Meinweg - Roerdal

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 07-04-2013

Nationaal Park De Meinweg is een natuurgebied met prachtige heidevelden, uitgestrekte bossen, schilderachtige vennen en glasheldere beken. Door het kenmerkende terrassenlandschap is dit nationaal park (1600 ha) enig in zijn soort. De Meinweg ligt op de Nederlands-Duitse grens tussen Roermond, Roerdalen in de provincie Limburg (NL), Wassenberg en Wegberg in de Kreis Heinsberg en Niederkruchten in de Kreis Viersen (NRW).

Typisch voor De Meinweg is het door de ijstijden gevormde terrassenlandschap met zijn tot 50 m verschil in hoogte en zijn bossen, venen en heiden. De heiden zijn in het verleden ontstaan als gevolg van het overmatig gebruik van het gebied door de mens. Aan Nederlandse zijde bevindt zich het 1.600 ha grote Nationaal park De Meinweg. Aan de Duitse zijde liggen de natuurgebieden Helpensteiner Bachtal, Schaagbachtal en Rothenbach. Bijna het gehele gebied dat tot de vroegere almende ("gemeine grond") Meinweg behoorde is nu onderdeel van het Europese netwerk van natuurgebieden.


Kenmerken
Startpunt: Herkenbosch, Meinweg 2
Startlocatie: Limburg , Nederland
Coördinaten N51.156013 E6.083958
Afstanden: 28, 12, 18 km
Type: Bos, Hei, Open, Park, Rivier, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Grotendeels aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 07-04-2013

Route informatie

GPS wandeling van 24 km door De Meinweg en door het dal van de Roer
Er is een verkorting van 18 km en een verlenging van 28 km beschikbaar.
Er is ook een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is goed begaanbaar.
Horecagelegenheden komt u tegen bij het bezoekerscentrum en onderweg.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlCollega Arnold heeft in dit gebied al een mooie wandeling gelopen. Toch zijn we nog eens teruggegaan op de eerste mooie dag van april 2013. Het gebied is mooi genoeg om een langere wandeling uit te zetten, zeker als we een stukje Roer-dal meenemen. Na de zeer koude maand maart is iedereen toe aan de lente. Vandaag is het prachtig zonnig weer. Maar je merkt dat de natuur nog wel een paar volgende mooie dagen nodig heeft om weer tot leven te komen.

We parkeren de wagen bij Bezoekerscentrum De Meinweg. Alles is nog gesloten. Daarom wachten we met het bezoekje totdat we terug zijn van de wandeling.

GPSwalking.nlBezoekerscentrum De Meinweg
Bezoekerscentrum De Meinweg organiseert doorlopend natuuractiviteiten voor het hele gezin. Ook verstrekt het centrum diverse informatie over De Meinweg. In de balieruimte - tevens cadeauwinkel - krijgt u antwoord op vragen over het ontstaan van het landschap, de ontwikkelingen en het hedendaagse palet aan flora en fauna. En uiteraard kunt u er terecht voor fiets en wandelroutes. Medewerkers adviseren u graag.

Maar het centrum biedt meer: eententoonstelling, een hapje en drankje bij Brasserie Ugenweis en, speciaal voor de kinderen, lekker ravotten in het speelbos rondom het uit natuurlijke materialen opgetrokken gebouw. Strijk op mooie dagen zelf ook eens neer op een van de speelweides. Het is er heel gezellig picknicken.

GPSwalking.nlHet is een klein stukje lopen richting de Meinweg. Onderweg komen we een grote camping tegen en nog meer parkeerplaatsen. Het kan hier druk met toeristen zijn. Maar eenmaal onderweg kom je geregeld iemand tegen, maar storend is dat zeker niet.

Welkom in het Nationaal park de Meinweg

Een natuurgebied met prachtige heidevelden, uitgestrekte bossen, schilderachtige vennen en glasheldere beken. Door het kenmerkende terrassenlandschap is dit nationaal park (1600 ha) enig in zijn soort.

D
GPSwalking.nle Meinweg ligt op de Nederlands-Duitse grens tussen Roermond, Roerdalen in de provincie Limburg (NL), Wassenberg en Wegberg in de Kreis Heinsberg en Niederkruchten in de Kreis Viersen (NRW).

De naam Meinweg duidt op het gemeenschappelijk gebruik van het kerngebied van ca. 2.400 ha als almende. Zo was het inwoners van de steden Roermond en Wassenberg en de aangrenzende 12 kerkdorpen vanaf de Middeleeuwen tot begin 19e eeuw toegestaan op de Meinweg hout te hakken, hun vee te weiden en de heide te gebruiken.

GPSwalking.nlVroeg in het voorjaar worden de aspergebedden weer getrokken. Kaarsrecht en soms slingerend liggen ze in het landschap. Fotogeniek.

De jacht en het bestuur werd eeuwenlang uitgeoefend door de leenheren van Wassenberg. Vanuit hun kasteel in Wassenberg hadden ze de gehele Meinweg onder controle. Het cultureel erfgoed en de nog aan weerszijden van de grens aanwezige en zichtbare getuigenissen ervan maken het mogelijk de gemeenschappelijke geschiedenis van de grensbewoners toegankelijk en beleefbaar te maken. In het project Nationaalparkregio Meinweg worden daartoe wandel- en fietsroutes ontwikkeld die de voormalige bewonergemeenschappen met rechten op de Meinweg met elkaar verbinden.

GPSwalking.nlWe lopen de grens over. Een schitterend stuk natuur ligt hier voor ons klaar.

Typisch voor De Meinweg is het door de ijstijden gevormde terrassenlandschap met zijn tot 50 m verschil in hoogte en zijn bossen, venen en heiden. De heiden zijn in het verleden ontstaan als gevolg van het overmatig gebruik van het gebied door de mens. Aan Nederlandse zijde bevindt zich het 1.600 ha grote Nationaal park De Meinweg. Aan de Duitse zijde liggen de natuurgebieden Helpensteiner Bachtal, Schaagbachtal en Rothenbach. Bijna het gehele gebied dat tot de vroegere almende ("gemeine grond") Meinweg behoorde is nu onderdeel van het Europese netwerk van natuurgebieden.

GPSwalking.nlHet project draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap door het verbinden van bedreigde biotopen (gagelvenen, heidevennen en heide) zowel in Nederland als in Duitsland. Daardoor worden zeldzame soorten zoals de adder, de nachtzwaluw en beenbreek beter beschermd. Want natuur kent geen grenzen!

Beginpunten voor het beleven van natuur en landschap in en rond de Meinweg zijn de bezoekerscentra Naturparkzentrum Wildenrath, NABU Naturschutzstation Haus Wildenrath e.V., Flachsmuseum Beeck, bezoekerscentrum De Meinweg en het Roerstreekmuseum.

GPSwalking.nlIn het projectgebied Nationaalparkregio MeinWeg worden culinaire belevenissen met natuurbelevenis gecombineerd in een natuurgenotroute. De bezoekers hebben daarbij de mogelijkheid deeltrajecten zowel te voet als met de fiets af te leggen.

Om het natuurbeleven te verhogen zijn op verschillende piekken uitkijkpunten aanwezig. Opgeleide grensoverschrijdende natuur- en landschapsgidsen geven een gedetailleerdere kijk op de Nationaalparkregio MeinWeg en zijn geschiedenis.   


GPSwalking.nlDe grote paarse heide
Heide is strikt genomen geen natuurlijk landschap. Zonder intensief beheer ontwikkelt heide zich altijd tot bos. De uitgestrekte heidevelden van weleer bestonden dan ook bij de gratie van begrazing door schapen. De schapen aten immers niet alleen hei, maar ook gras en jonge boompjes. Zo voorkwamen zij dat bos ontstond.

Terug van weggeweest
Toen het houden van schapen niet meer rendabel was, dreigden de waardevolle heide terreinen te verdwijnen. De heide herbergt een eheel eigen planten- en dierenleven: waard om te behouden. Daarom zet Staatsbosbeheer weer schapen, maar ook IJslandse paarden, in om de heide te behouden.

GPSwalking.nlSchapen worden vooral ingezet in sterk vergraste heideterreinen. Daar eten ze vooral gras, zodat de heide weer een kans krijgt. Paarden worden ingezet in zeer gevarieerd terrein, want paarden eten niet alleen gras, maar ook heide, struiken en kleine bomen.

Plaggen
Heide groeit op arme grond. Door een teveel aan voedingsstoffen in de bodem, als gevolg van onder andere zure regen, overwoekeren grassen als pijpenstrootje de heide. De grond moet weer verarmd worden. Daarom plagt Staatsbosbeheer plaatselijk de heide af. De bovenste laag van de bodem wordt daarbij weggeschraapt en afgevoerd.

GPSwalking.nlWist u dat
Wist u dat er 50 soorten dagvlinders en 340 soorten nachtvlinders in de Meinweg voorkomen? En dat de Meinweg de grootste populatie zandhagedissen herbergt van nederland?

Het Wild Zwijn
Het wild zwijn, ook everzwijn genoemd, geldt als voorvader van ons huisvarken. Het vrouwtje leeft in familieverband. Het mannetje leeft alleen, behalve in de paartijd. Graag neemt het wild zwijn een modderbad. Na het opdrogen schuurt hij langs boomstammen; met de modder verdwijnen ook huidparasieten. In Nederland komt het wild zwijn nog slechts voor op De Meinweg en De Hoge Veluwe.

GPSwalking.nlDe Adder
De adder, Nederlands enige gifslang, bijt alleen bij direct gevaar. Het dier met een lengte van hooguit tachtig centimeter, heeft verticale pupillen. Een donkere zig-zagband siert zijn rug. Na de winterslaap ligt de adder vaak in de zon. Toch gedijt hij het beste in een vochtig leefgebied. De Meinweg verdroogt stilaan; het voortbestaan van de adder in het park lijkt onzeker.

In het Nationaal Park de Meinweg komen adders voor. Dit komt ondermeer omdat adders graag op de zandpaden liggen te zonnen. Op deze paden wordt echter ook gefietst. Door de snelheid van de fietsers hebben adders hen vaak te laat in de gaten. Hierdoor lopen de dieren gevaar overreden te worden.

GPSwalking.nlOm te voorkomen dat er in de toekomst nog meer adders worden overreden heeft Staatsbosbeheer twee zandpaden voor fietsers afgesloten.

Vernatting van de Bosbeekdal
Vanuit het Interreg project Duitsland-Nederland Nationaalpark regio De Meinweg wordt er gewerkt aan grensoverschrijdende verbetering van de kwaliteit van de natuur en landschap. Een van deze verbeteringen is het bosbeekdal. Deze dreigt te verdrogen. Om dit tegen te gaan worden er door Staatsbosbeheer verschillende maatregelen toegepast om het water in de beek weer te laten stijgen. Het vernatten is nodig om vochtige heiden en veenmoeras en daarmee de adderbiotopen weer een kans te geven.

D
GPSwalking.nle werkzaamheden zullen bestaan uit het weghalen van bomen. Delen van het gebied waar de heide verdrongen is door gras, zullen worden geplagd. De grond die vrijkomt wordt gebuikt om greppels dicht te gooien. Hierdoor zal het water niet meer via deze greppels kunnen wegvloeien.

Naast bescherming van het natte biotoop willen de organisaties van het project dat het gebied voor de recreant beter beleefbaar wordt. Dit betekent dat we een vlonderpad over de bosbeek zullen aanleggen. Zo wordt er niet alleen een verbinding gemaakt tussen Duitsland en Nederland voor de planten en de dieren maar ook voor de mensen.


GPSwalking.nlPaarden
Staatsbosbeheer laat het hele jaar door op de heideterreinen van De Meinweg kuddes IJslandse paarden grazen. De dieren zorgen ervoor dat de terreinen niet volledig dichtgroeien. De paarden eten bepaalde planten graag en andere minder graag. Daarbij eten ze in de winter andere planten dan in de zomer. Hierdoor ontstaat een natuurlijk en afwisselend landschap met bomen, struiken, ruige en kortgegraasde gebieden met zandige plekken. In dit afwisselende landschap kunnen planten en dieren hun eigen plekje vinden. De znadioge plekken zijn bijvoorbeeld ideaal voor de zandhagedis om eieren in te leggen.

We lopen De Meinweg uit richting Roerdal. De slingerende paden maken plaats voor rechtere verharde wegen. We zetten de pas erin.

GPSwalking.nlWintereiken in Ons WCL
De wintereik die u hier ziet staan is geplant op de boomplantdag in maart 1997. Dit is gebeurd in samenwerking met het Waardevol Cultuurlandschap Midden-Limburg (Ons-WCL). Ons WCL bestaat uit de gemeenten Swalmen, Roermond, Roerdalen, Ambt Montfort, Echt en Maasbracht en heeft tot doel de natuur- en landschapswaarden en de economie in het landelijk gebied te versterken.

De wintereik komt van nature in Nederland voor, maar is in de laatste eeuwen steeds meer verdwenen. De reden is dat men sinds de middeleeuwen hoofdzakelijk zomereik heeft aangeplant. Deze boom heeft een grotere zaadproduktie (eikels voor varkensvoer) en is beter bestand tegen hakhoutbeheer (betere houtopbrengst). In Ons WCL komen in de Meinweg en rondom Swalmen nog van oudsher wintereiken voor.


Dit maakt van Ons WCL een uniek gebied.

  • De wintereik lijkt veel op de zomereik maar als u goed kijkt zijn er toch enkele verschillen:
  • De wintereik is wat slanker dan de zomereik
  • Bij de wintereik zit de bladvoet vast aan de steel die ca. 2-3 cm. lang is. De zomereik heeft twee kleine lobben aan de bladvoet die niet vastzitten aan de steel (zgn. oortjes) en een korte steel van ca. 1 cm.
  • Bij de wintereik zitten de eikels in een trosje aan de tak terwijl bij de zomereik de eikels aan een steel groeien.

GPSwalking.nlEen volwassen wintereik wordt tussen de 30 en 35 meter hoog en kan 500 jaar oud worden.

We komen bij Landgoed Beatrixhof. Een mooi stukje natuur waar je snel doorheen bent gelopen.

Beatrixhof
Deze gesloten hoeve werd in 1899 uit onvrede met landbouwpachters in een streekeigen bouwstijl gebouwd. Kenmerkend is de symmetrische opbouw van de hoeve.

We lopen over de verharde weg richting de Roer. Gelukkig komen we geen verkeer tegen. Alleen een paar fietsers. lekker rustig stappen met altijd die vergezichten.

GPSwalking.nlRoer
De Roer (Duits: Rur, Frans: Roer) is een zijrivier van de Maas. Haar lengte bedraagt ongeveer 165 km, waarvan 21,5 km op Nederlands grondgebied. Het stroomgebied van de Roer meet 234.000 ha; dat is 7% van dat van het totale stroomgebied van de Maas. Het verval is 643 meter.

De Roer ontspringt op ongeveer 660 meter boven NAP in de Hoge Venen in het Fagne Wallone (België). Ze stroomt zuidwaarts door het Bois d'Averscheid, daarna oostwaarts over de Duitse grens en dan noordwaarts naar Monschau. Er voegen zich over die afstand veel beken bij de Roer, zodat ze een steeds groter debiet krijgt.

GPSwalking.nlVeertig kilometer van de bron ligt in de rivier de Roerdaldam, de op een na grootste stuwdam van Duitsland. Na opnieuw veertig kilometer verlaat de rivier de Eifel en begint de middenloop, die voorbij de industriesteden Düren en Jülich (Gulik) overgaat in de benedenloop. De loop van de rivier is hier bepaald door de ligging van de Roerdalslenk, een tektonische structuur in de ondergrond. In dit laatste gedeelte mondt de grootste zijrivier van de Roer, de Worm, in de rivier uit.

Ter hoogte van Vlodrop bereikt de rivier Nederlands grondgebied. Ze meandert via Herkenbosch, Melick en Sint Odiliënberg naar het noordwesten en mondt bij Roermond uit in de Maas (op 16,8 meter boven NAP).

GPSwalking.nlWe buigen weer terug naar Herkenbosch. In het rustige plaatsje kom je een aantal horecagelegenheden tegen.

Herkenbosch
Herkenbosch (Limburgs: Hirkebosj) is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland) met ongeveer 4170 inwoners. Het maakt samen met vijf andere dorpen deel uit van de gemeente Roerdalen, en ligt niet ver van de Duitse grens en Melick.

Historie In het begin van de elfde eeuw komen we voor het eerst Melika und Herckenbusch tegen, die vanaf dat moment onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn in één Schepenbank. Tot 1494 behoorden beide dorpen tot het hertogdom Brabant. Toen verwierf de hertog van Gulick het pandschap van Wassenberg, waartoe ook Melick en Herkenbosch behoorden.

In het Verdrag van Venlo in 1543 werd het land van Wassenberg definitief overgedragen aan de hertog van Gulik. Deze situatie bleef zo tot het binnenvallen van de Franse troepen in 1794.

GPSwalking.nlTijdens de Franse periode werd de gemeente ingelijfd bij het departement van de Roer. In deze periode werd de naam Melick en Herkenbosch veranderd in Mairie de Herkenbusch. Dat was maar van korte duur, want nog geen vijftien jaar later werd dat weer teruggedraaid.

Na inlijving bij de Franse Republiek, kwam Melick en Herkenbosch in 1815 bij het koninkrijk Pruisen. Op 16 oktober 1816 gingen Melick en Herkenbosch over naar het Koninkrijk der Nederlanden, onder de naam gemeente Melick en Herkenbosch. Tijdens de revolutie in de Zuidelijke Nederlanden was de gemeente van 1832 tot 1839 onder heerschappij van de koning der Belgen, waarna ze terechtkwam bij het Hertogdom Limburg, als onderdeel van het koninkrijk Nederland.

Wegkruis
Dit wegkruis aan de Dr. Biermansstraat is in 1971 geplaatst ter vervanging van een oorspronkelijk putkruis van voor 1900.

GPSwalking.nlRecht tegenover het kruis vinden we nog een bordje met informatie over een voormalige U-vormige boerderij. Leuk dat deze informatie op de gevel staat.

Hoofdstaat
Voormalige boerderij gebouwd aan het eindje van de achttiende eeuw. De oorspronkelijke langgevelboerderij groeide uit tot een U-vormige boerderij. Bij de restauratie in 1989 werd de U-voerm teruggebracht tot de huidige L-vorm.

Dan lopen we over de kasteellaan van Kasteel Daelenbroeck naar het kasteel zelf toe. Hier is het redelijk druk. Een grote parkeerplaats trekt de nodige auto's. Maar dit is ook een prima stop voor fietsers.

GPSwalking.nlKasteel Daelenbroeck
Kasteel Daelenbroeck werd begin 14de eeuw gebouwd voor Godfried II van Heinsberg, als centrum van de heerlijkheid Daelenbroeck. Het hart van landgoed Daelenbroeck wordt gevormd door een omgracht kasteelcomplex op een zandduin In het dal van de Roer. Rondom dit zandduin liggen broeklanden.

Binnen de omgrachting liggen de Voorburcht en de Hoofdburcht. Van de sedert het begin van de 17de eeuw In verval geraakte Hoofdburcht zijn uitsluitend de basementen bewaard gebleven. De Hoofdburcht telde oorspronkelljk drie markante torens. De basementen zljn tussen 1994 en 1999 gerestaureerd en worden slndsdien gebruikt voor (huwelijks)-feesten en bljeenkomsten. Plannen voor de herbouw van de overhoekse toren en de poorttoren zijn definitief.

GPSwalking.nlDe Voorburcht met poorttoren, hersteld in de 18de eeuw, nam de woonfunctie over. Deze Voorburcht werd in 1972 gerestaureerd en kreeg in 1992 een functie als hotel-restaurant.

De 18de-eeuwse boerderij van het landgoed Daelenbroeck ligt buiten de omgrachting. Deze boerderij heeft gelijktijdig met de restauratie van de Hoofdburcht ee
n hotelfunctie gekregen. Het geheel is beschermd als rijksmonument nr. 28548.

Dan komen we weer bij het bezoekerscentrum waar het terras al vol zit met wandelaar, fietsers en bezoekers. Het is hier goed vertoeven.

Geraadpleegde websites

POI's

  • Beatrixhof N51.1474 E6.0721
  • Brug N51.1782 E6.1160
  • De Roer N51.1464 E6.0488
  • Herkenbosch N51.1561 E6.0701
  • Kasteel Daelenbroeck N51.1502 E6.0738
  • Nationaal Park de Meinhof N51.1712 E6.1168
  • Picknickhut 2 N51.1512 E6.1251
  • Picknickhut1 N51.1439 E6.0929
  • Roerdal N51.1495 E6.0439
  • Start/finish/parkeerplaats/Bezoekerscentrum N51.1560 E6.0839
  • Vernatting N51.1718 E6.1079
  • Wegkruis N51.1526 E6.0610
  • Wintereik N51.1457 E6.0966

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.