Prissac

Korte beschrijving

Voorjaarsvakantie 2013 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Prissac, Parkeerplaats Etang Communal
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.504773 E1.308097
Afstanden: 8 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Heuvel, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 27-05-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 8 km in de Brenne rond Prissac
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is doorgaans goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn aan te bevelen, zeker als het veel geregend heeft.
Onderweg komt u geen horeca tegen. Ook kwamen in Prissac geen leuk terrasje tegen.

Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlOnze derde wandeling van de voorjaarsvakantie in De Brenne, waarbij we te gast waren bij B&B / mini-camping Art de Vivre, gaat door de natuur rond het rustige plaatsje Prissac. Naast de wandeling hebben we ook het leuke museum (Les trois musées) geweest.

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Het gebied rond Prissac, dat ten zuiden van Belabre ligt is verschillend van het gebied ten noorden. In het noorden zijn veel meer visvijvers te vinden, is er veel minder bos en is de omgeving nagenoeg vlak. Meer naar het zuiden zijn er veel minder visvijvers, meer bossen en is de omgeving ook wat glooiender.

GPSwalking.nlJe kunt niet spreken van echt heuvelachtig, maar je kunt onderweg genieten van mooie vergezichten.

Door de veelvuldige regen van de afgelopen weken was de omgeving erg groen. We vertrekken bij Etang Cummunal, net buiten Prissac.

Ook Prissac is zo'n slapend stadje in De Brenne. Je verwacht wel ergens een terrasje aan te treffen, maar dat valt tegen. Je ziet nauwelijks iemand op straat. Dat is eigenlijk het geval bij de meeste dorpjes in De Brenne.

De lunch nemen we daarom zelf mee, en een plastic zak vervangt een bankje onderweg.

GPSwalking.nlDe paden onderweg zijn goed begaanbaar en we komen regelmatig een vlinder of orchidee tegen. Ook lopen we door kleine gehuchten van een paar huizen. Leuke fotogenieke plaatsen.

Een stukje bos wisselt de vergezichten af. Een leuke wandeling.

Thuis kijken we op het Internet naar meer informatie over Prissac en omgeving. Er is weinig te vinden. Daarom houden we deze beschrijving maar kort.

Naast het wandelen zijn we ook naar een mini museum in Prissac geweest. Dit museum ligt om enkele honderden meters van de parkeerplaats van de wandeling. 

GPSwalking.nlEen leuke collectie tractoren, oude telefoons en een zolder vol met de Franse PTT-post spullen zorgen voor een genoegelijke middag.

Ondanks dat we netjes alle bordjes gevolgd hebben, hebben we toch een gedeelte van de tentoonstelling gemist. Die bewaren we voor een volgend bezoekje.

Voor meer informatie kijkt u op de website van Machinisme agricole. Les trois musées, Prissac. In het voor- en naseizoen is het museum beperkt geopend, in het hoofdseizoen dagelijks (op de dinsdag na).

GPSwalking.nlAls intro staat op de website te lezen: Le musée du machinisme agricole de Prissac réunit environ 500 pièces collectées par un habitant de la commune: Pierre Cotinat, dit "Chocolat".

En 1948, celui-ci a commencé sa carrière professionnelle comme mécanicien agricole. Il a côtoyé de nombreux agriculteurs dont il réparait les machines. Au fil des années, il a récupéré des pièces destinées à la casse et les a stockées tant bien que mal sous des tôles et des bâches.

Son objectif était de pouvoir montrer aux nouvelles générations le matériel utilisé par leurs grands parents.

GPSwalking.nlDe combinatie van een leuke wandeling met een bezoek aan een grappig klein museum zorgt ervoor dat u een ruim een halve dag onder de pannen bent.

Onderweg is het genieten van een rustige natuur met veel vergezichten en soms een verrassend ontdekking. En het museum laat een stukje geschiedenis en een stukje cultuur zien.

Dat is een mooie combinatie waar we van genoten hebben. De Brenne blijft een schittend gebied.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Brug over de L Abloux N46.5092 E1.2842
 • Etang Communal N46.5030 E1.3083
 • Museum N46.5098 E1.3027
 • Prissac N46.5083 E1.3082
 • Start/finish/parkeerplaats N46.5047 E1.3080
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.