Le Peu - Tilly

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 23-11-2019

Zomervakantie 2012 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trekt er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten, de wandeling kunt u gewoon lopen. 

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Le Peu
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.406164 E1.192296
Afstanden: 9 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Ven, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 29-08-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km bij de dorpen Le Peu en Tilly.
Er is geen verkorting beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Onderweg komt u geen horecagelegenheid tegen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brengen onze zomervakantie 2012 door op de kleine mini-camping van B&B Art de Vivre in Belabre (Frankrijk). Een aanrader als u eens de Brenne wil gaan verkennen.

Helaas is de B&B intussen gesloten, de wandeling kunt u gewoon lopen.

We hebben deze wandeling gecombineerd met een rondleiding door beide dorpjes waar ook de wandeling doorheen loopt. Zodoende hebben we de natuur gecombineerd met cultuur. Wel met dank aan onze vertaler Geert, want van dan snelle Frans kunnen wij niet volgen.

We starten de wandeling in Le Peu en gaan direct de natuur in.

GPSwalking.nlLe Peu
Le Peu op de grens van het departement Indre en Vienne. Ten westen van het kruispunt liggen de huizen in de gemeente Coulonge die deel uitmaakt van de Vienne. De rest ligt in Tilly. Een aantal huizen in Le Peu zijn eind Middeleeuws en grotendeels opgetrokken uit klei.

De huizen werden als volgt gebouwd: eerst kwam de timmerman die het houten skelet van grote balken (gemaakt van vers gekapte bomen) maakte. Soms kwamen de staande balken op grote stenen te staan.

GPSwalking.nlWanneer het geraamte klaar was dan gingen de metselaar (veelal de toekomstige bewoner) aan het werk en hij maakte de muren van hooi/heide en klei. De buitenmuren waren zo’n 40 cm dik. Wanneer deze eenmaal droog waren lieten ze geen water meer door. Ook de binnenmuren werden op deze manier gemaakt. Soms maakt men eerst een vlechtwerk van takken tussen de balken en smeerde men daar de klei tegenaan.

Ook gebeurde het dat men eerst een bekisting (coffrage) maakte en daar het klei-stro mengsel in deed. Bij enkele huizen kan men de diverse lagen nog onderscheiden. De omlijsting van de openingen (deuren en ramen) waren van eveneens hout. Deze laat op veel plaatsen later vervangen door steen (pierres de tailes).

GPSwalking.nlTussen Le Peu en Tilly ligt een mooi en rustig bosgebied. Heerlijk om op een warme dag doorheen te lopen. De route is wat glooiend, maar nergens hoef je steil te klimmen en te dalen.

We komen kort door Tilly, maar later keren we hier terug voor de start van de rondleiding en om even een bezoekje aan de kerk te brengen.

Tilly
Tilly is de meest zuidelijkste gemeente van de Brenne. Hier komen 3 provincies bij elkaar: de Berry in het Noorden, de Poitou in het Zuidwesten en de Limousin in het Zuidoosten. Ook drie departementen (Indre, Vienne en Haute Vienne) komen hier bij elkaar.

GPSwalking.nlFrankrijk is opgebouwd uit een aantal regio’s  en ook die komen er hier drie bij elkaar: Centre in het Noorden, Poitou-Charentes in het Zuidwesten en Limousin in het Zuidoosten. Tilly en omgeving zijn in het verleden dikwijls van provincie, departement en regio veranderd en kreeg dan steeds te maken met andere regelgeving.

Het landschap in en rondom Tilly is duidelijk anders dan ten Noorden: er is er veel heuvelachtiger en veel kleinschaliger. Rondom elk stukje grond tref je heggen, deze zijn hier veel hoger dan in het Noordelijke deel van de Brenne en er staan ook veel meer bomen in. Het lijken meer lanen met hoge heggen tussen de bomen. Typisch voor Tilly en directe omgeving is ook dat deze paden, “triâines” of “tuyaux” genoemd veel breder zijn dan die in het Noorden. Koetsen en karren konden elkaar hier wel gemakkelijk passeren. Iets zuidelijker wordt dit soort kleinschalige landschap met veel heggen het “Bocagelandschap” genoemd. Hier spreken we van “Boucheries”.

Midden in Tilly bij de kerk vinden we een heuvel die lang geleden gemaakt is als versterking om vijanden goed te zien aankomen. Op deze heuvel treffen we nu nog een drietal gebouwen: de kerk/kapel, een grote boerderij en een huis. Waarschijnlijk heeft er in het verleden ook een fortificatie gestaan.

GPSwalking.nlIn de kerk van Tilly heeft men bij een renovatie fresco’s uit de 13de eeuw gevonden (aan de rechterzijde). Deze stellen voor Sint Christoffel met op zijn schouders Kind Jezus, Sint Nicolaas en Sint Michael.

Waarschijnlijk is de kerk geen kerk maar een kapel die van de Heer van Tilly was.

In de kerk treffen dan ook donkere strepen aan waarin wellicht de wapenschilden van de heer waren aangebracht. Dat was te doen gebruikelijk. Ook in de kapel van Jovard treffen we die strepen aan.

GPSwalking.nlTerwijl er in de rest van de Brenne overal alleenstaande boerderijen zijn tref je deze in de omgeving van Tilly nauwelijks aan. Dit komt omdat er in het verleden veel erg goede metselaars uit het dorp kwamen die in heel Frankrijk bij de bouw van grote gebouwen betrokken waren.

Omdat deze mannen gedurende vele maanden afwezig waren moesten de vrouwen al het werk op de boerenbedrijven verrichten en wilden zij niet afgelegen wonen. De eerste vrouwelijke burgemeester van Frankrijk kwam dan ook – ondanks de geldende regels – uit Tilly.

In de 18de en 19de eeuw zijn enkele nieuwe gehuchten ontstaan: La Tuillerie (de pannenfabriek) en les Riveaux. Beide zijn ontstaan rond de pannenfabriekjes die aan de beken werden gelegd. De pannenfabriek Le Gue Martin (gue is voorde/doorwaadbare plaats!) heeft zijn activiteiten gestaakt in 1995.

GPSwalking.nlIn het Noorden van de gemeente een voormalige abdij La Colombe. De gemeente Tilly heeft ongeveer 170 inwoners.

Na de wandeling sluiten we aan voor de rondleiding. Onze gids spreekt alleen Frans en dat ook nog in een hoog tempo. Maar onze vertaler Geert zorgt ervoor dat we de essentie meekrijgen. We lopen van Tilly terug naar Le Peu waar de mogelijkheid krijgen om in oude huizen en schuren rond te krijgen.

In een schuurtje is een kleurrijke verzameling van voorraadpotten te zien. Boven de schappen is de dakconstructie en de muren goed te zien. Ook hier balken met leem ertussen.

GPSwalking.nlHet gedeelte van Le Peu met de oude huizen en schuren hebben we aan het einde van de wandeling toegevoegd. We verwachten niet dat u zelfstandig overal een kijkje kunt nemen, maar ook aan de buitenkant is al veel te zien van de constructie van huizen en schuren. En u kunt natuurlijk een kijkje nemen in onze foto-serie.

Zo hebben we een mooie wandeling gecombineerd met een stukje cultuur. Een mooie en leerzame combinatie. En met nog een bedankje aan Geert voor de info over beide dorpen. We hebben gemerkt dat het niet meevalt om info van Franstalige websites eenvoudig vertaald te krijgen.

POI's

 • Kruis N46.4016 E1.2014
 • Oude vakwerkhuizen N46.4062 E1.1937
 • Picknicktafel N46.4219 E1.2054
 • Ruisseau de la Fontaine Du Peu N46.4184 E1.2008
 • Start/finish/parkeerplaats N46.4061 E1.1922
 • Tilly N46.4062 E1.2018
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.