Azay-le-Ferron

Korte beschrijving

Zomervakantie 2012 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Azay-le-Ferron, parkeerplaats kasteel
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.851831 E1.070427
Afstanden: 5 km
Type: Bos, Cultuur, Lanen, Tuin
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 29-08-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 5 km door het kasteelpark van Azay-le-Ferron.
Er is ook een WPT-RTE route beschikbaar.
Bij de start is een simpele horecagelegenheid.
De route is goed begaanbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brengen onze zomervakantie 2012 door op de kleine mini-camping van B&B Art de Vivre in Belabre (Frankrijk).

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Vandaag besluiten we om eens naar het kasteel van Azay-le-Ferron te gaan. Een mooi kasteel met een groot park. De tuin en park zijn los van elkaar te bezoeken, maar er kan ook een combi-kaart gekocht worden.

Omdat het niet duidelijk was of het kasteel zonder gids te bezoeken was hebben we gekozen om alleen de tuin te bekijken. Door deze tuin ligt een korte wandeling van 5 km. Deze wandeling hebben we gelopen.

GPSwalking.nlOmdat een wandeling van 5 km geen dagvullende bezigheid is kunt u ook een bezoekje brengen aan de grootste dierentuin van Frankrijk die op een paar km van het kasteel ligt.

Vraag bij de kassa naar de Nederlandstalige beschrijving. Dat is handiger dan het vertalen van alle Franse teksten onderweg.

Azay-le-Ferron
Azay-le-Ferron is een gemeente in het Franse departement Indre (regio Centre) en telt 991 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Blanc.

De plaatsnaam “Azay” komt op meerdere plaatsen voor in Touraine. Het betekend volgens de etymologen een deformatie van het woord Aqua (water). Voor het toevoegsel “le Ferron” komt van de ijzermijnen in de omgeving. De ontginging is vandaag de dag niet meer rendabel.

GPSwalking.nlKasteel van Azay-le-Ferron
Het kasteel van Azay-le-Ferron is in 1951 aan de stad Tours nagelaten door Mevr. Hersent Luzarche Marie Marthe, weduwe van Mr. Georges Hersent. Hij was haven- en kanaal constructeur in Frankrijk, Marokko en op vele andere plaatsen (bv. Le Havre, Duinkerken, Toulon en het kanaal de Midi, Casablanca, Rio de Janeiro, etc).

Het kasteel van Azay-le-Ferron is een typisch voorbeeld van de prachtige kastelen van de Loire. Toch is gelegen aan de rand van de Brenne. Azay-le-Ferron, deel van de Baronie van Preuilly sur Claise, ligt in de provincie Touraine.

GPSwalking.nlHet kasteel bestaat uit vier delen gebouwd op verschillende tijdstippen: de toren Frotier (einde van de 15e eeuw), de vleugel van Humières (midden van de 17e eeuw), het huis van François I (16de eeuw), en het Breteuil huis (18e eeuw). De gemeenschappelijke ruimtes, bekend als de Cingé vleugel, zijn uit de 17e eeuw. Ze zijn aangesloten op het kasteel door een galerie geïnspireerd door die van het kasteel van Valençay en gebouwd in 1926.

Sinds de bouw van het kasteel zijn er verschillende eigenaren bekend:
De eerste grootheer was ridder Banneret, Nicolas de Turpin de Grissa in 1250. Het kasteel werd toegevoegd in de eerste “Baronie” in de Touraine. Alle eigenaren waren baron tot het einde van “ancien regime” in 1789.

GPSwalking.nlIn 1791 ging het kasteel over naar Mr. Leconte. Hij was een rijke handelaar.
In 1798 wordt het kasteel gekocht door Gabriel Julien Ouvrard, een Parijse bankier. Hij koopt evenaleens de domeinen van Marly, Louveciennes, St. Brice, Chateauneuf, Villandry en het kasteel van Raincy gedurende de beslaglegging tijdens de revolutie.
In 1803 verkoopt Mr. Ouvrard een deel van zijn aankopen aan Mr. Michel, munitionair in het leger van Napoleon.

In 1833 wordt het kasteel overgenomen door de familie Luzarche. Dit waren rijke edelsmeden. Gedurende verschillende generaties is deze familie eigenaar gebleven tot aan Marie-Marthe die huwde met Georges Hersent. Omdat ze zonder erfgenaam was werd het kasteel nagelaten aan de stad Tours in 1951. Naast het kasteel werd ook 1000 ha bos (beheerd door O.N.F = de franse Staatsbosbeheer), 1000 ha landbouwgrond verdeeld over 8 pachtboerderijen, en 14 miljoen Franse Francs nagelaten. Het kasteel is opengesteld aan het publiek sinds 1952.

GPSwalking.nlAchter het kasteel van Azay-le-Ferron ligt in een groot park in een uitzonderlijke omgeving. Het dankt zijn originaliteit aan een aangelegde Engelse- en tuin en Franse tuin.

De Franse tuin, prachtig gelegen, bevat een verzameling taxus geinspireerd door stukken van een schaakspel. Deze collectie, bekend als een van de mooiste in Frankrijk. Voor het kasteel ligt ook een mooi borduurwerk van buxusplanten.

De Engelse Tuin, ontworpen door de Bühler broers starten in 1856, biedt een natuurlijk landschap en de indruk van vrijheid, rust en kalmte. De bomen zijn allemaal zorgvuldig geplaatst. Tijdens de wandeling slingert u door de tuin die beplant zijn met verschillende boomsoorten. Midden in het park ligt een labyrint waar u door het beantwoorden van vragen een route door de natuur loopt. De vragen zijn ook in het engels beschikbaar, waardoor het voor iedereen te volgen is.

GPSwalking.nlEen kleine rozentuin met rozensoorten vanaf de 17 eeuw maakt samen met een kleine wijngaard de tuin compleet.

Doe tip:
Gelegen in het departement Indre op de Parijs-Limoges, 50 km ten westen van Châteauroux en 3 km ten noorden van Azay le Ferron, ligt de grootste dierentuin van Frankrijk. Het gebied is 480 hectare groot, waarvan een honderdtal open is gesteld voor het publiek. In de dierentuin komt u  meer dan 1000 dieren uit 5 continenten tegen waaronder de mooiste collectie van herten in de wereld.

GPSwalking.nlHeerlijk weer, een mooie tuin waar je lekker doorheen kunt lopen. Een doolhof met vragen waarbij je telkens een bepaalde kant op wordt gestuurd afhankelijk van het antwoord.

En een leuke dierentuin waar je met gemak een halve dag kunt verblijven.

Het leven is vurrukkeluk.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Doolhof met vragen N46.8464 E1.0681
 • Espace Animalier de la Haute Touche N46.8828 E1.0843
 • Kasteel N46.8506 E1.0690
 • Kasteeltuin N46.8496 E1.0668
 • Start/parkeerplaats/Café/terras N46.8518 E1.0704
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.