De Creuse

Korte beschrijving

Zomervakantie 2012 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Fontgombault
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Co├Ârdinaten N46.671515 E0.983638
Afstanden: 12 km
Type: Heuvel, Rivier, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 24-08-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km langs de rivier de Creuse bij Fontgombault.
De routes is goed begaanbaar, enigzins glooiend, maar goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Er zijn geen afkorting mogelijk.
Wel is er een WPT_RTE route beschikbaar.
Aan het begin van de route is er een horecagelegenheid (even van de route af). Ook in het dorpje Lurais zijn er horecagelegenheden. Ook hier moet u even van de route af.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brengen onze zomervakantie 2012 door op de kleine mini-camping van B&B Art de Vivre in Belabre (Frankrijk).

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Onze tweede wandeling ging naar een compleet ander gebied. Langs de rivier de Creuse is ruiger en wat meer heuvelachtiger. Vanwege de bossen waardoor de route doorheen loopt kun je deze wandeling prima lopen bij warmer weer.

We zetten de wagen in Fontgombault op een kleine parkeerplaats waarna we de Creuse oversteken.

GPSwalking.nlWe lopen de route linksom zodat we het mooiste gedeelte voor het laatst bewaren.

Fontgombault
De eerste bewoners van dit gebied leefden hier al duizenden jaren voor Christus. Dit is terug te voeren uit sporen die gevonden zijn. Grote hoeveelheden vuurstenen voeren terug naar het Paleolithicum of de Neolithische tijd. Deze vuurstenen zijn gevonden op een prehistische plaats op minder dan twee kilometer van het centrum van Fontgombault.

GPSwalking.nlGallo-Romeinse tijd
Verschillende Romeinse munten van goud en zilver, twee gebroken tegels en meubels gevonden in de bijgebouwen van de abdij. Ze getuigen van het bestaan van een aantal huizen uit de Gallo-Romeinse periode. Op de rechteroever van de Creuse was er een Romeinse weg tussen Blanc Tours en Tournon-Saint-Martin. Deze weg is later de locatie geweest van een oude spoorlijn. Deze plaats werd ook gebruikt voor goden zoals 2 archeologen in 1987 hebben ontdekt. De unieke architectuur van de ontdekte tempel zou kunnen wijzen op een klein kasteel.

Al aan het begin van de wandeling kunt u links afslaan richting de Abdij en later de route weer oppikken. Wij hebben gekozen om door te lopen, het was tropisch warm en vandaar dat we later met de auto een bezoekje hebben gebracht.

GPSwalking.nlPeriode van de bouw van de abdij:
Het dorp Fontgombault evenals de Abbaye en de fontein zijn genoemd de kluizenaar Gombaud. Zoals de legende zegt, was dit een persoon van hoge afkomst die walgde van de ijdelheden van die toen in de wereld te zien was. Hij stelde zijnn leven int het teken van gebed en boetedoening.

Hij vestigde zich in de tiende eeuw in een kleine cel in een rots. Op deze plaats staat nu de Chapelle Saint-Julien. In de rotsen kun je de kleine cellen nog zien liggen. Hij eigende zich de wateren van de fontein die stroomde aan de voet van de rots toe. Deze bron werd altijd gebruikt om drinkwater te leveren aan de inwoners van de stad en bevindt zich op de overlaat op de linkeroever van de Creuse.

GPSwalking.nlDe kluizenaar Gombaud was de eerste die een religieus leven leidde in deze contreien. Hij stierf aan de Creuse in het jaar 1023. Het was een belangrijke religieuze figuur in deze streek. Zijn naam werd eerst aan de fontein gegeven, daarna aan de Abbaye en de plaats.

De abdij van Onze Lieve Vrouw van Fontgombault is bekend over de hele wereld. Het is een plek in de eerste plaats gewijd aan contemplatie. Zijn monastieke gastvrijheid is erg populair bij mensen die willen om daar te trekken. Het heeft momenteel bijna 60 benedictijner monniken die de ontwikkeling van verschillende activiteiten. Op het materiële vlak, de monniken nam de werking van hun landelijk gebied. Ze hebben het land voor de landbouw, de landbouw en wijngaarden.

GPSwalking.nlDe geschiedenis van de stad Fontgombault wordt gekoppeld aan de aanwezigheid en de ontwikkeling van de Benedictijner abdij. De eerste huizen van het dorp en de Romaanse kapel van Saint-Jacques, gebouwd kort na de installatie van de Benedictijner klooster, werd in 1091 gesticht door Pierre de l'Etoile.

In de vorige eeuw:
Tot het midden van de 20e eeuw leefde de dorpelingen voornamelijk van de landbouw en veeteelt. De bevolking was zeer sedentair. De spoorweg kwam nog aan het eind van de 19e eeuw en werd ingehuldigd in 1886. De heer Fleury, mijningenieur van de spoorweg en toenmalige burgemeester van Fontgombault, besloot zich te vestigen en bouwde een prachtig huis in het dorp. De spoorlijn reed tot ongeveer 1970, overbodig geraakt door de opkomst van de auto.

GPSwalking.nlDe heer Louis Bonjean, eigenaar van de abdij sinds 1905 en burgemeester in 1910/12 van Fontgombault, besloot om de grote gebouwen van de abdij voor goede doelen beschikbaar te stellen. Hij vestigde er een school en zorgde daar voor huisvesting voor werknemers. Hij stierf in oktober 1914 als gevolg letsel opgelopen in de oorlog.

Wat hoogtepunten:

 • In 1910: bereikte de telefoon Fontgombault
 • In 1931: installatie van een electriciteitsnetwerk
 • In 1937: installatie van een watervoorziening
 • In 1952: bouw van de eerste postkantoor
 • In 1957: bouw van een rioolstelsel.
 • In 1971: sluiting van de dorpsschool

GPSwalking.nlIn de jaren 1930 had de stad tot 500 mensen en waren er veel handelaren. Er waren: 3 cafés, 3 supermarkten, een bakker, twee slagers, en een hoefsmid...

Toerisme is de laatste jaren in opkomst: eerst door de abdij en later door het natuurgebied de Brenne. Vandaag toerisme maakt het dorp op zoek is naar een zekere dynamiek die was verdwenen met de ontvolking van het platteland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De wandeling gaat langs de Creuse, maar op de heenweg kun je de rivier niet zien liggen. Op de terugweg lopen we stuk langs de oever.

GPSwalking.nlDe Creuse
De Creuse is een rivier in Midden-Frankrijk. Ze onstpringt op 932 meter hoogte op het plateau van Millevaches en mondt uit in de Vienne bij Bec-des-Deux-Eaux (Châtellerault). Er zijn zes hydro-elektrische dammen op de rivier. Drie zijn in de Creuse departement met een in Chambon-Sainte-Croix boven Anzeme, een bij Les Chezelles buurt van Le Bourg-d'Hem en een bij L'Age stroomopwaarts van La Celle-Dunoise . De overige drie zijn in de Indre inclusief de Eguzon dam die werd geopend in 1926 en was, op het moment, de grootste stuwdam van Europa. De meren die door de dammen zijn populaire toeristische bestemmingen en een aantal hebben kunstmatige stranden en recreatieve voorzieningen.

GPSwalking.nlEen leuk klein dorpje waar we doorheen komen is Preuilly-la-Ville. Het oude kerkje trekt meteen de aandacht.

Preuilly-la-Ville
De kerk in Preuilly-la-ville dateert uit de 12e eeuw. Oorspronkelijk slechts een kleine kapel die veel werd in de late 19de eeuw gewijzigd door de toevoeging van twee zijkapellen en een sacristie.

Midden in het dorp staat een informatiebord met een leuke sage. Waar de brug precies ligt is onduidelijke.

GPSwalking.nlDevil's bridge
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de gemeente is de duivel brug, een natuurlijke boog met uitzicht op de Creuse. Volgens een legende had een boer behoefte aan een brug naar toegang naar zijn akker. De duivel, die had gehoord van de zaak, presenteerde zich met de volgende stelling: hij zou de brug maken, maar de eerste die er overheen ging zou zijn ziel verkopen aan de duivel. 

Zo werd overeengekomen en zodra de brug was gebouwd kwam de boer aanzetten met een zak op zijn rug. De duivel wachtte om terug te krijgen wat hem verschuldigd was. De boer opende de zak en even later liep een zwarte kat over de brug naar de andere kant van de oever. De duivel moest accepteren dat hij te slim af geweest. en zodoende verwierf de brug zijn naam.

Zoals met vele parochies heeft Preuilly-la-Ville haar naam veranderd in de loop van de revolutie en werd Preuilly-les-Roches genoemd. In 1796 kreeg het weer zijn oorspronkelijke naam terug.

GPSwalking.nlOp het keerpunt ligt het dorpje Lurais waar je over een brug over de Creuse gaat. Onder aan het water is een picknick plaats. In het dorpje zijn een paar kleine horecagelegenheden. Gewoon even van de route af gaan.

Lurais
Lurais is een Franse gemeente, gelegen in het departement van de Indre, in regio Centre. De stad ligt in het westen van de provincie, op de grens met het departement Vienne. Het is gelegen in het natuurgebied van de Noord-Boischaut, in het Regionale Natuurpark van de Brenne.

GPSwalking.nlVia de schilderachtige Chapelle Saint-Julien met de grotten in de rotswand komen we weer bij de parkeerplaats aan. Dit was een prachtige wandeling die langs een aantal schilderachtige punten gaat.

De route is niet erg lang, maar een aanrader bij warm weer. Omdat de route bewegwijzerd is kunt u deze ook prima lopen zonder GPS.

Met een omweg rijden we terug naar de camping waar we een heerlijk flesje wijn opentrekken.

 

POI's

 • Abbaye de Fontgombault N46.6766 E0.9789
 • Chapelle Saint-Julien N46.6754 E0.9769
 • Kruis1 N46.6926 E0.9773
 • Kruis2 N46.6943 E0.9701
 • Kruis3 N46.6939 E0.9598
 • La Creuse N46.7036 E0.9559
 • Lurais N46.7039 E0.9505
 • Picknickplaats N46.7043 E0.9543
 • Preuilly-la-Ville N46.6968 E0.9679
 • Restaurant N46.6748 E0.9851
 • Start/finish/parkeerplaats N46.6715 E0.9836

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.