Wilhelmshohe en Hercules - Kassel

Korte beschrijving

Het is een uitdagend park bij Kassel – op driehonderd kilometer van Eindhoven. Samen met Hannoversch Münden een prima doel voor een weekendje weg. We hebben een goede reden, maar elke smoes is de moeite waard om ernaartoe te gaan. Slechts 7 km, dubbel zo zwaar vanwege de constante klim van 300m; we hebben er een hele middag aan besteed.

Wat een uitzichten! Schitterende waterwerken en wat een prachtige tuin, een landschapspark van tweehonderd jaar oud. Nu nog steeds is het een verrassend geheel voor de bezoekers. Op zondag- en woensdagmiddag klateren de watervallen, stromen de trappen over en worden de beekjes overvoed met snelstromend water; op andere tijden is het rustiger, maar toch even romantisch.

We zijn bij het Informatiecentrum begonnen bij het Herculesbeeld. We raden die startplaats af! Vandaar zijn we naar beneden gegaan. Tegen het einde van de middag moet je dan weer omhoog…… de lucht wordt ijl, als je dan weer aankomt. Het blijkt, dat we deze middag zo’n duizend trappen b hebben. Daarom hebben we een gunstiger startplaats gevonden en het gaat nu als volgt: We vertrekken om 9 uur in Eindhoven en komen dan om 12 uur aan bij het Schlosscafé dan heb je trek in iets lekkers. Daarna via het grote slot en langs de klaterende beekjes omhoog, telkens omkijkend om van het uitzicht te genieten. Na de 535 treden omhoog tot bij Hercules: op het terras een verdiend bier(tje) drinken. Na die beloning hebben we ook de trappen naar Hercules beklommen; het voegt €6,- toe, hoewel????

Daarna blijft het dalen tot het sprookjeskasteel Löwenburg – op rustige tijden geen rondleiding – maar mooi, hoor. Nergens in de wereld heb ik ooit eerder zo’n romantisch bruggetje gezien als de Teufelsbrücke. Op de bankjes bij het grote slot – mooie tentoonstelling – zitten we lang na te genieten: Schloss en Bergpark Wilhelmshöhe en Hercules ten westen van Kassel. Morgen gaan we naar de romantische vakwerkhuizen van Hannoversch Münden, maar nu naar het hotel. Pffffhh.


Kenmerken
Startpunt: Kassel, Tulpenallee 5
Startlocatie: Hessen , Duitsland
Coördinaten N51.317232 E9.419840
Afstanden: 7 km
Type: Cultuur, Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 04-05-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 7 km rond Kassel (D)
De paden zijn zeer goed begaanbaar – Heel veel trappen. Heel veel stijgen en dalen.
Deze route is NIET geschikt voor scootmobiel.
Er zijn diverse horecagelegenheden.
Er staan overal bankjes.
Van de wandeling is een GPS Track en een GPS Route aangemaakt.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/FINISH/PARKEREN N51 19.034 E9 25.190
Na op zondag drie uur rustig gereden te hebben verlaten we de A44 bij Afslag 68 Kassel-Bad Wilhelmshöhe, nog 7 km tot aan de parkeerplaats rechts.

Vanaf de P komen we bij Schloss Café, N51 19.024 E9 25.000 of iets luxer, bij Schloss Hotel Grimms.

Ook in het Slot zelf en verderop in het Bergpark zijn nog verscheidene mogelijkheden om uit te rusten of van het nodige te genieten.

GPSwalking.nlSchloss Wilhelmshöhe N51 18.888 E9 24.979
Onderdoor is het mooiste om bij het paleis te komen: Schloss Wilhelmshöhe.
Eind 12e eeuw werd tegen de helling van het Habichtswald een klooster gebouwd.

Op diezelfde plaats werd tussen 1786 en 1798 dit slot gebouwd, bestaande uit drie vleugels, door Landgraaf Wilhelm IX van Hessen-Kassel, de latere Kurfürst Wilhelm I. In het slot is nu een schilderijententoonstelling gevestigd met oude meesters. Maar ook de historische zalen zijn onder leiding van een gids te bewonderen.

GPSwalking.nlIn de noordvleugel nabij de kapel is een terras.

De bankjes geven een aanlokkelijk beeld van de prachtige groene helling: een uitdaging.

Plantenkas N51 19.006 E9 24.911
We gaan op pad richting plantenkas. We lopen er doorheen, maar is echt voor kenners en liefhebbers de moeite – en entreekosten - waard.

We zien Camelia’s, Azalia’s, Orchideeën, Palmen en Bananen. De kas is in 1822 een van de eerste Duitse Staal-Glas bouwwerken.

GPSwalking.nlHalle von Sokrates N51 18.929 E9 24.828
We gaan achter de Halle von Sokrates naar de vijver, waar de Wasserspiele eindigen in een grandioos hoog fontein.

We willen even langs de Jussowtempel lopen, maar wegens werkzaamheden moeten we een klein stukje omlopen. Ga anders verder langs de schitterende watervallende klaterende beek.

Jussowtempel N51 18.936 E9 24.707
De Jussow tempel is een eerbetoon aan de architect Heinrich Christoph Jussow, die een deel van de bouwwerken in dir park op zijn naam zette. Zoals het middendeel van het Schloss Wilhelmshöhe, de Löwenburg, de Teufelsbrücke en het Aquaduct.

GPSwalking.nlOok de vijver met het grote fontein is van zijn hand, zodat ik denk dat ook de watervalletjes tot aan het aquaduct daar bij horen. Dit tempeltje hoort hem echt toe. We gaan het bekijken.

Watervalrivier N51 18.951 E9 24.686
De Watervalrivier kent een verval van 20 meter. Het water kabbelt rustig naar beneden, maar tijdens de Wasserspiele zal het er veel wilder aan toegaan

Aquaduct –waterval N51 19.005 E9 24.535
Dit door Jussow ontworpen aquaduct is een fantasieruïne, waardoor tijdens de Wasserspiele het water hier 43 meter – andere bronnen melden 30 of 28 meter - naar beneden stort. Het is gebouwd naar een voorbeeld van een Romeins aquaduct, door de eeuwen afgebrokkeld en ingestort, zodat de reuzenwaterval is ontstaan.

GPSwalking.nlAchter de waterval zullen we de hoofdleiding op de bovenloop N51 18.968 E9 24.453 zien.

Teufelsbrücke!!!!!!!! N51 18.898 E9 24.337
We komen bij de Höllenteich, de Vijver van de Hel. Rechts de Plutogrot, ingepakt vanwege de restauratie.

Maar achter de vijver het f-a-n-t-a-s-t-i-s-c-h-e zicht op de Teufelsbrücke, de Brug van de Duivel. Wat een feeëriek zicht, onwaarschijnlijk romantisch, ondanks alle satanische benamingen. We gaan even genieten van het kletterende water. En natuurlijk over de brug…..

GPSwalking.nlPlutogrot N51 18.928 E9 24.325
De Plutogrot wordt gerestaureerd, dus lopen we nu rechtdoor naar de volgende vijver. In dit geval is het de voorraad water voor het grote fontein. De vijver wordt gevoed door een riviertje vanaf de Steinhöfer waterval.

Langs de Fleseneck, een rustiek gebouwtje komen we onder bij de grote waterval. Vanaf het bankje gaan we even naar beide richtingen kijken. Naar beneden zien we één rechte weg door Kassel tot beneden aan de Fulda op 7 km afstand.

GPSwalking.nlDe andere kant ziet er totaal anders, maar even indrukwekkend uit. Bovenaan het pompeuze gebouw met de piramide en ‘on top’ Hercules. Daarvoor de tegen de helling gebouwde waterval. De middelste rijen van de trap zijn bedoeld voor de getrapte waterval.

Bergpark Wilhemshöhe N51 18.950 E9 23.895 Wasserspiele
Hier begint in de zomer op de zondagen en de woensdagen om 14:30 uur het waterspektakel. Daarna om 15:05 uur de Steinhöfer waterval, om 15:20 uur de Teufelsbrücke, 15:30 uur het Aquaduct en om 15:45 uur de afsluiting met het grote Fontein.

GPSwalking.nlWatertrappen N51 18.953 E9 23.757
Zo, daar gaan we dan. De 535 treden op van de Watertrappen. Een hoogteverschil van 100 meter op een lengte van 300 meter.

We merken dat de lucht boven ijler wordt.

De kunstmatige grot, het enorme gebouw, het schitterend uitzicht over het Park met Kassel in de verte. Kan het nog mooier?

Jazeker.

GPSwalking.nlHERKULES N51 18.965 E9 23.593
We bezoeken de Oktagon, het achtkantig gebouw. Ja, de entreekosten worden beloond. Het 33 m hoge gebouw werd tussen 1701 en 1711 – 300 jaar geleden – gebouwd onder leiding van Giovanni Guerniero.

Het materiaal, tufsteen, en de zachte ondergrond zorgen steeds voor problemen. Onderin zakt het weg en de zachte tufsteen lijdt erg onder de erosie. Bijna permanent wordt er gerestaureerd en gesteund – letterlijk en figuurlijk.

Als de achtkant klaar is wordt de piramide – nog eens 30 meter omhoog – erop geplaatst om het ruim 8 meter hoge beeld van Hercules te dragen.

Het uitzicht is adembenemend – ook hier letterlijk na 200 treden en figuurlijk.

Het beeld naar boven is een getrouwe kopie van het beeld uit het Romeinse Palazzo Farnese. Maar dan wel drie keer zo hoog en helemaal uitgeklopt in drie millimeter dikke koperen platen. Ze worden op een gietijzeren frame geklonken en gesoldeerd door de goudsmid Jakob Anthoni uit Augsburg. 1717 was hij klaar. De Landgraaf had toen een derde van zijn plannen gerealiseerd.

GPSwalking.nlMaar dit bijna 70 meter hoge bouwwerk was zonder meer een topstuk dat enorme bewondering kon afdwingen, en dat nu nog steeds doet.

Herkules terrasse N51 19.030 E9 23.602
We rusten uit op het Herkules terras, zittend met een pot, geen glas, bier kijken we uit op de stad in de verte. Een gelukzalig moment.

We doen er onze tijd over…

 

GPSwalking.nlVisitorcenter Hercules N51 19.023 E9 23.447
Daarna gaan we naar het Visitor Center Herkules. Hier is ook een Alternatieve Parkeerplaats N51 19.045 E9 23.438 (voor een kort bezoekje?).

Gelukkig gaan we door de hoofdingang vanaf de parkeerplaats naar binnen en zien dan hoe mooi het gebouw Herkules omarmt. Indrukwekkend.

Steinhöfer wasserfälle N51 18.718 E9 24.137
We gaan nu op de terugweg. Het gaat nu naar beneden, maar telkens moeten we naar voren kijken naar dat onvoorstelbaar mooi uitzicht.

GPSwalking.nlOok door het bos is de wandeling goed verzorgd. En dan plotseling staan we voor de Steinhöfer Wasserfall. Karl Steinhöfer heeft deze kunstmatige waterval ontworpen en gebouwd in de vorm van een Steengroeve van basalt. Tussen de rotsformaties doorspoelt het water naar beneden.

Löwenburg N51 18.682 E9 24.522
Dan zien we in de verte al het indrukwekkende sprookjeskasteel. We raken niet uitgekeken: de Löwenburg. Onder Landgraaf Wilhelm IX von Heesen-Kassel tussen 1793 en 1801 als lustkasteel gebouwd door Heinrich Christoph Jussow. De plannen volgden een pseudomiddeleeuwse burcht met het karakter van een ruïne. Binnen zijn prachtig uitgeruste barokke appartementen voor de vorst, de maitresse en de hofhouding.

GPSwalking.nlNaast de woonruimtes van de Dames en de Heren zien we de Rustkamer en de burchtkapel, met daarin het graf van Jussow. Er is een rondleiding van een uur mogelijk.

 • Venus N51 18.746 E9 24.505
 • Klebblattbrunnen N51 18.735 E9 24.514
 • Aussichtpunkt N51 18.721 E9 24.540
 • Wolfsschlucht N51 18.726 E9 24.594
 • Concertbühne N51 18.857 E9 24.777

GPSwalking.nlNa de burcht volgen we in de tuin de mooie beelden – vooral Venus is erg bemind – door de groene bogen tot aan – alweer – een mooi uitzichtpunt.

We verlaten de tuin via een trapje. Dan dalen we helemaal af tot bij de Vijver van het Grote Fontein.

Vlak daarbij passeren we een openluchttheater, met een bühne voor vrolijke muziek – soms.

GPSwalking.nlSchloss Wilhelmshöhe N51 18.888 E9 24.979
Tot slot komen we weer bij het slot. We gaan op de trappen zitten, want de bankjes zijn vol. Gaan we nogmaals naar binnen? Gaan we bij de kapel nog iets drinken?Of een hapje?
Of zijn we te moe?

U mag kiezen. Maar hier kom je moeilijk weg…

De paden zijn zeer goed begaanbaar – Heel veel trappen. Heel veel stijgen en dalen. Dat laat ook het onderstaande hoogteprofiel zien.

Startpunt

 • START/FINISH/PARKEREN N51 19.034 E9 25.190

Geraadpleegde websites:

POI’s

 • Schloss Café, N51 19.024 E9 25.000
 • Schloss Wilhelmshöhe N51 18.888 E9 24.979
 • Plantenkas N51 19.006 E9 24.911
 • Halle von Sokrates N51 18.929 E9 24.828
 • Jussowtempel N51 18.936 E9 24.707
 • Watervalrivier N51 18.951 E9 24.686
 • Aquaduct –waterval N51 19.005 E9 24.535
 • Aquaduct bovenloop N51 18.968 E9 24.453
 • Teufelsbrücke!!!!!!!! N51 18.898 E9 24.337
 • Plutogrot N51 18.928 E9 24.325
 • Bergpark Wilhemshöhe N51 18.950 E9 23.895
 • Wasserspiele Watertrappen N51 18.953 E9 23.757
 • HERKULES N51 18.965 E9 23.593
 • Herkules terrasse N51 19.030 E9 23.602
 • Visitorcenter Hercules N51 19.023 E9 23.447
 • Alternatieve Parkeerplaats N51 19.045 E9 23.438
 • Steinhöfer wasserfälle N51 18.718 E9 24.137
 • Löwenburg N51 18.682 E9 24.522
 • Venus N51 18.746 E9 24.505
 • Klebblattbrunnen N51 18.735 E9 24.514
 • Aussichtpunkt N51 18.721 E9 24.540
 • Wolfsschlucht N51 18.726 E9 24.594
 • Concertbühne N51 18.857 E9 24.777
 • Schloss Wilhelmshöhe N51 18.888 E9 24.979
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.