Ruffec

Korte beschrijving

Voorjaarsvakantie 2013 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Ruffec, parkeerplaats voor St. Andre kerk
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.628987 E1.172494
Afstanden: 16, 12, 8 km
Type: Bos, Cultuur, Dorp, Heuvel, Open, Vergezicht, Water
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Op korte afstand van start
Gelopen op: 01-06-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km in de Brenne rond Ruffec.
Er zijn verkortingen van 12 en 8 km beschikbaar.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar.
De route is doorgaans goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn aan te bevelen, zeker als het veel geregend heeft.
Onderweg komt u geen horeca tegen. In Ruffec zijn wel een paar restaurants maar vaak gesloten.

Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlOnze vierde wandeling van de voorjaarsvakantie in De Brenne, waarbij we te gast waren bij B&B / mini-camping Art de Vivre, gaat door de natuur rond het mooie plaatsje Ruffec.

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

In Nederland zijn we gewend om via het Internet veel informatie over het gebied waar we wandelen te vinden. Dat valt tegen bij onze Franse wandelingen. De informatie is miniem en soms moeten we echt puzzelen met de vertaling. Ook van deze wandeling is het zowat onmogelijk om wat aanvullende informatie te vinden. We houden de beschrijving daarom aan de korte kant.

GPSwalking.nlWe zetten de wagen op de parkeerplaats van de St. André kerk en nemen eerst even een kijkje bij de Creuse. Daar hebben we een mooi uitzicht op de oude watermolen. Als we wat verder lopen zien we ook de resten van een oud kasteel. 

Ruffec
Ruffec is een gemeente in het Franse departement Charente (regio Poitou-Charentes) en telt 3630 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Angoulême.

De stad is gesticht rond 963 en is al meer dan duizend jaar een drukke en welvarende stad.

De stad van Ruffec heeft een opmerkelijke Romaanse kerk, de St. André kerk, geconserveerd met een gebeeldhouwde gevel die het thema Hemelvaart illustreert. De kerk dateert uit de 12e eeuw en behoorde ooit toe aan de abdij in het nabijgelegen Nanteuil-en-Vallee.

In de 15e eeuw is de kerk stevig verbouwd. In de 17e eeuw is de kerk afgebrand en later weer herbouwd. De gesneden decoratieve gevel, met enkele inzet beeldhouwwerken, is het oudste en meest interessante deel van de kerk.

GPSwalking.nlHet stadje is schilderachtig als u richting watermolen loopt. Bij de Creuse ziet u een lavoir (gemeenschappelijke wasserette wasplaats), de molen en de overblijfselen van een oud kasteel.

De watermolen is helaas redelijk vervallen, maar vanaf de brug is een een schilderachtig tafereel.

Ruffec ligt op ongeveer 200 meter hoogte in een gebied met veel kalk en mergel. Hierdoor wordt hier veel graan verbouwd. Dat is onderweg goed te zien.

GPSwalking.nlDe wandeling gaat door een rustig, glooiend en mooi landschap. We genieten van de vele vergezichten en van de vele vogels, insecten, kikkers, libellen, bloemen en andere dieren die we tegenkomen.

Vooral de jonge koeien die we onderweg tegen kwamen waren nieuwsgierig. Met z'n allen op een rijtje op een veilige afstand. Als er eentje wat lef kreeg en naar voren kwam sloot de rest gelijk aan. Een leuk gezicht. Zeker omdat we om de wei moesten heen lopen en dit tafereel dus ook van 3 kanten konden bekijken.

GPSwalking.nlDe Brenne
Het gebied van de Brenne ligt in midden Frankrijk, ten westen van de plaats Châteauroux. Het gebied is bekend vanwege de ruim 4000 visvijvers. Alleen al het eigenlijke, centrale vijvergebied (la Grande Brenne) meet van oost naar west zo’n 36 km en van noord tot zuid ca. 25 km.

Het gebied is ruim 1660 km2 groot. In het gebied liggen tussen de 2000 en 4000 vijvers met een totale oppervlakte van meer dan 9.000 ha. En daaromheen liggen nog massa’s vijvers, verspreid over nog duizenden hectaren. De meeste vijvers zijn relatief recent ontstaan. Ruim 50 jaar terug waren er nog maar 1000 vijvers. Het gebied wordt ook wel aangeduid als "Pays des Milles Etangs".

GPSwalking.nlOok tijdens deze wandeling kwamen we langs een aantal vijvers. Bij de grootste hebben we staan te genieten van het fraaie uitzicht.

Je kunt hier mooi het hoogteverschil in het landschap bekijken. Overtollig water stroomt in een grote pijp. Aan de andere kant ligt de volgende vijver zeker 20 meter lager.

We hebben een groot deel van de middag over deze wandeling gedaan. Niet zozeer vanwege de lengte maar doordat we regelmatig stilstonden bij het moois dat we onderweg tegenkwamen.

Kikkers waren we al vaker tegengekomen, maar een rugstreeppad nog niet. Maar niet alle kikkers zijn eenvoudig te spotten, dat laat de derde foto (die van de bruine kikker) zien.

GPSwalking.nlDe rugstreeppad
De rugstreeppad (Epidalea calamita) is een kikker uit de familie padden (Bufonidae). Lange tijd werd voor deze soort de geslachtsnaam Bufo gebruikt, waardoor deze naam in de literatuur nog veel voorkomt. De bioloog Frost deelde de rugstreeppad aan de hand van genetische kenmerken in bij het monotypische geslacht Epidalea.

De vrouwtjes worden ongeveer vijf tot acht centimeter lang, de mannetjes blijven wat kleiner en bereiken een lengte van ongeveer vier tot zeven cm; alleen exemplaren rond de Middellandse Zee kunnen negen cm bereiken[2]. De meeste in het veld gevonden exemplaren bereiken een lengte van vijf tot zes centimeter. De kleur is meestal bruin tot groen met donkere vlekken op de rug. Er zijn verschillende kleurvariaties, van egaal bruin, zandkleurig of roodbruin tot lichtgrijs met rafelige, bruinzwarte tot groene vlekken; de wratten op de rug neigen vaak naar rood. De kop is zeer stomp en heeft kleine ogen met een gele tot groene iris, wat een onderscheid is met andere soorten, de pupil is horizontaal.


GPSwalking.nlDe rugstreeppad is te herkennen aan de gele streep die vanaf de achterzijde van het lichaam over de rug doorloopt tot bij de ogen of zelfs tussen de neusgaten. Andere kenmerken zijn de min of meer driehoekige gifklieren achter de ogen (paratoïden). De achterpoten zijn korter dan die van andere soorten en daardoor kan de pad nauwelijks springen maar kan wel snel lopen.

Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door de dikkere voorpoten en de drie paarkussentjes op de eerste drie vingers van de voorpoten, die in de paartijd donkerder kleuren. De keel van het mannetje is doorgaans blauw gekleurd en heeft in tegenstelling tot het vrouwtje een kwaakblaas, die echter klein is en niet goed zichtbaar.


GPSwalking.nlDe rugstreeppad komt voor in een brede strook midden door Europa die loopt van Estland, Letland, Oblast Kaliningrad, Litouwen, Denemarken, (Wit-Rusland) en het noordwestelijke deel van de Oekraïne.

Het zuidelijkste deel van het verspreidingsgebied loopt van en verder zuidwaarts door Frankrijk, Spanje en Portugal.

In de Benelux wordt het potentiële leefgebied van deze soort door verdroging en landschapsinrichting verkleind. De rugstreeppad en de Conventie van Bern. De rugstreeppad is in de Flora- en faunawet opgenomen. Op Europees niveau gaat de soort sterk achteruit

Tijdens onze wandelingen zagen we nog geregeld een Renault 4 langs komen zoeven. Ook de lelijke eend zagen we hier en daar nog staan. En kijk je bij een boer op het erf dan zie je doorgaans een hele voorraad oude auto's staan. Elke auto die niet meer de weg op kan wordt gewoon ergens neergezet.

GPSwalking.nlDe lelijke Eend
De 2CV (Frans: deux chevaux) is een auto van de Franse autofabrikant Citroën. De afkorting staat voor 'Deux Chevaux Vapeur', wat twee paardenkracht betekent, een maat voor het vermogen en voor de berekening van de Franse wegenbelasting.

De 2CV werd geproduceerd tussen 1948 en 1990. In die periode zijn er zo'n 4 miljoen van gebouwd. Dit aantal stijgt tot 5,3 miljoen als de zogenaamde Besteleenden worden meegeteld en tot ruim 8,8 miljoen wanneer de zustermodellen Dyane, Ami en Méhari worden meegeteld. Het uiterlijk van de 2CV werd, net als dat van de Citroën ID/DS en de Traction Avant, ontworpen door Flaminio Bertoni.

GPSwalking.nlNa de dood van André Citroën en de overname van het bedrijf door bandenfabrikant Michelin besloot de nieuwe leiding van autofabrikant Citroën in 1935 een kleine auto te ontwikkelen die geschikt diende te zijn voor het ruige Franse platteland: de TPV, oftewel Toute Petite Voiture.

Projectleider en stuwende kracht Pierre-Jules Boulanger omschreef het doel als 'een paraplu op vier wielen'. Op basis van marktonderzoek werd besloten dat het een voertuig moest worden dat twee boeren met 50 kilogram aardappelen kon vervoeren of een vat met 50 liter wijn. Ook gaat het verhaal dat het de mogelijkheid moest bieden om een schaap in de auto mee te nemen.

DGPSwalking.nle auto moest hierbij zo comfortabel zijn dat eieren in een mand niet zouden breken wanneer de auto over een stuk omgeploegd land zou rijden.

Overige eisen waren dat de auto vooral zuinig, betrouwbaar, goedkoop en eenvoudig te bedienen moest zijn: een boerin moest ermee naar de markt kunnen rijden.

Ook moest de boer, met zijn zondagse hoed op, er in passen zodat hij per auto naar de kerk kon. Het uiterlijk van de wagen werd niet belangrijk geacht.

GPSwalking.nlIn 1948 was de 2CV uitgerust met een benzinemotor van 375 cc; een luchtgekoelde kopklepmotor met twee cilinders in boxer-opstelling.

De basis van deze motor is tot het einde van de productie dezelfde gebleven, alleen werd er telkens een beetje meer vermogen uitgehaald.

Onderweg lopen we over rustige paden. Er wordt hier meer gewandeld want overal staan strepen op de bomen. Sommige alleen zichtbaar achter een stevig bladerdek. Dan is het weer handig om een GPS bij te hebben.

GPSwalking.nlDe wandeling is fotogeniek, dat laten de foto's ook zien. Er is zoveel te zien dat je er soms al voorbij bent voordat je het in de gaten hebt. Dat maakt deze wandeling ook zo leuk.

De Brenne blijft je verrassen door een grote verscheidenheid landschappen, veel water, veel natuur en veel mooie fotogenieke punten. Met een camera om het vast te leggen en een verrekijker om echt niets te missen. En helaas komt er ook een einde aan deze wandeling.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Kasteel N46.6343 E1.1855
 • La Creuse N46.6272 E1.1785
 • Ruffec N46.6299 E1.1708
 • Start/finish/parkeerplaats7 N46.6289 E1.1724
 • Uitzichtspunt1 N46.6478 E1.2075
 • Watermolen N46.6276 E1.1733
 • Étang Des Grandes Fourdines N46.6493 E1.2096
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.