Baarlo-Heldensebossen-Kessel-Maas

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 06-09-2012

De Heldense Bossen met zijn stuifzandheuvels, zijn een bijzonder stukje natuur. De dennen op de heuvels waren aanvankelijk gepland om te gebruiken in de mijnbouw. Heerlijke bossen waar je prima doorheen kunt struinen. Het bos is een klein beetje glooiend. Daarna gaat de route naar het historische Kessel met zijn Kasteel Keverberg, de gezellige terrassen en het prachtige uitzicht over de Maas.

Langs diezelfde Maas gaat de route weer terug naar Baarlo. Een pittige route van 24 km afwisselend over zandpaden en verharde, maar doorgaans rustige wegen. Onderweg kom je telkens weer een verrassing tegen in de vorm van een kruis, kapelletje of boerderij met een rijk verleden.


Kenmerken
Startpunt: Baarlo, Parkeerplaats Huissen
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.325794 E6.093284
Afstanden: 24 km
Type: Akker, Bos, Cultuur, Rivier, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 07-08-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 24 km door de Heldense Bossen tussen Baarlo en Kessel.
Er zijn geen verkortingen van deze route beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De wandeling is goed begaanbaar, maar goede wandelschoenen kunnen we altijd van harte aanbevelen.
Onderweg komt u een aantal horecagelegenheden tegen.
In Kessel zijn verschillende gezellige gelegenheden met uitzicht over de Maas.
Onderweg komt u ook hier en daar een bankje tegen.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe parkeren de auto op een ruime parkeerplaats aan de rand van Baarlo. Op het programma staat een stevige wandeling via de Heldense Bossen naar Kessel en dan langs de Maas weer terug naar Baarlo. Het wordt vandaag tropisch warm, dus vertrekken we vroeg. 

Baarlo is nog in volle zondagsrust, op een enkele vroege hondenuitlater na.

Baarlo
De oudste vermelding van de naam Baarlo is uit 1219. Baar betekent bloot of kaal, zoals nog in de uitdrukking baar geld. Hiermee wordt bedoeld dat het geld open en bloot op tafel ligt. De verkorte vorm bar is terug te vinden in barrevoets. Het woorddeel lo, loo of le betekent bos.

GPSwalking.nlIn de dorpskern lag vroeger de zogenoemde Baerbergh (Borrebergh) en de Borreberghscamp. De zandverstuiving en de uitgestrekte akker lagen ten zuiden van de kerk en het huidige Marktplein. Het toponiem staat in een nauw verband met het oude toponiem Baarlo (Balre, Balder en Baolder). Ook hier is sprake van het woorddeel 'Baer' in de betekenis van 'niet begroeid'.

Baarlo heeft een agrarische oorsprong maar dient ook als forensengemeente voor Venlo. Het dorp heeft een landelijk karakter en afficheert zich als kasteeldorp, vanwege zijn vier kastelen.

Direct buiten Baarlo komen we langs de fraaie kapen van de Heilige Familie.

GPSwalking.nlKapel van de Heilige Familie
Een oude droom en een nieuwe wens werden werkelijkheid. Deze kapel van de Heilige Familie kwam tot stand dankzij het enthousisate initiatief van enkele Baarlose mensen. In een tijd van haasten door het leven bestaat hier de mogelijkheid om even tot rust te komen. Om terug te gaan naar het Heilige Gezin.

Door eendrachtige samenwerking van zowel inwoners, als ook mensen van buiten Baarlo, is het mogelijk gebleken deze kapel te bouwen. Op de feestdag van de Heilige Familie, 30 december 2001, is deze kapel door Monseigneur Everard de Jong, hulp-bisschop van Roermond, ingezegend.

GPSwalking.nlOp de route langs kasteel de Raaij komen we meer wandelaar tegen. Er is een wandelroute door de Heldense bossen uitgezet. Regelmatig kruisen we de wandelroute en lopen een een kort stukje gelijk op.

Kasteel de Raaij
Kasteel de Raaij is een uit de middeleeuwen daterend kasteel dat in goede staat is in het Noord-Limburgse Baarlo en zichtbaar aan de weg van Kessel naar Venlo ligt. Het huidig gebruik is Hotel-Restaurant/Art-Center. Het is een vierkant witgeschilderd huis dat op middeleeuwse kelders staat. Het dak is in Zwitserse chaletstijl erop gezet rond 1875.

GPSwalking.nlDankzij de inzet van de projectontwikkelaar is het volledig gerestaureerd en bevindt het zich in uitstekende en smaakvolle staat. De bijgebouwen en het kasteel zijn begin 2000 onder een glazen overkapping gebracht waarbij de muren van het kasteel goed zichtbaar zijn gebleven. Daarnaast is het kasteel door zijn huidige functie vrij toegankelijk.

De eerst genoemde eigenaar (Van der Horst) komt pas in 1572 voor, maar het bestond al eerder. Het was al een erkend adellijk huis waarvoor een zetel in de Staten gereserveerd was. Via een dochter Catharina kwam het aan haar echtgenoot Hans Willem van Baexem. Hun zoon Caspar trouwt in 1661 met een Getrudis van Broeckhuysen.

Vanwege grote schulden werd het verkocht en weer doorvekocht, waardoor het aan Conrard Emanuel van Baexem kwam, die in 1700 zijn zetel in de Staten innam. Zijn zoon Hendrik Leopold werd daarna de bezitter. In 1819 werd het aangekocht door H.F. Hermans. Via zijn dochter kwam het aan haar man, baron de Bossart. Het vererfde en werd in 1917 verkocht aan drie personen. Via doorverkopingen en gebruik als vrouwenklooster werd het in 1999 aan een onroerend goed BV van een projectontwikkelaar verkocht voor haar huidige functie.

GPSwalking.nlIn de bossen lopen tegen een klein kerkhofje aan. Een klein informatiebordje geeft ons meer informatie. Zoiets is altijd welkom.

Zusters kerkhof
Kerkhof van de missie en aanbiddingszusters van de Heilige Familie. Gesticht door Pater A.M. Trampe in 1937. Het klooster van Baarlo werd in 1999 gesloten. De zusters verhuisden naar Tilburg en Arnhem.

We gaan de Heldense Bossen in. Een uitgebreid bos waar je prima doorheen kunt struinen. We komen midden in deze bossen een tuin tegen. Op het internet zien we ook de term "Secret Garden". Meer informatie kunnen we niet ontdekken. Mocht u meer informatie hebben dan houden we ons aanbevolen.

GPSwalking.nlWe moeten onze route iets verleggen want in deze bossen wordt een nieuwe hogedruk gasleiding aangelegd. Nu werd er een hele sleuf door het bos getrokken. Over enige tijd zal er van de leiding niets meer te zien zijn.

Hoge druk gasleiding
In Nederland ligt ongeveer 14.000 kilometer aan leidingen waardoor onder hoge druk aardgas wordt getransporteerd door verschillende aardgastransporteurs. Voor deze aardgas­transport­leidingen met gewerkt met een werkdruk van 16 bar of meer.

GPSwalking.nlDe Heldense bossen
De Heldense Bossen met zijn stuifzandheuvels, zijn een bijzonder stukje natuur. De dennen op de heuvels waren aanvankelijk gepland om te gebruiken in de mijnbouw.

Oorlogsmonument 1
Dit is een monument ter herinnering aan het kamp van de KP dat hier tijdens de 2e wereldoorlog gelegen heeft. In dergelijke kampen probeerden onderduikers uit handen van de Duitsers te blijven.

Op verschillende plaatsen kwamen we langs aspergevelden. De bedden waren nog zichtbaar tussen het hoge groen.

GPSwalking.nlDe Asperge
De asperge vindt haar oorsprong in Azie. In de piramides in Egypte zijn afbeeldingen van asperges gevonden van vijfduizend jaar voor Christus. In die tijd groeide de asperge in het wild en werd hij onder andere gebruikt voor medische doeleinden.

Via Italie en Frankrijk vond de verspreiding plaats naar Noordwest-Europa. Steeds meer kreeg de asperge betekenis als culinaire groente.

De teelt
De vermeerdering van asperge vindt plaats door zaadjes. Voor aanleg van 1ha. is ongeveer 0,75 kg zaad nodig. Het zaad is kostbaar tot zelfs u 4500,- per kg. De plantenopkweek vindt plaats bij professionele plantenkwekers. Deze kweken de planten een seizoen op waarna ze weer gerooid worden en naar de aspergeteler gaan. Hier worden ze dan op hun definitieve standplaats geplant op een diepte van 25 cm. Per ha zijn ongeveer 18.000 planten nodig.

H
GPSwalking.nlet eerste jaar mag de asperge niet geoogst worden omdat de plant zich verder moet kunnen ontwikkelen. Het tweede en derde jaar mag slechts een gedeelte van de oogstperiode geoogst worden en vanaf het vierde tot en met het tiende jaar kan de volledige periode geoogst worden. De oogstperiode loopt van eind april tot St, Jan (24juni).

Hoog rendement
De aspergeteelt staat in Nederland op een hoog peil. De kwaliteit en productie per ha. staan bovenaan op de ranglijst in vergelijking met alle andere landen. De asperge wordt als de meest renderende teelt in de volle grond beschouwt. De productie in het gebied Zuidoost Nederland bedraagt op jaarbasis naar schatting 15 miljoen kg asperge.

GPSwalking.nlBij het oversteken van de Kesselseweg lopen we tegen het tweede oorlogsmonument aan. Iets van te voren zijn we langs een grote camping gelopen waar volgens het bordje de koffie met gebak al klaarstond.

Oorlogsmonument 2
Op 9 oktober 1944 werd hier, zonder enige vorm van proces door de Duitsers neergeschoten: Frans, Gerrit Neef, Res. off der Kon. Landmacht en hoofd van de orde dienst (onderdeel der Binnenlandse Strijdkrachten) te Helden, oud 30 jaar.

WEEST WAAKZAAM, OPDAT DE VRIJHEID WAAR VOOR HIJ STIERF BEWAARD BLIJFT.

GPSwalking.nlWe verlaten de bossen en gaan over de verharde weg richting Kessel. Er is nauwelijks verkeer en we kunnen flink doorstappen.

In Kessel zijn verschillende gezellige horeca gelegenheden.

Kessel
Kessel is een stad en gemeente in Limburg (Nederland). De gemeente telt 4.270 inwoners (31 mei 2009, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 22,13 km² (waarvan 0,90 km² water). Kessel grenst aan de Heldense Bossen, een uitgestrekt bosgebied met stuifduinen.

GPSwalking.nlDe stad Kessel kreeg in 1312 stadsrechten. Op 2 oktober 2007 heeft de gemeente besloten om samen met de gemeentes Helden en Maasbree de nieuwe fusiegemeente Peel en Maas te vormen die voor 1 januari 2010 een feit moet zijn. Op 10 maart 2008 besloot de gemeente Meijel zich ook aan te sluiten bij deze fusiegemeente.

Kessel is een van de kleinste gemeenten van de provincie Limburg. De enige officiële kernen binnen de gemeente zijn Kessel en het van oudsher bijbehorende Kessel-Eik. Verder kent men nog de gehuchten Het Broek, Hout, Donk en Oijen.

GPSwalking.nlKessel is een oud Maasdorp dat ontstaan is rond een wachttoren uit de 10e eeuw. De oudste geschriften over Kessel stammen uit het eind van de elfde eeuw. De graven van Kessel, wonende in het vroegere kasteel Keverberg (nu een ruïne), zijn ook de stichters van de Duitse stad Grevenbroich bij Düsseldorf (omstreeks 1300).

Gedwongen door geldgebrek verkocht de laatste graaf van Kessel, Hendrik V, in 1279 Kessel (alles op de linkeroever van de Maas en het kasteel) aan Reinoud I, graaf van Gelder. Het kwam dus bij het Overkwartier van Gelder en later bij of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits (tot 1814).

GPSwalking.nlTijdens gevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden kasteel, kerk (een ontwerp van P.J.H. Cuypers) en de molens zwaar beschadigd. Van het kasteel resteert alleen nog de ringburcht.

De kerk werd na de oorlog met enkele wijzigingen herbouwd. Van de molens ging de molen aan de Molenstraat in vlammen op en werd niet meer herbouwd. De Sint Anthoniusmolen werd meteen na de oorlog hersteld.

Langs de Maaskade hangt een bordje over een vliegtuigcrash in de tweede wereldoorlog.

GPSwalking.nlVliegtuigcrash
Om half een in de nacht van 21 juli 1944 is hier in Kessel, op ongeveer deze plaats, een Lancaster-bommenwerper in de Maas neergestort met aan boord de piloot en enkele bemanningsleden, waarvan de namen op de plaquette vermeld staan.

Zijn 6.000 kg zware bom men lading ontplofte mee en verwoestte een groot aantal huizen aan de Markt. Ook het Raadhuis werd zeer zwaar beschadigd. 22 gezinnen werden in een klap dakloos.

GPSwalking.nlVlak voor de crash brak het staartstuk af met daarin boordschutter Fit. Sgt. Henry John Hiscox. Hij kwam aan de overkant in een korenveld nabij de Lommerbergen terecht, waar hij korte tijd later overleed. Hij ligt begraven op het Oud Kerkhof te Beesel.

Een ander bemanningslid, Sgt. Thomas Gilbert Little, ontsnapte per parachute en kwam, zwaar gewond, in het buurtschap Veers terecht. Hij werd korte tijd later door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en heeft, na een verblijf in een krijgsgevangenkamp, de oorlog overleefd.

GPSwalking.nlDe vijf overige inzittenden konden zich niet meer in veiligheid brengen en vonden in het neergestorte vliegtuig de dood. De plaats waar het drama zich voltrok is sindsdien een zeemansgraf.

Een broer en een zus van de piloot Fit. Sgt. Neil Douglas Davidson, hebben op 21 juli 2011 de plaquette met de namen van de slachtoffers onthuld. De metalen buis, 67 jaar lang bewaard in de werkplaats van de firma Boots, is een origineel onderdeel van het landingstel van de verongelukte Lancaster.

Een prachtig punt in deze wandeling is Kasteel Keverberg. Een fotogeniek punt.

GPSwalking.nlKasteel Keverberg
Kasteel Keverberg is een geconsolideerde ruïne van een mottekasteel gelegen in het hart van het Noord-Limburgse dorp Kessel aan de Maas, stroomopwaarts ten zuiden van Venlo. Het kasteel is ook bekend onder de naam "kasteel Kessel". Het bevindt zich op een heuvel. Het hoogteverschil tussen het kasteel en de rivier kan worden overbrugd via trappen en terrassen.

Door zijn ligging op de opgeworpen heuvel is dit kasteel een van de weinige nog overgebleven mottekastelen in Nederland. Van origine was het een van de oudste kastelen in Limburg en stond het bekend als "burcht Kessel".

GPSwalking.nlUit historisch onderzoek is gebleken dat in de motte restanten aanwezig zijn van een burcht die gebouwd moet zijn in de 9e eeuw. Het betrof hier muren van twee meter dik gemaakt uit oersteen en maaskeien met daarop een vierkante houten woontoren van 15 meter. Het doel van de toren was om het scheepvaartverkeer op de rivier te controleren en tol te heffen.

Na gedeeltelijke afbraak zijn de restanten opgevuld met zand en is de motte verder verbreed en opgehoogd, waardoor een plateauheuvel van 9 meter hoogte ontstond. Het huidige kasteel is vermoedelijk deels gebouwd in de 12de eeuw toen een toren en een mergelstenen ringmuur met weergang op bogen aan de binnenzijde werden aangelegd.

B
GPSwalking.nlinnen de ringmuur is een zaal uit de 13de eeuw en, hieraan gebouwd, een poorttoren eveneens uit de 13de eeuw. Vervolgens bouwde men in 1325 aan de noordoostzijde buiten de ringmuur een vierkante donjon.

Rond 1400 werd nog een nieuwe poorttoren gebouwd aan de zuidoostzijde, de zogenaamde Maastoren. In de loop der eeuwen werden nog een aantal gebouwen opgericht binnen de muren van het kasteel. Lees verder op Wikipedia.

We kwamen verschillende informatieborden tegen:


GPSwalking.nlKasteel de Keverberg ligt op een ruim negen meter hoge heuvel: een strategisch punt. Het kasteel stamt uit eind 12de eeuw. In 1297 werd Kessel, de plaats waaraan de graven hun naam, ontleenden, door graaf Hendrik van Kessel verkocht aan graaf Reinald van Gelre.

Hoe de grenzen van het door graaf Reinald gekochte gebied lagen, is niet precies bekend. De aankoop door de graaf was een van de laatste in het Peel-, Maas- en Niersgebied.

GPSwalking.nlHierna werden alle rechten en gebieden samengevoegd tot één kwartier, dat in 1318 voor het eerst wordt vermeld als het Overkwartier. De hoofdplaats van dit kwartier werd Roermond. Het Overkwartier werd verdeeld in verschillende ambten, waarvan ambt Kessel er één was.

In 1903 werd kasteel Kessel verkocht aan de Congregatie van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. In de burcht, die inmiddels Keverberg werd genoemd, vestigden de zusters een meisjespensionaat.

Op 17 november 1944 brachten Duitse militairen op de binnenplaats van het kasteel een aantal springladingen tot ontploffing, waardoor de binnenmuren grotendeels werden verwoest en het kasteel in brand raakte.

In 1953 kocht de gemeente Kessel de burcht en liet die consolideren na een bouwhistorisch onderzoek.


GPSwalking.nlKruisweg en kasteelmuur
De kruiswegstaties beelden het lijdensweg van Jezus uit. De witte kruiswegstaties zijn van gips. Zij zijn omstreeks 1910 geplaatst door de zusters van de Goddelijke voorzienigheid. toen het kasteel in 1944 door de Duitsers werd opgeblazen, liepen ook de staties schade op. In de jaren na de oorlog zijn nog vele staties vernield door vandalisme.

De acht gekleurde kruiswegstaties zijn van terra cotta. Zij zijn afkomstig van de kruisweg uit 1843 van de parochiekerk. Deze staties bleven na de verwoesting van de parochiekerk op 17 november 1944 behouden. Zij zijn door de Stichting Toeristisch Kessel gerestaureerd en in 1992 in de plaats van de vernielde gipsen staties gekomen.

GPSwalking.nlDe kasteelmuur dateert van 1651/1652. het poortje verleende de adelijke familie directe toegang tot het altaar van de oude, aangebouwde kerkje.

Na genoten te hebben van het prachtige uitzicht gaan we verder langs de Maas.

De Maas
De Maas (Frans: Meuse) is een rivier in West-Europa. Doordat ze voornamelijk door regenwater gevoed wordt kan het waterpeil sterk variëren. De rivier stroomt door Frankrijk, België en Nederland. In Nederland is de Maas de zuidelijkste van de grote rivieren.

GPSwalking.nlDe Maas ontspringt in Frankrijk te Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres, een belangrijke waterscheiding; de bronnen van de Seine en de Marne liggen hier ook. De rivier doorkruist de Franse en Belgische Ardennen in noordelijke richting. Hierbij passeert ze Verdun en Sedan, vanaf waar ze bevaarbaar is. In Givet, ten zuiden van Dinant passeert ze de grens met België.

De Maas is een regenrivier waarvan het peil sterk afhankelijk is van regen. Daardoor staat de Maas 's winters metershoog, terwijl ze 's zomers vaak bijna droog staat. De meeste regen komt uit de Franse en Belgische Ardennen. De laag op de ondergrond van het Maasgebied is niet dik genoeg om veel water te kunnen bergen.

GPSwalking.nlIn de winter houdt de vegetatie bovendien weinig water tegen. Het vocht verdampt vrijwel niet, waardoor alle water wegstroomt. Het reliëf van het Maasbekken is groot, zodat het water met grote snelheid wordt afgevoerd. Een combinatie van deze factoren kan tot een watervloed leiden en overstromingen veroorzaken.

In 1926 werd Limburg getroffen door een watersnoodramp. Begin januari stond de Maas, gemeten bij de Servaasbrug te Maastricht, 46,92 meter boven NAP. Dit was de hoogste waterstand van de 20e eeuw.

In december 1993 en januari 1995 brak de Maas door haar dijken, met een enorme overstroming tot gevolg. Beide situaties waren voorafgegaan door een lange periode (ruim een maand) gestage en soms hevige regen, die de "druppel die de emmer deed overlopen" waren.

GPSwalking.nlDe natte periode, die eind januari 1995 tot overstromingen leidde, begon een maand eerder en in totaal viel 350 mm, ruim twee keer zoveel als normaal. Op enkele dagen kreeg het stroomgebied van de Maas gemiddeld meer dan 30 mm in één etmaal en plaatselijk 70 mm.

In 1995 regende het vooral vanaf 21 januari hard: in Wallonië viel 300 mm in tien dagen, drie keer de normale hoeveelheid. In het begin van de regenval was de bodem in Hoog België nog bevroren, waardoor het water extra snel werd afgevoerd. Bovendien kwam door de dooi veel smeltwater vrij van de massa's sneeuw die begin januari 1995 waren gevallen. Een wel zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Lees verder op Wikipedia.

GPSwalking.nlBordje lezen, maar vergeten een foto te maken. Dat overkwam ons bij De Gravehof. De foto links is van een andere boerderij met mooie bloembakken onder de ramen.

De Gravenhof
Deze hoeve is in 1803 gebouwd op de funderingen van een veel oudere Gravenhof. Hier verbleven de graven van Kessel. De hoeve vormt de noordelijk afscheiding van het marktplein. De boerderij is van het Maasdal-type; links ligt het woonhuis, in het midden de besloten binnenplaats met de toegangspoort en rechts de schuur.

GPSwalking.nlHoeve de Middelt
In het Limburgse maasdal, tussen Baarlo en Kessel, ligt het buurtschap Oyen waartoe Hoeve de Middelt behoort. Al generaties langs wordt de hoeve bewoont door de familie Mertens. In 1823 is de boerderij op deze locatie herbouwd. Voor die tijd stond de boerderij in een oude Maasarm en de toenmalige bewoners kregen regelmatig natte voeten. De naam verwijst naar de hoge ligging.

De boerderij is in gebruik als melkveebedrijf en varkenshouderij. In 2004 is gestart met een boerderijterras en is er een boerengolfbaan aangelegd
.

GPSwalking.nlHet stuk lang de Maas is behoorlijk lang, maar wordt onderbroken door aantal fraaie punten. En natuurlijk door het bovenstaande terras met lekker ijs.

Mariakapel en huis Oyen

Dit 17de-eeuwse Mariakapelletje is in 1980 door de gemeente gerestaureerd. Naar het schijnt heeft het kapelletje te maken met de voetgangers-oversteekplaats van hier naar Belfeld. Dit voetveer is tot de tweede wereldoorlog in gebruik geweest.

GPSwalking.nlHet hierachter gelegen huis in renaissancestijl valt op door de "speklagen", een voor die tijd kenmerkende bouwtrant.

Met deze benaming wordt de afwisseling van baksteen met mergelsteen bedoeld. Huis Oyen is een versterk woonhuis. Het oorspronkelijke huis werd in 1572 door Willem I, prins van Oranje, geplunderd en in brand gestoken. Het hele gebouw was tot 1950 omgracht.

Dan buigen we weer terug richting Baarlo.

GPSwalking.nlWe komen langs huize Roffar. Het lukt niet om er een goede foto van te nemen. Daarom een foto van één van de kruizen die we onderweg zijn tegengekomen.

Huize Roffart
In 1364 wordt Floirken Roeffart genoemd als wapenknaap. Dit herenhuis hoorde aanvankelijk bij kasteel Ooyen. Het was een borgleen van het kasteel van Broeckhuysen. De kastelen waren in het bezit van de heren van Kessel. Dit blijkt ook uit alliantiewapen boven de toegangspoort uit 1629.

Na 1700 is huize Roffart in bezit geweest van verschillende eigenaren. 

Moe maar voldaan komen we weer in Baarlo aan. Een klein stukje door de buitenwijken en we zijn weer bij de parkeerplaats.

Een leuke wandeling langs een aantal fraaie punten met het centrum van Kessel als het hoogtepunt. Geen wandeling die snel verveelt maar wel zorgt dat je de nodige kilometers in de benen krijgt.

GPSwalking.nlEr is een mooi nummer met dezelfde titel (kilomeaters) van Rowwen Heze die we u kunnen aanbevelen.

"liedjesschrievers good opgelet
enne tip vur als ge 't neet mier wet
denk an wat moeis en gat terug nar bed
luuster good nar wat ik ow zeg
bij paniek, probleme of domme pech
depressie trekt nar 't zuide weg

Kilomeaters, kilomeaters, kilomeaters..."

Gebruikte website:

POI's

  • Alternatieve Parkeerplaats/De Helderse Bossen/Restaurant N51.3183 E6.0168
  • Baarlo N51.3272 E6.0931
  • Camping de Helderse bossen N51.3167 E6.0191
  • Gravenhof/ Alternatieve Parkeerplaats N51.2922 E6.0595
  • Heldense bossen N51.3223 E6.0421
  • Hoeve de Middelt/restaurant/ijshoeve N51.3106 E6.0989
  • Huis Oyen N51.3146 E6.1006
  • Huize Roffart N51.3214 E6.1042
  • Kapel van de heilige familie N51.3247 E6.0837
  • Kasteel De Keverberg N51.2906 E6.0560
  • Kasteel de Raay N51.3253 E6.0822
  • Kessel N51.2923 E6.0533
  • Kesselse Bergen N51.3253 E6.0563
  • Kruis 1 N51.2938 E6.0666
  • Kruis 2 N51.3206 E6.1072
  • Maas N51.3031 E6.0945
  • Mariakapel N51.3137 E6.1021
  • Monument 1 N51.3194 E6.0522
  • Monument 2 N51.3118 E6.0125
  • Secret garden N51.3278 E6.0718
  • Sluis Belfeld N51.3201 E6.1117
  • Start/finish/parkeerplaats N51.3257 E6.0932
  • Vliegtuigcrash N51.2908 E6.0575
  • Zusters kerkhof N51.3257 E6.0799
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.