Naturelle de Cherine

Korte beschrijving

Voorjaarsvakantie 2013 waren we weer te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Parkeerplaats D44
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.784608 E1.182077
Afstanden: 20, 7 km
Type: Bos, Visvijver, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Niet overal toegestaan
Horeca: In park
Gelopen op: 26-05-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 20 km in het natuurgebied de Cherenne
Er is een verkorting van 7 km beschikbaar.
Wel is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is doorgaans goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn aan te bevelen, zeker als het veel geregend heeft.
Onderweg komt u alleen een hele kleine horecagelegenheid tegen in het Maison de la Nature. Bij de lange wandeling komt u ook langs een kleine horeca gelegenheid. De koffie is er prima.Langere beschrijving

GPSwalking.nlOnze eerste wandeling van de voorjaarsvakantie in De Brenne gaat door het natuurgebied De Chérine. We hadden een tip gekregen dat er een nieuw wandelpad was aangelegd. Ook wisten van vorig jaar nog dat hier een leuke vogelkijkhut was met een fantastisch uitzicht.

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Als dan ook nog Maison de la Nature op het programma staat en een vogelkijkhut waar ook de bekende franse Cistude (Europese moerasschildpad) te zien is dan weet u dat je een hele middag zoet kunt zijn met een wandeling van maar 7 km.

GPSwalking.nlIn 2015 zijn we nogmaal naar de Brenne teruggeweest en hebben we een langere wandeling van 20 km gemaakt. Op deze lange wandeling komt u langs de nodige vogelkijkhutten.

De openingstijden voor het Maison de la Nature zijn: juli-augustus, elke dag open van 10 - 12:30 uur en 14.00-18.00 uur behalve op de dinsdag. Tijdens openingstijden kunt u ook de vogelkijkhutten binnen de omheining bekijken.

Dit is dan ook geen wandeling voor de hardloper, maar voor diegene die optimaal willen genieten van de schitterende natuur van De Brenne. Langzaam lopen, een goede fotocamera en een verrekijker of digiscoop en genieten maar.

GPSwalking.nlRegionaal Natuurpark van de Brenne
Het Regionaal Natuurpark van de Brenne, een wild gebied bezaaid met meer dan 2000 meertjes en met een oppervlakte van 166.000 hectare, is een paradijs wat betreft flora en fauna en meer bepaald voor de trekvogels die zich er komen voortplanten.

Als gedroomde bestemming voor liefhebbers van plantkunde en ornithologie, is deze haven van rust, die bestaat uit meren, moerassen, rietvelden, heide, weiden en bossen, de thuishaven van niet minder dan 2300 diersoorten en 1200 plantensoorten! Onder de meest emblematische citeren we de Europese moerasschildpad (kleine zoetwaterschildpad), de purperreiger, de orchidee, de geoorde fuut, eenden, roerdomp, de libel, en nog veel meer.

GPSwalking.nlDe Brenne, het land met de vele visvijvers. Als je er met de auto doorheen rijdt lijkt het een vlak landschap waar niet veel te beleven is. Dit wordt mede versterkt door dat het weinig toeristisch is.

Probeer maar eens een leuk terras te vinden: zowat onmogelijk. Tel het aantal auto's die je onderweg tegenkomt: op 1 hand te tellen.

Nee het is het land van de natuurgenieter en de vogelaar. Het land van de schitterende vergezichten en het vele water onderweg. Een mooi stukje Frankrijk dat je eens gezien moet hebben.

GPSwalking.nlEtang des Essarts
De visvijver is gelegen naast het openbaar voetpad dat door dit natuurgebied loopt. Het natuurgebied is meer dan meer dan 9 hectare en werd opgericht in 1987. Het bestaat uit weilanden en een aantal kleine visvijvers.

Het gebied bestaat uit veel water, en zacht glooiende open randen. Het doel van dit natuurgebied is om soorten die tot dan toe nauwelijks voorkwamen in De Brenne een kans te geven. Het gaat hier om de rugstreeppad, peterselie kikker, Zomertaling, slobeend, geoorde fuut en witwangstern. Het gebied bied ook een goede pleisterplaats voor trekvogels. Dit zijn de: Smient, Pijlstaart, en diverse steltlopers zoals Kievit, Watersnip en vele anderen.

D
GPSwalking.nleze doelen zijn bereikt en hun creatie heeft ook geprofiteerd van de moerasschildpad van de vijver, kleine  fijnstraal  (een beschermde plant) en zelfs enkele jaren, de zeldzame zwarte stern (3 of 4 broedparen).

In de afgelopen jaren de visvijvers (etangs) een kokmeeuw kolonie en enkele paren Zwarthals futen aangetrokken. Een grote verscheidenheid van eenden, reigers en zilverreigers, en steltlopers is hier te zien afhankelijk van het seizoen.

We slenteren van de ene hut naar de andere. Overal nemen we de tijd om rond te kijken. Onderweg genieten we van de libellen, kikkers en vogels die diep in het struikgewas verstopt zitten, maar er lustig op los fluiten. Dan komen we bij het nieuwe natuurpad.

GPSwalking.nlTerres de Picadon
Het kleine gebied (3 ha) Terres de Picadon werd gebruikt voor de jacht voordat steeds een integraal deel van het natuurreservaat werd.

In dit gebied ziet u veel van de gewone dieren en planten soorten die kenmerkend zijn voor de Brenne. Langs het natuurpad door dit gebied komt u deze tegen. Het pad wordt zelfs gebruikt door edelherten en wilde zwijnen waarvan u onderweg de sporen kunt terugvinden.

GPSwalking.nlHet blijkt onderweg redelijk nat te zijn. Dankzij onze goede wandelschoenen hebben we geen overkomelijk probleem om door de nattigheid te komen. Het heeft de laatste weken regelmatig stevig geregend en het resultaat zien we direct terug.

De vijvers (waarvan er drie werden onlangs zijn toegevoegd tot het natuurgebied) zijn de thuisbasis van een aantal opmerkelijke soorten, in het bijzonder de Europese moerasschildpad en diverse lokale planten (Juncus heterophyllus beschermd in de regio, sint-Janskruid, etc). Groene kikkers broeden hier in het voorjaar.

Begrazing door schapen op een deel van het gebied is bedoeld om de groei van het struikgewas te stoppen en meer variatie te krijgen in de fauna.

Dan komen we in het gebied waar we schildpadden moeten kunnen aantreffen. Langs de weg staan borden om de automobilisten te waarschuwen. Maar die trekken zich er weinig van aan als we naar de snelheid kijken waarmee sommigen ons passeren.

GPSwalking.nlEtang Cistude
Het Etang Cistude (18 ha) is het gevolg van de herontwikkeling van twee kleine jachtwoningen met elk een visvijver in de jaren 80 van de vorige eeuw. De biodiversiteit is verbazingwekkend. Verschillende zeldzame en bedreigde soorten komen hier voor, met inbegrip van: moeras bies (waterplanten), witsnuitlibel, grote vuurvlinder, kamsalamander, Europese moerasschildpad, krooneend, de woudaap, visarend en woelrat.

Sommige zeldzame trekvogels, zoals de roerdomp, nonnetje, waterral zijn hier waargenomen.


GPSwalking.nlHun bescherming vormt het primaire doel van het Chérine Nationale Natuurreservaat en haar partners: het ministerie van Indre, WWF-Frankrijk en de LPO.

De "Etang cistude", zoals andere gebieden binnen het natuurreservaat zijn geclassificeerd als "Espace Natural Sensible.

We nemen een kort kijkje in Maison de la Nature en willen dan door naar de 2 vogelkijkhutten die hier liggen. Helaas, die zijn op dit moment alleen in de ochtend geopend. Volgende keer beter. Hierdoor is het wel handig om van te voren even op de website: http://www.maison-nature-brenne.fr te kijken.

GPSwalking.nlMaison de la Nature
Het Maison de la Nature (Huis van de Natuur) is een natuurthema huis van het Regionale Natuurpark De Brenne gecentreerd op het natuurlijke erfgoed van dit park. Het is gewijd aan de voorlichting en bewustmaking van het publiek van deze unieke maar kwetsbare erfgoed, van de diversiteit van soorten in de natuurlijke omgeving, en het beheer van het land.

Binnen de grenzen van het Nationaalpark Chérine zijn de directie, de lokale natuurorganisaties en een expertisecentrum gehuisvest.


GPSwalking.nlIn Maison de la Nature kunt u een verrekijker huren, een goede kaart van de omgeving verkrijgen, presentaties bekijken en warme drank verkrijgen. De twee vogelkijkhutten zijn niet de hele dag geopend. In het broedseizoen kunt u er maar beperkt van gebruik maken.

Dan gaan we weer verder naar de volgende kijkhut. Daar hebben we vorig jaar ook schildpadden gezien. Er ligt een grote boomstronk bij de hut waar ze vaak op zitten. Helaas, deze keer niet. We zien er in de verte wel een paar zitten, maar die zijn te ver weg voor een mooie foto. Maar gelukkig hadden we er al een paar op foto weten te zetten.

GPSwalking.nlEtang Ricot
Het grote vogelkundige belang van het rietveld van Etang Ricot (27 ha) stond aan de wieg van het opzetten van dit reservaat in 1985. Helaas, in het begin van deze eeuw zijn veel van de karakteristieke broedvogels verdwenen (roerdomp, purperreiger, zwarte stern, grote karekiet), of worden zeldzamer (kleine roerdomp, bruine kiekendief, snor) geworden. In de winter is het aantal eenden ook afgenomen.

Verschillende factoren kunnen deze veranderingen uit leggen: het gebrek aan regen, verstoring door wilde zwijnen (ondanks de winterse jacht op wilde zwijnen), het voorkomen van meervallen in de vijver en de ongunstige omstandigheden in de winterkwartieren voor trekvogels.

GPSwalking.nlEchter, Etang Ricot is nog steeds van groot belang voor de zeldzame plantensoorten die voorkomen (pilvaren, kleine fijnstraal), voor de Europese moerasschildpad en zelfs voor de wilde kat die hier jaagt.

Het rietveld wordt hersteld door het gebruik van gecontroleerde branden sinds 2007.

En na een middag genieten van deze mooie omgeving kwamen we weer terug bij onze mini-camping. Heerlijk om ergens te staan waar de natuur zo dichtbij is.

GPSwalking.nlOp de lange route komt u veel informatieborden tegen. Doorgaans in het Frans, maar in een hoekje staat dan gelukkig een Engelse samenvatting.

Heide
De heide is een habitat gedomineerd door struiksoorten en lage groeiende vegetatie, die groeien op arme en zure bodems.

Er zijn 3 belangrijke soorten heide in de Brenne afhankelijk van de vochtigheid van de bodem:

 • de droge heide bestaat uit gedraaide heide en dwerg gaspeldoorn,
 • het mesofiele of relatief droge heide bestaat uit bezemheide,
 • de natte heide bestaat uit moeras heide.

GPSwalking.nlDe heide is altijd al een belangrijke habitat van het platteland van de Brenne. Begrazing stimuleert de ontwikkeling van heide, evenals het onderhoud en de aanwezigheid van open plekken. De geïsoleerde stukjes heide van verschillende leeftijden zijn van essentieel belang voor een habitat rijk aan verschillende ecosystemen.

De vijvers
Alle vijvers in de Brenne zijn aangelegd, sommigen zijn al eeuwenoud. Zonder onderhoud wordt de waterstand steeds lager en ontstaat er een moeras.

DGPSwalking.nle vijver Bearegard is onderdeel van een keten van vijvers. De vijver wordt gevuld met regenwater en bij kleine beken die stroomofwaards liggen. De laatste jaren zijn er verschillende vijvers bijgekomen, zodat er nu zo'n 3000 vijvers in dit gebied liggen. De nieuwe vijvers worden gebruikt voor jachtdoeleinden. Maar ook worden de nieuwe vijvers gebruikt voor de visvangst.

De meerval, aalscholver en rode rivierkreeft zorgen er soms voor dat de visopbrengst minder is dan men graag zou willen zien. 

GPSwalking.nlIn 2015 stond de Bearegard droog. 1 keer in de 12 tot 15 jaar wordt een vijver leeggelaten. Hierdoor kan er onderhoud gepleegd worden. Het diepe gedeelte bij de uitlaat wordt opnieuw uitgebaggerd en op de bodem kan begroeiing ontstaan. Deze begroeiing wordt later gegeten door de vissen die er ook een schuilplaats vinden. 

Op de foto aan de rechterkant is goed te zien hoe het gedeelte eruit ziet waar de vis wordt gevangen. Als de vijver is leeggelopen dan staat alleen hier nog water. Alle vis zit zodoende in een klein gebied en kan eenvoudig gevangen worden.

GPSwalking.nlIs de vis gevangen dan wordt de vijver weer gevuld met water van de vijver die hoger ligt. Deze komt dan droog te staan. Doordat alle vijvers als een keten aan elkaar gekoppeld zijn gaat de visvangst van de laagst gelegen vijvers naar de hoger gelegen vijvers. Een jaarlijks terugkerend ritueel.  

Helaas hebben we de visvangst nog niet zelf meemaken. Die vind doorgaans in de winter plaats. Maar het blijft een schitterend gebied om doorheen te wandelen. 

Gebruikte websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N46.7875 E1.1995
 • Beauregard N46.7824 E1.1521
 • Bezoekerscentrum (Maison de la Nature) N46.7905 E1.2002
 • Cafe N46.7598 E1.1697
 • Etang de Cistudes N46.7920 E1.1998
 • Etang des Essarts N46.7897 E1.1864
 • Overstappen op achterliggend pad N46.7838 E1.1763
 • Réserve Naturelle de Chérine N46.7894 E1.1890
 • Start/finish/parkeerplaats N46.7846 E1.1820
 • Terres de Picadon N46.7962 E1.1907
 • Vogelkijkhut 1 N46.7915 E1.1864
 • Vogelkijkhut 2 N46.7924 E1.1862
 • Vogelkijkhut 3/4 N46.7916 E1.1992
 • Vogelkijkhut 5 N46.7927 E1.2026
 • Vogelkijkhut 6 N46.7881 E1.1986
 • Vogelkijkhut 7 N46.7812 E1.1776
 • Étang Barbet N46.7669 E1.1978
 • Étang Bisset N46.7653 E1.1934
 • Étang de Beauregard N46.7760 E1.1683
 • Étang de la Gabrière (Lake/Pond) N46.7557 E1.1702
 • Étang de la Sous N46.7981 E1.1787
 • Étang de Monmélier N46.7845 E1.1995
 • Étang de Montplaisir N46.7759 E1.1581
 • Étang Des Maléteries N46.7561 E1.1894
 • Étang Du Couvent N46.7992 E1.1958
 • Étang Luc N46.7822 E1.1777
 • Étang Miclos N46.7792 E1.1965
 • Étang Ricot N46.7869 E1.1951
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.