze voor in de regio Voeren, op het Kempens Plateau en in het Belgisch-Nederlandse grenspark Kempen-Broek. In Wallonië is hun verspreiding beperkt tot het zuidelijke en westelijke deel van de Ardennen

We verlaten het park. Ik had de wandeling uitgezet met een lus buiten het park. Dit heeft als voordeel dat je eigen plan kunt trekken en niet afhankelijk bent van de uitgestippelde paden van de beheerders van het park.

GPSwalking.nlWe komen dit vervallen stalletje tegen. In Nederland al gauw een probleem als men asbest aantreft en hier in België is het blijkbaar een niet zo’n groot probleem. Het levert wel een leuk plaatje op.

Een monument ter nagedachtenis aan de bemanning van een lancaster. Het betrof de JB733 PM-K van het 103 squadron van de RAF. Het toestel stortte in de buurt van dit monument neer op 12 mei 1944. De bemanning bestond uit 7 mensen en de leeftijden varieerden van 19 tot 27 jaar.

Deze monumenten maken toch altijd wel indruk en je word er ook aan herinnerd dat we blij mogen zijn dat er mensen zijn geweest die hun leven gaven zodat wij nu in vrijheid kunnen leven.

Tussen de huizen door ligt een wandelpad. Deze moeten we hebben. Het pad leidt ons naar de rivier: de Grote Nete. Goede (waterdichte) schoenen zijn zeker een aanrader. Het was nogal drassig toen wij hier liepen. Leuke vergezichten en een zonnetje erbij maakte dat het aangenaam wandelen was. De dijk op en daar is de Nete dan. We gaan linksaf richting het plaatsje Itegem. De Nete kronkelt hier door het landschap en we zien allerlei planten, vlinders en andere insecten. Hier is het een meer open landschap, met nog meer vergezichten en wolken op de achtergrond schieten we ook hier weer mooie plaatjes.

GPSwalking.nlDe Grote Nete
De Grote Nete is een zijrivier van de Nete in het stroomgebied van de Schelde. Ze heeft een lengte van 44 km en is niet bevaarbaar.

De Grote Nete ontspringt nabij Hechtel-Eksel. Vanaf Lier stroomt ze samen met de Kleine Nete en vormt ze de Nete of de Beneden Nete, soms daar ook verder Grote Nete genoemd.

Haar voornaamste zijrivieren zijn de Wimp, de Molse Nete en de Grote Laak.

De vallei van de Grote Nete tussen de Pallieterhoeve in Booischot en Kruiskensberg in Itegem is de grootste open ruimte in Heist-op-den-Berg.Toen de zee zich pakweg 20 miljoen jaar geleden uit deze strekenterugtrok, heeft ze ijzerhoudende zandbanken achtergelaten. Hier in Heist doet zo een getuigenheuvel de Nete abrupt van koers veranderen.Vanuit de vallei kan je deze 48 meter hoge heuvel op verscheidene plaatsen observeren. Het klooster, de plompe watertoren en de imposante Sint-Lambertuskerk torenen boven het groene Bergbos uit.

GPSwalking.nlLijnen in het landschap
De rivier kronkelt rustig door een gevarieerd landschap met bossen, weiden, bloemrijke hooilanden en oude kastelen. Talrijke sloten, bomenrijen en houtkanten zorgen voor een uniek mozaïek. Deze lijnen in het landschap vormen een netwerk waarlangs dieren en planten migreren.

Ook de rivier zelf bestond uit een netwerk van lijnen. Vóór dijken de Grote Nete intoomden, stroomde hij in vele armen. Sommige daarvan bestaan nog als laak, bv. de Bernumse Laak. Andere armen geraakten uiteindelijk vol met afgestorven plantenresten of 'turf'. Eeuwenlang dolf de mens deze turf als brandstof. Enkele oude, verlande turfkuilen vormen de levende relicten van deze oude ontginning.

Natuurherstel
Sinds 1988 probeert Natuurpunt Grote Nete de natuur in stand te houden en te herstellen. We maaien de verlaten hooilanden opnieuw, zodat bloemen er weer in alle pracht groeien. We knotten wilgen terug en planten verdwenen houtkanten weer aan.

GPSwalking.nlOp deze manier geven onze vrijwilligers de vallei van de Grote Nete haar schoonheid en eigen identiteit terug. Zo draagt Natuurpunt haar steentje bij om de waarden in het geklasseerde landschap te herstellen. Info: www.natuurpunt.be/grotenete.

Toegankelijkheid
Via de onverharde Netedijken kan je het unieke valleilandschap ontdekken. Het Pinzielekepad van ongeveer 3 km leidt je langs de mooiste plekjes van onze vallei. Het is het ganse jaar toegankelijk, maar wegens trapjes aan de Netedijk moeilijk voor buggy's en rolstoelen. Tijdens de wintermaanden zijn laarzen aanbevolen. Aangelijnde honden zijn welkom.

GPSwalking.nlIk had al wat uitzoekwerk gedaan op internet over wat we zoal zouden kunnen tegen komen. Deze toren was daar één van.

Jammer dat er nu nieuwbouw omheen staat. Ik hoop dat ze deze toren niet afbreken. Gelukkig staat het informatiebordje er nog.

Het Toreke
Het Toreke Ter Bocht. Deze geïsoleerde bakstenen hoektoren is het restant van een verdwenen middeleeuwse waterburcht die de verblijfplaats was van de Heren van Itegem.

De toren heeft een renaissance architectuur uit de 16de eeuw. Het kasteel zelf werd afgebroken in 1974

In het centrum van Itegem staat de Sint-Guibertuskerk.

De Sint-Guibertuskerk
Het oudste gedeelte van de kerk. zijnde de kerktoren met zijn unieke opengewerkte lantaarn, werd tussen 1653 en 1661 in renaissancestijl her-opgetrokken, nadat hij in 1599 door een brand was verwoest. De andere delen dateren in hun huidige vorm uit 1789.

GPSwalking.nlLangs de ingang hangt een plaquette ter herinnering aan een aantal gesneuvelden. De Sint-Guibertuskerk heeft een opmerkelijke lantaarn in de 43m hoge toren. De toren is bewaard uit de 17de eeuw; de kerk zelf werd eind 18de eeuw verbouwd en in de 19de eeuw vergroot.

Tegenover de kerk zijn een aantal horecagelegenheden. Het is ook mogelijk om hier de auto te parkeren.

Itegem
De eerste vermelding van de plaats dateert uit 976. Blijkens een oorkonde van keizer Otto II stond het klooster van Sint-Baafs op 19 januari 976 zijn bezit van Noorderwijk en Itegem (in de gouw Taxandrië) af aan de nobele Folgbert en Reginswinde in ruil voor de villa Holthem (Sint-Lievens-Houtem). De naam Itegem komt van Idingehem (huis van Ido). Tot de Franse Revolutie lag een groot deel van het huidige grondgebied van Itegem in een kleine enclave van de heerlijkheid Mechelen. De rest behoorde tot het hertogdom Brabant.

Tijdens de Franse periode werd Itegem een zelfstandig gemeente in het departement Twee Nethen. Het oostelijk gebied, aan de overkant van de Grote Nete, vormde vroeger het landbouwgehucht Bernum en was een van de zeven heerdgangen van Heist. Dit gebied werd in 1876 bij Itegem gevoegd.

GPSwalking.nlIn 1976 werd het 1000-jarige bestaan van het dorp gevierd met allerlei feestelijkheden. In 1977 werd Itegem bij de gemeentelijke herindeling bij Heist-op-den-Berg gevoegd.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Itegem.

Het park biedt verschillende mogelijkheden. Er is een speeltuin voor de kinderen met horecagelegenheid, plantentuin, boerderij, bijenhal, blokhut, boshuis, hondenweide en verschillende wandelroutes. Kortom voor elk wat wils. De plantentuin hebben we bezocht. Het maakte een wat rommelige indruk. Toch was er veel moois te zien. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

GPSwalking.nlFlorete Flores
In de plantentuin Florete Flores groeien voornamelijk inheemse wilde planten.De plantentuin biedt aan  liefhebbers de mogelijkheid om verschillende plantensoorten uitgebreid te bekijken. Hierdoor kan kennis gemaakt worden met de verwantschappen tussen de soorten. Of met andere aspecten als de geneeskrachtige eigenschappen van sommige planten.

Bij de ingang van de plantentuin staat een klein bordje met de onderstaande tekst. Het is een gedicht van de René Vertommer, de stichter van deze tuin.

Florente flores
Bloemen bloei
Mensen kijk
Ruik de geuren
Geniet van de kleuren
Open je ogen en geniet van zoveel wonderen

René Vertommen
Stichter van Florente flores anno 1975

GPSwalking.nlBijenhal
In de vrije natuur leven bijen op beschutte plekken zoals b.v. in holle bomen. Door de mens gehouden bijen leven in een bijenkorf of kast.

Een bijenvolk is een sterke sociale eenheid, het individu binnen die gemeenschap telt niet. Er zijn binnen een volk drie typen bijen: een koningin, werkster en darren. De koningin is een vrouwelijke bij, die voor het nageslacht zorgt. De werkster zijn onvruchtbare vrouwelijke bijen, die al het andere werk doen. De darren zijn de mannelijke bijen, zij paren met de koningin en zijn daarna niet meer nodig.

De darren halen zelf geen voedsel, maar worden gevoed door de werksters. In de nazomer, wanneer er minder honing gehaald wordt en de darren niet meer nodig zijn, jagen de werksters hen de kast uit. Desnoods worden ze doorgestoken. Dit wordt de darrenslacht genoemd.

GPSwalking.nlWe sluiten deze wandeling af met een mooi gedicht:

Mijn dorp
Zie ginder, dat, dat is mijn Kempendorp.
Vanaf hier, te voet, slechts een steenworp.

In mijn dorp, daar is het echt goed vertoeven.
Hoor iedereen, ik nodig jullie uit, met genoegen.

In de vallei, met groene akkers, stroomt de Nete,
bij Pinzieleke, daar heb ik vroeger veel gezeten.

Ik voer met bootjes, geen dijken, op het water.
Toen dacht ik niet, nee helemaal niet, aan later.

HGPSwalking.nlet bos van Averegten, met vijvers en dieren, laat nog steeds, ja nog steeds, kinderen plezieren.

Een berg, met park, trappen, bloemen en fontein.
Horen jullie al, hoe fijn, mijn dorp wel kan zijn?

Ook daarboven, op die berg, een watertoren? Allemaal, in het dorp, waar ik werd geboren.

Thierry Scheers

Het was een mooie wandeling. Fijn dat we nu niet gehinderd werden door bordjes als ‘privaat’ en ‘verboden te betreden’. Onderweg kwamen we langs twee kastelen. Helaas, door afscherming van de vele bomen, konden we er geen goede foto van nemen. De wandeling is goed te doen en zoals gezegd: goede schoenen zijn zeker aan te raden. Er zijn verschillende routes uitgezet die u ook zonder GPS kunt lopen.

Wandel routes in de Averegten

 • De Gele route - 1,7 km - laarzen aangewezen in regenperioden
 • De Blauwe route - 1,2 km - laarzen aangewezen in regenperioden
 • De Groene route of het Averpad - 3,3 km - deze route is verhard en in alle seizoenen toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers.
 • De Rode route - 3,3 km in De Averegten - 1,6 km in het aanpalend natuurgebied De Hallaaraard (totaal 4,9 km) - deze wandeling is toegankelijk voor wandelaars met honden. Laarzen zijn aangewezen in regenperioden
 • Fietsers - zijn enkel toegelaten op de route die gemarkeerd werd met een aanduiding voor fietsers.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve start 1 N51.1029 E4.7290
 • Alternatieve start 2 N51.1028 E4.7293
 • Bijenhuis N51.0887 E4.7090
 • Boerderij N51.0942 E4.7219
 • Cafe Looidijk N51.0785 E4.7574
 • Eendenvijver N51.0942 E4.7134
 • Hertenkamp N51.0914 E4.7157
 • Horeca/Speeltuin N51.0897 E4.7082
 • Kapel-terras N51.0879 E4.7328
 • kasteel N51.1003 E4.7106
 • kasteel Isschot N51.0984 E4.7115
 • Maria kapel 1 N51.0902 E4.7246
 • Maria kapel 2 N51.1035 E4.7333
 • Maria kapel 3 N51.1006 E4.7175
 • Maria kapel 4 N51.1007 E4.7345
 • Maria kapel 5 N51.1034 E4.7333
 • Monument N51.0897 E4.7280
 • Monument 103 Sqn N51.0897 E4.7274
 • Natuurspeeltuin N51.0896 E4.7135
 • Paddenpoel N51.0927 E4.7257
 • Plantentuin Florente Flores N51.0896 E4.7091
 • Sint-Guibertuskerk N51.1029 E4.7291
 • Start/Finish/parkeerplaats N51.0890 E4.7147
 • Torreke N51.1033 E4.7350
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.