Oulches-Kalkgroeve

Korte beschrijving

Voorjaarsvakantie 2013 waren we te gast bij B&B / mini-camping Art de Vivre in de Brenne in Frankrijk. Een gezellige en enigzins Bourgondisch plek om de Brenne te verkennen. Vogelaar en natuurgids Geert Engels weet de mooiste plekjes te vinden, kan uren over zijn gebied vertellen en trok er regelmatig als gids met zijn gasten op uit. Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

De Fransen noemen La Brenne "Le mystérieux Pays des Milles Etangs".... het mysterieuze land van de duizend meren. In de middeleeuwen begonnen monniken met de aanleg van meren voor de irrigatie van landbouwgronden en het kweken van vis. En de natuur deed de rest. Het resultaat: een mozaïek van ruim 4000 meren en meertjes, moerassen, bossen, weilanden, heidevelden en houtwallen in het hart van Frankrijk. Er komen meer dan 40 orchideeën voor, honderdvijftig soorten broedvogels en honderdtien andere soorten trekvogels. In en rond de meertjes komen boomkikker, moerasschildpad en diverse soorten slangen voor. Extensief beheerde graslanden zijn botanische schatkamers (40 soorten orchideeën) en bevatten een rijke libellen-, sprinkhanen- en vlinderfauna.


Kenmerken
Startpunt: Oulches, parkeerplaats Kalkgroeve
Startlocatie: Indre , Frankrijk
Coördinaten N46.607998 E1.300225
Afstanden: 9, 1 km
Type: Beek, Cultuur, Dorp, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 13-06-2013

Route informatie

Een GPS wandeling van 9 km startende bij de kalksteengroeve van Oulches.
Er is een verkorting van 650 meter beschikbaar waarbij u alleen in en rond de kalksteengroeve loopt.
Ook is er een WPT-RTE route beschikbaar maar door het ontbreken van paden op de kaart moet u dan kiezen voor een directe route op de GPS.
De route is doorgaans goed begaanbaar, maar wandelschoenen zijn aan te bevelen, zeker als het veel geregend heeft.
Onderweg komt u geen horeca tegen.

Vergeet niet om een verrekijker en/of fototoestel mee te nemen.Langere beschrijving

GPSwalking.nlOnze vijfde wandeling van de voorjaarsvakantie in De Brenne, waar we gast waren bij B&B / mini-camping Art de Vivre gaat door de natuur start bij de kalksteengroeve bij het kleine plaatsje Oulches.

Intussen is de B&B helaas gesloten maar zijn er gelukkig andere mogelijkheden om te verblijven in deze streek.

Tijdens het rondrijden in de omgeving kwamen we bij toeval bij deze kalksteengroeve uit. Na dat we de informatieborden enigzins hadden kunnen ontcijferen (wat zou het gemakkelijk zijn als alle informatie ook in Engels te lezen was) hebben we het korte rondje van 600 meter gemaakt. Een leuk rondje waarbij je een stuk cultuur en veel natuur tegenkomt.

GPSwalking.nlEen dag later zijn we terug geweest voor de langere wandeling die daar aangegeven stond. De wandeling heet "de 3 parochies of Les trois paroisses". Een leuke wandeling door de omgeving van Oulches.

Welkom bij de kalkovens
Dit informatiepunt is onderdeel van een korte route door de natuur rond de oude kalkoven die hier vroeger gestaan heeft. U leert hier over de geschiedenis en over de huidige natuur.

Enkele tips
In de herfst en de winter is het pad is soms nat en modderig: we zijn her in de Brenne! Aarzel niet om op laarzen deze wandeling te lopen. Laat geen afval achter.

GPSwalking.nlDe omgeving waarin u door heen loopt is een kwetsbaar gebied. Kijk en bewoner deze natuur zonder het te verstoren. Dus ook geen bloemen plukken.

Informatie
Voor meer informatie over deze wandeling kunt u contract opnemen met de burgemeester van Oulches (02 54 37 95 10) of de Gemeenschap van gemeenten Brenne - Val de Creuse (02 54 28 33 60).

Praktische informatie:
Duur: ongeveer 30 minuten Lengte: 650 meter. Onderweg komt u 8 informatieborden tegen.

GPSwalking.nlLeuk zijn de informatieborden. Er staan oude foto's en schetsen op die laten zien hoe het er vroeger uitgezien moet hebben. Waar we nu midden in de natuur staan was het vroeger een kaal plateau met een klein spoorlijntje voor het aanvoeren van de kalksteen. Het moet zwaar werk geweest zijn voor diegene die daar moesten werken.

GPSwalking.nlTijdens de wandeling wordt industriële geschiedenis en naturalistische aanpak rond kalkovens en een kalksteengroeve uitgelegd.

De oude kalkoven dateert uit het begin van de twintigste eeuw. De kalk wordt geproduceerd door het verbranden van kalksteen bij temperaturen van de rond de 1000 C. Deze industrie is sterk ontwikkeld in de vallei van de Creuze in de late negentiende en vroege twintigste eeuw, door een significante aanwezigheid van kalksteen. Onderweg maakt u ook kennis met de bijzondere flora en fauna in dit gebied.

Sinds 1992, door de aanhoudende achteruitgang van de biodiversiteit in Europa (verdwijnen van dieren, planten en natuurlijke omgeving), is binnen de Europese Unie het Natura 2000-programma gestart.

GPSwalking.nlHet doel is om de biodiversiteit te behouden door specifiek zorg te dragen voor deze natuur op de meest zeldzame of bedreigde omgevingen over het hele continent. Dit programma biedt technische en financiële ondersteuning van acties die bijdragen tot het behoud van belangrijke natuurlijke omgevingen in Natura 2000-gebieden.

De oude steengroeve van Saint-Nazaire maakt deel uit van het Natura 2000-gebied "Vallei van de Creuse en de zijrivieren" waar 27 bedreigde soorten (insecten, vissen, amfibieën, reptielen, zoogdieren ...) en 20 omgevingssoorten (weide, heidevelden, bossen, oevers van rivieren, heggen, vijvers ...) in max 40 stappen worden onderhouden(plantage, hooi, omheining, weiland inrichting, schoonmaak, beveiliging ...) via een contract, het Natura 2000-contract.

GPSwalking.nlDe oude steengroeve van Saint-Nazaire of zoek een deel van het Natura 2000-gebied "Vallei van de Creuse en de zijrivieren" waar 27 bedreigde insecten, vissen, amfibieën, reptielen, zoogdieren ...) en natuurlijk 20 soorten landschappen (weide heidevelden, bossen, oevers van rivieren, heggen, vijvers ...) kan ontvangen tot maximaal 40 stappen (plantage, hooi, omheining, weiland inrichting, schoonmaak, beveiliging ...) door middel van een contractuele instrument Het Natura 2000-contract.

Via het Natura 2000 programma wordt de droge grasvelden waar de grote hoefijzer vleermuis leeft in stand gehouden.

GPSwalking.nlIn de Brenne heb je van die leuke kleine plaatsjes. Je rijdt er in no-time doorheen, er is bijna niemand op straat, en ook een gezellig terrasje kom je helaas niet tegen.

Oulches
Oulches is een gemeente in het Franse departement Indre (regio Centre) en telt 408 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Blanc. De oppervlakte van Oulches bedraagt 44,0 km², de bevolkingsdichtheid is 9,3 inwoners per km².

GPSwalking.nlVallei van de beek Brion
Het water van het rustige beekje dat langs de voet van de oude groeve loopt heeft in de loop der tijden het dal gevormd. De steengroeve ligt op het zuiden. Hierdoor is de flora en fauna gevormd door een droge en zonnige kalksteen omgeving.

In de schemering in de lenteperiode kom je hier vleermuizen tegen. Ze leven in één van de oude kalkovens en jagen op muggen en motten.


GPSwalking.nlKalkovens
De kalk-industrie in de Indre is relatief recent: tot 1850 werd de kalk uit de ovens gebruik in de bouw en voor het maken van tegels. De ontdekking van veel kalkrotsen in de omgeving was het startschot voor deze industrie.

In het zuidelijke deel van het Regionale Natuurpark van de Brenne hebben een vrij groot aantal kalkovens bestaan. Saint-Gaultier heeft nog steeds een kalkfabriek, een van de modernste van Europa.

B
ij Oulches is de houtoven Peygriau gebouwd na een machtiging door een decreet van 25 mei 1899. De tweede oven is in 1910 gebouwd.

GPSwalking.nlBeide ovens zijn in gebruik geweest tot 1939. De kalk werd verkocht in De Brenne, maar ook verder vervoerd naar De Limousin. De kalk werd per vrachtauto vervoerd naar het station van Scoury waar ook gewonnen steenkool naar toe vervoerd werd.

Blokken kalksteen worden eerst losgemaakt uit de wand. Daarna worden de brokken bedekt met aarde. Onder invloed van vocht zwellen deze blokken op en worden bros. Hierna kan met een schep kleine happen in de oven worden gegooid. Dat gaat van boven af.


Vegetatie rond de kalkgroeve
Het gras dat hier groeit is niet te vergelijken met het mooie gras in onze tuinen. Het is een volkomen natuurlijke vegetatie aangepast aan droge omstandigheden en zeer slechte bodem voedingsstoffen.

GPSwalking.nlMeer dan 160 verschillende planten worden hier aangetroffen, inclusief de orchidee. Deze diversiteit afhankelijk van vele diersoorten, waaronder talloze insecten!

Nadat de kalkgroeve na 1939 gesloten werd werd het gebied gebruikt om klein vee (geiten en schapen) te laten grazen. Door de komst van de moderne landbouw en de evolutie van onze agrarische samenleving zorgde ervoor dat de begrazing verminderde en er een soort van woestenij ontstond.

Deze woestenij werd vervolgens ontwikkeld door het planten van eiken. We zien deze eiken op de hellingen van de groeve. Voor het behoud van de biodiversiteit is maaien noodzakelijk, althans op de bodem van de groeve. Dit is het soort onderhoud dat de bezondere leefomgeving van de groeve in stand houdt. Het zorgt er ook voor open gedeeltes die anders zouden dichtgroeien.


GPSwalking.nlDe ovens
De ovens bestaan van binnen uit een beetje eivormige cilingervormige buis met een voering van vuurvaste stenen. Onderin werd een vuur gestookt en bovenin werd de kalksteen in de oven geschept. Het vuur werd gestookt met bundels hout tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de oven. Tijdens de oogsttijd en de wintermaanden was de oven niet in gebruik. Dat betekende dat de oven maar 4 tot 4 maanden in het jaar werd gebruikt.

Er waren telkens twee tot 3 arbeiders aan het werk bij de oven. Het was vrij ongezond werk. De arbeiders werden blootgesteld aan hoge temperaturen en het stof van de gewonnen kalk. Het aanvoer van de brokken kalksteen werd gedaan door een tiental arbeiders. Deze werden betaald voor het aantal m3 kalksteen die ze aanleverden bij de ovens.

D
GPSwalking.nle kalksteen bestaat uit schelpen. Deze schelpen bestaan uit calciumcarbonaat (CaCO3, kalk). De kalk (CaCO3) wordt in een kalkoven tot meer dan 1000 °C verhit. Hierbij ontleedt deze kalk in calciumoxide (CaO) en koolzuurgas (CO2), dat ontwijkt. Het oxide valt tot poeder uiteen en wordt ongebluste kalk genoemd. Ongebluste kalk had (en heeft) vele toepassingen.

Verhaal over de kalksteen uit de groeve Oulches
Ruim 165 miljoen jaar geleden heerste hier een tropisch klimaat. Een ondiepe zee bedekt een groot deel van Frankrijk. In deze zee, bezaaid met een paar eilanden, werden rijke kalkhoudende sedimenten afgezet. In deze warme, heldere en ruw water werd kalksteen gevormd door de dunne omhulsels van schelpen door bacteriële werking.

GPSwalking.nlKalkhoudende sedimenten (CaCO3) is een van de grootste natuurlijke producent van CO2 en heeft bijgedragen aan de evolutie van onze zuurstofrijke atmosfeer.

De sedimenten werden geleidelijk begraven onder jongere sedimenten in meer dan tientallen miljoenen jaren. De sendimenten werden samengperks tot gecementeerd kalksteen op een diepte van duizend meter.

Door de botsing tussen de tektonische platen werden de Pyreneeën, de Alpen, en het Centraal Massief gevormd. De kalksteen werd naar de oppervlakte geduwd door deze bostsing van tektonische platen. Daarna kon de mens de kalksteen delven en gebruiken om er kalk van te maken.

GPSwalking.nlOnderweg kwamen we een paar zeer fraaie vergezichten tegen. Een mooi oud kasteel dat ook nog in gebruik is geweest als een soort abdij.

Niet dat het eenvoudig is om meer informatie te vinden over dit kasteel. Als je al wat tegenkomt op het internet is het in het Frans. En dan kom je er achter dat Google vertaal er niet altijd een strakke vertaling van maakt.

Maar het uitzicht was schitterend, zeker door de grote witte wolken die het plaatje compleet maakte.

GPSwalking.nlEn we kwamen een oude auto tegen. Eentje die al rijdend tussen de bomen was gereden en daar al jaren is blijven hangen. 

Nergens een plaatje waarop het merk te lezen is. Wat zou dit geweest kunnen zijn. Mocht u het weten geef het dan even door.

Door de roest is deze auto niet meer te redden. We nemen 2 foto's en gaan weer verder met deze leuke wandeling.

Terug bij de kalksteengroeve gaan we op zoek naar mooie orchideeën. En die staan hier genoeg.

GPSwalking.nlWilde orchideeën
In de steengroeve komt een bijzondere orchidee voor, de Ophrys insectifera. Deze orchidee is bekend om de vindingrijkheid van bestuiving. De lip (naam van de belangrijkste blaadje) is versierd met haar en neemt de vorm aan een insect. Vervolgens verspreidt het in de lucht een kopie van een feromoon dat kleine vrouwelijke wesp gebruikt om zijn mannen te lokken.

De bloemen bloeien voordat de vrouwelijke wespen uitkomen. Het is dan ook logisch dat mannelijke wespen denken met een vrouwelijk exemplaar te maken te hebben en bestuift de orchidee ongewust.

Met het rondkijken, de informatieborden ontcijferen, fotograferen en genieten kun je een middag vullen. Weer een leuke wandeling gelopen. 

De Brenne is een heel leuk gebied om te wandelen. Dat merken we telkens weer.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Château N46.6094 E1.3212
 • Le Brion (beek) N46.6074 E1.3039
 • Orchideeen N46.6090 E1.3026
 • Oude auto N46.6117 E1.3241
 • Oulches N46.6139 E1.2958
 • Oven N46.6077 E1.3009
 • Start/finish/parkeerplaats N46.6079 E1.3002
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.