Etang Bellebouche

Korte beschrijving

Zomervakantie 2012 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Parkeerplaats noordkant Bellebouche
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.799061 E1.305872
Afstanden: 11 km
Type: Bos, Hei, Visvijver, Ven, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet overal toegestaan
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 08-09-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 11 km rond de visvijver Bellebouche.
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Vergeet de verrekijker niet mee te nemen.
Dichtbij bij de start is een horecagelegenheid. Mogelijk is deze alleen geopend in de zomermaanden.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brengen onze zomervakantie 2012 door op de kleine mini-camping van B&B Art de Vivre in Belabre (Frankrijk). Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

In de informatie die we over De Brenne tegenkwamen kwam ook Etang Bellebouche regelmatig terug. Vandaar dat we er zelf eens een kijkje gingen nemen. Er zouden veel vogels moeten zitten. Zelf hele kolonies reigers. 

Al snel werd duidelijk dat je hier in het voorjaar en najaar moet komen en eigenlijk niet midden in de zomer. Dan kun je ook veel meer genieten van de vele vogels die hier zitten.

GPSwalking.nlWaar we doorgaans overal de auto langs de kant van de weg mogen parkeren, moeten we hier een betaalde parkeerplaats nemen. Waarom dat is werd al snel duidelijk. Het noordelijke gedeelte van deze grote vijver wordt recreatief gebruikt.

Aan de ene kant zitten mensen lekker aan het water of zwemmen rond. Aan de andere kant zijn een groot aantal plaatsen langs het water waar visliefhebbers hun tent mogen opzetten en een hengeltje mogen uitwerpen.

Het eerste deel van wandeling was daardoor iets minder interessant dan we graag zien. Maar al snel liepen we uit het commerciele gedeelte en konden we gaan genieten van de natuur en de 3 vogelkijkhutten die er hier staan.

GPSwalking.nlDe Brenne
Het gebied van de Brenne ligt in midden Frankrijk, ten westen van de plaats Châteauroux. Het gebied is bekend vanwege de ruim 4000 visvijvers. Alleen al het eigenlijke, centrale vijvergebied (la Grande Brenne) meet van oost naar west zo’n 36 km en van noord tot zuid ca. 25 km.

Het gebied is ruim 1660 km2 groot. In het gebied liggen tussen de 2000 en 4000 vijvers met een totale oppervlakte van meer dan 9.000 ha. En daaromheen liggen nog massa’s vijvers, verspreid over nog duizenden hectaren.

De meeste vijvers zijn relatief  recent ontstaan. Ruim 50 jaar terug waren er nog maar 1000 vijvers. Het gebied wordt ook wel aangeduid als "Pays des Milles Etangs".

GPSwalking.nlBellebouche
De visvijver van Bellebouche ligt in het regionale park van de Brenne, ook wel het land van duizend vijvers. De visvijver beslaat een oppervlakte van 100 ha waar je kunt genieten van natuur of heerlijk kunt vissen. Om de vijver zijn 24 plekken waar u uw tent kunt opzetten om te vissen.

Op een Engelstalige website vonden we een aantal zeer fraaie foto's van de vogelpracht die hier te vinden is. Lees met ons mee: "Ook al is dit onze zevende zomer hier in Midden-Frankrijk, is er nog steeds iets nieuws te ontdekken. Sinds enkele jaren weet dat er een vogelkijkhut aan de oostkant van de Etang Bellebouche in La Brenne moet zijn. Maar  ondanks mijn beste inspanningen ben ik tot toe nooit in staat geweest om die te vinden.

GPSwalking.nlIk vertelde dit aan mijn vriend Rog, toen we in La Brenne gingen vogelen vorige maand. En dus hebben we besloten om een nieuwe poging om het te vinden te wagen. We parkeerden bij een slecht gemarkeerde voetpad en gingen op weg naar door bos.

Na 10 minuten ploeteren langs een erg modderig pad was ik bijna zo ver om weer terug te keren. Er was geen teken of indicatie dat we op de goede weg waren toen er een vage zijpad verscheen. We besloten dit
pad te nemen als laatste kans. Na 100 meter verscheen de vogelkijkhut op palen als een oase in de woestijn!


GPSwalking.nlDe aantrekkingskracht van deze vogelkijkhut is het prachtig uitzicht over een reigerkolonie. Bij het openen van de luiken waren we verbaasd om veel van deze prachtige vogels bezig te zien met het bouwen van een nest. Recht voor onze hut. Er waren vele paren van de purperreiger te zien die takken en riet naar hun nesten brachten. Sommige nesten werden in een lage wilg gebouwd. Andere verder weg op het water."

Een andere verslag die we gelezen hebben is die Norbert Willaert & Marleen Veramme die in het voorjaar van 2004 in De Brenne zijn geweest om vogels te spotten. Lees nogmaals mee: "Een rustige vakantie in een streek waar we al veel positiefs over gehoord hebben was de doelstelling, het was wel enkele weken te laat in het jaar maar ja dit wisten we voordien. In mei zijn heel wat meer vogels aan het zingen, is er nog sprake van doortrek en zijn de orchideeën veel opvallender.

V
GPSwalking.nlia enkele verslagen en de website van “Le Parc Naturel Régional de la Brenne” hadden we heel wat informatie kunnen verzamelen. Ter plaatse brachten we eerst een bezoek aan de “Maison du Parc” waar we een uitgebreide brochure (Guide pratique – 2004) op de kop konden tikken met al de informatie die we nodig hadden.

Het aanbod van brochures en folders van de streek is erg groot en nuttig, een bezoek aan de Maison du Parc en/of de toeristische dienst van Mézières en Brenne is een must. Specifieke informatie over de vogels kan men krijgen in de “Maison de la Nature”, wij kregen echter de beste informatie van de vogelkijkers onderweg."

GPSwalking.nlHelaas geen vogels kunnen spotten. Dat is het nadeel van de zomer. In bv. het voorjaar zijn er veel minder toeristen en veel meer vogels te spotten. Ondanks dat toch een lekkere wandeling gehad.

Toch maar een keertje terugkomen in het voorjaar tijdens de Hemelvaartvakantie. Het prikkelt wel. En we hebben een prima B&B gevonden, want de caravan gaat niet mee op een korte vakantie ver weg.

De derde vogelkijkhut hebben we niet bezocht. Op onze kaart stond die op de verkeerde plaats getekend. We zijn nog wel iets verder gelopen maar daarna aangenomen dat deze vogelkijkhut niet meer bestond. Daarom zijn we omgedraaid. Later kwamen we een informatiebord tegen met de juiste locatie. Die hebben we nu in de route getekend.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Etang de Bellebouche N46.7874 E1.3092
 • Start/finish/parkeerplaats N46.7990 E1.3058
 • Uitzicht door het riet N46.7907 E1.3039
 • Vogelkijkhut 1 N46.7848 E1.3136
 • Vogelkijkhut 2 N46.7830 E1.3084
 • Vogelkijkhut 3 N46.7883 E1.3048

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.