Driebergen-HoogMoersberge

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 29-03-2020

Deze wandeling begint bij de Nieuwe Algemene Begraafplaats door de bossen van drie landgoederen: Hoog-Moersbergen, Stameren en Het-Heihuis. Met enkele mooie uitzichtpunten.

De wandeling hebben we uitgezet tijdens een vakantie bij Recreatiecentra Nederland (RCN) - www.rcn.nl - die hier in Doorn een vakantiepark "Het Grote Bos" bezitten.

Het park bezit enkele GPS-en, waardoor het mogelijk is om tijdens een verblijf in een van de RCN-parken een GPS te lenen. Zo kunt je - tijdens een midweek of weekend - het gebruik van de GPS zelf uitproberen. Van harte aanbevolen. Heb je zelf een GPS, dan kun je hun wandeling uploaden.

Heb je zelf een GPS, maar maak je geen gebruik van het park, dan kun je deze wandeling downloaden, waarbij we dan heel bewust het gedeelte over het park hebben weggelaten.


Kenmerken
Startpunt: Driebergen
Startlocatie: Utrecht , Nederland
Coördinaten N52.048393 E5.321399
Afstanden: 7 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Lanen, Open, Ven
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km door de prachtige beukenbossen.
De weg bestaat uit verharde weg in het begin en verder zandpaden en zandwegen. Ze zijn zeer goed begaanbaar.
Onderweg is geen horecagelegenheid.

De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is GEEN Route-file beschikbaar.



Langere beschrijving

De wandeling begint tussen Driebergen en Doorn bij de Begraafplaats aan de Oude Arnhemsebovenweg / Broekweg richting Noordoost.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNieuwe Algemene Begraafplaats
In 1958 werd de Nieuwe Algemene Begraafplaats in gebruik genomen Het ontwerp is van W.C. J. Boer. Was voorheen een begraafplaats een romantisch park met slingerende paden en verschillende rangen en standen (zie de begraafplaats bij Klein Zwitserland), nu wordt het vooral functioneel. Het grondvlak is opgezet met rechte hoeken en strakke lijnen. De architect had als credo 'Arm of rijk, na de dood is ieder gelijk'.

Op deze begraafplaats zijn daarom alle grafstenen vrijwel gelijk. Niet alleen wat betreft de maatvoering, maar ook in het gebruikte materiaal, de marmersoort Bianco de Mare. Hierdoor is het plaatsen van bloemen en objecten aan zeer strenge eisen gebonden. Het geeft een sober beeld. Een groot contrast met de Oude Algemene Begraafplaats.

Na de begraafplaats gaan we over de Broekweg het bos in. Even verder naar rechts tot aan de mariniersweg, die bij het BNMO-Centrum overgaat in de Stamerweg.

GPSwalking.nlBNMO
Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers. De BNMO staat al meer dan zestig jaar voor de zorg voor oud-militairen, dienstslachtoffers en hun verwanten.

Hun verdienste ligt vooral op het realiseren van een aanvaardbaar stelsel van militaire invaliditeitspensioenen in Nederland, een aangepaste huisvesting en een gerenommeerd nazorgcentrum en heden ten dage op de erkenning van de oorlogstrauma's en de morele ondersteuning en begeleiding daarbij.

We gaan steeds rechtdoor. En over een lengte van een kilometer stijgen we 30 meter tot boven de 40 NAP. Vooral op het einde merken we dat. We doorkruisen Landgoed Hoog Moersbergen en komen uit op Landgoed Stameren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHoog Moersbergen 
Aan de oostkant van het wandelpad ligt Landgoed Hoog Moerbergen met de Maarne Berg. Met 48m hoogte één van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug.

Hoog Moersbergen, dat in de tweede helft van de 19de eeuw ten gevolge van de bebouwing van Doorn werd gescheiden van Moersbergen, ligt bovenop de Utrechtse Heuvelrug.

Het landhuis dat in 1900 werd gebouwd is in 1935 alweer afgebroken. Alleen het centraal gelegen acacia- en taxusbosje herinnert nog aan dit buiten. Verder bestaat Hoog Moersbergen uit natuurlijk, jong bos van eiken en berken. Ook in dit gebied liggen verscheidene grafheuvels.

Stameren
Op de kruising, waar we naar links gaan ligt Landgoed Stameren. Stameren bestaat uit bos (afgewisseld door twee heideveldjes) met verschillende boomsoorten van allerlei leeftijden. Opvallend zijn de vele verwilderde rododendrons die er groeien. Het landgoed is ruim een eeuw oud.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet gelijknamige huis - waarin het hoofdkantoor van RCN is gevestigd - werd in 1904/1905 gebouwd op een toen nog kale Heuvelrug. Rond het huis ligt een parkachtige tuin met enkele mooie solitaire bomen in de open ruimte van het heideterreintje voor het huis.

Het heideterreintje in de noordwesthoek van Stameren is aangewezen als beschermd Rijksmonument omdat er een urnenveld met grafheuvels uit de ijzertijd ligt. Men zegt dat op deze plek een zonnetempel heeft gestaan waar de Germanen hun god Thor vereerden.

Stameren kent een rijke flora en fauna. Verschillende soorten vogels zoals groene specht, ransuil, raaf en geelgors worden er waargenomen. Ook reptielen zoals hazelworm en zandhagedis laten zich af en toe zien. Verder zijn bijzondere zoogdieren zoals boommarter, das, dwergvleermuis en laatvlieger in het gebied aangetroffen. In voorjaar en zomer bloeien onder andere de prachtig blauwe grasklokjes, de witte lelietjes-van-dalen, het frisse geel van de brem, het diepe paars van het maarts viooltje en de bleekblauwe bloempjes van het zandblauwtje. 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoorbij het Landgoed Stameren lopen we linksom over de rand van het Maarnse Gat.

Het Maarnse Gat
Deze zandafgraving, gevuld met water - hier 15 m lager - is ontstaan door de winning van zand ten behoeve van de aanleg van nieuwe spoorwegen. Het zandgat - eigenlijk meer een afgraving van de berg - is vanaf 1865 in gebruik.

Bij de graafwerkzaamheden werden grote stenen naar boven gehaald die door het landijs zo'n 150.000 jaar geleden vanuit Scandinavië naar Nederland zijn gevoerd. Omdat de stenen in de weg lagen, is een deel kapotgeslagen en is de rest ingegraven.

GPSwalking.nlIn 1995 is bij graafwerkzaamheden deze enorme verzameling zwerfstenen (circa 700 stuks) weer aan de oppervlakte gekomen. Vanwege de grote wetenschappelijke, historische, educatieve en esthetische waarde hebben diverse organisaties de handen ineengeslagen om de unieke verzameling zwerfstenen bij elkaar te houden in de vorm van een aardkundig monument. Daarom is in de plas het Zwerfsteneneiland aangelegd. Dit eiland is alleen te bezichtigen onder leiding van een gids via de VVV Maarn.

Van daar uit naar het mooie open veld met het prachtige uitzicht. We staan nu hoog op de heuvelrug, op 40 m. We hebben hier een geweldig uitzicht. Naar het westen zien we bij helder weer de flats en gebouwen van Utrecht. Links onderaan ligt Het Grote Bos, met de achteringang op 15 m.We kunnen de route volgen, maar het is ook mogelijk om midden over het terrein over te steken.

En nu hebben we het tij mee, want we gaan gestadig dalen naar 15 m. Hier passeren we Het Heihuis. Ook een juweeltje om te zien.

Landgoed Het Heihuis 
is van Houtvester van der Krol uit Bilthoven, die meerdere gebieden in Utrecht en Gelderland, maar ook in Duitsland, bezit. De grote akker van totaal 25 ha ligt op een landschappelijk fraai gebied, temidden van naald- en loofhout met opgaande bossen en hier en daar en verjongingsbos.

Dat is een bos met jonge aanplant; dicht op elkaar geplant. Daardoor krijgen de bomen, die elkaar beconcurreren om het licht te vangen, rechte stammen met weinig zijtakken. Na een jaar of tien wordt het vak gedund. De beste bomen worden gemerkt, en de rest wordt eruit gehaald. Weer een aantal jaren later volgt nog een dunning.

GPSwalking.nlEen bomenkenner wijst de bomen aan, die volwassen mogen worden. Dat heet het blessen, aanmerken met spuitbus of bijl. Enerzijds wordt hiermee het belang van de houtproductie gediend, anderzijds wordt ruimte gemaakt voor het verder groeien van vitale grote bomen en de volgende generatie bos.

De gemerkte bomen worden op vakkundige manier gekapt met harvesters. Met precisie legt men de boom neer om hem te sortimenteren, het uitponden van de stam in lengtes die een optimaal gebruik van de grondstof hout geven.

Achter langs vakantiepark Het Grote Bos van RCN gaan we terug naar de Parkeerplaats.

Wandel ze.

Startpunt

 • Oude Arnhemsebovenweg/Broekweg bij Begraafplaats N52 02.903 E5 19.305

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Begraafplaats N52.0492 E5.3216
 • BNMO N52.0479 E5.3313
 • Heihuis N52.0574 E5.3283
 • HoogMoersbergen N52.0526 E5.3403
 • MaarnseGat N52.0629 E5.3469
 • Stameren N52.0571 E5.3493
 • Start/Finish/Parkeerplaats N52.0483 E5.3213
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.