De Anglin - Angles-sur-l`Anglin

Korte beschrijving

Zomervakantie 2012 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Fournioux en Angles-sur-l`Anglin
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.674586 E0.925240
Afstanden: 7, 2 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Heuvel
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-09-2012

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km bij het dorpje Fournioux en een stadwandeling van 2 km in het fraaie dorpje Angles-Sur-L'Anglin.
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn aan te bevelen.

In het dorpje Angles-Sur-L'Anglin zijn verschillende horecagelegenheiden.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brengen onze zomervakantie 2012 door op de kleine mini-camping van B&B Art de Vivre in Belabre (Frankrijk).

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Op aanraden van Geert zijn we een kijkje gaan nemen in Angles-sur-l'Anglin. Maar voordat we daar aan een leuke stadswandeling begonnen hebben we eerst een route van 7 km bij Fournioux gelopen.

GPSwalking.nlFournioux is zo'n plaatsje waar er veel van in Frankrijk zijn. Een klutje van 5 huizen met een weg er doorheen.

Vanuit dit dorpje zijn we door de bossen afgezakt naar de rivier L'anglin en daarna weer omhoog geklommen door het open veld naar het dorpje. Je komt zo verschillende landschappen op een korte wandeling tegen. 

Vervolgens hebben we lange tijd rondgekeken in het schilderachtige plaatsje Angles-sur-l'Anglin waar we o.a. genoten hebben van een terrasje. En natuurlijk van het prachtige kasteel. Dit plaatsje is een bezoek meer dan waard.

GPSwalking.nlDe rivier L'anglin
De rivier L'anglin is een 91 km (57 mi) lange rivier in de Creuse, Indre en Vienne departementen in Midden-Frankrijk. De bron ligt in de buurt Azerables.

De rivier stroomt over het algemeen in de richting van het noordwesten. Net buiten Angles-sur-l'Anglin stroomt de L'Anglin in de Gartempe.

De belangrijkste zijrivieren zijn de Salleron, de Abloux en de Benaize. De Anglin is een van de weinige overgebleven Franse "wilde rivieren" (rivieren die nooit zijn afgedamd).

GPSwalking.nlTerwijl op en ene moment de zon nog vrolijk scheen kwam op het andere moment de regen met bakken uit de lucht. De eerste en meteen laatste keer dat we tijdens deze vakantie de regenjas moesten aantrekken.

Maar de harde wind zorgde ervoor dat de regen horizontaal langskwam. Gelukkig zorgde een stevige haag voor beschutting. Even later kwam de zon als weer door en komen we snel weer opdrogen.

De regen zorgde er ook voor dat we een prachtig uitzicht hadden. Alle stof was uit de lucht.

En dan Angles-sur-l'Anglin.

GPSwalking.nlAngles-sur-l'Anglin
Angles-sur-l'Anglin ligt net buiten het natuurgebied De Brenne. Het ligt in het departement van de Vienne, in de regio Poitou-Charentes. Het dorpje ligt op een strategische locatie aan de oever van de rivier de Anglin en is bewoond sinds de prehistorie.

Dit kleine stadje heeft zijn middeleeuwse karakter weten te behouden met zijn kronkelende straatjes en oude huizen. Hoog op de rots liggen de overblijfselen van het kasteel.

Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het eerste stenen kasteel werd gebouwd door een bisschop van Poitiers Gilbert (975 - 1020) op de rotsachtige helling met uitzicht op de rivier. Het garnizoen staan onder leiding van een neef van de bisschop, Roy Gaucelme. In hetzelfde jaar wordt een brug over de L'anglin gebouwd. De Abdij van het Heilige Kruis werd ook opgericht door een bisschop van Poitiers, onder de benedictijnse regel.

GPSwalking.nlWe nemen een kijkje in het kasteel, of wat er nu nog van over is. We krijgen een dik pak papier mee in het Engels. Nog steeds stond er een zeer straffe wind wat niet handig is als je veel moet bladeren.

Gelukkig je steeds meer dat naast de Franse borden ook teksten in het Engels verschijnen. Of je krijg een stensil in het Engels mee, en soms zelfs in het Nederlands.

Het kasteel wordt daarna toevertrouwd aan de heren van Lusignan. In 1096 gaat Hugues de Lusignan en zijn zoon Hugh op kruistocht. Daarnaast herontwerpen ze het kasteel, met inbegrip van de wederopbouw van de kerker. Later verlaten de heren van Lusignan het gebied. Ze verkopen of ruilen hun bezit.

GPSwalking.nlIn de volgende eeuwen ging het kasteel over naar verschillende personen. Zo komt het kasteel in de 14e eeuw in handen van de familie van Oyre. Een van de familieleden, Guichard IV, werd bekend door zijn heldendaden in de Slag bij Poitiers in 1356. Hij ontving de Orde van de Kousenband, werd gouverneur van de zoon van de Zwarte Prins. Het kasteel werd omgedoopt tot kasteel Guichard.

op 23 mei 1372 belegerde Bertrand du Guesclin belegerde het kasteel. Tegen de tijd dat het kasteel is ingenomen is het dorp vernietigd. De bisschoppen van Poitiers zijn nu de eigenaren van het kasteel.


GPSwalking.nlNa de honderjarige oorlog wordt het kasteel weer hersteld van de schade van de belegering. In de vroege middeleeuwen blijft het kasteel een vesting van belang. Het wordt ingenomen door admiraal Coligny in 1567 waarna een garnizoen het verdedigd tegen de Protestantsen. De abdij werd ingenomen en verwoest door de protestanten, en de protestante abt Boivert was later een van de felste katholieke leiders. In 1591 wordt het kasteel geplunderd.

De stad is in de 16e en 17e eeuw een regelmatige bron van inkomsten voor de bisschop van Poitier. Vooral door de molen waarvan het wiel nog is te zien. De stad ligt op een kruispunt van 3 provincies (Poitou , Berry en Touraine) en is hierdoor een ideale locatie voor de handel. Er wordt in het dorp zout gesmokkeld. Dit na het invoeren van een zoutbelasting in 1664.


GPSwalking.nlIn 1708 werd het kasteel gerenoveerd. Het had grote schade opgelopen door de burgeroorlog. Een volledige restauratie werd geschat op 50.00 pond, dat is 10 jaar het inkomen van het leengoed. Omdat dit bedrag te hoog was werd er volstaan met een gedeeltelijke renovatie van 2000 pond.

De oude brug wordt in 1741 vervangen door een veerboot. De kosten voor een nieuwe brug waren hoog, zo'n 20.000 pond. Omdat de 3 provincies hieraan moeten meebetalen lukt het niet om het bedrag bij elkaar te krijgen.


GPSwalking.nlTijdens de Franse Revolutie werd het kasteel uitgeroepen tot nationaal eigendom en dient het een publieke doel.

In 1923 komt het kasteel in handen van Société des Antiquaires de l'Ouest. In 1986 wordt het geklassificeerd als historisch monument.

Nadat we grondig rondgekeken hadden in het kasteel zijn we ook de omgeving gaan verkennen. Het is een schilderachtig plaatsje dus overal zie je fotogenieke punten.

GPSwalking.nlKapel Saint-Pierre
De kapel werd gebouwd op het hoogste punt van de klif. De kapel is gescheiden van het fort door de "trog van de Engelsen", een natuurlijke spleet. Volgens een legende is via deze spleet aanvallers gelukt om een gat in de muur van het kasteel te maken en hierdoor de bewakers te verrassen.

De kapel werd gebouwd in de 12e eeuw. In de 15 eeuw is een gedeelte van het koor van de klif gestort en later herbouwd. Het is nu in gebruik voor tentoonstellingen. vanaf deze locatie heb je prachtige vergezichten.

We hebben genoten van dit bezoekje aan Angles-sur-l'Anglin en ons lange tijd vermaakt met het rondkijken en foto's maken.

Eigenlijk heb je hier geen GPS nodig. Overal waar je loopt is het mooi en je kunt het kasteel bijna niet missen. Een aanrader voor iedereen die van schilderachtige en kleurrijke stadjes met een lang historisch verleden houdt. En daarmee hebben we de laatste wandeling van onze vakantie 2012 beschreven.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Angles-Sur-L'Anglin N46.6949 E0.8851
 • Grot N46.6709 E0.9134
 • Kasteel N46.6941 E0.8831
 • L'Anglin N46.6672 E0.9079
 • Parkeerplaats N46.6956 E0.8820
 • Start/finish/parkeerplaats N46.6745 E0.9252
 • Terras1 N46.6956 E0.8843
 • Terras2 N46.6935 E0.8840
 • Uitzichtpunt N46.6948 E0.8819
 • Wijds uitzicht N46.6626 E0.9235
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.