Driebergen Heidestein

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Een GPS wandeling van 9 km door de bossen, vanaf de spoorlijn naar het prachtige heidegebied van Landgoed Heidestein en door de mooie lanen van Landgoed Bornia. Een ven met bruggetjes en tunnels maken de verrassende tocht kompleet. Onder de snelweg door richting Grote Bos. Terug langs de oude begraafplaats door het bos langs de snelweg. Veel interessante items.

De wandeling hebben we uitgezet tijdens een vakantie bij Recreatiecentra Nederland (RCN) - www.rcn.nl - die hier in Doorn een vakantiepark "Het Grote Bos" bezitten. Het park bezit enkele GPS-en, waardoor het mogelijk is om tijdens een verblijf in een van de RCN-parken een GPS te lenen. Zo kunt je - tijdens een midweek of weekend - het gebruik van de GPS zelf uitproberen. Van harte aanbevolen. Heb je zelf een GPS, dan kun je hun wandeling uploaden.


Kenmerken
Startpunt: Driebergen
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.065956 E5.273050
Afstanden: 11 km
Type: Bos, Cultuur, Landgoed, Lanen, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km door de bossen bij Landgoed Heidestein.
De weg bestaat uit zandpaden en zandwegen. Ze zijn zeer goed begaanbaar.
Zo goed zelfs, dat je van deze wandeling een fietsroute kunt maken.

Alleen bij de toegang tot Heidestein moet je over een hek klimmen.

De wandeling volgt slechts gedeeltelijk de paaltjesroutes van Utrechts Landschap. Dus let op. De GPS-wandeling wijkt daar steeds van af.
Onderweg is een horecagelegenheid op het terras van Het Grote Bos  - alleen in de zomerperiode geopend
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van de wandeling is ook een WPT en RTE file beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe wandeling begint op een zijweg net over de spoorlijn. Het is geen echte parkeerplaats. Maar de auto staat daar prima. We volgen de drukke weg een stukje - aan de overzijde links ligt de achterzijde van Huize Bornia - gaan dan gauw rechts het bos in

Sequoia
Vlak voor de bebouwing zien we nog twee reuzenbomen: Sequoia's. De boom heeft een omtrek van ongeveer 4,15 m gemeten op 1,3 m hoogte. Het exemplaar is ongeveer 27 m hoog (schatting). Het is niet bekend hoe oud deze boom precies is.

Dan vervolgen we door Landgoed Heidestein. We komen langs een meertje met mysterieus groen water met rechtsom enkele tunnels en linksom gewoon een mooi pad. Dan richting schaapskooi en we passeren in het bos een verscholen hoge en erg smalle brug met slechts één ijzeren leuning. Men noemt het de Zwitserse Brug. Ik hoorde dat sommigen met hoogtevrees beter vóór de brug rechts langs het water kunnen gaan. Verderop komen we op de heide met een prachtig meertje en boogbrugje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWaterpartij
Begin 1900 zijn deze waterpartijen met de hand gegraven in opdracht van de toenmalige eigenaar Wetstein Pfister, een Oostenrijker die als irrigatiedeskundige werkte op een theeplantage in Nederlands-Indië. Zo ook liet hij hier kanalen graven. Met bootjes, bruggetjes en tunnels creëerde hij een romantisch park. Vanuit het theehuis kon men de toren van Amersfoort zien.

Een klein beetje kunnen we ons in de sfeer van toen wanen. Bij het meertje, het bruggetje of de tunneltjes. Later heeft hij sparren aangeplant voor houtproductie. Nu probeert de huidige eigenaar, de Stichting het Utrechts Landschap, dit kale landschap weer terug te brengen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de heide verlaten we dit landgoed door een poortje en komen links op Landgoed Bornia. 300ha.

Bornia en Heidestein
Stichters van het landgoed Bornia zijn vader en zoon Jan Kol uit Utrecht, telgen uit een bankiersgeslacht, die al het naastgelegen landgoed De Breul in bezit hadden. Zij breidden in de tweede helft van de negentiende eeuw hun grondbezit uit en stichtten verschillende buitenplaatsen.

In 1873 werd de heer J.J. Uitwerf Sterling, advocaat en directeur van de Rhijnspoorweg Maatschappij de nieuwe eigenaar van het huis Bornia - een oud Fries woord voor grensgebied - en de bijbehorende uitgestrekte gronden, voornamelijk bestaande uit zandvlakten met heidevelden en kreupelhout. In zijn opdracht werd een begin gemaakt met de eerste bosaanleg. In 1894 werd een gedeelte van het noordelijke grondbezit verkocht aan de familie Taets van Amerongen en anderen. Dit werd de kern van het landgoed Heidestein.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1982 is het gebied door de stichting Het Utrechts Landschap aangekocht. Het landgoed vormt samen met Noordhout aan de oostzijde en Heidestein aan de westzijde een aaneengesloten beheersgebied van bijna 630 Ha.

Landgoed Bornia bestond destijds grotendeels uit zandverstuivingen. Daarvan zijn er nu slechts enkele over, maar de sporen zijn nog zichtbaar in de vorm van opvallend reliëf. Op het landgoed zijn de lanen met verschillende bomen aangeplant. Vooral in het zuidoosten zijn enkele lanen met beuk, acacia, inlandse eik en douglas de moeite waard. Verder naar het midden van het landgoed treft u een lindelaan. Ook de laan met chamacyparis (conifeersoort) biedt een verassend beeld.

In tegenstelling tot Noordhout, bestaat de begroeiing op Bornia voornamelijk uit jonge opstanden Grove Den, al dan niet aangelegd. Verder treft u enige stuifzandgebieden aan en enkele heideveldjes. Het is de bedoeling dat het heideveld, dat grenst aan het door schapen begraasde gebied van Heidestein, hierbij betrokken zal worden, zodat ter zijner tijd een groot heideveld zal ontstaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSmalspoorlijn
In het bos liggen op enkele plaatsen verweerde, oude perronnetjes. (verweerde muurtjes) Dit zijn overblijfselen van het smalspoorlijntje tussen de zandput op Heidestein en een kalkzandsteenfabriek bij het Haagje, een zijweg van de Arnhemse Bovenweg.

Het is omstreeks 1915 aangelegd door Thurkow voor zand- en houttransport en recreatieve doeleinden. Er is nog slechts een personenwagon overgebleven, nu in het bezit van Nederlands Smalspoormuseum in Valkenburg bij Leiden.

Bij het Grote Bos, een van de vele parken van RCN pauzeren we op het terras. Alleen in de zomermaanden geopend, maar een andere locatie zullen we onderweg niet tegenkomen.

Na de pauze verlaten we het park. Rechtdoor, maar niet over het fietspad. En zo passeren we een stuifzandgebied met een waterplas.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSUtrechtse Heuvelrug
Deze zandheuvels, bekend als de Utrechtse Heuvelrug, zijn deel van een grote wal van zand en grint, die 150 000 jaar geleden in de voorlaatste IJstijd door de opstuwende ijsmassa's neergelegd is. De Maas en de Rijn stroomden verder naar het noorden en zetten veel sediment (zand en grint) af. In het westen is de heuvelrug ontstaan en in het oosten de Veluwe.

Daartussendoor stroomde het smeltwater van een gletsjer en vormde zo de Gelderse Vallei. De Heuvelrug is in totaal bijna 80 km lang. Hoogste punt (Amerongse Berg) is 69m hoog. Duizenden jaren later groeiden hier de eik en de berk, die vooral in de Middeleeuwen gebruikt werden als bouwmateriaal en brandhout. Een paar honderd jaar later was het bos verdwenen en ontstond de heide. 150 jaar geleden beplantte men dit gebied weer met grove den. Stuthout voor de mijnen in Limburg - voor elke 10 cm had men een boom nodig.

We steken de weg over bij de Oude Algemene Begraafplaats en volgen het fietspad langs de snelweg. Gaan onder het viaduct door en even verder onder het spoor tot aan de auto.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Oude Algemene Begraafplaats te Driebergen-Rijsenburg
In 1827 werd door de provincie Utrecht voor grotere plaatsen het begraven in de kerk en binnen de bebouwde kom verboden. Pas in 1859 werd deze begraafplaats op het voormalige landgoed De Dennenburg aangekocht en als de eerste algemene begraafplaats aan de Traaij op 1 december 1860 in gebruik genomen.

Het rechthoekige terrein kreeg een inrichting in een rechtlijnige, zgn formele stijl. Aan de linkerzijde (van de ingang) kwamen de armen- en huurgraven, in het midden en ter rechterzijde de eigen graven. Langs de centrale as van de begraafplaats lagen de grafkelders. De aanleg van de uitbreiding rond 1900, rechts van de hoofdas, werd verzorgd door tuinarchitect Copijn. Uiteindelijk werd in 1970 de begraafplaats gesloten.

De A12
Deze snelweg begint in Den Haag bij het Malieveld en gaat via Gouda, Utrecht en Arnhem naar de Duitse grens, richting Oberhausen.

De totale lengte van dit traject is 136 km. In Den Haag begint men met kilometerpaal 0,oo en bij de Duitse grens staat kmp 150,1. Dat lijkt niet juist te zijn. De snelweg maakt een 'sprongetje' tussen Veenendaal en Ede, omdat daar de aansluiting met de A30 nog gerealiseerd moet worden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSpoorlijn
Dit is de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. De lijn werd in 1845 geopend als deel van de Rhijnspoorweg. Eerst als breedspoor om aan te sluiten op het Duitse net, maar later tot het normale spoor versmald. Rond 1900 werd bij Ede het kippenspoor aangesloten en in 1981 de lijn naar Veenendaal.

In Nederland en het grootste deel van Europa is de spoorbreedte 1435 mm, ook wel normaal spoor genoemd in tegenstelling tot smal of breed spoor. De passerende goederentrein is van Railion - een Duits-Europese rail transporteur.

De locomotieven zijn de 6400 serie Diesel-elektrische locs gebouwd door Vossloh in Kiel (D). De rode is van oorsprong al van Railion, terwijl de blauw-gele van het voormalige NS-Cargo is. Beide zijn multiple geschakeld en daardoor onnoemelijk sterk. Zie eens hoe groot die locomotief is in vergelijking met de auto!

Wandel ze.

Startpunt

  • Langs de weg bij spoorwegovergang Arnhemse Bovenweg N52 03.937 E5 16.371  richting NW.

POI's

  • Sequoia N52 04.221 E5 16.241
  • Waterpartij N52 04.286 E5 16.398
  • Bornia en Heidestein N52 04.135 E5 18.569
  • Smalspoorlijn N52 04.340 E5 17.661
  • Utrechtse Heuvelrug N52 04.362 E5 17.459
  • De Oude Algemene Begraafplaats te Driebergen-Rijsenburg N52 03.847 E5 18.595
  • A12 N52 03.946 E5 18.916
  • Spoorlijn N52 03.903 E5 16.397
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.