Jedburgh Scotts Track-Trail

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 14-01-2017

Vandaag een combinatie van een autorit met enkele wandelingetjes. Nou ja, flink naar boven, maar toch, geen grote afstanden.

We voeren de coördinaten van de te bezoeken Waypoints in de TomTom navigator in en volgen de aanwijzingen van de juffrouw.
Het thema is Sir Walter Scott. Precies, de schrijver van Ivanhoe, van The Bride of Lammermoor, waar Donizetti weer de opera Lucia di Lammermoor van maakte. Tot waanzin gedreven en bloedig vermoord. Gezellig.

Overal waar we komen in Zuid-Schotland zullen we monumenten en herinneringsplaten van deze schrijver tegenkomen. In elk dorp is hij geweest, over elke plaats weet hij wat te vertellen, in vele huizen heeft hij een bezoek gebracht, met velen vrienden heeft hij gegevens verzameld. Hij is heel erg actief geweest: jurist, advocaat, schrijver, verteller, denker, dichter…..

We gaan naar zijn kasteel in Abbotsford. Vanuit Melrose klimmen we in zijn voetsporen naar boven op de drieheuvelige Eildon Hills. We maken een uitstapje bij de Romeinse Nederzettingen van Trimontium. Zoeken het punt op van Scott’s View en genieten van het uitzicht vanaf het bankje. We staan stil bij William Wallace. En bezoeken de graftombe (niet gratis) in de Dryburgh Abbey.

Een dagje Scott in Scott’s land.


Kenmerken
Startpunt: Meerdere startplaatsen
Startlocatie: Schotland , Schotland
Coördinaten N55.598133 E-2.723241
Afstanden: 9 km
Type: Cultuur, Rivier, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 19-07-2013

Route informatie

Lengte: Autoroute 61 km
GPS Wandeling Totaal 8,5 km (300m stijgen)
De paden zijn zeer goed begaanbaar. Eildon continue stijgen 300m
Deze route is niet geschikt voor scootmobiel.
Geen Horecagelegenheden onderweg.
Van de wandeling is een GPS Track aangemaakt.
Voor de auto is een Route aangemaakt. Beide staan in verschillende bestanden die u van onze website kunt downloaden.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/FINISH/ N55 28.648 W2 33.512
We vertrekken vanuit Jedburgh met de auto over de A68 naar Abbotsford, het huis waar Sir Walter Scott heeft gewoond, hetgeen nu een museum is.

Rijdt naar PARKEREN P1 ABBOTSFORD: N55 35.995 W2 46.772.

Sir Walter Scott N55 35.992 W2 46.800
Sir Walter Scott is in Edinburgh geboren, 14 augustus 1771 – en op op 61-jarige leeftijd in Abbotsford House, Abbotsford, 21 september 1832 overleden. Hij was een Schots dichter en schrijver, vooral bekend door zijn historische romans, waaronder Ivanhoe.

GPSwalking.nlScott werd geboren als zoon van een advocaat. Op tweejarige leeftijd overleefde hij polio, maar bleef daardoor wel de rest van zijn leven verlamd aan het rechterbeen. Hij werd aanvankelijk voor een belangrijk deel opgevoed door zijn tante Jenny, die met hem meereisde naar diverse kuuroorden en hem ook belangstelling bijbracht voor oude Schotse verhalen en balladen.

Na een privé-opleiding begon Scott in 1783, op 12-jarige leeftijd met een klassieke studie aan de Universiteit van Edinburgh. Aansluitend studeerde hij rechten en begon in 1792, net als zijn vader, een loopbaan in de advocatuur.

NGPSwalking.nla een aantal niet beantwoorde liefdes, die hem zijn leven lang niet meer zouden loslaten, huwde hij in 1797 met Charlotte Mary Carpenter, de dochter van een Frans refugé.

Hij werd in 1799 sheriff van Selkirkshire en later griffier van de hoogste Schotse rechtbank, posten die hij tot het einde van zijn leven zou bekleden.

Wij zullen zijn bekende werk over Lucy en Ravenswood in The Bride of Lammermoor lezen en luisteren naar Donizetti over dit thema.

Abbotsford House (Bezoeken) N55 35.992 W2 46.800
Abbotsford House is een vroeg negentiende-eeuws landhuis.
In 1812 kocht de schrijver en historicus de boerderij Cartley Hole aan de Tweed en hernoemde de plaats Abbotsford. In 1822 liet hij de boerderij slopen en bouwde Abbotsford House in Victoriaanse neogotische stijl, ook wel Scottish baronial genoemd. In 1823 installeerde hij gasverlichting in het huis.

GPSwalking.nlSir Walter Scott overleed in 1832. Zijn nakomelingen bleven in het huis wonen. In 1855 werd door de inmiddels katholiek geworden familie een kapel toegevoegd aan het huis. In 2007 werd het huis aan de zorg van The Abbotsford Trust toevertrouwd.

Het ingangsportaal, een kopie van Linlithgow Palace, bevindt zich aan de zuidoostzijde en leidt naar de hal. Daarna volgen de studeerkamer, de bibliotheek, de salon en de wapenkamer en de toegang tot de eetkamer. In het huis bevinden zich vel historisch belangrijke voorwerpen van Rob Roy, Mary Queen of Scots, en anderen. Maar belangrijkste is de bibliotheek met 9000 vaak zeldzame boeken.

Er is een ruime parkeerplaats en een bezoekerscentrum. Naast het huis zijn ook de tuinen een bezoek waard.

GPSwalking.nlMelrose
Rijdt naar PARKEREN P2 MELROSE: N55 35.888 W2 43.394
We rijden terug naar Melrose, waar we een parkeerplaats gevonden hebben. Van daaruit gaan we een wandeling maken naar de drie hoge heuvels ten zuiden van Melrose: Eildon Hills.

Het wordt aangemerkt als een zware klim. De beloning is dan ook groot, zij het winderig.

EGPSwalking.nlildon Hills (GPS-Wandelen) N55 35.229 W2 42.446
Vanaf de parkeerplaats gaan we even door Melrose, kruisen de grote weg en slaan dan links een pad voorbij een huis in. Daarna volgen de trappen en lange, maar gestadige klim door het veld.

Links een mooi zicht op de Abdij, maar op de terugweg zal dat beter te zien zijn. Voorbij het hek wordt het wat steiler, maar dat wordt boven nog erger.

Als we het zadel tussen beide heuvels bereiken kiezen wij voor de linker noordelijke top, maar ook rechts is goed mogelijk. Er loopt rechts ook een ronde om de berg heen. Zoveel tijd hebben we echter niet.

GPSwalking.nlDe Hill North van de Eildon Hills is 404m hoog, net iets minder dan de 422 voor de middelste top, waarop ook een oriëntatietafel staat. De Wester Hill is 371m.

Geologisch is dit een laccolith composiet, de overblijfselen van de kern van een vulkaan, die omhoog gedrukt is voordat deze kon stollen. De lava om de vulkaankern heen is door erosie afgesleten en vormt de vruchtbare grond beneden bij de weilanden. Hier blijft alleen de harde rots achter. Hier boven zien we dus droge kale heide en haspeldoorn.

GPSwalking.nlDan zijn we boven en wat een uitzicht! Melrose met de Abdij onderin, de mooie brug over de Tweed en in het zuiden de Cheviots op de grens met Engeland en de moeren van Lammermuir in het noordoosten.

Het waait echter zo hard en zo koud, dat een lang verblijf onplezierig wordt. Dus gaan we vlug naar beneden in de luwte. Pas op, want de paadjes kunnen bij regen en nat weer glibberige slootjes vormen.

Eenmaal beneden benutten we de mogelijkheden van Melrose. We zullen nu niet naar Melrose Abbey gaan – we zullen later Dryburgh Abbey bezoeken – maar in het dorpje staat de thee wel klaar. In het centrum staat een Museum voor de Romeinen. Daar komen we te laat achter.

MGPSwalking.nlaar we rijden verder naar de plaats waar de Romeinen een echt grote nederzetting hebben gehad. Trimontium genaamd. Wij zouden het Driebergen noemen.

Rijdt naar PARKEREN P3 TRIMONTIUM: N55 36.161 W2 40.518

Trimontium N55 36.160 W2 40.990
In 80 AD kwamen de Romeinen de Keltisch idylle versplinteren. Langs de grote militaire heerbaan van Dover naar Aberdeen verbonden zij een keten van versterkte nederzettingen, waarvan tussen de Tyne en de Forth Trimontium bij Melrose de belangrijkste was. Het heeft 100 jaar bestaan, huisvestte 1500 man (voetvolk en cavalerie) binnen het fort van 6 ha.

GPSwalking.nlOp de 80 ha daaromheen leefde en werkte een zelfde aantal mensen. Vrouwen, kinderen, handelslui, vissers, hout- en leerbewerkers, slagers, bakkers, kaarsenmakers. Er waren een groot paradeveld met schrijnen van Romeinse en Keltische goden, een amfitheater en administratiegebouwen. De waterputten, wel 200, waren tot 10 meter diep – later gevuld mt afval, een waardevolle schat voor historici. 180 AD trokken de Romeinen zich terug tot achter de Muur van Hadrianus. De drie Eildon Hills werden als Romeins lichtbaken en seinpost gebruikt. Bron: http://www.melrose.bordernet.co.uk/history.

GPSwalking.nlRondwandelen GPS N55 36.147 W2 40.706
Op typisch Engelse wijze, met een groot gevoel voor historie gaan we kijken naar de locatie, waar deze grote Romeinse nederzetting Trimontium heeft gestaan.

410 AD zijn alle Romeinen weg en wordt dit land of verlaten of door Kelten, Teuten, Britten, Angelen, Saksen en Jutten – die onder Attila de Hun westwaarts werden gedreven, overspoeld. Van het Romeinse erfgoed bleef niets over. Nu, bijna 2000 jaar later is het terrein verkend en in kaart gebracht en zijn de gevonden voorwerpen in een museum in Melrose in de Trimontium Trust ondergebracht.

Hier in het veld zijn informatieborden geplaatst, een monument, een uitkijkplatform.
We lopen rond, kijken en verbazen ons erover, dat, ondanks dat er niets te zien is, we het terrein verlaten met een schat aan kennis.

GPSwalking.nlLeaderfoot Viaduct N55 36.265 W2 40.731
Is een spoorweg viaduct over de rivier de Tweed.

Negentien bogen van elk 13 meter, uitgevoerd in rode baksteen overspannen de rivier tot op 40 meter boven het water. De brug werd november 1863 geopend voor het treinverkeer en in 1948 gesloten voor personenvervoer.

Na in 1965 ook voor goederenvervoer te zijn gesloten, is de spoorlijn ontmanteld. De brug is niet open voor publiek.

GPSwalking.nlDrygrange Bridge N55 36.237 W2 40.523
In een wet uit 1768 van het Parlement werd voorzien in de constructie van een weg van Lauder naar Carter Bar(A68) die de algemene route van de Romeinen en Middeleeuwse wegen moest volgen. Dat heeft geleid tot imposante bruggen.

Ooit heeft hier een Romeinse brug gelegen die de Dere Street, de Romeinse heerweg noord-zuid ontsloot. Nu kruisen er drie bruggen: de oude Drygrange Road Bridge (1865), het Leaderfoot Railway Viaduct en een moderne brug uit 1973 voor de A68.

GPSwalking.nlDe mooie oude brug uit 1780 verbond ooit Earlstone in het noorden met Melrose en St Boswells in het zuiden als onderdeel van die A68. De brug is nu gesloten voor verkeer.
Bron: http://www.bridgesonthetyne.co.uk/drynew.html.

Na dit uitstapje en rondwandelingetje rijden we vanuit de parkeerplaats naar Scott’s View. Een mooi weggetje leidt ons naar de ruime parkeerplaats.

Rijdt naar PARKEREN P5 SCOTT’S VIEW: N55 36.026 W2 38.808

GPSwalking.nlScott’s View N55 36.026 W2 38.808
Na dit uitstapje gaan we verder naar de route van Sir Walter Scott: Scott’s View. Het is een punt waar Scott geregeld gezeten heeft om over het land uit te zien en te genieten van het prachtige uitzicht. In de verte zien we de drie Eildon Hills en benden ons een bocht in de rivier de Tweed.

Het verhaal gaat, dat tijdens de begrafenis de paarden van de koets met de kist van Scott hier uit gewoonte halt hielden.

Ga even zitten op het bankje en laat de schoonheid van deze plek op je inwerken.

GPSwalking.nlAnderhalve kilometer verder zullen we weer parkeren.

Rijdt naar PARKEREN P6 WALLACE: N55 35.270 W2 38.633

Vanaf de parkeerplaats gaan we naar het standbeeld van William Wallace. 400 meter door het mooie bos. Wij lopen op en neer, maar alle anderen, behalve de chauffeur kunnen langs de urn naar beneden, 40 meter, en dan links het pad volgen. En op de verharde weg rechts tot aan de ingang van Dryburgh Abbey. Totaal 1000 m, 10 minuten. Maar eerst William Wallace.

GPSwalking.nlWilliam Wallace Statue N55 35.169 W2 38.963
Zijn standbeeld staat op het landgoed Bemersdyle (iets verder naar beneden, dan rechts)en is opgericht door David Steuart Erskine, 11th Earl of Buchan. Het beeld is gemaakt in rode zandsteen door John Smith of Darnick in 1814 en is 31 voet hoog (10m).

William Wallace
William Wallace van Ellerslie circa 1272 - Londen, 23 augustus 1305 was een Schotse patriot van adel, die zijn land leidde tegen de Engelse bezetting en tegen koning Eduard I van Engeland. Op 5 augustus 1305 werd hij door een aan de Engelse koning loyale Schotse ridder aan de Engelsen uitgeleverd. Hij werd veroordeeld voor hoogverraad en de executie van burgers en gevangenen. Wallace zei “Ik kan geen verrader van Eduard zijn, want ik was nooit zijn onderdaan”. Op 23 augustus 1305 werd Wallace in Londen ter dood veroordeeld en op gruwelijke wijze gedood.

GPSwalking.nl(Eerst werd hij gemarteld; hij werd opgehangen en vlak voor het intreden van de dood omlaag gehaald. Daarna werd hij gecastreerd, opengesneden en ontdaan van zijn ingewanden, welke met zijn geslachtsorgaan voor zijn ogen verbrand werden. Daarna werd het hart uit het lichaam gehaald. Tot slot werd hij onthoofd en gevierendeeld. Deze stukken werden naar alle uithoeken van het Engelse rijk gestuurd als waarschuwing niet in opstand te komen tegen het Engelse gezag. Zijn hoofd werd op een spies bij de toegang van de London Bridge geplaatst; een voor die tijd gebruikelijke methode om gezag af te dwingen.)

GPSwalking.nlSir William Wallace werd door Mel Gibson vertolkt in de geromantiseerde film Braveheart uit 1995.

Zoals gezegd kun je te voet naar Dryburgh Abbey. Wij moeten de auto ophalen en zijn dus ook in een mum van tijd op de nieuwe parkeerplaats.

Rijdt naar PARKEREN P7 DRYBURGH ABBEY: N55 34.723 W2 38.844

We gaan naar de Abbey, betalen entree, en bezoeken niet alleen de ruïne, maar ook het prachtige park met zeer oude bomen, en de graftombe van Sir Walter Scott.

GPSwalking.nlDryburgh Abbey N55 34.623 W2 38.990
Dryburgh Abbey is een Norbertijnse abdij, gesticht in 1150 door Hugh de Moreville die er in 1162 stierf. Het moederhuis van deze abdij was de abdij van Alnwick (Northumberland.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog werd de abdij in 1322 door het Engelse leger van Edward II in brand gestoken. De herbouw begon vrijwel direct dankzij giften van onder meer Robert the Bruce. In 1382 trof de abdij hetzelfde lot, ditmaal door de invasie van Richard II. Ditmaal kwam er onder meer financiële hulp van Robert III en van Lord Maxwell van Caerlaverock.

GPSwalking.nlDe vijftiende eeuw was een bloeiperiode voor de abdij. Uiteindelijk werd de abdij vernietigd door een Engels leger onder leiding van de graaf van Hertford op 4 november 1544.

De reformatie van 1560 zorgde voor het eind van het monastische leven op de abdij, toen er geen nieuwe broeders mochten worden opgenomen in de gemeenschap die nog maar acht broeders telde onder leiding van de subprior David Erkine. In 1600 was er niemand meer.

In 1786 kocht de elfde graaf van Buchan, David Steuart Erskine, de abdij, en legde een grote tuin aan op het terrein terwijl hij de ruïnes in stand hield. Hij werd in 1829 begraven in de voormalige sacristie.

GPSwalking.nlOok field marshall graaf Douglas Haig (in 1928) en Sir Walter Scott (in 1832) zijn op het terrein van Dryburgh Abbey begraven. Een waardig afscheid.

En zo sluiten we dit uitstapje af, rijden terug naar Jedburgh en verwerken al hetgeen we onderweg gezien hebben tot een blijvende herinnering aan dit mooie land.

Rijdt naar PARKEREN P0 LARKHALL BURN: N55 28.648 W2 33.512

Startpunt

 • START/FINISH/PARKEREN Holiday Homes Larkhall Burn N55 28.533 W2 34.329

Geraadpleegde websites:

POI's

 • START/FINISH/ N55 28.648 W2 33.512
 • P1 ABBOTSFORD: N55 35.995 W2 46.772
 • Sir Walter Scott N55 35.992 W2 46.800
 • Abbotsford House (Bezoeken) N55 35.992 W2 46.800
 • P2 MELROSE: N55 35.888 W2 43.394
 • Eildon Hills (GPS-Wandelen) N55 35.229 W2 42.446
 • P3 TRIMONTIUM: N55 36.161 W2 40.518
 • Rondwandelen GPS N55 36.147 W2 40.706
 • Leaderfoot Viaduct N55 36.265 W2 40.731
 • Drygrange Bridge N55 36.237 W2 40.523
 • P5 SCOTT’S VIEW: N55 36.026 W2 38.808
 • Scott’s View N55 36.026 W2 38.808
 • P6 WALLACE: N55 35.270 W2 38.633
 • William Wallace Statue N55 35.169 W2 38.963
 • P7 DRYBURGH ABBEY: N55 34.723 W2 38.844
 • Dryburgh Abbey N55 34.623 W2 38.990
 • P0 LARKHALL BURN: N55 28.648 W2 33.512
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.